Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 21. února 2022 10:08

Garfie tak to je ideal, protoze v podstate v zadnym vztahu neni jeden vinik a jeden obet (ted opomijim vylozeny extremy), vetsinou se proste rozjedou blby mechanismy, kvuli kterym pak jedna strana vic a vic blokuje a v druhe strane narusta frustrace.

Jeste me k tomu napada, ze partnerstvi je proste krehky system a kazde vychyleni z rovnovahy je zatez a je potreba hledat nove reseni.

U nas se ted treba hodne veci ukazalo tim, ze jsem ted po operaci a nemuzu delat spoustu veci, ktery jsem predtim zajistovala. A nejde vylozene jen o to fyzicky provedeni, ale i o mental load, protoze ten ted odmitam prevzit, panc mam jiny starosti. proste se naboural ten zajetej system a neni to jednoduchy ani pro jednoho. a to jsem si myslela, ze mame veci rozdeleny vicemene na pulku. ale ted se ukazalo, ze to neni pravda - partner se me dotazuje na kazdou picovinu a me to fakt hrozne stve. a neni to, ze by veci neumel nebo nezvladal, proste je pro neho jednodussi se na to zeptat me. normalne mi to je jedno, ale ted jak je mi blbe tak proste tuhle roli odmitam dal zajistovat.

Offline dzizisketa
8988 příspěvků moje polička 21. února 2022 10:16

Lilly_Ku 

Když ono to myšlení tak bolí! Chápu tě, taky mě to v partnerství štve, ta mentální zátěž, co na mě leží.

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 21. února 2022 10:24
Reakce na dzizisketa:

Lilly_Ku 

Když ono to myšlení tak bolí! Chápu tě, taky mě to v partnerství štve, ta mentální zátěž, co na mě leží.

dzizisketa

no.. prakticky veci jsme ted poresili vypomoci na uklid, ale na tohle uplne reseni nemam.

vetsinou na hlouoe otazky neutralne odpovidam. hm, to nevim... i kdyz to vim, ale proste nechci plnit tuhle funkci sekretarky. a pak si pripadam jak v materske skolce - vim, ale nereknu

Offline Lamicka
14205 příspěvků moje polička 21. února 2022 10:28

Lilly_Ku dzizisketa muj muz mysli na plno veci a v domacnosti i peci o deti se zapojuje velkem plnohodnotne, ale myslim, ze je milion veci, na ktere ani nepomysli. Jsou to takove malickosti, od naimpregnovanych detskych bot pred odjezdem na hory po koupeni tatranky synovi na turnaj, protoze nic jineho behem zapasu nepozre. 

https://www.heroine.cz/vztahy-a-sex/6120-nejde-o-to-kdo-vynese-kos-ale-kdo-na-to-mysli-mentalni-zatez-je-neviditelna-domaci-prace

Offline Kokoska
35033 příspěvků moje polička 21. února 2022 10:35

Ta mentální zátěž mě dost štve. Já mám na krku všechno od nákupu toaleťáku po elektronickou banku, muž holt asi řeší ty mezinárodní vztahy naší domácnosti s republikou Nauru.  On udělá všechno, ale musí se mu to říct. A připomínat!  I když koš párkrát za těch 25 let vynesl sám od sebe

Offline continuity
43196 příspěvků moje polička 21. února 2022 10:38

Lamicka no to mi připomnělo, jak muž zbalil na lyže rukavice. Vzal všechny, které viděl na topení. A ta moje byla schovaná za závěsem.

Já balím tak, že kontroluji, jestli mám všechno. On tak, že nic nikde nezůstalo. Takže zůstala v lednici jedna taška s jídlem. Nebyla vidět. 

Ale ja to zas tak nehrotim: co nemáš, nebudeš potřebovat. V sobotu ráno jsem ho vyhnala na nákup a rukavici jsem si půjčila od dětí, kterým nosím většinou jedny náhradní. 

Ten článek si jdu přečíst, mě ten mental load běžné nevadí, vím, že to tak je, zas mi to umožňuje mít věci pod kontrolou. Třeba ty věci na lyže si má podle mě balit každý sám a každý má mít při odchodu svoji čepici, nákrčník a rukavice. Teď jsem udělala výjimku a hned na ni doplatila.

Offline brrr
12371 příspěvků moje polička 21. února 2022 10:44

Lamicka Jo maličkosti, to je přesně ono, mám pocit, že jsem z toho totálně vyflusnutá. Naštěstí se muž třeba na cesty balí sám, kolegyně takhle balí i manžela. To bych nedala, stačí mi děti a všechno kolem.

Optimální by samozřejmě bylo, kdyby jeden balil děti a druhý to "všechno kolem", ale pořád je to lepší než drátem do oka.

Offline continuity
43196 příspěvků moje polička 21. února 2022 10:48

U nás muž vynáší odpadky zcela samostatně, ale nezapomene to pokaždé okomentovat, že jo to jen na něm.

Možná to je cesta. Víc na tu práci prostě upozorňovat. 

Offline andulka01
12861 příspěvků moje polička 21. února 2022 10:50

continuity Sambo je v tomhle celkem zlatej, dokáže na lyže sbalit nejen svý děti, ale i mě On má i dost povědomí o tom, který veci nosím na který činnosti a kde je mám. Jasně že nejlepší je, když se každý sbalí sám, ale on je taková kvočna, no a když nestíhám, tak se to celkem hodí.

Offline Lamicka
14205 příspěvků moje polička 21. února 2022 10:54

continuity brrr ja tu domacnost taky u nas menezuju, mne to nevadi a prijde mi, ze to setri obena cas a nervy, ale nekdy je toho moc a tam bych ocenila vetsi zapojeni do toho premysleni, co je potreba. Mam obcas pocit, ze mam vzadu v hlave takovy minipocitac, co nepretrzite chrli co je potreba, jak cisla v metrixu, a obcas je tech cisel uz moc.

Offline continuity
43196 příspěvků moje polička 21. února 2022 10:55

andulka01 tak u nás muž bali komplet lyže a všechny krámy s tím spojené. Takže běžky, lyže, dvoje boty, helmy, brýle, pateraky, hůlky. Ale to oblečení už jde dost za mnou. Ale mě to zas trvá asi 20 minut pro celou rodinu. je méně vyčerpávající to rovnou udělat než dvě hodiny čelit dotazům celé rodiny, kde jsou kalhoty na lyže a kterou mikinu si mají vzít. 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 21. února 2022 11:02

continuity to mi připomnělo, jak jsme to mívali rozdělené, že manžel balil lezení a já jídlo, a třeba mi zabalil jenom jednu lezečku naštěstí opravdu platí, že většinu toho, co nemám, lze dokoupit (a dioptrické brýle už nikdy doma nezapomenu, slibuji ).

Lamicka s tím počítačem v hlavě je to ale úplně přesný! 

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 21. února 2022 11:07
Reakce na continuity:

Ten článek si jdu přečíst, mě ten mental load běžné nevadí, vím, že to tak je, zas mi to umožňuje mít věci pod kontrolou. 

​tohle je myslím klíčový (a netýká se zrovna (jenom) balení:-)

Offline andulka01
12861 příspěvků moje polička 21. února 2022 11:08

continuity Jak nemám tu rodinu, tak jsem ušetřena. To až pak při akci, kdy se vyráží a dcery se přesně takhle blbě ptaj co si jako maj vzít na sebe - právě proto, že jim to zabalil starostlivý otec (holky už dávno nejsou malé), tak moc nemaj pojem co maj s sebou ale to není můj problém.

Ale samozřejmě taky narážíme, za ten život už máme každý svůj styl, svoje návyky a někdy to teda jednoduchý není. Já byla naučená na velkou samostatnost a vedení domácnosti, takže když se mi do toho montuje někdo jiný, jsem občas popudlivá Nedávno jsme se celkem sekli na nábytku, že prý ho nenechám si vybrat. No má pravdu, nenechám má hroznej vkus.

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 21. února 2022 11:31

viktorka_od splavu ale mit veci pod kontrolou je treba pro me uplne nezajimavy. jako jo, kdybych tu potrebu mela, tak by se to asi hodilo mit veci pod palcem, ale ja se realizuju jinde.

Offline Sweet Potato
40493 příspěvků moje polička 21. února 2022 11:38

Já nějak odmítám uvěřit, že je většina chlapů tak marných.

V tom článku je anketka "kolik kdo u vás dělá v domácnosti". Měla by se spíš jmenovat "kolik si myslíte, že u vás..."

Kdysi jsem se účastnila mateřských sezení s nějakou rodinnou terapeutkou. Tohle téma se probíralo a ukázalo se postupně, že většina z nás vůbec nevidí ty mužovy práce a povinnosti, stejně jako nám vadí, že oni nevidí ty naše.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. února 2022 11:40

Lamicka to je jako u nás. Taky mám pocit, že muž o spoustě věcí vůbec netuší, že proběhly a že nad nimi někdo (já) přemýšlel. Podle mě je přirozené, že ty věci, co popisuješ, řeší jen jeden a zároveň mi to umožňuje mít tu kontrolu. Ale někdy je to náročné, no.

Offline continuity
43196 příspěvků moje polička 21. února 2022 11:57

Sweet Potato

Já už jsem to sem psala mockrát. Podle mě není nutné hlídat, kolik kdo čeho dela, jen to, aby měli oba cca stejně volného času. 

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 21. února 2022 11:58

Lilly_Ku a jak se teda stalo, ze je tolik veci, o kterych partner nic nevi protoze jsi je doted zajistovala ty?

edit: me to zajima, protoze kdyz jsme se sestehovali dva dospeli drive samostatne hospodarici tak jsme se nejdriv o ty kompetence spis pretahovali, tak jak nastane obrat

Offline Garfie
28591 příspěvků moje polička 21. února 2022 12:00

Sweet Potato S tím souhlasím, jen se často větší část přesune na ženu v době, kdy jsou malé děti, myslím hlavně tu "zodpovědnost za plynulý chod", ono je to logické, ale spousta párů se z toho nevymaní. A vůbec to není o množství práce, spíš o té manažerské práci v domácnosti. 

Lamicka S tím malým počítačem je to přesný! :-)