taky existovala detska karta nalepena na dospelacky ucet, ktera mela svuj specialni rezim a limity - treba jste tam jako kdyby poslali penize a precerpat to neslo. ale aktualne netusim jestli to nekdo nabizi, prozatim si deti vystaci s realnou penezenkou.
Přiznání
karty nejsou ani náhodou všechny stejný a velmi dobře chápu důvody, proč není všechno na jedné kartě. ne, že by se mi to nelíbilo, ale pokud nebude jeden dodavatel služeb (které ta karta nabízí/pokrývá), tak je to jen čistá teorie...
no to prave nejsou. ditko s ni a) muze jen vybirat z bankomatu jinak nic b) vybirat a platit v obchode, ale zadny z detskych kont (ktery se tak jmenuji ale povetsinou se jedna o sporici ucet) neumoznovalo, aspon pred par lety, platit kartou na netu. a ty kecy ktery jsem k tomu vyslechla... ted po 15 roce uz maji ucty studentsky a ty jsou prakticky jako dospely uz, uf
Nechápu to s tím dodavatelem, proč? A jaký důvody proč ne? Jinak karty +- stejný jsou, stejný možnosti, stejná technologie, pokud se bavíme o klasickejch kredit/debet k účtu.
To si myslím, že už dávno neplatí, resp. dětský nevim, ale pro 15+ jsou to standardní karty.
edit: jo ty to píšeš no, tak jo ;-)
Proč?
v brne se snad salinkarta na platebni kartu nejak uz navazat da, nevlastnim a pro deti to neplati takze nevim podrobnosti, ale zda se ze to jde
ale prdlačku jsou stejný
pokud se teda nebudeme bavit o rozměrech plastu... z pohledu zabezpečení a možného zneužití jsou v nich poměrně velké rozdíly a banky se o tom opravdu velmi nerady baví. ani stejný možnosti, ani stejný technologie.
a proč stejný dodavatel služeb? myslím, že karta jako průkazka do knihovny bude potřebovat určitě jiné zabezpečení než karta, kterou budete platit. jak toto nejvyšší nutné zabezpečení rozpočítáte do nákladů na pořízení všem participujícím dodavatelům? a pokud byste našla x dodavatelů, kteří jsou ochotni pro blaho lidstva se na nějakém poměrovém klíči domluvit, tak vám do toho vzápětí hodí vidle EU nebo provider nebo libovolný jiný satanáš, protože příjde s nějakou objevnou legislativou, která vše mění.
Jsou naprosto, furt je to (u nás) Visa nebo Mastercard a zabezpečení je dáno zákonem, banky maj samozřejmě trošku jiný mechanismy, třeba maximální počet NFC plateb za časový úsek nebo obvyklý pohyb držitele, kde to pak chce PIN, technologie, tzn. čip a magnetickej proužek jsou prostě stejný.
Druhej odstavec je blbost, elektronická peněženka spojená s legitkou a průkazkou není nic co už dávno neexistuje.
Já teda kartou platim vždy a všude, je mi dost jedno, že někdo kvůli marketingu ví kde se často vyskytuju a co kupuju, ví to stejně i bez toho že si kartou koupim jízdenku.
Připomnělo mi to kamaráda, který mne onehdy vyvedl z míry prohlášením, že nerad jezdí do Arkád (myslím), protože parkoviště registruje jeho SPZ. Asi jsem strašně naivní.
Jo, já to tak mám, akorát to jde navázat samozřejmě jen na bezkontaktní kartu, kterou nevlastním, takže jsem si musela koupit u DPMB (což je dost vtipný, myslela jsem, že budou mít nějaký vyloženě svoje, ale vskutečnosti je to taková ta anonymní "dobíjecí" platebka Blesk Peněženka co se dá koupit v trafice
). Jde i přímo v systému dopravního podniku provázat účty, u kterých píšou, že to je právě vhodný pro děcka, že si rodič naváže účty dětí a kontroluje jim, do kdy mají platný šalinkarty a kupuje nový.
Ale překvapilo mě hrozně, jakej byl kolem toho vyrvál když to zaváděli, na DPMB měli nedostatek karet, protože většina lidí to naprosto odmítala napojovat na svoji vlastní platebku, že to je jako nebezpečný a že přece revizorovi nebudou ukazovat v šalině svoji kartu, hned to někdo uvidí a obšlehne údaje a zneužije, já nevim, mně je zrovna tohle úplně ukradený, v obchodě u pokladny kolem sebe taky nestavím přenosnou plentu kdyby náhodou, nemluvě o tom, že existujou neprůhledný obaly...
Taky mi připadaj podobný konspirátoři legrační, mně je šumák kdo ví jakej krém si patlam na ksicht a kde parkuju, dokonce, že se s tim i obchoduje a já za to nedostanu ani floka je mi jedno, nechť si poslouží kdo potřebuje ;-)
"...a zabezpečení je dáno zákonem..."
tohle fakt ne. nebo prosím o zmínění toho zákona. hi-level podmínky zabezpečení a realizace jsou ony pověstné nebe a dudy... ![]()
netvrdím, že el. peněženka spojená s legitkou neexistuje. tvrdím, že chápu, že se trend spojování služeb na jedné kartě (přesto, že je technicky realizovatelný) prostě dál moc nerozvíjí.
ty cipy rozhodne nejsou stejny tady je (zakladni) prehled NFC (bezkontaktnich cipu) + u kontaktnich jsou dalsi rozdily v pameti, zabezpeceni atd.
https://www.nfcmix.com/cs/clanky/8-typy-nfc-cipu
rozhodne neni zdrave michat aplikace s velmi ruznou urovni zabezpeceni (transakce v objemu stovek, desetisicek a beztrasakcni, pristupove, OP) na jedno zarizeni, budes to ji jinak hlidat, vyzaduje to jinou bezpecnost). ze tobe jako uzivateli to prijde vsechno stejny, tak to neni pravda. napadlo te taky, ze az o tu kartu jednou prijdes, tak jses docista v pr...? nejenom z hlediska zneuziti, ale taky treba kdyz geret ztratis nebo najednou prestane fungovat.
ja treba obaly na karty nepouzivam a nikdy bych zrovna na platebni kartu litacku nenapojovala. jeste bych byla ochotna spojit kartu do knihovny a litacku.
jinak to, ze se lidi zdrahaji dat svoji platebni kartu z ruky je jenom dobre. taky se rozsirili terminaly, kdy tu kartu opravdu nemusite nikomu cizimu davat. vrchol byval, kdyz cisnik s kartou odkvacil buhvi kam.
Zabezpečení v tom smyslu do jaký míry banka garantuje refundaci peněz při zneužití karty, viz limitování NFC karet nebo neobvyklý výskyt, securepay apod. ale to jsou věci "mimo" kartu, ta karta je prostě nemlich stejná, má stejný možnosti, technologie, nosiče dat, všechno, jsou maximálně novější a starší typy, ale zase furt stejný. Ty povinnosti bank jsou v zákoně o platebním styku samozřejmě.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí