Karja U nás se krom naturálií dávají i peníze. A tady mezi naturálie patří krom sladkostí i syrová vejce, takže si koledník vyřehtá třeba plato vajec. Ale ono je to při tom řehtání dost odchozený, dva dny za sebou se obchází vesnice a vybírá se až při posledním okruhu. No a jak je to skupinová záležitost, tak se to až na konci rozdělí.
Přiznání
DruI syrová vejce si nepamatuju, ale peníze jsme taky nosili a ne málo, klidně další měsíční kapesné. I těch sladkostí bývalo hodně.
Fakt? Ty jo, tak u nas se davaji proste jen malovana vejce, vyjimecne cokoladove. Nic jineho, penize vubec! Jen pripadne panaka a pentli dospelym. To slysim poprve v zivote, ze by se koledovalo i neco jineho.
U nas to byvalo mega, mama reditelovala mistni skole, vsichni soucasni i byvali zaci chodili, jejich otcove a vsichni spoluzaci, ale bylo to fajn. Ted se zastavi jen par znamych, i vajicek barvim tak max deset, patnact.
Garfie ja si pamatuju, jak jsme na zakladce barvily s mamkou dve velky prolozky vajec (kolik ma jedna, 60?) a bylo to jen tak tak
+ teda samozrejme k tomu i neco tech cokoladovych, panaky pro starsi kluky a tatinky, pentle na pomlazky a taky jsme mivaly upecenou nejakou buchtu (treba medovnik) a par chlebicku... uff
Ja z mensiho mestecka na jihovychode Moravy (ne moc daleko od Kyjova) mam Velikonoce se vsim vsudy moc rada a na navstevy se velice tesim, rada dam detem balicky a starsim po poharku, vzdycky se posedi, popovida ;-) Nektere skupinky vezmou treba i harmoniku nebo housle a zahraje se a zazpiva, pohoda... Ale u nas chodi jen rodina a kamaradi, jako že i těch máme několik desítek
, a jsou max. v nalade, rozhodne ne "na kasu".
A na Slovensku chodia len chlapci a vyslovene sibat dievčatá, žiadne že dievčatá koleduju.
Mám pocit, že velikonoce upadají. Když jsme byly malé, tak chodilo spoustu lidí, ale nikdo cizí (i když to na vesnici asi není nikdo). Chlapi se zdrželi na občerstvení u babičky, kluci dostali vajíčko a šli dál. Teď se chodí hrozně málo, naši kluci nechtějí jít ani za spolužačkama (stydí se).
Co mi fakt nechybí, je polévání voňavkama. To byly hrozné smrady.
Jo a dítko si vyklakotalo půl obr tašky sladkostí a 850,-. To je docela slušné, dost mě to překvapilo. Ale obcházeli to s básničkou 5 hodin, někdy je lidi pozvali dovnitř, dostali i svačinu a tak.
brrr upadají dlouhodobě, řekla bych,syn s kamarády před dvaceti lety
, asi ve čtrnácti, patnácti letech, jeli na Velikonoce vylupat svoji třídní, měli ji rádi,hezky se oblékli,vzali pomlázky a jeli ze sídliště na druhý konec města do jedné okrajové části, samostatne obce.prekvapili mile učitelku a byli nadšeni, že zazvonili i u sousedů, paní prý měla radost nechala se vylupat a poslala je o dům dál ,kde mají děvčata
, říkal že tu lidi měli fajt radost, obešli část vsi, vykoledovali toho hodně,ale hlavně měli zážitek.
Tak já dorazila včera večer z Itálie, s plánem letošní Velikonoce tak nějak odpískat, chodí k nám jen známí a všichni myslí, že se vracíme až dnes. Ale nedalo mi to, obarvila jsem v noci asi deset vajec a teď se přihnala celá synova třída, naprosto nečekaně, že se jdou jako rozloučit!
a já jsem totálně vymetená, vajíčka pryč, vybrakovala jsem špajz, sladkosti pryč, doufám, že už nikdo nepřijde! ![]()
Garfie to je moc hezké![]()
Nezvládám to.
Dalia je ti špatne?
Dalia Myslím na tebe, drž se. Je ti hodně špatně?
Dalia zkus vydržet. Bude lip. Běž aspoň k komu a koukni, jak kvetou stromy. Nepíšu, že ti rozumím, protože se vůbec nedovedu představit, jak ti muže být, ale držím pěsti, ať tu léčbu zvládneš.
Catherinne Jojo ![]()
Mám taky závratě, nevydržím stát. Špatně mi je. Ale hlavně psychika. Že je to už potřetí. Chce se mi zvracet.
999 Jo, dost. Mě to i bolí. Kůže, nervy a tak.
Dalia Moc tě lituju. Máš doma syna?
999 Ano, pomáhá.
letfenixa no ja som rada, že tieto veľkonočné zvyky nedodržujeme, lebo neviem ako by som Alici vysvetľovala, že príde k nám niekto na návštevu a vyšľahá ju korbáčom. Myslím, že by mala z toho slušnú traumu
Dalia Tak to je moc dobře.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí