baltik ja jsem proste paranoidni. I na overenejch esopech radsi pouzivam jednorazovou virtualni, proste sichr je sichr.
Přiznání
711990 ja to furt nechapu, jakou sms z tebe ten podvodnik ma vymamit? Myslela jsem totiz, ze ta sms z banky ti prijde jakoby ke konkretni transakci a ze to je nejak propojeny napr. s platebni branou nejakeho konkretniho eshopu, kteremu tu platbu autorizujes, a na jinou platbu je to k nicemu. Vlastne vubec nevim, jak ty platby fungujou![]()
Pribuzne se pred lety stalo, ze chtela zabookovat hotel, delala to po telefonu a typek ma druhe strane po ni chtel cislo karty vcetne cvc kodu, tam si zneuziti umim predstavit lip.
Gatita jo takhle taky.
Pripadne si dle udaju o karte vytvori na chytrem telefonu jeji kopii.
Nebo odkaz na falesne prihlaseni do internetoveho bankovnictvi, kde clovek zada vse vcetne hesla, takze podvodnik ma pak volny pristup k celemu uctu.
Sambo začal nosit brýle a já přiznávám že se mi v nich vůbec nelíbí. ![]()
Vybírali jsme je spolu, já jsem byla pro jiné, plastové typu klasika Ray-ban, on si vybral kovové černé se zelenou, které mu schválila i optička. Jako o nic nejde, nosí je jen na čtení, telefon, pc, jinak má prakticky pořád sluneční a kšiltovkou, takže jsou z něj vidět jen vousy, které se mi tedy líbí
(Já všude říkám že
je to vousáč z lenosti, protože se mu nechce holit, párkrát do roka to vezme strojkem, jinak zastřihuje jen nad pusou)
Lama_z_Lana chapu, taky jsem mela specialni kreditku na platby na internetu, kde jsem tudiz nemela zadne penize, ktere by mi mohli ukrast
ted mam pojisteni na sve normalni debetce, takze jsem kreditku zrusila
ale stejne zadavam udaje karty jen pri nakupu na pocitaci, ne pres mobil, kde nemam zadny antivir a u neznamych eshopu volim platbu na dobirku
ale to neposilat nikomu cislo karty, obzvalst, kdyz ja se snazim neco prodat, mi prislo jako celkem jednoduche pravidlo
Gatita já si teda taky neumím představit, jak to má fungovat, protože všechny platby musím odsouhlasit v mobilní aplikaci a to i když je dèlám třeba ve svém bankovnictví na počítači. Tak je to asi ještě u některých bank jinak, ale u nás by číslo karty samo o sobě, i kdyby s tím třímístným kódem, nikomu k ničemu nebylo.
Jinak mi to tak divné nebylo, protože v Zásilkovně kartu zadávám a v tu chvíli mi ani nedošlo, že na příjem peněz je to nesmysl. Asi je to i tím, že my jsme nikdy nic neprodávali.
Renusatko to jestli budeš platbu kartou autorizovat v mobilní aplikací je ale rozhodnutí obchodníka, ne banky (banka mu k tomu jen dává nástroje). Bývalo to ale tak, že za ochodníkem jdu i případné problémy, teď už v tom tolik nepracuji, tak 100% nevím.
Něco jiného jsou platby z internetoveho bankovnictví, tam si to řídí banka a nemusí vždy vyžadovať autorizaci, záleží od rizikového profilu platby ( typicky transakce v malých částkách, které ani v obchode nevyžadují potvrzení PINem).
Renusatko ted jsem si dohledala nejaky clanek od policie, kde pisou, ze je mozny si pomoci tech vymamenych udaju vytvorit 'kopii" te karty a vysavat penize z uctu. Do hlavy mi stejne nejde, jak mohou obejit to dvoji overeni, ale pozor si davat budu. Jsem dost nepozorna, v pripade prodeje bych se nejspis nenachytala, ale u nakupu nejspis ano:(( ...kdyby nekdo hacknul muj oblibeny eshop, nejspis bych si ani nevsimla, ze je na platebni brane neco jinak
. Uz si roky rikam, ze si musim udelat extra ucet jen na tyhle platby.
Gatita to dvoji overeni se muze obejit tim, ze kdyz jim das kod z ty SMS a jeste na nejaky strance zadas svoje udaje, proste si to presmerujou na jiny cislo, hesla zmenej atd. Bohuzel se mi nepodarilo to dohledat, ale na Twitteru nekdo popisoval, jak se to deje.
continuity tady by melo byt aktualni info od CNB, kdo a za jakych podminek ma povinnost vyzadovat silne (dvoufaktorove) overeni uzivatele. Pokud jsem cetla pozorne, tyka se to EU a nejdriv tu povinnost mely jen banky a dalsi poskytovatele platebnich sluzeb, ted uz jsou do toho zapojeny i dalsi subjekty, obchodnici atd.
continuity Já netuším, jak to kde je, ale já musím odsouhlasit úplně každou platbu z účtu nebo kartou. Neodejde mi bez toho ani 20kč děckám. Někdy mě to dost rozčiluje.
Gatita a z té kopie karty, to už bych chápala spíš.
711990 uf, fuj, nic moc predstava.
Gatita no ta európske regulace, z který to vychází, umožňuje to ověření přizpůsobit tzv. rizikovým modelům, tj. nemusí se ověřovat úplně každá platba.
Renusatko nemůžeš si ty účty v rodině nastavit jako důvěryhodné?
Z kreditky fakt jak kdy, třeba předplatné na noviny a on line služby chodí bez ověření.
continuity jo, cetla jsem - male castky atd.
continuity To můžu, akorát si to pokaždé uvědomím, když to honem potřebuju a pak už to zas neřeším
.
Kreditku doma nemáme nikdo.
Tady na vesnici u našich má tak 70 % baráků bazén. Větší či menší, nadzemní či zabudovaný, s krytím nebo jen s plachtou... Ale nikdo se v nich nekoupe, vážně NIKDO! Ani dopoledne, ani odpoledne, ani navečer. Naši bydlí v bytovce a bazén nemají, koupat se chodíme na rybník a vůbec tu chodíme po vsi, takže jsem si toho všimla, že kromě sousedů naproti, kteří mají pět dětí a teď ještě dvě ukrajinské a jsou tam naložení furt, je v bazénech mrtvo.
dzizisketa To je zvlastni. Já jsem o tom teď, jak je teplo premyslela a říkala jsem si, co proti těm bazenum tady lidi mají. Kamarádka jsou v něm denně dopoledne i odpoledne, ona říkala že to už i snad nesnáší, že je úplně překoupana, ale má děti staré jako ty moje a je to taková snadná zabava. A seger bazén je v provozu taky denně celé odpoledne. Já už jsem právě teď se nějak nacnula, že si ho taky podřídíme. Naše děti budou pořád doma v létě, žádné dlouhé pobyty u babiček nebudou, a nějaký týden dovolené to nevytrhne, a ten do země je prostě fakt bezpečnější no. A pořád někam jezdit, až budou větší, můžou se tam koupat a já si dělat svoje trochu.
Karja v čem ti ten do země přijde bezpečnější? Já byla naopak vděčná za nadzemní, že do něj nemohly děti spadnou. Prostě jsem odstavila žebřík a mohla je s klidem nechat na zahradě. Batolata behající kolem zapuštěného bazénu jsou moje noční můra... Když děti vyrostly z koupaní ve "velké vaně" (což je každý domácí bazén), tak jsme ho jednoduče smotali a odvezly na sběrný dvůr. Přiznávám, že do jejich cca 6-7 let byl využíván dost intezivně. Pak praskl, tak jsme místo něj postavili velkou trampolínu, kterážto byla opět pár let dost intenzivně využívaná. Po bazénu už ani nevzdychly.
Makara No dáš tam zastřešení a odkryvas to jen na koupání. Kamarádi to mají že jim to sjede celé a fakt to otvírají jen na koupání a mají to zamčené, klíč schovaný. Sousedi mají několik vnoučat různého věku a taky to mají pořád mimo koupání zavřené, ti to teda mají že se to nedá odkrýt zcela, vždy 1/3 zavřená, ale neměli už místo no. U toho nadzemního, já nemám jistotu, že by mi tam v tomhle útlém věku holky nějak nelezly i bez schůdků....nabrat si vodu a podobný hovadiny, klíč a zamčení nepřekonaj.
Karja tak to jo. S tím zastřešením je i déle využitelný. Já jen že vidím spoustu otevřených, a z toho mám za majitele hrůzu.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí