Kokoska jo, některý to vzali asi dustojnec přes ty TOMy, brontosaury a další ochránce přírody
Přiznání
U nás na maloměstě byl v 90 letech skaut hodně spjatý s katolíky, mše na táborech. Ty byly hezký, ale táta nám zakázal se účastnit, tak jsme poslouchaly z povzdálí ![]()
JankaM U nás je to dodnes v katolickém duchu. Třeba Betlémské světlo nám každý rok přiváží vlakem skauti v krojích.
Já vím, že teď už je to úplně jiná organizace, i když nikdy mi v tom nepřišlo nic politického. Měli jsme mladé kluky, vojáky, byla tam legrace a já tam nesměla.
Kokoska Taky jsem si myslela, že už to dávno není, ale myslím, že říct kluci dědovi, jedno kterýmu, že chodí do pionýra, tak se s náma nebudou bavit
.
Podobná rodinná zkušenost. U nás by chození dětí do pionýra nerozdýchala moje máma. Za našeho dětství bylo chození do pionýra povinné (80. léta), všichni ve třetí třídě museli, ale rodiče trvali na tom, že já nikdy! Nakonec jsem skládala slib v 7. třídě, abych se mohla hlásit na gymnázium. Prostě totální formalita a náš "oddíl" byla vlastně naše třída 1x týdně odpoledne a nic zajímavého jsme nikdy nepodnikli. Mladší bratr taky skládal slib později, asi o rok, ale prošel pak pod hlavičkou PO SSM vynikajícím vodáckým oddílem.
Mmch v první třídě jsem se jako ostatní spolužáci stala Jiskrou (Jiskra chce být Pionýrem!). To ještě rodiče nebyli tak ostražití ![]()
Kan Betlémské světlo rozvážejí skauti po celé republice, ale to je jediné, co mají s jakoukoli církví do činění. Samozřejmě, jednotlivé oddíly mohou mít nějaké své zvlášnosti, ale oficiálně je Skaut zcela nenábiženský.
Potrefenáhusa TOM nevím, ale hnutí Brontosaurus taky do revoluce spadalo oficiálně pod SSM (a taky to bylo spíš už pro mládež než pro děti).
Archivářka haha moje mamka naopak zabranila brachovi uz v tech jiskrach. Naopak sambo oplakal, ze se nemohl stat pionyrem, protoze v ty 3. tride prisla revoluce
a on se chudak tak tesil!
Isca aha, nezažila jsem
711990Jak já tvému sambovi rozumím! Mně přišla revoluce v první třídě a bylo mi moc líto, že jsem se nestala jiskrou :o)
DruI To už totiž věděla i Helenka Součková (Hrdý Budžes), že "Jiskřičky nejsou vůbec žádný zasraný!"
DruI udelame nejakej nahradni slib!!! "Slibuji tu prede vsemi, jako jiskra jasna..."
Sakra, ja potrebuju lepsi reklamu, chystam vanocni tisky akvarelu
To jeste tak aby si je kvuli skuhrani nikdo nekoupil, tak hele to ne.
Deti me zerou, doma i ve skole, takze tak desna mama byt nemuzu. Jo, btw, jsem oblibena uca hlavne proto, ze nekritizuju a neurazim, to mi rekli zaci a dost si toho cenim
Skuhrani zdar, rozpustime to a mejte se fajne!
Je vanocni akvarely! Kde si je muzu objednat?
S naším rodinným backgroundem rozhodně projde spíš Pionýr, než katolický Skaut. Sice oficiálně nenáboženský, ale nemálo vedoucích je pro mě až silně veřejně prokatolických. U nás prostě víc frčí ten Marx a odbory než Bible a kostel. A je fajn, že dneska už si rodič může vybrat ![]()
clothilde Zatim nikde. Ale dam vcas vedet![]()
Luna Dekuju a moc se tesim!!
dzizisketa a nebo zvolit nějaký lokální oddíl, který nikam nespadá. Pokud budeš mít dobré reference.
Luna ja taky urcite chci
Kokoska jo, některý to vzali asi dustojnec přes ty TOMy, brontosaury a další ochránce přírody
Já chodila do TOMíku, kde byl jako hlavní vedoucí bývalý kluk z Foglarova oddílu, a moc ráda na to vzpomínám.
TOMa máme kousek přes park, ale obávám se, že Rosťa nebude úplně výšlapový typ. Bohužel pro mě teda ![]()
dzizisketa to v tomto věku absolutně nelze odhadnout. To dítě, které jako malinké chodilo fakt ráno, hodně a bez řečí je teď to linejší a furt brblá.
To druhé, s kterým byly furt chodící potíže, dnes hecuje dědečka.
Výpravy zvládají obě.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí