U nás ve škole náboženství vůbec nebylo, ani jako kroužek a ani o nikom ze spoužáků nevím, že by před revolucí do náboženství chodil. První věřící, byly spolužačky na střední škole. Tam jich ve třídě bylo asi 5. A nevím ani o tom, že by bylo u staršího syna na ZŠ. U mladšího nebylo určitě.
Přiznání
U nás na základce se krátce po revoluci objevila nabídka odpoledního kroužku náboženství, mamka nás tam přihlásila a až po čase se ukázalo, že lektorka je adventistka. Nikdo z rodičů to při přihlašování nevěděl a bylo z toho pak trochu pozdvižení. ![]()
Pak jsem chodila několik let na náboženství organizované normálně farností, vedly to řádově sestřičky a někdy pan farář a měla jsem to moc ráda, ale že bych tam získala nějaké základy, to se moc říct nedá. Hlavně jsme hráli hry, zpívali a kreslili :)
No na Moravě, víš jak. Prostě dvakrát týdně se po obědě osmnáct děcek sebralo a šlo do kroužku, my dva ne![]()
Byli jsme tím trochu sociálně vyloučení, ne že ne. Když tam chodil do školy brácha - ročník '97 - tak bylo pozdvižení na vsi, že nová ředitelka je ateistka!
Ale obecná morálka v obci je samozřejmě úplně stejná jako všude jinde.
Mně třeba takový ten všeobecký křesťanský základ a podrobnější znalost bible dost chybí, klidně bych se na nějaký náboženský kurz přihlásila, kdyby byla možnost.
Právě, vždyť křesťanství (ať si o tom myslíme cokoli) patří k základním evropskejm pilířům, to se nedá svítit. Stejně jako stojíme na antickejch základech (a o těch se přece taky učíme)...
My chodili do (českobratrský) nedělní školy, ještě za hlubokýho totáče! Ne že by naši byli věřící, spíš nás hodlali nechat trochu vzdělat, a taky se v neděli dopoledne vyspat
Fungovala kousek od nás, a jako na znalosti bible resp. Novýho zákona si nemůžu stěžovat, jen mi lezlo poměrně na nervy takový to "učení", když se zvídavá frekventantka pídila, proč a jak se něco vlastně stalo, a jediná a briskní odpověď byla stále stejná: Protože je tak psáno! Pročež je ze mě taky pohan ![]()
Moje netere chodi do nabozenstvi ve skole ted (jako nepovinny predmet), ale je to samozrejme jen o krestanstvi,podl emeho by bylo zajimave ziskat ve skole prehled o vsech nabozenstvich, kdyz uz
baltik ono je strašně zajímavé, jak se ta náboženství vzájemně prolínají, jedno vychází z druhého a navazují na sebe, i když se vzájemně nenávidí :D
Teda ne že se nenávist hlásá v tom náboženském učení, to už je lidská nadstavba. "Jednoho Boha ctíti budeš" nebo "Není boha kromě Boha a Mohamed je jeho prorok" neříká nic o tom, že je nutno obracet pohany na víru mečem a ohněm.
dzizisketa Je fakt, ze já se s prvním živým věřícím setkala až skoro ve 30, když jsem se odstěhovala do Prahy a potkala první Moraváky v životě ![]()
Nezapomenu na ten trapas, když mi tehdejší novej šéf večer před hospodou, kam jsme sli na cigaretu, vykládal v nějaké souvislosti, že byl v neděli v kostele. Vůbec jsem nepochopila, ze to mysli vážně
Bylo mu asi 35 a já si ještě další dvě hodiny myslela, ze si ze mě normálně dělá srandu ![]()
U nás ve škole náboženství bylo, nepovinný kroužek. Já tam nechodila a byla jsem z toho smutná, protože tam farář dětem dával takové obtisky svatých, který si potom mohli vybarvovat :). A já žádný neměla! No a stejný děti chodily i do jisker a do pionýra, který byl u nás teda víceméně povinný. Pak jsem jeden rok chodila do skautu, kolem 1968, byla na jednom skautským táboře, z kterého si pamatuju jen stany a to, že jsme ve staré utěrce dělali tvaroh z mléka, a pak zas zpátky do pionýra, abych mohla na střední... njn. Jiná doba. Naštěstí už je snad nadobro pryč.
Na Slovensku si žiaci musia vybrať medzi náboženstvom a etikou, je to povinné. Na našej škole konkrétne katolícke náboženstvo. Máme zopár evanjelikov, momentálne ich nemá v našom meste kto učiť, tak chodia na etiku. Každý rok rodičia vyberajú, či náboženstvo alebo etika, a každý rok ich niekoľko vyberie grecko-katolicke, taki sú to veriaci ![]()
V DE je ve škole náboženství taky povinné, učí to normálně učitelky, co mají aprobaci náboženství. U nás je v nabidce katolické, evangelické, islám a etika.
Moje netere chodi do nabozenstvi ve skole ted (jako nepovinny predmet), ale je to samozrejme jen o krestanstvi,podl emeho by bylo zajimave ziskat ve skole prehled o vsech nabozenstvich, kdyz uz
To sice jo, ale málo platný, Evropa stojí na křesťanskej základech. Takže chápu, že se tomu dává přednost
Nakonec, zájemce o ostatní si je může lehce vyhledat, materiálů je dneska k dispozici dost. (nehádám se, jen mi to křesťanství přijde přirozenější a zcela v pořádku, vzhledem k naší poloze)
barbucha to je pravda, ale neškodí mít aspoň elementární znalosti i o jiných náboženstvích a kulturách. Nás úplně telegrafické informace učila dějepisářka v rámci jejího předmětu.
Evaeva ja chodila jako dite do nabozenstvi na katolickou faru, vzdycky v patek odpoledne. a probirali jsme tam nejen krestanstvi, ale ramcove i islam.
Evaeva Taky by me zajimal spis nahled i na ostatni nabozenstvi. Treba jejich historicky vyvoj. Viz u toho islamu tim clovek dostane odpoved na mnozstvi konfliktu. Viz. siite a sunnite. Nebo pohled na ruzne protestantske vetve. Treba pusobeni Kalvina v Zeneve (by se ani Taliban nemusel stydet za jeho nabozenske restrikce). Me uprimne vubec nezajima rozbor bible (Stary zakon je ale zajimavy), ale tim ze jsme striktne ateisticka rodina az nekdy do roku 1900, tak mam ten odstup az mozna moc velky a stejnou merou kriticky.
barbucha jenomze svet je dnes tak globalni, ze opravdu dava smysl mit aspon zakladni prehled i o ostatnich nabozenstvich. ja verici nejsem, ale podle me to patri k vseobecnymu rozhledu.
Jos presne, hlavne furt dokola neomilat novy zakon, jako decko jsem ho cetla aspon dvacetkrat ![]()
Jos souhlasím s tebou, že ten historický vývoj je zajímavý. Ale mně víc zajímají různé pohledy třeba zrovna na tu smrt a tyhle "kulturní odlišnosti"
Z mého pohledu je znalost Bible důležitá. Pokud člověk ty příběhy nezná, nemůže rozumět symbolům skrytým v umění.
Církev mě nezajímá, z tohoto pohledu nejsem věřící, jen bohabojná. A když se v mém okolí děje něco těžkého, co ale nemůžu ovlivnit, tak jdu do kostela a vyjednávám s Bohem :-).
barbucha jenomze svet je dnes tak globalni, ze opravdu dava smysl mit aspon zakladni prehled i o ostatnich nabozenstvich. ja verici nejsem, ale podle me to patri k vseobecnymu rozhledu.
Tak samozřejmě (i když nejsem zásadní fanoušek celkový globalizace neb se obávám, že zglajchšaltování všeho, stírání rozdílů apod. není k ničemu dobrý anžto tak přicházíme o ta různá specifika a celkově o "barevnost" světa - jen můj názor)... jen jsem si dovolila podotknout, že si to v případě zájmu může dotyčný zvídavý člověk lehce dostudovat sám. Tak, jako jiné oblasti, třeba stravovací návyky v Papui Nové Guinei
A, bez nemístných žertů
jsem přesvědčená, že i ostatní náboženství se ve škole probírají - jako kdo by nevěděl koho uctívali ve starém Egyptě, komu se klaněli v Mezopotámii... až po hodiny dějepisu probírající dejme tomu reconquistu a proč nastala. Nebo, nověji, rozdělení Indie na Indii a Pákistán... tam máš všude náboženství jako hlavní téma, kde se o něm nelze nedozvědět... Jinak bych to fakt nechala na individuálním studiu - kdyby měli žáci mít ještě povinné hodiny buddhismu, islámu, judaismu atd., chodili by ze školy o půlnoci...
999 Dekuji, citim to stejne ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí