Z mého pohledu je znalost Bible důležitá. Pokud člověk ty příběhy nezná, nemůže rozumět symbolům skrytým v umění.
![]()
Z mého pohledu je znalost Bible důležitá. Pokud člověk ty příběhy nezná, nemůže rozumět symbolům skrytým v umění.
![]()
Se ségrou jsme o víkendu probíraly coververze, viz VIP vlákno a právě u Rivers of Babylon od Boney M jsme se shodly, že nám v těch osmdesátkách a naší pubertě vůbec nedocvaklo, že se jedná o parafrázi jednoho ze žalmů.
999 Ano, souhlasím!
Jinak tedy myslím, že rámcový přehled bychom měli mít o všech náboženstvích, ale přece jen, křesťanství určovalo náš kulturní základ, je ostuda nemít nějaké hlubší povědomí.
Mamka měla kamarádku s detma v mém věku, nějakou dobu jsme bydleli v jednom bytě. A ta byla věřící, i kluky k tomu vedla, takže mám za sebou celkem zajímavé dětství v tomhle ohledu. A tím jak přečtu vše, co se mi dostane do rukou, tak mám docela přehled. A souhlasím s tím, že je to důležité. Asi budu muset holkám už podstrcit nějakou bibli pro děti...
Souhlasím, člověk pak vnímá umění bez určité hloubky. A ta staletí žitá s vírou se odráží kromě umění i v jazyce, zvycích, tradicích a je trochu nerozumné šmahem odmítnout vzdělání v této oblasti, protože nejsem věřící.
Ale třeba už na ZŠ se probírá Bible a různé příběhy z ní jako stará literární památka. Vedle Eddy a Gilgameše.
Jos ja pochazim z verici rodiny, ale nabozenstvi me zajima hlavne z pohledu jeho socialni funkce. beru je jako externalizaci nejakych spolecnych idealu, sdilenych mytu stmelujicich spolecnost, ale i cementujicich spolecensky rad (takze i nastroj kontroly). ta potreba vyssiho smyslu je ocividne nezavisla na typu spolecnosti nebo poloze, protoze se podobna vypraveni vyvinula na nejruzjejsich mistech na svete.
poji se s tim hodne zajimavych temat - prebirani vypraveni mezi nabozenstvimi (starozakonni pribehy jsou soucasti islamu, napr svatek obeti), pak taky treba ktere z krestanskych evangelii byly nakonec kanonizovany (tech vypraveni existuje vic verzi), ze nektere pribehy ve starem zakone vychazeji z nejakych (uz si presne nevzpomenu) stredovychodnich mytu, napr vypraveni o potope je starsi a bylo prevzate apod.
Se ségrou jsme o víkendu probíraly coververze, viz VIP vlákno a právě u Rivers of Babylon od Boney M jsme se shodly, že nám v těch osmdesátkách a naší pubertě vůbec nedocvaklo, že se jedná o parafrázi jednoho ze žalmů.
Vzhledem k tomu, že jsem znala spíš ten český cover, tak jsem ten biblický příběh poznala. Spíš mi bylo divné, že o něm je takovýhle hit.
Ještě jednou Spirituál kvintet:
https://youtu.be/9AmKK32DMd8
Spirituál Twelve gates to the city Dušan Vančura kdysi přetextoval jako Město s pěti věžemi. Až později se dozvěděl, že 12 bran do Jeruzaléma není z kamene ani cihel, je to biblické podobenství. A od té doby ji hráli už jen s textem původním.
Sweet Potato No já jsem právě asi ještě v těch starších školních letech, když se v širší rodině objevila kazeta s Boney M, to šanci poznat neměla, ani kdybych uměla anglicky, protože naše náboženská výchova byla v podstatě nulová (když nepočítám modlitbu před štědrovečerní večeří, návštěvu mše na boží hod, a nesouvislou edukaci při návštěvách kulturních památek, ze které si pamatuji hlavně na atributy svatých ) - naši, i když nás nás dali po narození pokřtít, o náboženství a víře mlčeli, takže k biblickým příběhům jsem se pak dostávala z druhé strany, při četbě krásné literatury, a v samotné Bibli jsem si začala listovat až na vysoké.
Isca Pro mne byly biblické příběhy (různá převyprávění, v podstatě beletrie) v dětství běžné čtení, že je někdo nezná, pro mne bylo stejně divné, jako by neznal Karkulku.
Naši přitom nebyli praktikující, k víře se hlásili (máma musela před svatbou přestoupit z husitské na katolickou), ale byli myslím velmi vlažní, jak píšeš, modlitba na Štědrý večer, táta se pokřižoval v kostele a jinak nic. Ale nějak to bylo kolem mne, knihy, příběhy, vyobrazení...
Sweet Potato To druhé video je úžasné, jak jsou všichni ještě mladí, a miluju tahle stará jednoduchá televizní aranžmá ze 60./70. let.
Světová náboženství se probírají v občanské výchově, ne? Jinak teda představa, že studuju Bibli, abych si mohla náležitě vychutnat Boney M, mi připadá trošku zvláštní.
Moje deti chodili na cirkevné gymnázium (cirkev bratská) a mali predmet náboženstvo+etika v jednom, kde debatovali o rôznych náboženstvách v súvislosti na ich vplyv na dejiny, umenie atď. To mi príde ideálne a obe mali ten predmet radi - diskusie bývali dosť búrlivé![]()
Sweet Potato To je zajímavý, já od nich tu píseň slyšla vždy jen přetextovanou a moc jssem nad ní nepřemýšlela, teď jsme si díky tobě našla původní text. A tipuju, že těch 12 bran v původním textu odkazuje na nebeský Jeruzalém ze Zjevení, dvanáct bran v originále bude dvanáct bran, každá pro jeden izraelský kmen. Měly by být z perel a samotné město ze zlata, tuším, hradby z jaspisu a chrám tam není, protože není potřeba, protože s věřícími tam přebývá i sám Bůh/Beránek.
Zina Cha, tys dávala na nábožku pozor!
A nebo začala číst bibli odzadu...![]()
Když jsme u toho, nemáte teda někdo tip na knížku s biblickými příběhy fakt pro nejmenší, dala bych to holkám k Vánocům, bude jim 4,5 a 3.
eM My jsme náboženství neměli, ani nevím, že by nějaký spolužák někam chodil, revoluce mě zastihla v 7. třídě a pak na gymplu nic takovýho taky nebylo. Ale vloni jsem si vzala jako jeden předmět ve škole výklad Zjevení, tak to mám ještě v živý paměti.
chia Tak to je asi najideálnejšie. Nielen získať vedomosti aj o iných náboženstvách, ale aj sa naučiť diskutovať :) My sme mali klasicky náboženstvo alebo etiku. Nespomínam si, žeby sa na občianskej výchove alebo dejepise nejako viac rozoberali iné náboženstvá.
Já tedy nevím jak to funguje jinde, ale já se rok připravovala na Svátost biřmování a tam jsme řešili i jiná náboženství. Jako ony ty informace jsou, ale holt k vám nepřijdou a musíte se zajímat, no.
Karja já jsem, myslím, viděla něco od Svojtky
Jsem zvědavá na ostatní tipy. Ségra měla Biblické příběhy pro nevěřící děti, ale to je podle mě pro větší
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Více informací o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.