Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 13. zaří 2022 20:39

Lilly_Ku popisovala jsi to tady tehdy trochu jinak, ale já to hledat určitě nebudu a nerada bych to ještě víc zkreslila.

Jos německy neumím, vygooglila jsem k tomu jen něco málo

Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 13. zaří 2022 21:07

viktorka_od splavu a na najemnim bydleni z rozumnou cenou je spatne co?

Hele, ono je hezky, ze se tady nektere ohani tim, ze jsou pravicaci a levicaci jsou vsichni debilove... Nejsem ani jedno, ale zrovna to rozsirene dostupne najemni bydleni je fakt dulezite. Ale ono se nejspis musi pocitat s tim, ze cast populace proste bude mit stale vetsi problem s cenami bydleni. A to nejen ti, co se malo snazi a nemakaj dost na hypoteku, ale i ti, co proste delaji potrebne, ale fakt mizerne hodnocene povolani. Casto i vysokoskolaci, jen proste s tabulkovym platem se muzu klidne usnazit, ale nezvysi jim ho. A pri placeni vysokeho komercniho najmu si nikdy na zaklad k hypotece nenasetri, aby to teda radeji cpali do vlastniho. Zrovna tahle celkem zakladni lidska potreba (nemyslim tim pravo kazdeho bydlet v luxusnim byte, ale proste jen mit na najem a energie) nas pri ignorovani muze velmi brzo dostat do fakt velkeho srabu.

A nemecky system najemniho bydleni je uplne neco nesrovnatelneho s ceskym. Ja tam bydlela, tak o tom vim vic, nez sis vygooglila v jednom clanku na aktualne. Z mych znamych ve meste nevlastnil byt nikdo. Zaprve ceny na nakup byly hodne vysoke a zadruhe najem je vseobecne prijmane a oblibene reseni. Nebyly to ale byty po babicce nebo koupene pred par lety na stoprocentni hypoteku jako investice a ted je nekdo pronajima, ale fungujici velke spolecnosti na spravu domu se vsim servisem. Vlastni nemovitost meli, co jsem znala, je ti, co bydleli v rodinnych domech. Diky tomu dostupnemu bydleni v najmu ani nemeli moc potrebu si porizovat vlastni, protoze ve stari jim hrozi, ze najem neutahnou, tak jako tady. Zaroven to dost pomaha flexibilite lidi, co se stehovani za praci tyce. 

Online Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 13. zaří 2022 21:08

viktorka_od splavu

celou dobu tady naznacujes, ze se chovam nejak nekale nebo nefer na zaklade nejakych tvych mylnych interpretaci neceho, co jsem sem kdy napsala. pritom vubec nevis, jak to na nemeckem trhu s bydlenim vypada, jak tady vypadaji smlouvy, jake tady maji majitele a najemnici prava apod. uz toho fakt nech.

Online Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 13. zaří 2022 21:17

Zuzuli je to presne, jak pises. my jsme hypoteku dokonce zvazovali a dost dukladne, ale nakonec jsme si spocitali a rozmysleli, ze pro nas bude vhodnejsi odkladat penize a mit tu vyhodu flexibility. az budem muset z bytu pryc, treba to prehodnotime. vlastne znam jenom jednoho cloveka, co v berline bydli ve vlastnim, vsichni ostatni bydli taky v najmu.

Online Tabea
8150 příspěvků moje polička 13. zaří 2022 22:36

Lilly_Ku asi se to liší podle lokality. Převážná většina mých známých a kolegů vlastní dům nebo byt, v nájmu je menšina. 

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 13. zaří 2022 23:13

Lilly_Ku klid, tahle kauza je ve stejnem duchu jako historka o lekarich v Anglii, kteri si ochotne behaji pro zadanky na vysetreni svych pacientu ke kolegum.

Offline Garfie
28586 příspěvků moje polička 14. zaří 2022 01:23

viktorka_od splavu Mně se to zastropování (pokud je v nějaké adekvátní hladině) docela líbí a klidně bych ho uvítala i u nás, tady ten nekonečný růst nájmů vede jen k tomu, že polovině nájemníků, i těch vydělávajících, doplácí na bydlení sociálka! A to říkám jako majitelka dvou bytů k pronájmu. 

(Na jeden nájemníkům doplácí sociálka a je to pěkný opruz pro mě jako pro majitele, protože musím na úřadě co tři měsíce vyúčtovávat každou korunu, nejraději bych je vystěhovala, ale je mi jich líto. )

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 14. zaří 2022 03:40

Karja Už nevím přesně jak to bylo, ale do zastupitelstva se dostalo 7 lidí s tím, že ona měla zakroužkované hlasy, a byla asi druhá, původní starosta poslední a zastupitelé si ji ve většině zvolili. Původní starosta celou dobu doufal, že se postu vzdá a ono ne. Další období už nekandidoval. Bavíme se o malé obci s neuvolněným starostou. 

Offline baltik
4990 příspěvků moje polička 14. zaří 2022 06:48

Zuzuli hele a jak to ekonomicky funguje v nenecku s temi nizsimi najmy? 

Protoze u nas chteji vsichni do vlastniho vetsinou z toho strachu, co hudou delat v duchodu nebo z toho pocitu, ze cely zivot plati a na konci nic nemaji, protoze najmy jsou vetsinou srovnatelne s platbou za hypoteku. 

Takze v nemecku jsou treba polovicni nez hypoteka? A jak se to tem firmam, ktere to poskytuji vyplaci?

Offline continuity
43193 příspěvků moje polička 14. zaří 2022 08:21

baltiku nás je ten bytový trh strašlivé pokřivený.

Nájem nemusí vydělat na hypotéku. To jen v CR zdánlivě vynalezlo perpetuum mobile, protože to pár let fungovalo Normálně do toho investujes volné peníze a nese to výnos cca jako akcie. Takže 5% ročně, +- autobus. 

Tady se ještě počítá se zhodnocenim na cenovém růstu. Až ta bublina rupne, bude to fakt velký. Jenže zatím se jen ozývají hlasy, že do nákladů na bydlení kvůli dávkám počítat i splátku hypotéky. Není nám pomoci.

Offline Lamicka
14201 příspěvků moje polička 14. zaří 2022 08:54

continuity ty pises o investicnich bytech, ze? myslim, ze baltik chtela rict neco jineho. Ze kdyz se rozhodujes, zda platit 30 tis najem nebo 30 tis hypo u stejne velkeho bytu (jedina nemovitost), tak pokud na tu hypo dosahnes, tak jdes radsi do hypo. Pak je zoufale, ze clovek, ktery na hypo nedosahne, plati ten strasne vysoky najem. Jo, je to cele spatne. 

Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 14. zaří 2022 09:09

Lamicka Akorat mam ted pocit, ze hypo plus naklady na byt jsou dneska uz o dost vyssi nez najem. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. zaří 2022 09:32

Vari to bych řekla, že platí jen u malých bytů, nebo možná mimo Prahu? My máme hypotéku určitě nižší než bychom platili za stejný byt nájem. Není to polovina, ale míň to bude.

Offline Lamicka
14201 příspěvků moje polička 14. zaří 2022 09:45

Vari asi zalezi kde, ja chtela do vetsiho bytu do najmu, kvuli pocitu svobody, bez hypo spim o neco klidneji ale najmy podobne velkych bytu v lokalite vychazely cca o 10 tis vys nez kolik platime hypo. Pak nebylo co resit, kdyz to slo. 

Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 14. zaří 2022 10:23

Lamicka Evaeva Je fakt, ze netusim, na jaky castce jsou ted najmy bytu v Praze, ale kdyz si nekdo vezme hypo treba na pet micu, za coz si v Praze nic moc nekoupi, tak splatka plus nejruznejsi platby souvisejici s bytem budou vic nez najem, ne? U kamaradky to u bytu za pet vychazi skoro na ctyricet, u tech, co si kupujou byt za deset, se naklady odhadovat neodvazuju. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. zaří 2022 10:28

Vari my tu hypotéku máme už asi pět let, teď to bude zase jiné, ale nájem stejného bytu (4+1) by stál klidně 20 tisíc, splácíme míň.

Edit: ale u té hypotéky hodně záleží na délce, jestli si půjčuješ 80 nebo 90%,...

Offline Lama_z_Lana
6726 příspěvků moje polička 14. zaří 2022 10:41

Asi neni pravidlo s temi malymi bxty. Ja hledam ke koupi "stejny" byt, jako jsem v najmu (tzn. 35 max 40m2) a s hypotekou mi naklad na bydleni (v HK) stoupne 2x (a to nejdu na kost, coz znamena ze by mi stacilo 10%, to chci vic). Zatim mi nejrealni vychazi si uzivat zivota a na duchod skocit z mostu. Nebo si koupit byt v Krupce. Ale nevim, jestli to nevyjde na stejno

Offline tv
4245 příspěvků moje polička 14. zaří 2022 18:38
Reakce na Lama_z_Lana:

Asi neni pravidlo s temi malymi bxty. Ja hledam ke koupi "stejny" byt, jako jsem v najmu (tzn. 35 max 40m2) a s hypotekou mi naklad na bydleni (v HK) stoupne 2x (a to nejdu na kost, coz znamena ze by mi stacilo 10%, to chci vic). Zatim mi nejrealni vychazi si uzivat zivota a na duchod skocit z mostu. Nebo si koupit byt v Krupce. Ale nevim, jestli to nevyjde na stejno

​To je přesne. Prostřelit hlavu. Nebo maringotka na zahradě. Ale to by mi nepovolil místní Stavební úřad, protože maringotka nezapadá do rázu CHKO Beskydy.

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 14. zaří 2022 21:10

tv maringotku můžeš. ale musí být pojízdná s SPZ, ne to co má Pinot

kdybych měla ten pozemek, tak už v ní bydlím

Offline Zuzuli
3804 příspěvků moje polička 15. zaří 2022 07:43

Priznavam, ze mam obrovskou radost, ze mi pojistovna schvalila setrnejsi lecbu v protonovem centru. Ted jsem mela kontrolni ct, aby se potvrdila naplanovana lecba, a od pristiho tydne ozarujem. 25 ozarek a snad to bude finalni tecka za akci "rakovina prsu"