Vari aha, diky za upresneni
Přiznání
baltik A tak je to fajn, kdyz je tam domluva a souhlas obou zucastnenych stran, nikomu to nevadi a vsichni z toho maji nejake benefity.
Jak uz jsem psala, me na to puvodnim prispevku zarazilo to vyjadreni, ze sousedovi tise tolerovali to obirani vetvi co ma na svem pozemku, v pripade dobrych sousedu bych cekala spis to, jak tady vsichni psali, ze naopak svoje sousedy vybizi, aby si urodu obrali.
Já považuju za ohromný benefit to, že všechny domácnosti, včetně chat, dostaly popelnice na tříděný odpad - jednu na plast+kovy, jednu na papír a jednu na bioodpad. Ty byly zadarmo, lze dokoupit další. A bioodpad se vyváží každý druhý týden. My teda máme kompost, ale třeba právě vystříhané ostružiny, maliní, plevel a tak na něj nedáváme, to jde do toho bioodpadu. Kdysi jsme to taky nechávali uschnout a pak jednou za čas pálili, ale teď už je to zbytečné. A jak jsem si teď uvědomila, už tu kolem vlastně nepálí nikdo, ty popelnice to vyřešily. Tohle se obci moc povedlo.
Vari a nevis jak je to s listim, to kdyz spadne tak kdo by ho mel uklidit?
S tou vyse zminenou broskvi by to tedy bylo tak, ze na obirani plodu ma narok ten na jehoz pozemku je kmen stromu a ten druhy soused ma zase pravo pozadovat, aby zadne vetve nezasahovali na jeho pozemek?
Karja My mame taky palice a sekace 100xza leto. Vzdycky prijede a nataha doprostred zahrady nejaky vordel vcetne skrini rozezranych od cervotoce. Ale tenhle pali, ze se plameny nebes dotykaji
. Ale jinak je strasne fajn, tak to prechazim a letos uz nemel skoro co palit. Jo a je to profesi velitel hasicu
. Ale abych jen nekritizovala, my obcas taky palime jako MP Meri . Treba kolem Carodejnic se palit muze a ne vsude ta obecni hromada je. Letos jsme u nasich kaceli dva obri smrky. Co s temi vetvemi. Taky se to z vetsiny spalilo na Carodejnice a nejake zbytky jeste potom. Ono ty vetve ani na prives nenacpes.
Jinak ano, v Praze nebo na chate po babicce jsou bud sberny dvur nebo hromada za vesnici, tam jsme nikdy nemuseli nic palit. A doma mame vlastni velky kompost a stepkovacku, ale Meri chapu. Ono kdyz nekam jedete na jeden vikend za pul roku, neni to v parnem lete a nemate milion veci typu prives (nas si pujcuje siroke okoli i rodina, proste ne kazdy ma), tak je to rychle reseni. Vzdyt ten bordel za dva tydny zaroste plevelem a uz to nevysesite.
Jos Já chapu třeba MP Meri, ale tyhlety svoje sousedy vzhledem k podmínkám a okolnostem rozhodně ne.
Karja Nevím jak je to u těch vašich paličů, ale v našem případě třeba sbernej dvůr má jen v sobotu tušim do 12h, auto sice máme, ale vozejk ne. No suma sumárum, nedovedu si představit, jak v patek po práci dovalim z Prahy, hned z rána rvu do auta větve (jako kam, do kufru?) a jedu ještě ideálně sama s děckem na sbernej. Proste jsem holt zapálila oheň a ladovala to tam. To se dá i s dítětem za zadkem.
Ja jsem jednoznačně prokompostovací, hnědou ani nechci, podle mě má všechno zůstat na zahradě a využít se, ale tohle fakt nešlo, roky nelikvidovany nálety, přerostlý lísky a kdo nikdy neměl ostruzinu 30m2, tak nevi, co je to zahradní bordel ![]()
A chápu, ze je to pro sousedy otravny, mě zas sere jejich ušňafanej pes, kterej štěká jak pomatenej na kazdyho chodce i auto a každej víkend cirkulárka a halasná grilovačka. Ale nenadelam nic, proste "vesnice", no.
Černá kočka Listi si musi odklidit ten, komu to na pozemek spadne. Ale muzes pozadovat, at na tvuj pozemek zadny vetve nezasahujou, dokonce si to muzes sama orezat, viz par. 1016 zakona c. 89/2012 Sb.
Vari Dekuji za informace.
MP MeriNo oni jsou v tomhle fakt jinej gang. Já jsem hodně tolerantní vůči všemu, nějaké sekačky, cirkulárky, oslavy mě nechávají zcela chladnou, ale tohle jeuž za mojí hranicí "vesnice".
Karja my mame ve vsi volne pristupne kontejnery na listi, travu, vetve. Dovezeme to tam na karce a hotovo. To je super, dost to paleni ve vsi omezilo. Chapu, smrad ve vedru je neco strasnyho.
MP Meri my "hnědou" (ve městě) máme, dáváme tam to, co se nevejde (nebo nechceme mít) v kompostu. Do sběrného dvora to máme čtvrt hodiny autem a neumím si představit, jak bychom tam ten zahradnický odpad vyvezli (v našem obytňasu
). Na chalupě je to něco jiného, tam se to dá odvézt na kárce do obecního kontejneru. Občas doma něco i spálíme u příležitosti opejkání buřtů, ale to je úplné minimum...
MP Meri Rodiče se tý hnědý taky trochu bránili, komposty mají asi tři, ale teď tam tohle všechno hrnou, než pálit mokrý větve nebo ořechový listí. (něco málo větví se spálí, ale fakt málo, ona je i otrava to dělat v tom čmoudu)
Naopak tam teď čeká hromada větví, která se bude do hnědý popelnice postupně sunout asi do ledna ![]()
U babičky na malým městě se naopak obecní hnědý ruší, protože tam lidi házejí nesmysly (kosti, plíny, ...) a tohle fakt nebude nikdo dotřiďovat. ![]()
Aranel My jsme teď začali timhle bordelem zarovnavat terén na několika místech, ale to je taková znouzectnost a ani omylem to není pro kazdyho.
My máme na zahradě nádherný strom, je teda na cizí, neudržované zahradě, ale je to obrovský vzrostlý jasan, jako jo, náletovky prostě sekáme s trávou, ale totálně nás odcloní od města, vytvořil tu dojem opravdové zelené oázy. A co myslíte? Zbylí dva sousedi mu osekali nad svým pozemkem větve. Vůbec nevím, jak to udělali, protože ten strom je obrovský, podle mě čekali až vypadnu do Japonska (protože oni chtějí celý ten strom pokácet a já jsem jediná, kdo za něj bojuje)
a pozvali si na to výškovou techniku, jinak to není možné. Stromu je teď polovina, vypadá to divně a navíc vidím na parkoviště, o kterém jsme dřív ani nevědli.
Karja To vypalování taky nesnáším, hlavně u toho pojde hodně hmyzu, hlavně čmeláci. U nás je vyhláška a platí to i na ten hnusnej kouř z komínů.
Krásná historka ![]()
MP Meri Na ty větve apod. je super stepkovac/drtič zahradního odpadu. Mě teda to pálení opravovalo, i když jsme pálili my vlastní. Tím drtičem je to rychlejší než spálení.
Dneska šel paliče řešit děda. Vyšel z baráku, hvizdnul jak na psa a řekl ,,nepal to,, a šel domu:D. Ale fakt to zalil vodou, to jsem zvědavá co zítra, hotovo nemá a ostružiní ty krabice a bedny teda nebyly.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY