Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Makara
3698 příspěvků moje polička 29. prosince 2023 01:30

Ještě tu nebylo "slečno inženýrko". Je to už pár let zpátky, tak si nevzpomínám, jak dlouho mi trvalo to kolegu/nepřímo podřízeného odnaučit. Ale doteď mi z toho naskakují osypky a kolegy z HR vychovávám, že teda v pracovní komunikaci "vyzvedněte si u slečny Novákové" fakt ne (navíc slečna Nováková má už čtyřicet ...)

Offline Mha
příspěvků moje polička 29. prosince 2023 11:03

Makara

Tak to mě hned napadá, jak se pozná slečna od paní? Samozřejmě vím, že by měla být jedna vdaná, ale mě to přijde v dnešní době trochu riskantní ptát se.

Takže každou slečnu oslovuju slečno asi do 20, pak když pracuje a nestuduje a moc o ní nevím, používám paní. Teda samozřejmě se nejvíc snažím se s ženami tykat a říkat jménem.

Offline viktorka_od splavu
49531 příspěvků moje polička 29. prosince 2023 11:19

Mha pokud pracuje, je to pani. pokud ma titul, vzdy pani. 

Offline Makara
3698 příspěvků moje polička 29. prosince 2023 13:40

Mha přesně jak píše viktorka_od splavu . A ty to tak vlastně používáš. V práci o slečně mluvím, jen když je to studentka. V osobním kontaktu vykám a oslovují jménem. Sranda je, když přijde na brigádu spolužák dětí, kterému jsem tykala. Tak většinou začnu vykat. Pokud to tedy není kamarád, co k nám chodil domů. 

Offline Marielle
příspěvků moje polička 29. prosince 2023 21:43

... do přiznání, všem které mně v těžkých chvílích podpořily, děkuji! Ano, stojí/chodí..."mouchy" vyladíme.

Offline 999
20008 příspěvků moje polička 29. prosince 2023 22:46

Vrátíla jsem se po  pár dnech z Paříže a jsem moc nadšena z lidí, které jsem tam potkala. Všichni byli fajn, mluvili anglicky, snažili se pomoci. Prodavačky, servírky, taxikáři ... To byla úplně jiná Paříž než si pamatuju :-).

Offline Marielle
příspěvků moje polička 29. prosince 2023 23:06

999 moc Ti to přeju! ...chci úplně jinou Paříž než si ji  pamatuju?!  Ne.

Offline Makara
3698 příspěvků moje polička 01. ledna 2024 14:39

Myslím, že bych někdy  chtěla na novoroční koncert vídeňských filharmoniků.

Offline shark
74 příspěvků moje polička 01. ledna 2024 14:47

Makara Jo. Taky jsem se divala a mám stejný pocit. Bylo zo uzasny

Offline Mermaid
příspěvků moje polička 03. ledna 2024 08:18

Přiznám se, že se mi strašně nelíbí nový metro plánek, je to škaredý, špatně se v tom orientuje a myslím, že pro spoustu lidí to bude i blbě k přečtení. Proč se zase muselo měnit něco, co roky fungovalo

Offline Pinot Noir
30250 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 08:24

Mermaid taky to nechápu, naprosto zbytečné vyhazování peněz. Že jsou Letňany na opačné straně než ve skutečnosti, jsem vůbec nepochopila.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. ledna 2024 08:29

Pinot Noir před tím zas byly na druhé straně háje, ne? Beru to jako schéma, to mi nevadí. Ale hodně nešťastné mi přijde to označení, kde je bezbariérový výstup.

Offline stes
9532 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 11:47

Mermaid souhlasím, mně osobně se blbě čte bílý text na černém podkladu, ale zřejmě někdo potřeboval zakázku

Offline Aranel
6779 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 11:48

viktorka_od splavu Mha Makara Někde jsem četla, že k oslovení "paní" stačí splnit jednu ze tří podmínek: vdát se / získat VŠ titul / mít děti. 

V e-mailu bych určitě "slečnu" nepoužívala, pokud si nepíšu s nějakou studentkou ze střední...

Offline viktorka_od splavu
49531 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 11:53

Aranel jj presne. v jednom radiu pred casem furt mluvili o "tehotnych slecnach" to bylo tak srandovni ze jsem je nejdriv podezirala, ze to je vtip. no nebyl

Offline dzizisketa
9092 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 11:56

Aranel

Myslím, že bohatě postačí být samostatná, výdělečně činná.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. ledna 2024 12:09

viktorka_od splavu mně nedávno někdo dokonce slečno oslovil. S těhotenským pupkem a dvě děti k tomu (ty jsem teda zrovna neměla sebou. Musela jsem se smát

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 12:14

Osobně je mi oslovení jedno, ale co jezdím s tátou po špitálech, tak v jednom tom špitálním bistru obsluha oslovuje tátu „mladý pane" tatík je s tím v míru, ale mně to decentně vadí, jelikož je evidentní, že už to na olympiádu není. 

Offline Kokoska
35414 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 12:16

Kan mně ta "mladá paní" taky už dávno nesedí a slyším to pořád.

Offline notna
9645 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 12:16

Přiznám se, že mě hodně překvapilo, jaké předsudky a klišé pořád panují o životě na vesnici, jak jsem si přečetla v jiném vlákně.  Tak si tu odložím trochu osvěty. Neříkám, že je to tak všude, ale vzhledem k tomu, že jsem na jedné malé vesnici vyrostla a na druhé ještě menší teď žiju, spousta mých kamarádů a příbuzných zase jinde, nemyslím si, že by můj pohled byl zkreslený.

Internet je už ve všech Vystrkovech a používají ho běžně i lidé nad 70 let. Informovanost o dění zájem o něj nekončí za hranicemi obce. Školy tu produkují i děti, které odcházejí studovat do měst i jiných zemí. Během studií se vrací domů a některé se po studijích i vrátí natrvalo. I se sem někteří vzdělaní bez vazby na ves stěhují. Nežijí zde jen lidé se základním vzděláním. Samozřejmě intelektuální skupina je logicky na vesnicích mnohem menší než ve městech, obzlášť v Praze, to nepopírám. Ale zase tak chudí duchem, aby nepochopili lidskou tragédii obřích rozměrů, to fakt nejsou. Ono to sociální cítění a empatie zase tak s výškou IQ a vzděláním moc nesouvisí. 

A Praha je vnímána jako hlavní centrum dění, takže když se manifestovalo po 17. listopadu, ač je blíž Brno nebo tehdy ještě společná Bratislava, jezdilo se tam na Václavák. Stejně tak při protestech proti Babišovi na Letnou. I ti traktoristi při protestech jezdí do Prahy před ministerstvo. Tady před obecním úradem by jim to bylo k prdu. Pražané mají samozřejmě snadněji dostupné tyhle akce, ale zase všichni tam taky nechodí a ten dav netvoří jen oni.

A tak se ve Vystrkově v den státního smutku lidi v kostele modlili při mši za zemřelé, nejbližší kino zrušilo projekci, během svátků při sbírce na místní potřebné se připojila i sbírka na pozůstalé tragédie v Praze, školní psycholožka zaslala stručný návod, jak s dětmi o tragédii mluvit a kde hledat případnout pomoc, protože světe div se, ty vesnický děcka o tom ve škole mluvily s učitely a řešily to. jasně že život neustal, ale tak jaksi se to některých dotklo i na okraji republiky. A taky to bylo některým úplně fuk. Ale to některým i v Praze nebo jiných městech.  a je to OK, ať si každý dělá, co chce. Ale v dnešní době internetu, snadného cestování a velikosti naší země, se fakt divím, že někdo ještě považuje vesnici za oblast, kde bába nepochopí, co se děje, protože je z vesnice.

A podobně se tu vyjadřovala/vyjadřuje sounáležitost s událostmi i jindy a jinak např. sbírky na podporu Ukajiny, výpravy dobrovolníků na odstranění škod po tornádu na Moravě, dřív zase povodně apod. 

A ještě dodám, nic nemyslím nijak útočně. Jen a pouze jako obrázek o životě na současné vesnici.