notna Pěkně napsáno a souhlasím, mám rodiče na pidi vesnici. A není to nic proti pražákům, spíš celkově lituji lidi ve větších městech, hlavně kvůli prostoru a svobodě pohybu.
Přiznání
notna souhlasím,některé věci nejsou o adrese, ale o lidech - ať bydlí kdekoliv
Možná víc neteční jsou lidi z velkých sídlišť, na vesnici se víc znají a vědí o sobě. Tím myslím takovou klasickou vesnici, ne pitomej satelit, kde bydlíme my, tady je taky celkem každému jedno, co dělá soused.
Aranel
Myslím, že bohatě postačí být samostatná, výdělečně činná.
Jo, to se z toho mělo jakoby extrapolovat.
notna Souhlasím.
notna Pěkně napsáno a souhlasím, mám rodiče na pidi vesnici. A není to nic proti pražákům, spíš celkově lituji lidi ve větších městech, hlavně kvůli prostoru a svobodě pohybu.
a to zase nemusíš, v Praze je ta svoboda pohybu o dost větší než na malým městě, kde jsem se ocitla já
Potrefenáhusa Já ted čtu jednu knihu psychologickou (no nahlížím do ní) a tam bylo psáno, jak je pro člověka důležitý klid v dnešní moderní době, jako fakt prostě být v klidu bez hluku, ruzných podnětů a světel a je fakt, že toho si hrozně tady na vsi vážim. Že je tu fakt klid. Prostě i ten Silvestr třeba, slyšela jsem asi tak minutu ohnostroje, nikdo mě nevytroubí, když někam jdu, neslyším ten vzdálený hluk silnice. Jakože když má třeba člověk neklid s těma dětma nebo v práci, tak je hrozně fajn, že se nadechne venku před barákem. My ted třeba máme výhled z kuchyně na nebe na velkej prostor a já se každý ráno do toho zahledim, na nebe nad kopci, jak se tam mění ty barvy a uplně jako z toho mám super pocit, u seger zas miluju, že ony mají výhled do dáli. Prostě stojíš na zahradě a čumíš do dáli do pole....prostě tohodle si hrozně cenim, té svobody v tom, že najdeš klid a volný prostor hned pod čumákem. Svobodu pohybu cejtim, ale to je autem a taky penězma na benzin, že je naštěstí mám:D, jako jediný co mě štve, tak jsou ti lékaři, to je fakt katastrofa ta dojíždka.
Karja jo to mas pravdu, ten klid je uzasnej, ale zas kdo to nikdy nezazil tak mu to nechybi. naopak mi na malomeste chybela strasne ta svoboda anonymity, furt se kazdej staral, pro me k nevydrzeni. no a kdyz se pokazilo auto, pruser.
Karja v centru je to (asi) blbý, ale tady za barákem mám taky klid, silnici neslyším. Ale je fakt, že jsem ve městě zvyklá a totální ticho mně spíš znervózňuje.
Kan vtipný. Já mám větší svobodu pohybu tady na sídlišti než na chalupě. Tam můžeš chodit buď po vesnici nebo po silnici.
Karja to asi záleží opět na konkrétní obci a lidech v ní, protože rodiče i další (mladší) členové mé rodiny říkali, že rachot na Silvestra byl tentokrát, navzdory žádostem starosty o omezení, větší než kdykoli v jindy. Jako já věřím, že jsou obce, kde nějaká pieta, i ta tichá motlitba a klid v den smutku byl a kde panuje respekt ke zrušení zábavy, ale už jsem to tu psala, v mém rodném kraji rozhodně ne, tam mi naopak připadá, že jakýkoliv apel "shora" vyvolá potřebu na just to udělat jinak, udělat ještě větší bordel, zapnout cirkulárku v neděli, hodit do kotle petku... Samozřejmě i tam se najdou lidi, kteří v den smutku zapalovali svíčky u radnice "za Prahu" a ohňostroje zrušili, ale je tam i hodně těch, kteří by kvůli zrušené zábavě a zavřenému kinu fakt řvali. Ale nutno dodat, že takoví jsou i tady, v naší časti Prahy.
@Evaeva A co les a pole tam nemáš? Já u našich mám tu svobodu pohybu daleko větší jak tady ve městě, třeba k nám je jednosměrka a k našim můžu jet oběma směry. I když bych mohla zkratkou na kole, je tam cedule: Cyklisto sesedni z kola. To u našich nehrozí nikde (žádná dopravní cedule). A o parkování ani nemluvím, prostě metry a metry volnýho prostoru a nemůže se stát, že bych zaparkovala blbě. A z covidu si pamatuji, že naši na procházku do polí chodili bez roušek, jelikož nepotkali živáčka a my museli i k popelnici s respíkem. Edit. Hrubka
Kan Jenže do toho lesa se dostaneš buď autem nebo po silnici
parčík před základní školu nám Kli betonovali a změnili na Parkoviště pro přilehlé bytovky
Pinot Noir No já si myslim, že to nebylo pietou, ale že tu je prostě celkově asi klid každej rok.
viktorka_od splavu To máš pravdu, jakoby mě to dřív v té Praze taky nepřišlo, ale ted si neumím představit se tam vrátit, prostě jak píšeš musíš to zažít a uvědomit si to. Jinak myslím, že ta vesnická společnost se za těch pár desítek let asi proměnila leckde, jak se sem lidi stěhují z jiných obcí, někdo i poměrně zdaleko, už jako opadávají takové ty vazby, kdo s kym jak proč a jestli máš umytý okna....Naopak už to že se známe tady víc beru jako klad, a jestli mě tady někdo řeší, je mi to jedno, beru si prostě z toho to dobré.
Kan vtipný. Já mám větší svobodu pohybu tady na sídlišti než na chalupě. Tam můžeš chodit buď po vesnici nebo po silnici.
Hahaha, to mi připomnělo, jak za mnou jednou přijela kamarádka a říká mi "ty jo, tady chodíš po silnici a zpátky ne":-D
Já teda musim ještě jako klad vyzvidhnout pořádek a jakous takous estetiku.
Kan mně ta "mladá paní" taky už dávno nesedí a slyším to pořád.
Jakmile prodavač/ka přejde ze slečny na mladou pani, seš v průseru, to je konečná! ![]()
Kan no já autem po Praze nejezdím, takže jednosměrky mně netankují
Je to jak píše Viktorka, do lesa musíme autem nebo po silnici, nejsou tam skoro žádné cesty pro pěší, ani třeba na proutky na pomlázku tam pohodlně nedojdeš. Tady jsem, co se týče přírody, limitovaná spíš tím, co dovolí malé nožičky. Je to, jako všechno, vesnice od vesnice, čtvrť od čtvrti.
Karja jo, bordel mně tu vytáčí. A poslední dobou pejskaři, ale to je teda na vesnici stejný.
Karja já si ty tebou popisovany věci umim najít i v Praze, asi i lip než na tom venkově
notna Jelikož je to na mě, tak ti odpovím, ale už to nebudeme vztahovat k té střelbě, ok?
Vyrostla jsem ve Vystrkově, který neměl ani kino, ani kostel, ba dokonce (a to už je vážný), ani hospodu. Vesnice se 70 obyvateli. Troufám si tedy říct, ze nějakou zkušenost taky mám. Lidi tam žijí úplně jinak. Neříkám hur, ale hlavní starost je víceméně vlastní dům, rodina, zdraví ... lidi žijí mnohem víc pro sebe, plus případně komunitne pro sebe navzájem.
O republikových událostech se tam samozřejmě mluví, ale brzy to prevalcuje tema číslo jedna, a to jestli už schvalej konečně tu ČOVku a proč statostovi zase nevyvezli popelnici. Krasne byl rozdíl Praha/venkov vidět za covidu. Kromě pár zodpovědných jedinců, se těm zarouškovaným Pražákům na vesnici (většinu času) jen smáli.
Ja vůbec nechápu, proč ty rozdíly popírat, prokazatelně tam jsou. Krasne to popisuje třeba Prokop ve Slepých skvrnách. A samozřejmě ta hranice není, že za cedulí konec Prahy už bydlí jen samý burani, nebo že zadnej vesničan nemůže číst Vergilia v originále. Ty skupiny se geograficky i sociologicky prolínají a cele je to samozřejmě nekonečně složitější.
Ja třeba osobne bych si moc prala se vrátit do severních Čech na vesnici. Mne to v mnoha ohledech sedelo víc, než Praha.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů