Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Karja
45142 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 15:03

Potrefenáhusa Jo, to je prostě o zvyku každého. Mně právě v Praze vadilo to, že to hledáš právě, že to jako nemáš rovnou. Jakože ted jsem asi ve fázi, že radši hledám  a popojedu za zábavou než hledat ten klid no;-)

Offline olte
773 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 15:06
Reakce na notna:

Přiznám se, že mě hodně překvapilo, jaké předsudky a klišé pořád panují o životě na vesnici, jak jsem si přečetla v jiném vlákně.  Tak si tu odložím trochu osvěty. Neříkám, že je to tak všude, ale vzhledem k tomu, že jsem na jedné malé vesnici vyrostla a na druhé ještě menší teď žiju, spousta mých kamarádů a příbuzných zase jinde, nemyslím si, že by můj pohled byl zkreslený.

Internet je už ve všech Vystrkovech a používají ho běžně i lidé nad 70 let. Informovanost o dění zájem o něj nekončí za hranicemi obce. Školy tu produkují i děti, které odcházejí studovat do měst i jiných zemí. Během studií se vrací domů a některé se po studijích i vrátí natrvalo. I se sem někteří vzdělaní bez vazby na ves stěhují. Nežijí zde jen lidé se základním vzděláním. Samozřejmě intelektuální skupina je logicky na vesnicích mnohem menší než ve městech, obzlášť v Praze, to nepopírám. Ale zase tak chudí duchem, aby nepochopili lidskou tragédii obřích rozměrů, to fakt nejsou. Ono to sociální cítění a empatie zase tak s výškou IQ a vzděláním moc nesouvisí. 

A Praha je vnímána jako hlavní centrum dění, takže když se manifestovalo po 17. listopadu, ač je blíž Brno nebo tehdy ještě společná Bratislava, jezdilo se tam na Václavák. Stejně tak při protestech proti Babišovi na Letnou. I ti traktoristi při protestech jezdí do Prahy před ministerstvo. Tady před obecním úradem by jim to bylo k prdu. Pražané mají samozřejmě snadněji dostupné tyhle akce, ale zase všichni tam taky nechodí a ten dav netvoří jen oni.

A tak se ve Vystrkově v den státního smutku lidi v kostele modlili při mši za zemřelé, nejbližší kino zrušilo projekci, během svátků při sbírce na místní potřebné se připojila i sbírka na pozůstalé tragédie v Praze, školní psycholožka zaslala stručný návod, jak s dětmi o tragédii mluvit a kde hledat případnout pomoc, protože světe div se, ty vesnický děcka o tom ve škole mluvily s učitely a řešily to. jasně že život neustal, ale tak jaksi se to některých dotklo i na okraji republiky. A taky to bylo některým úplně fuk. Ale to některým i v Praze nebo jiných městech.  a je to OK, ať si každý dělá, co chce. Ale v dnešní době internetu, snadného cestování a velikosti naší země, se fakt divím, že někdo ještě považuje vesnici za oblast, kde bába nepochopí, co se děje, protože je z vesnice.

A podobně se tu vyjadřovala/vyjadřuje sounáležitost s událostmi i jindy a jinak např. sbírky na podporu Ukajiny, výpravy dobrovolníků na odstranění škod po tornádu na Moravě, dřív zase povodně apod. 

A ještě dodám, nic nemyslím nijak útočně. Jen a pouze jako obrázek o životě na současné vesnici.

​notna napsala jsi to skvěle

Online Evaeva
příspěvků moje polička 03. ledna 2024 15:06

Karja hrozně záleží o jaké části Prahy mluvíš. Tady je klid spíš než ta zábava. Jediné, co mi chybí, že nemůžu vypustit děti na zahradu a vypít si kafe na zápraží. Že každý pobyt venku je "výprava". Ale to je částečně o nastavení, všimla jsem si, že Ukrajinci chodí s hrnkem kafe v pantoflích kouřit ven za každého počasí.

Offline olte
773 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 15:07

Pardon za obří příspěvek, citováno omylem

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 15:09

Karja Jo, to říkám já, že buďto je to o tom, že odjizdis za "kulturou" nebo dojizdis za "přírodou". A je na každým, co mu v daný fázi vyhovuje víc. A je málo míst, který mají obojí

Já jsem tým radši dojíždět za kulturou. Ale asi se v příštích desetiletích z Prahy nedostanu, teď jsme tu ty kořeny zapustili příliš hluboko.

Offline Kokoska
35415 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 15:22
Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 16:03

Kan Jenže do toho lesa se dostaneš buď autem nebo po silnici

parčík před základní školu nám Kli betonovali a změnili na Parkoviště pro přilehlé bytovky

​Tohle mají naší hned za zadní brankou do zahrady, žádná silnice, ale obyčejná  obecní cesta/polňačka. Vzadu  jsou horky a les.

fotka smazána

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 16:06

Za hranice obce je pořád louka, která někomu patří, ale není tam vstup zakázán. Pohyb volný prakticky všude i do sadů. Dědinka není průjezdná a má jen 120 usedlíků.

fotka smazána

Offline Jos
příspěvků moje polička 03. ledna 2024 16:10

MP Meri Mne cela tahle debata prijde (pardon) takova az zbytecna. Jasne ze i vesnice jsou ruzne. V mem prazskem okoli mam rozhodne mensi procento vysokoskolaku nez tam, kde ziju ted (je nas tu tak tretina prazaku).Ale mne se to mluvi, kdyz se muzu do te Prahy kdykoli vratit. A fakt je rozdil periferie mesta a aspon to sirsi centrum, na te periferii to vazne neni o moc lepsi nez na te vesnici. Do kina stejne musis do multiplexu, knihovna je otevrena taky den max dva v tydnu, akci min nez na vesnici a do centra hodina mhd... 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 16:19

MP Meri No nedá mi to, jaká je teda hlavní starost pravého pražáka?  Když lidí z vystrkova je dům, rodina zdraví. 

Offline Potrefenáhusa
39241 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 16:25

Jos podle mě je to nakonec stejně nejvíc o rodinnejcn a sociálních vazbách, kde sw člověk cejti doma 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 03. ledna 2024 16:25

Jos to mluvíš o periferii čeho?

Offline Zuzuli
3929 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 16:29

Jos taky mi prijde uplne zbytecna. Protoze jak pise MP Meri ty socialni bubliny se proste prolinaji. Ale zaroven strasne zalezi na tom, jake konkretni spolecenstvi ma nekdo na mysli. Jedna vesnice muze byt takova druha jina, stejne jako mesta. A rodiny. A skoly... Kdyz jsem se na erasmu na jazykovem kurzu potkala s druhym cechem, klukem ze Sluknova, co se tam odmital vratit a chtel vypadnout do Nemecka za praci, tak jsem casto mela dojem, ze proste mluvi o uplne jine ceske republice, nez ve ktere bydlim ja. A o uplne jinych lidech, problemech a tak. 

A taky je videt, jak kazdy ma uplne jine potreby a touhy, takze je fajn, ze tech moznosti je vic. Ja mam taky spis pocit svobody pohybu v Praze, nez nekde v pleneru. Protoze pro me osobne jsou ty fotky polni cesty, kde muzu jit jen k tomu prvninu nebo patemu stromu jak z ocistce, kde bych se zblaznila. Super, ze muzu jit kamkoliv, ale nemam tam cil. Stejne jako netouzim po zahrade. Ale jsem strasne spokojena ve velkem meste, v byte plnem pokojovek. Takze mi tohle pomerovani, kde se zije lip, prijde fakt zabavne. Vitez totiz neni

Online Evaeva
příspěvků moje polička 03. ledna 2024 16:29
Online continuity
44117 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 16:30

Josmyslím, že jsi na to kapla. 

Žijeme na periferii Prahy a to ještě na té, která je nejblíže k centru. Takže do lesa to mám 10 minut pěšky, ale v pěší dostupnosti jedinou samosku, lékárnu a drogerii. Dojíždíme za vším 20-45 minut, jediná výhoda je, že MHD jezdí prakticky pořád, takže můžeme existovat bez auta (a je to vlastně jediný důvod proč na té vesnici ještě nebydlim). 

O výhledu teda škoda mluvit, to mi chybí dost. A co se týče sociální skupiny, fakt to není žádná vysoceintelektuální bublina, protože bývalé státní byty plné seniorů, co se spíš dědily než prodávaly.

Offline Zuzuli
3929 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 16:30

Kan byt a prace, co mi ten byt v Praze zaplati

Online continuity
44117 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 16:32

Evaevaklidně některé pražské. Já vím, proč tady bydlím, do Karlína bych třeba nešla, ani v případě, že bych si to mohla dovolit. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 03. ledna 2024 16:33

Zuzuli já vůbec nejsem zahradník, i doma mám ty kytky tak tři. Ale u tchýně na zahradě vidím, že o dětech tři hodiny nevím, jsou tam ve svém živlu, hlavně starší syn. To mi teď chybí. Ale na vesnici bych byla nešťastná, zahrada by spustla a ta výhoda výběhu platí tak do 8 možná 10 let a to vlastně od školky jen o víkendech a prázdninách.

Offline Zuzuli
3929 příspěvků moje polička 03. ledna 2024 16:35

Kan plus bych mohla dodat, ze co se tyce toho zdravi, tak jsem predloni, kdyz jsem se lecila s rakovinou, byla fakt strasne stastna, ze jsem z Prahy a mam tak spickova pracoviste, co se na muj problem specializuji, par zastavek metrem. Celkove me to tak nejak vic uklidnovalo, nez kdybych na chemosky a ozarovani musela pokazde dojizdet do nejake okresni nemocnice (se vsi uctou k okresum), jako treba moje babicka pred lety. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 03. ledna 2024 16:35

continuity naše periferie je právě úplně jiná, ale je fakt, že Modřany asi budou takové. Do Karlína bych nešla ani za zlaté prase