viktorka_od splavujá jsem panelákové dítě, muž je z domu s obr zahradou a pokud se z našeho paneláku chce někdo stěhovat, tak jsem to já. ![]()
Přiznání
Mě teda přijdeš jako výslovně městský člověk. Třeba jak si psala o té nepovedené vycházce bez cíle.
To je spíš že já to město právě moc neumím. Jsem ten typ, co je zvyklej, že jít ven = vyvalíš se před barák na zahradu a buďto se nějak placatíš s detma/kafem nebo popracujes, nebo prostě se tak nějak furt maká kolem toho domu, případně se jde do lesa na houby atd. Tady vylezu před panelák a nevím co se sebou.
Kokoska taky bych se nechtěla vrátit tam, kde jsem vyrostla. Nejvíc by mi asi vadilo to, jak si všichni vidí do talíře, i když věřím, že to může mít i svoje výhody, když člověk má bývalé spolužáky třeba na úřadě nebo v nemocnici. A ve vesnici o 30 domech, kde jsme trávili dětství, by mě trefil šlak asi úplně, i když mám hezké vzpomínky.
Ten městský život mi přijde jednodušší, na vesnici se život o víkendu točí kolem práce na baráku, v lese, ...
ja jen upresnim, ze jsem myslela typove podobne misto, neze by se clovek musel/chtel vratit primo do rodneho panelaku:-)) ale treba ten les-mne staci takovy ten mestsky, co za nim pokracuje sidliste a je tam slyset zdali autodrom:-), zcasti jsem vyrostla na chalupe s tim echt hlubokym lesem, kde uz dnes snad nejsou zadni stali obyvatele jen luftaci, ale staci mi tam zajet obcas, ten uplny klid a mir venku mit vubec nepotrebuju. pritel bydlel docela dlouho kousek od vaclavaku ale jak se zadiva z okna pres louku na lesy, uplne vidim jak pookreje
viktorka_od splavu jo, já bych se do rodné vísky, ale ani žádné podobné vrátit nechtěla, ale byt mě vyloženě tlačil, připadalo mi, že tam nemůžu dýchat. Aspoň malý domek s malou zahradou potřebuju. Přiznám se, že ty pražské výhody, kromě možností pracovních, nijak zvlášť nevyužívám, až se za to stydím občas. Kulturní barbar, chodím jen do kina. Kavárny, knihovny, kultura, kroužky pro děti... S mně podobnými by všechno zkrachovalo.
Pinot Noir my taky nikam moc nechodime, ale vyhovuje mi urcita anonymita, na tom malomeste je to fakt jak za vylohou.
viktorka_od splavu já jsem neopustila rodné sídliště, takže souhlasím
ale syn chce bydlet ve Schladmingu (jiné alpské město nezná)
Pinot Noir ale obejdeš se bez auta, to já považuju za velkou výhodu.
Já bych určitě nemohla žít na malé vesnici, týden na chalupě mi stačí (je tam koloniál a školka, ani žádné dětské hřiště). V podstatě tam nemám motivaci opouštět zahradu. Ale na menším městě s vybaveností bych si asi zvykla.
Evaeva Tak třeba na té vesnici u rodičů jít na hřiště byla nuda. Proč taky, když děda postavil domeček na stromě, pískoviště se skluzavkou hned vedle. Bonus bylo vypuštění dítěte bez dozoru v bezpečném prostředí. Je super, že každému vyhovuje něco jiného.
Kan jo, ta zahrada mi teď chybí, když jsou děti malé, ale na malé vesnici bych se zbláznila. Přecejen chci taky někdy opustit tu zahrádku a tam prostě není kam, žádný cíl procházky, těžko hledám důvod. (A to pominu, že už tam asi tři roky dělají cesty a první rok a půl by procházka s kočárkem byl očistec.)
Evaeva muj svagr se trema detma bydli na male vesnici, v dome s velkou zahradou. A maji tam vzdycky uplne silene mnozstvi hracek, my vzdycky jen valime oci. Nekolik odrazedel, plastove motorky, k tomu trampolina, bazen, piskoviste, houpacka, klouzacka... A nam pak jednou doslo, ze oni nejak nemaj na vyber, co nemaji na zahrade, to proste neni. Zatimco my mame v dochazkove vzdalenosti tri hriste s trampolinou, nekolik fakt hezkych hrist vcetne erarnich hracek a vozidel, na kazdem tabule na malovani, velke piskoviste plne babovicek. A kdyz timhle vyberem pohrdnem, mame par stanic tramvaji zase dalsi velky vyber udrzovanych hrist. Plus ty cizi deti na hrani pro malou. K tomu chodime do divadla (ted se slecna nechala slyset, ze bychom mohli jit na Labuti jezero
), do zoo, do muzea... A hlavne za nicim z toho nemusim autem. Rozhodne bych mesto za vesnici nemenila ani s ditetem. Ale ja muzu kdykoliv do domu se zahradou odjet jak k nasim, tak k tchanum.
Zuzuli ano souhlasím. Zahrada by se mi líbila, protože kluci by tam byli v pohodě sami zatímco já bych mohla třeba pracovat. Ale vesnici za město bych taky neměnila.
TabeaJá myslím, že ono už to taky není jako dřív, to vidění si do talíře mezi mladší generaci. Teď se mi párkrát stalo, že docela i známí lidé se mě ptali na řekla bych celkem základní věci o mě a třeba mé rodině
Evaeva ale priznavam, ze ze me hodne mluvi to, ze jsem v dome se zahradou vyrostla a ta pece o ni me fakt nebere. Jak ja nesnasela ty vikendy stravene sekanim travy, hrabanim listi, pletim zahonku... Porad neco bylo. Ja si radeji sednu s knizkou a kafem z kavarny na hriste.
Zuzuli jo, nám by zahrada zarostla jak šípkový zámek![]()
ZuzuliJá tu práci na zahradě taky nemám ráda. Ale doufám, že to není povinny:D. Naše rodina to třeba bere už hodně zvolna, sourozenci normálně žijou o víkendu koníčky dětí a výlety. Myslím, že měli jeden víkend, kdy dělali dřevo. Tady sousedy taky nevidím lopotit se o víkendu po zahradách. Ale ono je to tím třeba taky, že se konci dřív v práci, takže je asi běžné udělat něco málo každý den, už je to asi taková denní rutina pro ty lidi, tak jako se věnujes úklidu, tak se trochu povenujes i té zahradě no
Karja Jo, u nás to už taky není co bývalo. Já už ani neznám nově nastěhované lidi do domu na začátku naší ulice. Vlastně ani nevím, jak vypadají.
A přiznávám, že se mi líbí, jak spolužáci mých děti jsou dětmi mých spolužáků. A když se posunu trochu dál, tak že třeba na gymnáziu v okresním městě už chodí naše třetí generace. Taková ta ukotvenost.
notna Jelikož je to na mě, tak ti odpovím, ale už to nebudeme vztahovat k té střelbě, ok?
Vyrostla jsem ve Vystrkově, který neměl ani kino, ani kostel, ba dokonce (a to už je vážný), ani hospodu. Vesnice se 70 obyvateli. Troufám si tedy říct, ze nějakou zkušenost taky mám. Lidi tam žijí úplně jinak. Neříkám hur, ale hlavní starost je víceméně vlastní dům, rodina, zdraví ... lidi žijí mnohem víc pro sebe, plus případně komunitne pro sebe navzájem.O republikových událostech se tam samozřejmě mluví, ale brzy to prevalcuje tema číslo jedna, a to jestli už schvalej konečně tu ČOVku a proč statostovi zase nevyvezli popelnici. Krasne byl rozdíl Praha/venkov vidět za covidu. Kromě pár zodpovědných jedinců, se těm zarouškovaným Pražákům na vesnici (většinu času) jen smáli.
Ja vůbec nechápu, proč ty rozdíly popírat, prokazatelně tam jsou. Krasne to popisuje třeba Prokop ve Slepých skvrnách. A samozřejmě ta hranice není, že za cedulí konec Prahy už bydlí jen samý burani, nebo že zadnej vesničan nemůže číst Vergilia v originále. Ty skupiny se geograficky i sociologicky prolínají a cele je to samozřejmě nekonečně složitější.Ja třeba osobne bych si moc prala se vrátit do severních Čech na vesnici. Mne to v mnoha ohledech sedelo víc, než Praha.
Z té debaty, na kterou jsem reagovala už nevím, co kdo přesně napsal, takže jsem nechtěla nikoho vyvolávat a nevím, zda to bylo mířeno na tebe.
Nenapsala jsem, že by život na vesnici byl stejný jako ve městě. Nepopírám odlišný styl života apod. To vůbec nechápu, proč mi to teď píšeš. O tom jsem vůbec nepsala. Ohrazovala jsem se k tvrzení, že člověk z vesnice nechápe, co se stalo a proč je např. státní smutek /nevím přesně, jak to bylo formulováno/.A stále trvám na tom, že to je předsudek. Ano, řeší se a časem se objeví jiné problémy a události, které se budou více řešit. A budou některé odlišné, než mají lidé ve městě. Ale tvrdit, že se události většího rozahu z jiné části republiky nebo světa vesničana nedotknou a řeší si svoje, je prostě nesmysl. Aspoň v té obecné rovině, v jaké to bylo psáno původně. To je opravdu jen předsudek. I městský lid žije dál a přijdou jiná témata a problémy. Toto nefunguje jen na vsi.
A myslím, že třeba konkrétně na té pomoci, kterou jsem zmiňovala, po tornádu a povodních je vidět, že i vesničani vidí za hranice obce/okresu a řeší i jiné problémy než svoje a pomáhají.
Jos Zuzuli Debata asi zbytečná je. Bylo mi to jasné, už když jsem to psala. Ale stejně jsem se chtěla ohradit.
Kan Líto mi nění nikoho. Každému vyhovuje jiný styl bydlení i života a každému přeju, ať to má podle svého. Ale jako psát všeobecně o tom, jak to většinou na vesnici je, když to není pravda, mě popudilo. Já si fakt nemyslím, že bych těch pár vesnic, které znám v chodu opravdu dobře, by byly taková výjimka v celé ČR.
Pinot Noir jak píšeš, těch, které by zákaz nebo dopporučení spíše popudil, je dost jak na vesnici, tak ve městě. Dělat z toho pravdilo pro vesnici, fakt nechápu.
Karja no o tom to je, ja se prave te zahrade nechci venovat vubec
Ja jsem naprosto spokojena s balkonem a par truhliky s jahodami a rajcaty. Hlavni je pohodlne kreslo, knizka a kafe, na coz mi ty dva metry ctverecni exterieru bohate staci. Ja jsem proste mestsky povalec
Moje mama zase zahradu uplne miluje, ta by trpela v byte. Kazdy vecer v lete chodi zalevat, obejde si zahradu, okoukne kde co zrovna kvete a ma to jako relax.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů