DruI To znám taky. V hlavě mi šrotuje, odkud toho dotyčného jenom znám. A snažím se teda zachovat poker face, abych právě nevypadala, že zírám. U MP Merijsem předpokládala, že paní věděla, když ji sleduje a pak komunikuje přes sítě. Ale asi jsem si to špatně vyvodila. Mně je teda nepříjemný i ten pocit, že dotyčného znám a on vůbec neví. Připadám si nepatřičně. Zrovna nedávno jsem byla s dcerou, která si vyjednávala něco se zástupcem jiné školy, mohla jsem mlčet. Ale pánovi jsem řekla ahoj a řekla svoje jméno, byl to kluk od nás z vesnice, ale neviděli jsem se asi 20 let. Mi přišlo hloupé dělat, že nic. Nijak jsme nerozváděli konverzaci, dál se s ním bavila jen dcera. Ale možná to má někdo zase naopak a je mu nepříjemný, když se někdo připomene.
Karja Evaeva Pinot Noir Asi satelit není to správné označení. Já tak říkám všem těm moderním přístavbám k vesnicím. Z racionálního hlediska je to asi dobře, že obec nestagnuje, vyvíjí se. Já jsme zaprděnec, který z toho má obavy. Je to tím, že myi jsme tu strašně moc spokojený. Fakt jsem šťastná, kde bydlíme. Dům jsem tehdy objevila náhodou a jeli jsme se na něj podívat, protože byl na fotkách nádhernej včetně zahrady. Jeli jsme s obavama, že to bude jen hezky nafocený, místo jsme si museli najít na mapě, vůbec jsme netušili o jeho existenci. A pak jsme tam jeli. Po cestě roubené stromama jsme se najednou přehoupli přes kopec a v údolí uviděli fakt krásnou vesnici zalitou sluncem oblíčenou lesama. Jen jsme se s mužem na sebe koukli a věděli. Pak ještě dům byl úplně podle fotek. Láska na první pohled všechno, dům i vesnice. Tady se nesmělo dlouho stavět jinak než dům s krovem /jestli se tak říká klasické šikmé střeše s taškama/. No, teď už tu je pár domů v minimalistické architektuře, jsou peěkný, ale to je fakt jak pěst na oko. Malá vesnice, celkový vzhled a bác, uprostřd ulice někdo má dům s rovnou střechou. Fakt to tu pusobí hodně divně. Návštěvy se mě ptají, proč to tu tak někdo kazí. No, vím ja? A asi to v t omto duchu půjde dál. Z těch pár nových domů se nikdo neúčastní takových těch akcích, které jsou v obci potřeba, úklid, svépomocná výstavba nebo údržba něčeho, pomoc při nějakých akcích apod. A vzhledem k tomu, jak malá obec jsme, si myslím, že to bude mít vliv velký. To se i starousedlíci vyprdnout na to něco dělat. Člověku to vezme chuť, když uklízí binec po někom, kdo se nezapojuje, ale píše třeba stížnosti, že vadí kohout nebo stíní stromy /který tam už jsou sice 20 let, on si tam postavil a teď opakovaně žádá o pokácení/. A to těch nových je tu fakt tak do 10 domů. Já jsem pesimista, vidím to bledě. Pro mě teda.