Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Online Evaeva
příspěvků moje polička 22. července 2024 09:29

1010 když má každý vchod jiný vzor a jinou kombinaci barev, vypadá to šíleně, cirkus. Je jasné, že jak se zatepluje, fasády se mění, ale chtělo by to nějakou koncepci. Ono teda paneláky nejsou šedivé kostky, třeba jižní město mělo promyšlené barvy a dokonce i orientační grafiku podle živlů. To se zateplováním mizí a je to škoda. I na jihozápadním městě měli paneláky ty panely různé barvy. 

Offline Tabea
8205 příspěvků moje polička 22. července 2024 09:29

V Německu (Bavorsko, Severní Porýní Vestfálsko, Sársku, Baden Württemberg, Porýní Falc, ..) jsem tyhle živý barvy nikdy neviděla. Ulici křížící ulici, kde byli mí rodiče se manžel pojmenoval Bo Kaap. I když taková divočina to tam zas není.

Offline Potrefenáhusa
38947 příspěvků moje polička 22. července 2024 09:48

Evaeva to si pamatuju z dětství z Chodova, ze tam měli ty různý vlnovky modrý a cerveny, ale jako diteti ze starý zástavby mi to splyvalo v jednu hmotu 

barevny domy se mi nelíbí, máme bilej a plánujem světle zelený okenní rámy, až budem jednou natirat, máme zvenku tmavě hnědý 

Tabea tvůj odkaz bohužel nefunguje, jsem moc zvědavá

Offline Tabea
8205 příspěvků moje polička 22. července 2024 09:51

Potrefenáhusa

zkus ještě jednou.. ale dala jsem odkaz na opravdickej Bo-Kaap, ne ten na Vysočině.

Offline Potrefenáhusa
38947 příspěvků moje polička 22. července 2024 09:55

Tabea áha

Offline Jos
příspěvků moje polička 22. července 2024 10:02

Tabea Barevne domky jsou treba v Italii ale u nas tohle fungovat nebude. Jsem asi tu zelenou vykopla ja. A neni zelena jako zelena. Nejaka tlumena nevypada vubec spatne, nemluve o tom kdyz je ten dum skvostny sam o sobe 

https://liberec-reichenberg.net/stavby/karta/nazev/50-vila-otto-goltze

Ale spis vidam najednou svitivou ruzovou nebo modrou na dome tvaru kostky, co vubec nedava v ramci okoli smysl. 

Offline Jitka77
1949 příspěvků moje polička 22. července 2024 10:02

Vím o lidech, jejichž sousedi natřeli barák na fialovo a oni potom měli fialovou mlhu v obýváku, odraz světla jim všechno zabarvil. Byli z toho velice nešťastní. Někdy jsou fasády zbytečně divoké, ale bílá má taky svoje nevýhody, když je příliš zářivá. Může oslňovat až nepříjemně. Párkrát v životě jsem měla z takového pokoukání migrénu. Už si dávám velký pozor, abych nic podobného neměla v zorném poli, když si někde sedám.

Offline Karja
44858 příspěvků moje polička 22. července 2024 10:04

Potrefenáhusa Ty barevný okna se mi ted hrozně líbí, modrá je taková klasika z těch barevností a viděla jsem ted i fialový. Všechno teda plastový co si pamatuju. To se mi fakt líbí.  Děti samozřejmě hned jim to bylo líto, proč taková okna taky nemáme:-D.

Offline 1010
219 příspěvků moje polička 22. července 2024 10:45

Evaeva Tak ty kombinace vzorů, to mi taky přijde nevkusné, ale když je třeba 5 vchodů vedle sebe, každý má jinou barvu, ale uspořádání těch barev je u všech stejné (např. světle žlutá celá fasáda a tmavší žlutou balkony nebo něco v tomto stylu), to mi přijde esteticky v pohodě.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 22. července 2024 11:04

1010 jasně, ale to tady asi nikdo nekritizuje. To se bohužel málokdy povede, aby byl celý dům (ideálně celé sídliště) sladěné. Každých pár vchodů je jiné družstvo, tím pádem jiný vzor a jiné barvy. To by muselo město vydat nějaká pravidla (a jsou taková města).

Offline barbucha blogger
36044 příspěvků moje polička 22. července 2024 11:15

Co je špatnýho na bílým (béžovým) domku s červenou (hnědou) střechou? Nechápu, že se tady povolí stavba jihoamerický haciendy hned vedle francouzskýho zámečku a švýcarský horský chaty,  pokud možno každej jiný a co nejvýraznější barvy Jinde si ten svůj styl hlídaj, tady je to kolikrát jak v Disneylandu. Navíc jsou ty "barevný" barvy asi o dost levnější než bílá, přece se ty jedovky nemůžou všem tak líbit

Online Evaeva
příspěvků moje polička 22. července 2024 11:35

barbucha co není zakázáno, je povoleno. Obce nemají regulační plány, kde tohle můžeš stanovit. V územním plánu je dána třeba šikmá střecha, max dvě podlaží,... a to tohle splňuje.

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 22. července 2024 11:36

Potrefenáhusa bílý dům a světle zelené okenní rámy

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 22. července 2024 11:38

barbucha taky to nechápu. Vždyť to (nejen) majitele musí bolet do očí

Offline Jos
příspěvků moje polička 22. července 2024 11:39

andulka01 Ten vyhrava

Offline notna
9502 příspěvků moje polička 22. července 2024 11:40

Podle mě není žádná barva špatná. Špatně je jen to, že lidi se upnou k barvě a vůbec nezohlední, jak to bude zapadat do okolí. Už jsem viděla i fialový dům a líbil se mi. Byl utopený v zahradě, šedý plot, nijak se to s okolními domy nebylo. Ale když si někdo natře modře nebo fialově dům do řady, kdy jsou domy jinak laděné do žluta - oranžova a jiných teplých barev, tak to nechápu. 

Barva ještě dobrý, ta se dá přetřít. Ale už jsem tu myslím psala, že jezdím přes jednu jihomoravskou vesnici a tam je ve staré zástavbě uprostřed ulice těch starých domků, které jsou sice už různě zrekonstruované, ale mají zachovanou klasickou sedlovu střechu a pořád jsou to vesnické domky, stojí obří /asi tak 3x větší než ty domy/ roubenka! Jezdím tam už roky a pořád jsem si na to nezvykla. Jsem si myslela, že stavební úřad je k tomu, aby se nestavěly šílenosti, jak koho napadne. Ale aspoň mají zachovanou uliční řadu, to jo. Roubenka nepřečnívá, to je tak asi jediné plus. 

Offline barbucha blogger
36044 příspěvků moje polička 22. července 2024 12:06

andulka01 

Dík za vypálenou sítnici

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 22. července 2024 12:37

My bydlíme ve strašně ošklivým žlutým paneláku ... musím se přiznat, ze jsem ale ráda, že nebydlim v jednom ze sousedních. Takže na tu barvu totiž nemusim koukat Možná by fasády měli vybírat a platit sousedi

Offline rasaNori
8871 příspěvků moje polička 22. července 2024 17:00

My máme tohle,

stodola má stejné barvy, jen šedou střechu z plechu místo kanadského šindele. Muž prohlásil ať si barvu vyberu ja. Nicméně z oblíbeného schodu na večerní víno koukáme na tohle...

Online Evaeva
příspěvků moje polička 22. července 2024 17:45

notnaúřad jen kontroluje soulad se zákonnými normami, územním plánem a podobnými dokumenty. Nemůže říct tohle je ošklivý a ta zelená fasáda je hnusná, musel by svoje tvrzení něčím podložit. Takže nejdřív musí obec mít ty regulační plány a podobně, aby bylo na co se odvolávat. Jenže jejich vypracování něco stojí a není snadné ten dokument schválit.