Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline notna
9502 příspěvků moje polička 22. července 2024 17:59

Evaeva Takže na nějakou celkovou koncepci a vzhled obce /města kvůli náročnosti toho dokumentu kašlou? Nebo to tady není považované obecně za prospěšné? Je to škoda. Tyhle bizarnosti mě vždycky překvapí, co všechno je možný. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 22. července 2024 18:08

notnařekla bych, že oba důvody jsou pravda. Někde jsem se setkala, že mají aspoň nějakou "brožuru, jak by to mělo být, která ale není závazná. Takže stavební úřad doporučí stavebníkovi, jak to má vypadat, ale jestli to udělá, jen na něm. Celkem dost věcí se vleze i do územního plánu, který obce mít musí, ale ne všude jsou"přísní ". Nebo si neumí představit, že třeba požadavek na šikmou střechu je málo, že stejně může vyjít kočkopes. Přecejen na menších obcích jsou v zastupitelstvu "obyčejní" lidi.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 22. července 2024 18:20

notna taky nemusí být poptávka ze strany obyvatel. Vždyť tady se každá regulace pořád vnímá jako zásah do práv a svobod.

Offline notna
9502 příspěvků moje polička 22. července 2024 18:53

EvaevaTo máš asi pravdu, že není poptávka ze strany obyvatel.

Offline barbucha blogger
36044 příspěvků moje polička 22. července 2024 19:03
Reakce na Evaeva:

notna taky nemusí být poptávka ze strany obyvatel. Vždyť tady se každá regulace pořád vnímá jako zásah do práv a svobod.

​Aby se ti svobodomyslní občané nepodělali! Sami by řídili život každýmu sousedovi, kdyby mohli... Zajímavý, že jinde to jde. V civilizovanejch, tradic dbalejch zemích by je hnali svinským krokem s takovýma zhůvěřilostma, jen tady je takovej bordel že si každej dělá co chce. A podle toho to vypadá... chtěla bych tu "svobodu" vidět třeba ve Švýcarsku, i v tý Skandinávii...

No kdy tady naposled donutili šílenýho stavebníka něco zbourat? Nikdy! To je furt jen bububu...

Offline Zuzuli
3827 příspěvků moje polička 22. července 2024 19:08

notna v cz v podstate neexistuje nastroj, ktery by omezoval barvu fasady. Uzemni plan takove veci neresi, tam se resi zastavenost, funkcni plochy (zastavba bytova, smisena, skola/skolka, vyrobni...), ulicni cary a tak. Nektera mesta a vesnice maji regulacni plan, ktery neni povinny, je detailnejsi nez uzemni (doplnuje ho), ale s regulaci ve smyslu podlaznost, vyska rimsy, sklon strechy... neni nic, co by omezovalo barevnost, velikost a tvar oken, obecne ty ciste esteticke veci. Muze tam byt veticka ve smyslu " musi zapadat do charakteru zastavby v lokalite", ale to je tak obecne, ze se to temer vymahat neda. Maximalne jsou ruzne manualy pro pamatkove zony, kde se to resi prisneji.

Pokud ta roubenka splnuje uzemni pozadavky jako zastavenost pozemku, sklon strechy, odstup od ulicni cary, podlaznost a tak, pak ji stavebni urad proste povoli.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 22. července 2024 19:18

Zuzuli barva fasády může být v tom regulačním plánu. Ty ostatní věci jako okna asi ne.

Offline Potrefenáhusa
38947 příspěvků moje polička 22. července 2024 19:24

Tak si tady zrovna prohlizim knihu s památkami libereckého okresu a ta zelená řadovka je fakt jak pěst na oko 

Offline Zuzuli
3827 příspěvků moje polička 22. července 2024 19:35

Evaeva ve zvlaste exponovanych polohach a chranenych uzemich. To je jak pisu navic pro pamatkove zony, narodni parky a tak. Tam muzou byt i narizene tvary oken, materialove reseni, barva strechy. Bezna obec by asi tezko obhajovala, ze zakazuji fialovou fasadu a cernou strechu.

Takze treba na Kvilde ti muzou nakazat bridlicovou strechu a drevem oblozeny stit, na namesti v Ceskem Krumlove resit barevnost okennich ramu, ale v bezne obci ti nemuzou zakazat fialovy dum se zelenou strechou a modrymi okny.

Offline Potrefenáhusa
38947 příspěvků moje polička 22. července 2024 19:39

Zuzuli my tu máme památkovou zónu na náměstí a překvapilo mě, ze sice u jedny rekonstrukce nepovolili nejakou barvu (myslím, ze to byla svetla šmolka), ale byl by bejval doporucenej břízolit

ale teda ony ty domy barevný bejvaly, my tu máme taky na tom náměstí dům s barokni fasádou nove opravenou v hraskove zelený a měla by to bejt původní barva...

Online Evaeva
příspěvků moje polička 22. července 2024 19:44

Zuzuli a třeba v nové čtvrti? Protože tenhle příklad si pamatuju já, ale bůhví jak to je. Věřím, že to víš líp.

Offline Potrefenáhusa
38947 příspěvků moje polička 22. července 2024 19:44

Ale je to taková oku líbá barva, nic jedovatýho

Offline Černá kočka
1779 příspěvků moje polička 22. července 2024 19:45

Evaeva Tys na to myslim kapla, ze zalezi na tom kdo je v zastupitelstvu, kdyz nad tim premyslim tak myslim, ze je dobre, ze se ta barva fasady neda regulovat, taky by to mohli v nejakem kocourkove regulovat smerem ke kriklavym barvam.

Muj byvaly kolega je v zastupitelstvu jedne male obce a tam by toho byli schopni.U tech malych obci je jednodussi nasbirat lidi s podobnym nazorem, v dobrem i spatnem bohuzel. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 22. července 2024 19:46

Potrefenáhusa právě. Řekla bych, že ty řvavé barvy neuměli vytvořit. Vždycky je to trochu lomené, i v tom zahraničí.

Online dzizisketa
9014 příspěvků moje polička 22. července 2024 19:54

Evaeva 

Ty měkké barvy jsou dané omezenou škálou pigmentů, které šly smíchat s vápnem, a tím, že se až do 19. století používalo na omítání a nátěry jen to silně zásadité bílé vápno. 

Offline baltik
4991 příspěvků moje polička 22. července 2024 19:55

Lidi to berou jako strasne omezeni jejich svobod, v praci jsem vyslechla nekolik stoznosti od lidi, co staveli, jak si jim nekdo dovoluje nakazovat sklon strechy, barvu tasek, velikost oken a to to byli vysokoskolsky vzdelani lide

Offline Aranel
6667 příspěvků moje polička 22. července 2024 20:09

Lamicka Ale myslím, že jsi mohla bejt zvyklá na už trochu opršelej dům a původně byl třeba taky zářivější.

Offline monis
1613 příspěvků moje polička 22. července 2024 20:52

Jitka77 tu barevnou mlhu jsme meli ve dvou mistnostech, kdyz soused nabarvil strechu na tyrkysovou barvu. Nastesti uz tam nebydlime...to se vratis po tydnu u more a najdes toto

Offline Lamicka
14206 příspěvků moje polička 22. července 2024 21:00

Aranel

Nasla jsem to :) 

Offline Lamicka
14206 příspěvků moje polička 22. července 2024 21:01