No určitě, jinak příště nebude nic!
Přiznání
barbucha já na tom taky trvám, aby si to děti vybalili u těch dárců. Ne kvůli ceně, ale jinak to podle mě celé postrádá smysl
Kokoska Tak ona je porad jeste hodne i mama, ma doma jeste toho jednoho patnactiletyho (holt nevýhoda, kdyz si pořídíš deti s dvacetiletým rozestupem
), navíc je bez partnera. Ja s ni soucitim, neni to jednoduchý, ale opakuju si mantru z terapie, ze to neni moje odpovědnost. Navic loni byla na Štědrej den u nás, letos u ségry, to neni, ze bychom ji nějak ostrakizovali. Ale určitý pnutí je tam kolem toho kazdej rok ... navic pak trvá ještě na jednom stromečku u ní, proste jak kdyby se ty Vánoce u nás nepočítaly ... ale co už, nam ty návštěvy zas tak nevadi, muže bejt hur ![]()
Potrefenáhusa ja nemam rada pohadky v kulisach a nemam rada Ladu, takze tim je to pro me cely zabity :(
Mám radost, myslela jsem, že jsem jediná, kdo nemá rád Ladu!
Myrtila my to takhle máme, ale všichni bydlí do 20 minut busem, takže spíme doma. Ale rozvolnit se to dá, vždycky je poblíž nějaký víkend, nový rok...
Já chápu, že naši rodiče i babička chce, abysme se sešli všichni. Ségru vídám jen na oslavách, sestřenice vidím pokaždé vyloženě jen na těch vánocích... Je nás hodně a je to fičák (a to jsem nejstarší - jediná s dětmi), ale je to fajn. Nicméně babička by z (pra) vnoučat asi měla víc, kdybysme se sešli postupně no.
MP Meri ale brácha s mamkou na Štědrý den je, ne? Tak to vůbec nechápu, vždyť by nebyla sama, i kdybyste jí se ségrou nezvaly. (Jako chápu, že vánoce ve dvou s puberťákem mají asi o dost jiný vibe než s malými vnoučaty
)
dneska maji decka tolik kramu (i tu furt na to slysim stiznosti), ze by se snad vubec nic nestalo, kdyby "se k tem darkum nedostaly", ne? jezis dyt je to jedno, kdy ty babicky uvidi, a kdy je zahrnou blbinama, proc se to musi nutne stihnout behem tech par dni, kdy pracujici rodice muzou mit trochu klidu? presne kvuli tehle honicce kdy se muselo stihnout vsecky objet jsem vanoce dlouho nenavidela
Evaeva Jj, byla by s tím puberťákem doma a to asi nechce
Někdo by to asi dal v klidu, ale ona je tak jako celkově v životní nepohodě, nebo jak to říct, proste neni moc šťastná ... a o těch Vánocích to nedává tuplem. Asi i pracuje to, ze žije pořád v jednom domě, takže má v živé paměti ty velké Vánoce doma se spoustou dětí.
Ale musím si opakovat, že moje odpovědnost je jinde a ty dveře má u nás otevřený, takže ...
viktorka_od splavu jo, s tím souhlasím. My se u té babičky teď několikrát sešli až na konci ledna a nic se nestalo. Ale nechtěla bych, aby nám ty dárky dávala nějak dopředu nebo tak.
MP Meri ano, tvoje odpovědnost to není.
Chápu, asi si to mamka představovala jinak.
Já mám Vánice jako rodinné svátky a vím, jak mně mrzelo, když prarodiče začaly od štědrovečerního stolu mizet. Babička pak chtěla na svátky zůstávat doma, že jí to zmáhá, a chce klid, jezdili jsme za ní 26.
Představa, že bych nechala svoje rodiče samotné, když už jako mám svoji rodinu, mi přijde krutá. I kdyby chtěli být sami, tak bych je přemlouvala, že máme být spolu.
Na Štedrý deň sme bývali doma, akurát sme chodievali navštíviť moju pratetu, ktorá mala narodeniny na Štedrý deň.
Len mám v pamäti z raného detstva, že otec pred Vianocami nebol doma, že išiel domov na Kysuce. A teraz mi mama povedala, že na moje prvé Vianoce, 23. sa zbalil a že on ide domov. A mama naňho hľadala, že čo to ma znamenať, tak jej povedal, že on je vždy na sviatky doma a odišiel a vrátil sa po 4 dňoch. A ešte sa to párkrát zopakovalo. Ale po tých mojich 8 rokoch už býval doma.
K maminym rodičom sme to mali 5 minút pešo, tam sme chodievali 25., k maminej sestre 26. A na Kysuce, keďže sme dlho cestovali, auto sme mali až od mojich 12rokov, sme chodievali neskôr aj na prespanie.
Malvin u nás se tohle nikdy nepraktikovalo, ani za mého dětství. A já jsem teda ráda, těžko se mi představuje štědrý večer i s mými rodiči, a to máme vztahy dobré, natož třeba s prarodiči. S mým mužem jsme bývali sami, dokud jsme neměli děti, a má to taky svoje kouzlo, vánoce ve dvou.
Kokoska Nás se u tchánů schází 15 lidí a 5 psů, oni to tak mají rádi a v důsledku si i my ostatní to velké setkání užijeme, ale nedáváme to v ten konkrétní den, toho pětadvacátého je strašně brzo, no.
Evaeva No, taky jsme to tak praktikovali s mými prarodiči, jedni 5 minut pěšky, druzí 15 minut autem, u muže podobně. Tak naši rodiče předpokládají, že to budem dělat stejně, ale my to k nim máme skoro 2 h autem, k tomu to sbalení celé domácnosti, včetně jídla, je to dost náročné.
Evaevamně Vánoce ve dvou přijdou, že to musí být jako většina roku. Nic extra. Ale samozřejmě i velkou rodinnou večeři si můžeš domluvit kdykoliv jindy než 24.![]()
Malvin nasi treba zacali jezdit k nam. Mama si nezabordeli dum, my 24. zmizime k tchyni a slavime az 25 spolu. Tak jak to byvalo cele roky....Nasi nejsou nemohouci duchodci a navic my bydlime na horach.
Myrtila my to máme ke všem blízko, jinak by to taky nešlo. Mně to právě vyhovuje, že někdo zabaví ty děti, dokonce uvaří,... i s miminky to bylo fajn. Ale kdyby to bylo dvě hodiny daleko, taky bych se snažila, aby se to posunulo na nějaké jiné dny. Nesouhlasili by na jedné straně třeba se silvestrem? Vzala bych to přes ty sourozence, možná jim to taky nevyhovuje, když mají teď taky malé děti. Jestli teda nebydlí těch pět minut pěšky![]()
Moje mamka byla u nás na Štědrý den jen jednou, myslím že ji dráždil náš nerežim, že nejedeme podle plánu a tradic. Vypadneme na celé odpoledne ven a vracíme se třeba až v pět, cestou si dáme něco zcela nepostního nebo jdeme do nějaké kavárny...
Takže je u tradiční ségry a my si to děláme po svém, jak to máme rádi zas my. Jsem ráda, že jsme si to nastavili po svém, jak to vyhovuje nám. Stromek zdobíme už pár dní předem, já si 23. nachystám všechno jídlo a na Štědrý den už jen obalím večer kapra a řízky. Žádný shon a úklid ještě dopoledne, nepraktikuju žádný leštění skla a mytí oken v adventu, chci si to užít v klidu.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí