Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 30. prosince 2024 20:41

Karja jo, to vybalování bez účasti dárce mi taky přijde divný. Nicméně jsem ráda, že ohledně společného štědrého večera u nás žádné tradice nejsou, tchán nebo táta by štědrý večer u nás podle našeho asi nevydýchali, to by bylo poznámek Ale kdyby některý náš rodič byl úplně sám, nabídli by jsme mu to.

Offline Potrefenáhusa
38945 příspěvků moje polička 31. prosince 2024 05:12

Moje mama je fakt grinch, zpusobenj prisernejma vanocema u nas doma, dokud jeste zila babicka s dratkovanim parket do 3 do rána) nema doma jedinou vánoční výzdobu, my tu par let praktikovali ten vánoční oběd u nas, abysme obe mamy stihli v nejakou rozumnou dobu odvézt (mužovu mámu jeste na večeři a několik dni k její sestře 80 km od nás) a kazdej rok kolem toho byly ofuky, i si moje mama párkrát vymyslela, ze jde ke svymu bratrovi, aby ji dal muj muž, kterej taky jede v módu, ze na Vánoce nemuze byt nikdo sám, pokoj.

Mne to v pul roce starsiho dítěte udělalo snad nejhorší Vánoce vůbec (i ve srovnání s dratkovanim parket u nás doma), kdy jsem tu byla na vsechno sama, protoze muž jeste něco 23. obstarával, s půlročním řvoucím miminem, co neslo odložit z náruče a požadavkem na uklid a uvařeni oběda a štědrovečerní večeře, aby pak muž strávil štědrej den pryc a 160 km v autě....

jak pribejvaly deti, začalo to bejt neúnosný a vlastne o to nestál nikdo, takze jsem rada, ze se to rozložilo do víc dní než jen na ten štědrej den 

jeste by byla varianta připravit vsechno doma, odvézt to do Prahy a nekdy v noci zase vsechno sbalit včetně dětí a jet domu...ale o to taky nikdo moc nestojí, letos mi přišlo, ze jsou konecne spokojeny všichni (štědrej den každej doma, 25.obed u mužovy mámy, pak ji muž odvezl (z Prahy je to blíž než od nás, takže další bonus) a ja byla s detma až do večera u moji mámy) a pak jsme se sešli 29.u nás na oběd 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 31. prosince 2024 08:19

Potrefenáhusa jsem ráda, že jste našli lepší cestu, protože ty poslední roky mi to vždycky přišlo hustý 

Offline Potrefenáhusa
38945 příspěvků moje polička 31. prosince 2024 08:41

Evaeva byl to fakt vopruz, presne jsem si rikala, jak je to smutny, ze kdyz jsem nasla k vanocum cestu az jako dospěla, potrefí me rodina, ktera z toho udela zase stejnej stres a shon

Offline EDITH4B
2131 příspěvků moje polička 31. prosince 2024 08:47
Reakce na Kokoska:

​Kdyby opravdu chteli byt sami a mit Vanoce po svem, v klidu, tak co? Chapu, ze by te to asi mrzelo, ale snad by se melo respektovat prani vsech stran.

​Docela dost klientek si mi tradičně před Vánoci posteskne, že by chtěly být na Štědrý den samy doma,ale rodina (většinou dcery) jim to neumožní.A ony jsou z toho nešťastné.Opravdu by se to přání mělo respektovat.

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 31. prosince 2024 09:14
Reakce na EDITH4B:

​Docela dost klientek si mi tradičně před Vánoci posteskne, že by chtěly být na Štědrý den samy doma,ale rodina (většinou dcery) jim to neumožní.A ony jsou z toho nešťastné.Opravdu by se to přání mělo respektovat.

​To se mi na Parfumanii hrozně líbí, jak se tu prolínají různé věkové skupiny, bubliny a tak. A člověk se může zamyslet, srovnat si to, podělit se o zkušenosti a tak. Díky.

PS: Letos se nám povedlo přesunout všechna rodinná setkání od obojích prarodičů, kteří už na to nemají nervy a síly, do našeho bytu. Babičky a dêdečkové se poveselili a vrátili se do svých klidných křesel. Ale jedny máme v domě a druhé 20 minut autem, tak to jde. A dcery ještě žijou s náma.

Offline Malvin
1651 příspěvků moje polička 31. prosince 2024 09:40

EDITH4B my přání babičky a posléze pratety respektovali a nechali je doma. Jeli jsme k nim v dalších dnech, vzali je na oběd, aby nemusely vařit. Jen mi to bylo líto. 

Offline Maureen
příspěvků moje polička 31. prosince 2024 09:47

....když tady tak čtu,jak šikovně a pro pohodu všech zučastněných si umíte zařidit vánoční svátky,tak já teda ne...letos se mi to povedlo zvlášť zpackat...no,jsem zvědavá,jestli se poučím

Offline EDITH4B
2131 příspěvků moje polička 31. prosince 2024 10:09

Archivářka my už roky podnikáme sváteční obědy u nás-Štědrý den jsme sami s dětmi, další dny rodiny u nás.Ty maminky to přestaly zvládat,byly akorát vystresované, takto je to jednodušší.Ne teda pro mě (letos jeden den 16 lidí na oběd a druhý den 15).A přijde kdo chce.Babička s dědou dávají přednost klidu doma.

Malvin chápu že to mrzí.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 31. prosince 2024 11:05

Potrefenáhusa Mně ten váš scénář přišel vždycky silenej a litovala jsem tě moc. Ty předchozí roky jsem ale měla pocit, že na tom trvají ty maminky, dneska mi to vyznělo, že v tom měl prsty spíš muž Tak jako tak je dobre, ze jste našli udržitelnou variantu!

Ono to "na Štědrej den nesmí byt nikdo sám" je v lidech hodně zakořeněný, že tím jako toho člověka nenecháte ve štychu. Nevim, jak to budu vnímat jednou třeba v budoucnu, ale teď mi přijde, že to akorát generuje fakt divný situace na křeč.

Přitom pro ateisty je to fakt jen datum, u nás to jednou vyšlo tak, že štědrý den byl 23., 24. nebylo nic, jakoze fakt žádnej program a žádný ujímání jsem z toho nemela. Ted to vlastně držíme hlavně kvůli staršímu, kterej hodne prožívá to počítání, o to bych ho nechtěla ochudit. Ale jinak mi prijde, že dospělej člověk by mel bejt ok s tim, že se s rodinou z organizačních důvodů sejde treba 25., 26. nebo jakýkoli jiný datum ...  

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 31. prosince 2024 11:24
Offline Potrefenáhusa
38945 příspěvků moje polička 31. prosince 2024 11:34

MP Meri jo, ja myslim, ze si tam ten tlak vytvořil hlavně on sám a bylo mu blby to máme říct, nakonec jsem ji to řekla ja, ze ji odveze kdykoliv krom stedryho dne, ona řekla jasne, chapu a nic konfrontačního na tom nebylo. On si podle me ani moc nevšimnul, ze ta dynamika rodiny se dvěma malejma detma se hodně změnila, predtim mi to bylo fuk, ze je čtyři hodiny v tahu, naopak jsem si otevřela knihu a bylo to bozi

Offline Zuzuli
3827 příspěvků moje polička 31. prosince 2024 12:04
Reakce na MP Meri:

Přitom pro ateisty je to fakt jen datum, u nás to jednou vyšlo tak, že štědrý den byl 23., 24. nebylo nic, jakoze fakt žádnej program a žádný ujímání jsem z toho nemela. Ted to vlastně držíme hlavně kvůli staršímu, kterej hodne prožívá to počítání, o to bych ho nechtěla ochudit. Ale jinak mi prijde, že dospělej člověk by mel bejt ok s tim, že se s rodinou z organizačních důvodů sejde treba 25., 26. nebo jakýkoli jiný datum ...  

​presne to si myslim taky. Kdyz v nasi nejvic ateisticke zemi v okoli jen malo rodin slavi predvecer narozeni Jezise, pak to lpeni na jedne veceri v jeden konkretni cas za kazdou cenu nedava uplne smysl. Sejit se prece muzeme jakykoliv jiny den na jine jidlo, kdyz se nedrzime liturgickeho kalendare, ale rekneme si, ze vanoce jsou cas na zpomaleni se pred zacatkem noveho roku a setkani se s blizkymi. Pro me uz ta doba, kdy cela zeme sedala k veceri ve stejny cas aby pak rozbalovali darky u stejne pohadky v televizi uz proste minula.

U nas to teda pred nejakou dobou taky drhlo, moje mama se taky nemohla smirit s tim, ze mame vlastni vanoce a ona je odsunuta do role babicky, ale tam to bylo pred vanoci dost narocne. Vcetne jejiho citoveho vydirani, jak na ni vsichni kasleme a ona umre sama, jak nekteri rodice sve deti tyraji a ony je stejne miluji, zatimco my jsme takovy nevdecni (bylo ji petapadesat a my tam byli cely vikend pred vanoci, stedry den byl asi ve stredu, takze nas nevidela ani ne tyden). Tatovo rvani na me do telefonu, ze kvuli me je mama nestastna a ze mu je uplne jedno, ze my mame uz stromecek a vanoce nachystane, ze mame mit aspon trochu slusnosti a na ten stedry den se s ditetem dostavit... ten rok jsme tam uz pak nejeli vubec, dalsi uz se uklidnila, vytycily se hranice a od te doby nam to funguje dle noveho harmonogramu. Takze ja jsem strasne stastna, ze mame vanoce jen podle sebe, uplne v klidecku a pak se po svatcich s ostatnimi sejdeme uz bez toho tlaku a ocekavani vsech.

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 31. prosince 2024 12:21

Zuzuli ty jo, s takovýma tlakama bych si to taky zařídila podle sebe

Offline Janulik03
20358 příspěvků moje polička 31. prosince 2024 12:29

Vianoce sú okrem všetkého iného aj časom, kedy má väčšina ľudí voľno, tak ten pocit, že teraz sa môžme stretnúť je pochopiteľný. Spoločné jedlo v takom sviatočnom duchu je niečo iné.

Samozrejme nátlak je vždy zlý, či už citový alebo iný. 

Pokiaľ vzťahy fungujú, je to super, kedy je ten čas len tak byť spolu, sedieť a rozprávať. Doba je hekticka, každý sa ponáhľa a ludia v okolí sa vytrácajú. Mam z toho vždy zmiešané pocity, radosť, smútok, ale hlavne výraznejšie ako inokedy cítim veľkú vďačnosť a lásku v srdci.

Želám vám všetkým, v tom nastávajúcom roku len same príjemné veci, nech sa splnia všetky sny a nech ste vsetci o rok zas spolu

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 31. prosince 2024 12:32

Janulik03 ale to volno máš i po štědrém dnu, často je okolo ještě víkend, není to jen ten jeden večer. Je hezké, když se někde sejde celá velká rodina, ale stejně hezké je, i když jste jen s dětmi nebo ve dvou a sejdete se později.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 31. prosince 2024 12:32

Zuzuli takže letos žádné výčitky? Pamatuju si, jak si o tom psala. A je super, že si to takhle ustála.

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 31. prosince 2024 12:33

U nás do toho ještě vstupuje ten faktor, že muž je cizinec s odlišnými vánočními zvyky, které já nejsem schopná (a ochotná ) u nás doma napodobit, takže to střídáme ob rok, aby každý měl aspoň jednou za dva roky Štědrý večer podle svých představ. Moje rodiče teda poslední roky zveme k nám, i když to znamená, že spí na gauči v obýváku. Ale vypadá to, že jim to nevadí, a mně tím odpadly všechny různé tlaky, které máma vytvářela. Řešila i to, na jak velké kusy má být nakrájená zelenina do salátu. Teď si hraje s vnoučaty a já to nějak pokrajím podle sebe. Ty lichý roky si to taky celkem užívám, jsem čistokrevný host. Naši jsou sice sami, ale v pohodě si vystačí. Jak to tu tak čtu, máme velký štěstí, že jsou všichni celkem přizpůsobiví.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 31. prosince 2024 12:34

Anema mně zajímají ty jiné zvyky?Tyhle kulturní odlišnosti jsou hrozně zajímavé 

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 31. prosince 2024 12:42

Evaeva mají u štědrovečerní večeře strašně moc chodů, už jen ten počet bych logisticky nedala, natož když některé jsou celkem pracné (teda vypadají tak, nikdy jsem to nedělala.). Ale byli jsme tam loni, tak už ti je ani všechny nevyjmenuju . Ale zase neznají cukroví.