Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 29. prosince 2024 22:27

Malvin tak ono když vyrůstáš v nějakém složitějším prostředí, tak máš ty Vánoce spojené s různými negativními věcmi, vzpomínkami a pocity. Pak už to není jen o tom, jaký si to uděláš. Navíc, pak není z čeho to kouzlo dělat. 

Offline barbucha blogger
36016 příspěvků moje polička 29. prosince 2024 22:34

Mě vánoce taky nijak neobtěžujou (kromě vyřvávání koled pomalu už od léta v obchodech), vidíme lidi co chceme vidět a společný chystání salátu atd. bereme jako zábavu... ani mě už neláká, jak jsem dřív o tom uvažovala, objednat aspoň stůl na 24. někde ve slušný provozovně - protože bych se musela vypravit ven jen kvůli večeři, kterou si v pohodě uděláme doma přesně takovou, jakou chceme... Jak jindy jedu kamkoliv a ráda, tak nevidim důvod proč schválně někam zdrhat, připadala bych si jak vyhnanec - nic proti tomu, pokud se chce. Ale ne z pocitu, že tvl jsou vánoce, to musím pryč! 

Offline Malvin
1651 příspěvků moje polička 29. prosince 2024 23:14

Evaevaať si každý dělá, co chce a jak mu vyhovuje. Citis-li potřebu slavit na pláži v Dubaji, leť si. Půlka přátel a známých na FB postovala info, jak unikli shonu a přípravám a odletěli za sluncem. Já jsem ráda, že si krásné Vánoce dokážeme udělat i doma. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 29. prosince 2024 23:17

Malvin já ne, já mám vánoce ráda a chci být doma 

Ale mám pochopení, nemyslím si, že je to tak jednoduché, že každý si to může doma udělat hezké. Pro někoho může být nejlepší ten útěk.

Offline Raduza
příspěvků moje polička 30. prosince 2024 00:20

Pro mě jsou vánoce nejkrásnější a nejklidnejsi období z celého roku.  Poslední dva týdny v roce mám volno,  žádný stres, cukroví nepecu, dárky objednám.  U nás se ani žádné povinne návštěvy nekonají.  Chodíme na procházky,  na výlety, přečtu nějakou knížku, dívám se na filmy. Ale chci být v tomhle období doma se stromkem v obýváku,  to má pro mě kouzlo a atmosféru.  Odletět někam.bych fakt nechtěla a ještě aby tam bylo teplo,  to si vůbec neumím představit. 

Offline Kokoska
35113 příspěvků moje polička 30. prosince 2024 01:03

Kamaradce umreli pred lety oba rodice asi pul roku po sobe, na Vanoce nedokazala zustat doma. Jezdila nekam k mori asi 5 let, nez to zase zvladla v Cechach.

Offline Blanka
příspěvků moje polička 30. prosince 2024 09:26

Každému podle jeho libosti , a ja rada ostanem na Vianoce, aj na Silvestra doma. Samozrejme, je v tom aj vek, a keď sme boli mladší, tak by  málokoho napadlo odcestovať do cudziny ,nehovoriac o tom, že na to málokto mal financie a  ešte menejkoho by tam pustili . Ale keď si predstavím, ten nával na cestách, spestrený zimným počasím - sneh, náledí, zrážky áut , alebo prepchaté letiskové haly ,a k tomu reálna možnosť, že sa nejaké lety kvôli počasiu, alebo  z iných príčin  zrušia ....., nie, ďakujem .  Doma je doma - pohodlie podľa svojho gusta, prechádzky, stretávky - akorát by som mala rada ten sneh, keby som mohla poprosiť .

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 30. prosince 2024 09:45

Já mám fakt velkou a složitou rodinu, 6 sourozenců od dvou rodičů, část z nich už dospělá, takže se svými partnery a dětmi, část z nich naopak malá (nejmenší 7 let), takže doma s rodiči ...

Musim rict, ze poskládat to nějak do tech dvou tri dnů je fakt neskutečna kombinatorika, jak do toho vstupuje i nejaka vzdálenost a logistika, představy a povinnosti x dospělých lidi, taky nějaký kapacitní možnosti jednotlivých domácností, většinou nás v jednu chvíli bydlí na baráku 15 + dva psi ... A to máme vztahy v zásadě pěkné a stejně si někdy začátkem prosince, kdy řešíme harmonogram, intenzivně opakuju, že bych nejradši byla někde v Austrálii, jen abych to nemusela řešit ...

Ve skutečnosti to tak ale není, na Vánoce bych nikam nejela ani za milion . A musím říct, že i když respektuju rozhodnutí každýho odjet kam chce, tak když mi mladej bezdetnej pár s jednim sourozencem a nerozvedenýma rodičema vysvětluje, jak museli utect na Bali před tim "shonem a chaosem", tak se v duchu trochu pousměju

Offline letfenixa
10923 příspěvků moje polička 30. prosince 2024 10:02

Pre mňa nie sú Vianoce žiaden stres, upratovanie robím normálne,  pečieme s malým trošku, darčeky online, mamu skrotim, návštevy len také, aké chceme, žiadne povinné, výzdobu robí malý. 

Ako dieťa som raz zažila Vianoce v Tatrách na dovolenke, doma sme mali stromček a darčeky týždeň pred reálnym Štedrým dňom a v hoteli sme mali s bratom každý po 1 malom darčeku pod vetvičkou.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 30. prosince 2024 10:34

MP Meri

My zdaleka nemáme tak komplikovanou rodinu, oba jsme z nerozvedených rodin, ale bylo pár let, kdy jsme byli jeden den u našich, jeden u mojí babičky, jedno odpoledne u druhé a dva dny u tchánů(a Štědrý den sami doma) Naštěstí všichni bydlí docela blízko a moje děti to zvládaly. Letos už byly jen dvě odpoledne a jedna celodenní návštěva a ještě jsme měli mezi tím den volna, je to lepší.

Ale jako stres to nevnímám, akorát se to musí naplánovat a je to trochu únavné. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 30. prosince 2024 10:41

letfenixa Pro mě taky nejsou Vánoce, ani advent stres. A souhlasím s tím, že jaký si to uděláš, takový to máš a je mi fuk, kde a jak ty svátky kdo tráví. Spíš je mi líto těch, na které vyjde služba a raději by byli s rodinou, přáteli. Od nich je to velká oběť, velká.

Offline Jos
příspěvků moje polička 30. prosince 2024 10:46

MP Meri ono staci kdyz ty svatky byt s tou nerozvetvenou rodinou zkratka travit nechces. At uz z jakehokoli duvodu. Mne ty svatky taky nevadi, rodinu rozvetvenou nemame a prakticky cely zivot tata 24.slouzil, pak nekdy i ja. Takze rodina nerodina, nejak slouzite bychom to neposkladali. A i tak se po nasem rozbaleni darku slo o patro vys za prarodici. A bybi dokazala cloveka tak vydeptat, ze travit s ni dva a vic dni....no nekdo by to neprezil

Offline Myrtila
5373 příspěvků moje polička 30. prosince 2024 10:50

My jsme se letos s mužem domluvili, že příští rok uspořádáme ty návštěvy jinak, a už teď trochu tuhnu z toho, jak to naši rodiče přijmou. Každý rok jsme jezdili tak, že 25. všichni u tchánů a 26. všichni u našich, s tím potom souvisí program rodin od partnerů našich sourozenců, kdy zase je navštěvují jejich děti s rodinami, a zároveň se všichni naši rodiče tak různě navštěvují mezi sebou (plus teda návštěvy dalšího příbuzenstva). 
My jsme letos s miminem zůstali doma, stejně tak rodina jednoho manželova bratra s miminem a rodina mého bratra s miminem, je to letos celé jinak. A nám došlo, jak moc nám nevyhovuje udělat si doma Štědrý den, ale zároveň mít už sbaleno, včetně jídla, co by se zkazilo, a druhý den ráno se napasovat do auta a odjet kočovat po dalších domácnostech. Zatím nevíme, jak to nastavíme, ale chtěli bychom trochu víc klidu a na jednom místě. Přijde mi, že i pro naše rodiče je to pořád náročnější, když tam přijedeme, na nic není čas, v podstatě je jenom vyžereme a mizíme zase dál.

Offline Lamicka
14206 příspěvků moje polička 30. prosince 2024 11:15

Malvin ja Vanoce miluju, zadny shon nemame (jen ten letosni stres se sestrou), mam Vanoce, jake jsem si vzdy prala, ale stejne me ten odjezd laka :) z mnoha jinych a taky hezkych duvodu. 

Offline Kokoska
35113 příspěvků moje polička 30. prosince 2024 11:16

Ja jsem rada, ze se schazime na etapy, kdyby u nas bylo najednou vsech tech 13 lidi (plus my dva), ani bych si nikoho neuzila. Nechapu, jak muzou rodiny trvat na tom, ze se vsichni musi sejit v jeden urcity den,  nejlip 200 km daleko, a kdyz ne, jsou z toho hadky a rozbroje. Kdyby mladi neprisli nektery den Vanoc, ale az po Novem roce, coz u jedne skupiny nastane letos, je mi to jedno.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 30. prosince 2024 11:21

Jos To naprosto chápu, ale pak je legitimní podle me říct - je-li jsme pryč, protože ty návštěvy nedavame. Argumentace tim shonem mi prijde ... proste úsměvná, ale o nic nejde, neni to soutěž

Nam se letos povedlo byt 24. sami s detma a bylo to tak nádherný, ze do ted nemam slov. V rámci možností to bylo tiché, komorní, na plno sem si vychutnala tu jejich radost ...

Nicmene to taky způsobilo par rozepří, obzvlášť moje mamka špatně nese ten přesun těžiště nukleární rodiny, kdy uz se nescházíme všechny deti 24. u ni doma pod stromečkem, ale je "odsunuta" do role babičky a tím i na pozdější dny. Jsem rada, ze mi vyšla jedna terapie asi dva tejdny před Vanocema, tak hezky jsem se tam uklidnila

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 30. prosince 2024 11:26

MP Meri Tak ono je to možná spíš o jednotlivých lidech než o jejich množství. Úplně nejhorší vánoce jsem zažila, když nás k sobě (to jsme ještě neměli děti) na štědrý den pozvali tchánovci. To jsem celkem pochopila, proč muž nemá rád vánoce, protože to prostě vůbec nebyla vánoční atmosféra, jen odškrtávání společností stanovených povinností.

Offline Kokoska
35113 příspěvků moje polička 30. prosince 2024 11:27

MP Meri je to babicka? Je. Ze se ji to nelibi, to je tak vsechno, co s tim muze delat. Zaridte si to podle sebe, vsak ona si zvykne.

Offline barbucha blogger
36016 příspěvků moje polička 30. prosince 2024 11:35

Včera mě ohromila kamarádka, která se mi jala líčit její vánoce, co vařila a tak, kdy přišly vnoučata... potud cajk, ovšem korunovala to sdělením jak trvá na tom, aby si vnoučata přišly pro dárky k ní, byť by to bylo až po Novým roce třeba. Já teda zírala... klidně bych dárky zabalila a odevzdala mladýmu ať si to dají pod stromeček u nich, i jsem jim to nabízela... to zas zírala kamarádka a pravila že jsem cvok: "takový prachy mě ty dárky stojej, tak ať děti vědí, že jsou ode mě a od nikoho jinýho" Něco podobnýho jsem naposledy slyšela od ex-tchánů, ukázkovejch křupanů, a když jsme jeli na vánoce na chalupu, fakt se děti k dárkům dostaly až po tom Novým roce

Přiznám se, že mě ta vzpomínka i celá kamarádka kapku znechutila.  Ještě cenovky by se mohly na dárkách nechávat, ať je to každýmu úplně jasný - příští vánoce to musím dohnat

Offline Kokoska
35113 příspěvků moje polička 30. prosince 2024 11:39

barbucha a jeste musej mit vsichni povinne z tech darku radost a dat to patricne najevo, at je to cokoli, ne?