Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Pinot Noir
29973 příspěvků moje polička 27. června 2025 21:44

dzizisketa jedinej, kdo tu má přehřátej bazén jsem já, a já teda nic o klimatické krizi a politicích nepsala. Ten jeden dech sis tam nějak dosadila. 

Offline Karja
44805 příspěvků moje polička 27. června 2025 21:46

dzizisketaJá třeba klimatickou krizi nemám. Tuhle se me na to ptal sef, něco jestli mám taky ty klimaticky obavy, tak jsem mu rekla, že na to jsem už asi stará, že mám spíš obavy, že nezaplatim hypotéku.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. června 2025 21:52

711990 tak ve vířivce se jen sedí, to chce teplo. Ale byli jsme v zimě v bazénu na Barrandově a tam měli ve vířivce asi 38 nebo 39 a v tom už se teda být nedalo.

Offline Karja
44805 příspěvků moje polička 27. června 2025 21:53

Evaeva Jako na plavání? To ne, to je nějaká blbost ne? 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. června 2025 21:54

Karja fakt nemáš? Já jo, bojím se, že to nebude pěkný, v čem budou moje děti vychovávat ty svoje. Protože to není jen, že bude horko.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. června 2025 21:55

Karja ne, ve vířivce. Blbě jsem to napsala 

Offline Malenge
4847 příspěvků moje polička 27. června 2025 22:03

Pinot Noir já ti rozumím, představa, že je venku 20 stupňů a já lezu do vody, je úplně směšná, to si beru mikinu a ponožky my máme bazén, kde udržujeme tak 29-30, miluju ho. Vtipné je, že kdyby tu nebyl, když jsme dům koupili, nikdy bych ho nechtěla, že jako blbost, spousta peněz a práce, velká spotřeba vody, ekologické dopady a blabla, teď už si ani nechci představovat být bez něj. Kluci jsou v něm pečení vaření, vydrží hodiny, chodí sem kamarádi a ten pocit jít si udělat pár temp po návratu z práce z rozpálené Prahy je k nezaplacení. Takže užívejte, je fajn, že jste s rozhodnutím ho pořídit spokojení 

Offline Karja
44805 příspěvků moje polička 27. června 2025 22:07

Evaeva Ne, nemam vůbec, fakt. A doteď jsem si myslela, že to trápí hlavně ty mladý:D. Jako příroda a klima mě netrápí, to spíš jiné věci kam ten svět spěje, ale že bude moc stupnu a extrémní pocasi a extrémní klimatické projevy, tak to si možná tak řeknu ,,aha, asi to tak reálné bude,, ale nijak mě to na duši netíží. N

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. června 2025 22:16

Karja Tak já jsem přece mladá, že joMě tíží ty věci, co se na to budou vázat, jaké to přinese změny ve společnosti. Což se spojuje s tím kam ten svět vede

Offline Pinot Noir
29973 příspěvků moje polička 27. června 2025 22:16

Karja mě to třeba v hlavě leží, ale jak moc asketicky by člověk musel žít, aby to jako bylo v pořádku a mohl si povzdechnout, že obec zase vysekala veškerou zeleň na 3 mm? Taky bych mohla celý pozemek vydláždit, vysypat kačírkem, zasadit konifery a jednu levanduli a lítat za kytkama a přírodou na Madeiru. Místo toho jezdíme na Vranov a po zbytek roku sedíme v rozkvetlé zahradě plné hmyzu, ptáků a ovoce a máme v ní teda ten neekologický teplý bazén. Jako já vím, že je to neekologická rozcapenost, ale kde je teda ta hranice, kdy už nemáš právo o ekologii mluvit? Pro někoho je to vlastnictví ostrova na opačné straně zeměkoule, pro někoho vlastnictví domu s bazénem a pro někoho je zločin provozovat auto. 

Offline Karja
44805 příspěvků moje polička 27. června 2025 22:22

Pinot Noir Jj, já si na něco podobného vzpomenu v souvislosti, že jedinej kdo žije fakt v souladu s udržitelnosti, jsou tady ty místní dědci, co chodí dvacet let ve stejnem oblečení, z lesa si nosej soušky na rameni a nejdál jedou busem do okresniho města k doktorovi.

Offline Janulik03
20349 příspěvků moje polička 27. června 2025 22:23

Pinot Noir amen

Offline Jos
příspěvků moje polička 27. června 2025 22:36

Evaeva presne, ja mam taky a velke. I obecne, ale nejvic presne co zaziji ty nase deti. A vim, ze i my konkretne zijeme rozezrane a neekologicky... a ze nejhorsi jsou stejne zeme jako Cina. Takze my tu muzeme vzyvat solarni energii a elektroauta a je to jako kapka v mori, kdyz bude Cina apod. pokracovat v zapocate devastaci vseho. A pak presne nechapu, ze se nekdo neobava budoucnosti. A vlastne to tem lidem zavidim. 

Offline continuity
43338 příspěvků moje polička 27. června 2025 23:12

Jos vis co, ty obavy z budoucnosti a předpovědi nejrůznějších katastrof zas nijak originální nejsou, takže časem se prostě adaptujes, jako na všechno.

Moje generace vyrostla pod nukleárním deštníkem... Párkrát ročně nám to připomněli cvičením v plynových maskách, bylo nám třeba osm, deset a dost detailně jsme se na ZŠ učili o účincích bojových plynů. Takový yperit je velké svinstvo a v deseti ti to výrobí slušně noční můry. 

V 70 letech se předpovídalo globální ochlazení a nástup doby ledové (zcela vážně, nedělám si vůbec srandu). 

Taky se predvidalo, že dojdou zásoby ropy a obecně fosilních paliv, nejpozději do konce tisíciletí a s tím nastane konec civilizace.

Sex pistols napsali skladbu No Future. 1977.

Pak přišel samet, to teda bylo pozitivní,ale spousta lidí v tom viděla negativní změnu.

Pak takové drobnosti jako Y2K, to byla už v podstatě brnkacka. 

Pak je tady vážná věc, jako je Fermiho paradox a Velký filter.

Kdybych se něčeho bala, asi toho, závan vesmírné existenciální úzkosti (zahrnuje v sobě všechny možné katastrofy), ale změnilo by to něco?

Takže koukám na hvězdné nebe a představuji si jak Země fičí kolem Slunce úplně nepředstavitelnou rychlostí. A že je to úžasný, že nám to tady v gravitační studně nepřijde jako žádný extra úprk, ačkoliv za jiných podmínek by nás klidně odfouklo.  A veřím, ze nějak bude a nezbyde nám nic jiného než se nějak adaptovat. 

Offline viktorka_od splavu
49395 příspěvků moje polička 28. června 2025 06:31

continuity napsalas to i za me

Offline amalfi
49 příspěvků moje polička 28. června 2025 06:50
Offline Samara
příspěvků moje polička 28. června 2025 07:46

continuity Tohle vsechno, co pises, byly teorie. V tom, v cem zijeme, je realita. V krajine zbyva poslednich sto sycku. Sycek byl bezna sovicka, ktere byly vsude tuny a zrejme brzo vyhyne. Dtto chocholousi, koroptve atd, to ani nema cenu vypocitavat, druhova rozmanitost mizi silenym tempem. Protoze za poslednich dveste let umi nase (resp. obecne prumyslova) spolecnost generovat penize pouze tim zpusobem, ze obrati prirodu v beton a fabriku. Vytezit, vybetonovat, pozabijet faunu a floru a smat se haha, tak at se odstehujou jinam. A tenhle zdroj generovani hdp pomalu vycerpavame na dno. Nevime, co delame, jen slepe verime ekonomum, protoze mluvi o penezich, tak to je prece racionalnejsi, nez mluvit o nesmyslnejch kytickach. Umime odtezit kopec a postavit ho jinde, umime baraky o rozmerech babylonske veze a umime zaplatit za stihacky stotricet miliard. Ale neumime vratit do krajiny sycky a motyly. Vyhynou. Ani ty pitomy ovady uz jsem par let nevidela. Beznej clovek z bytu dneska je natolik odtrzenej od zakladnich principu fungovani krajiny, ze tohle vubec nevnima a nechape, to by musel chodit par let do skoly i se cvicenima. 

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 28. června 2025 08:08

Samara je to tak. I těch blbejch much bejvalo víc. Bažanta jsem naposled viděla v Praze na Zličíně.

Ale příroda si ty cesty najde. Za mýho dětství (jsem Husákovo dítě) byl bobr v atlase zvířat jako vyhynulej. Teď nám tady přehrazuje Třemošenku. Vlčí bobky se našly už i u Nečtin a na budovách v centru Plzně hnízdí poštolky.

Bohužel jak tu někdo psal - my se můžem s ekologií přetrhnout, ale v globálním měřítku Číně a podobnejm expertům je to jedno.

Offline brrr
12377 příspěvků moje polička 28. června 2025 08:52

Samara Vidíš, s tím souvisí i ten los, co jde přes Ostravsko a teď  Olomoucko na Šumavu nebo kam. Mi je ho tak líto a bojím se, že ho stejně někdo srazí (tak dopadla losice, co se po Opavsku toulala před čtyřmi roky).

Offline Jos
příspěvků moje polička 28. června 2025 09:15

continuity pises to hezky, ale nejspis si nezvyknu a ani nejsem nejak vadna nebo jak to rict. 
Uplne hezky to jako lidstvo dlouhodobe nevedeme a uz jsou videt vysledky. 
Archivářka no jo ale zase ta zvirata kolikrat nemaji  prirozeneho nepritele, treba ti vlci. Takze generuji velke problemy jinde. Prasata jsou premnozena enormne, ale zajice ci bazanta nepotkas. Nam chodili jeleni okusovat predzahradku, uz jsem je par let nevidela. Bezci tu litaji i po nocich s celovkami, stavi se vsude, teploty i v horach kazdorocne stoupaji...Neudelame nic. I kdyz aspon jak pise pinot, aspon nejakou zelen clovek vytvorit muze. Na zahrade, na balkone. To neni zase az tak tezke.  
Jinak ja jsem z periferie prahy, mame nekolik parku a lesoparku v okoli. Kazdy ma zahradu plnou az mnohdy prerostle zelene (stara zastavba). Takze kdyz jsem jezdila od nas do Holesovic do prace, byl to teplotni sok. A to doslova.