Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Raduza
příspěvků moje polička 28. června 2025 09:27

Zeptám se, obavy z nějakého válečného konfliktu,  který by prerostl v něco globálního a fatalniho,  nemáte?

Offline Pinot Noir
29973 příspěvků moje polička 28. června 2025 09:38

Raduza ještě větší, než z těch klimatických změn. 

Offline continuity
43338 příspěvků moje polička 28. června 2025 09:42

Samara

Já říkám, že ty jaderné zbraně schopné 80x zničit planetu teda byla realita. Zrovna dnes jdeme do bunkru kde se skladovali v Československu. 

víš jak vypadaly reky za komunistů? Vůbec se v nich nedalo koupat. Žlutá pěna všude. Jizerky byly kyselými dešti spalenej les. 

Vůbec to není tak, že životní prostředí se konstantně zhoršuje. Spousta věcí se naopak zlepšila. Že je to tak z pohledu lidí, co se narodili po roce 90. ùplně nevypadá, na tom nic nezmění. 

Nakonec ani nic měnit nechci, dotaz zněl, jak můžeme být v klidu. Tak to vysvětluji. Přesvědčovat nikoho nehodlám. 

Offline dzizisketa
9007 příspěvků moje polička 28. června 2025 10:02

continuity 

Pleteš si životní prostředí a klimatickou krizi/změnu. Řeky jsou sice čisté, ale jen pokud nějaké tečou, že jo.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. června 2025 10:14

Raduza já ano, ale podle mě to právě souvisí s těmi klimatickými změnami. Já se nebojím toho, že nepotkám babočku, ale toho, co se stane, až některé části světa začnou být neobyvatelné. Přinese to velkou migraci, války, totalitní režimy... Já jsem založením optimista, věřím, že to nakonec nebude tak hrozné, ale na druhou stranu obavy mám. Takže ano, příroda si s tím poradí, ale co lidstvo?

Offline Garfie
28601 příspěvků moje polička 28. června 2025 10:29

Raduza Já ano, ne že bych kvůli tomu nespala, ale obavy mám. 

Offline Samara
příspěvků moje polička 28. června 2025 11:22

Archivářka To je hezke co pises, dekuji. Jen takova mala poznamka - Presvedceni, ze "priroda si cestu najde" nesdilim, pripomina mi bohuzel az prilis nabozensky fanatismus, ackoli chapu, ze u tebe je to vyjadreni nadeje. Nicmene, vira, ze nekde za hranicemi naseho kazdodenniho sveta je nejaky skryty mocny svet, kde se priroda vyleci bez ohledu na to, co ji provedeme, je jednak iracionalni a jednak to slouzi jako univerzalni motiv pro to, aby clovek/spolecnost nemusel nic delat a za nic nest odpovednost. Novej lom, gigafactory? Aale, priroda si pomuze. Dame do jednoho kraje novou dalnici, vystavbu satelitu a sklady? Aale to neva, to na nic nema vliv, protoze priroda si pomuze. 

Offline Garfie
28601 příspěvků moje polička 28. června 2025 12:02

Samara U mě to navíc vždycky vyvolá takovou zadní myšlenku...najde najde, ale třeba se nám to nebude líbit.

Offline Samara
příspěvků moje polička 28. června 2025 12:03

continuity Takze kdyz se to zivotni prostredi zlepsuje, kde jsou ti belasci? Tebe trapi Fermiho paradox, ale ja holt se prizemne nebudu ptat, kde jsou mimozemstani, ale kde jsou syckove a babocky? A na okraj podotknu, ze zdrojem ohrozeni nejsou jen jaderne hlavice, mira infiltrace izraelskych agentu do iranskych struktur napovida, ze i jaderne elektrarny mohou byt zdrojem vybuchu, bez ohledu na opatreni. 

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 28. června 2025 12:43

Samara možná jsem měla napsat DOUFÁM.

Člověk má tolik informací, že kdybychom si všechny hrozby denně připouštěli, tak jenom v panice naříkáme a běháme do kolečka. Nadsázka. 

Asi musíme žít, jak nejlíp dovedem.

Hannibal přešel se slony Alpy, protože tam nebyl sníh. Slon do sněhu nevleze. 

Offline Karja
44805 příspěvků moje polička 28. června 2025 13:03

Ja to vnimam stejně, neovlivním to, neobavam se ani konfliktu ani klimatické změny, snažím se žít tak, jak můžu. Rezervy mám, ale teda ne v nadzemním bazénu:D. Čeho se bojím, tak jsou nemoci a že se mi třeba něco stane dokud jsou děti malé, a že neochráním své děti před něčím, co je v mé moci. To zhoršení počasí vůbec nevnímám, ale asi je to tím přesunem na venkov a tím, že se počasí díky svému zaměstnání můžeme s mužem oba přizpůsobit, nemusíme nikde v horku někam jezdit, nemáme v kanceláře 32C atp. Sucho v naší oblasti taky nevnímám, ač v těch mapách zakreslena je, i mi přijde docela fauna pestrá, zajíc mi hupsne přes cestu každej večer a tu lesní zvěř také vídám docela různorodou, to si z mládí vůbec nepamatuji, ale pravda v hmyzu se nevyznám. Much máme teda dost, na jedné straně kravín a na druhé sousedka s 8 prasatama. Teď jsem jezdila pracovně k Plzni, spodem pod Prahou, kolem Benešova, Beroun, dvě hodiny cesty krásnou krajinou zelenou...já prostě ta negativa nepociťuji, nevnímám. Když jsem chodila do školy, tak se neustále zmiňovala zvyšující hladina moří, a že kde budou ty lidi z přímořských oblasti žít a teď už to vůbec nemá to téma tolik prostoru. 

Jak se říká, nena.cijes proti větru. Člověk se může snažit aby měl svědomí čisté, chodit k volbám, žít jak si myslí, že je dobre, ale na obavy lidstva jsem už asi líná. 

Offline Aranel
6654 příspěvků moje polička 28. června 2025 13:08

Já taky vím, že když hodím petku do normálního koše, nebo ji i spálím, tak je to úplně jedno, protože výrobny v Číně. Ale nemůžu nedělat vůbec nic no. A jak nesnáším vedro, tak ty domácí bazény mi připadají jako zbytečný luxus. Zas jsem si ovšem pořídila dítě, což má na změnu klimatu taky zásadně negativní vliv

Nejvíc se asi ztotožňuju s Evaeva .

brrr Ale takovej bazén měli nejlepší kamarádi mých prarodičů ❤️ to bylo super tam občas vyrazit.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. června 2025 13:12

Karja všichni zajíci (asi spíš divocí králíci?) a bažanti totiž žijí v Praze na sídlišti

Já pociťuju i ten nárůst teploty. Když jsem byla dítě, nejvyšší maxima v největší vlně veder dosahovaly 32 stupňů. To teď máme půlku léta. Ale jak jsem psala, tohle mě až tak neděsí. Bojím se těch společenských změn, co to přinese. Ale zase nežiju v nějaké panice, ale někde vzadu to tam je.

Offline Karja
44805 příspěvků moje polička 28. června 2025 13:20

Evaeva Hele asi jo. Ale my máme velký nárůst zajíců za poslední dva roky, dřív jsem je také neviděla, to může být hodně lokální.. I nějaká ta koroptev mi už skočila přes cestu a pak jsem potkala něco, co nevím co je, černé s bílým ocasem, to si říkám, že snad někomu uteklo, vypadalo to jako skunk:D. Jako nárůst teplot určitě je, ale pak si vzpomenu, že jako malá jsme taky dost času strávili na koupališti nebo včera jsme byly s holkama u našich ve sklepě a já říkám, jeeee,tady jsem si vždycky v létě lustila křížovky, aby mi nebylo horko takže hic jako krava asi taky byl:D. Jen si teda pamatuju i ty dny deště k tomu. Ale vloni i předloni třeba to léto nebylo dlouhé, jen je teplejší. 

Offline Karja
44805 příspěvků moje polička 28. června 2025 13:29

AranelMně to s těma bazenama přijde prehrocene. Jakože nevím, jak fungují ty velke, ale dost často se to napustí jednou, pak se ta voda čistí, ohřev bývá často solární, takže není energeticky náročný, dá se používat sůl, takže to není také taková chemická nálož pro okolí, když je bazén zakrytý, vypar je docela minimální. Jako myslím, že spousta domácnosti si může sáhnout někam jinam do svědomí....Mně spíš vadí to zavlažování trávníku, to mi přijde fakt zmar, jakože si dáš trávník na pár cm, ještě posbiras tu posekanou trávu, a do hlíny dáš písek, aby se tam teda vůbec nedržela voda a pak to kropis. A ještě se v tý trávě ani nevykoupes!

Offline Aranel
6654 příspěvků moje polička 28. června 2025 13:34

Evaeva Jo, když mělo bejt 32 (a to bylo třeba v srpnu tři dny), Zákopčaník v televizi vraštil obočí a radil vycházet až navečer apod. ...

Karja Jo... sekáš to v poledne, jakoukoli kytičku vymýtíš... zelenej beton. No ale tak co kdyby tam třeba sedla včela??!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. června 2025 13:37

Karja jo, to loňské léto bylo takové normální, ale nárůst teploty tu je tak nějak konstantně. Ale právě si myslím, že u nás ve střední Evropě nebude nejhorší přímo stav přírody, ale spíš ty společenské důsledky 

Offline Kokoska
35099 příspěvků moje polička 28. června 2025 13:37

Aranel uz jsem to tu psala mockrat, jak za meho detstvi, takovych 60 let zpatky,  tata zdesene hlasil Dneska je tam strasny vedro, de-ve-ta-dva-cet!!!

Offline Jos
příspěvků moje polička 28. června 2025 13:42

Aranel s temi detmi je to osemetne. Nase kultura a celkove vyspele zeme vymiraji, ty co se treba i nejak snazi s klimatem neco delat. Takze pro Evropu delas hodne. Jinak ano, obecne vzato by jsme pro planetu udelali nejlepe, kdybychom se vzajemne vsichni povrazdili. 
A k tem travnikum. Tu travnikovou hruzu ma az na pr cibulovin a pas levandule soused. Vzdycky peclive likviduje pampelisky a jeste ki rikal, jak je super ze uz je opet dostupny Roundup. No tak ja kazdy rok peclive cekam, nez ty pampelisky pekne odkvetou a zamori mu zahradu, pak teprve sekame

Offline Aranel
6654 příspěvků moje polička 28. června 2025 13:47

Jos ty zlá!! Ještě je tam foukáš, ty padáčky?