Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline barbucha blogger
35984 příspěvků moje polička 20. zaří 2025 12:39

Friga 

Jo, navíc jich tam žilo hodně už dávno, přece byli stovky let spojený. 

Offline Aranel
6649 příspěvků moje polička 20. zaří 2025 15:14

Garfie Tak to nedáváš pozor, protože Friga už tady o tom psala!

Offline Lenka22
2672 příspěvků moje polička 20. zaří 2025 16:25

barbucha Friga a lze o tom někde něco načíst? Zajímalo by mě to - pohled Švédů na Nory, Finy, Dány a obráceně, a navzájem mezi sebou 

Offline Friga
2172 příspěvků moje polička 20. zaří 2025 18:02

Garfie dneska jsou ty penize na dovolenou a za navrat z ni uz vetsinou vyplaceny najednou, obvykle s cervnovym platem. Je to neco 13. plat. Driv se ale pry ty penize navrat z dovolene vyplacely az po navratu z dovolene. V 70. letech tu byl problem s odchodem pracovni sily za lepsim hlavne do Svedska a kovozpracujici prumysl zacal motivovat pracovniky, aby se vratili z dovolene. 

Offline Friga
2172 příspěvků moje polička 20. zaří 2025 18:05

barbucha to mas pravdu, pry se dneska v nekterych castech severniho Svedska mluvi porad i finsky, stejne tady zase na zapadnim a jiznim pobrezi jsou oblasti, kde vetsina lidi mluvi svedsky. Slysela jsem, ze ty finsky svedstine Svedove rikaji muminkovska svedstina. 

Offline Friga
2172 příspěvků moje polička 20. zaří 2025 18:10

Lenka22 to bohuzel nevim, jestli o tom existuji nejake clanky ci vyzkumy. Ale pry v tech 70. letech Svedove nebyli moc nadseni, ze se jim tam stehujou Finove, pry casto chlastali. Taky zase jednou nam na lodi do Svedska nejaky Sved vykladal, ze maji Finy radi, radsi nez Nory. Takze tezko rict. Finove ke Svedsku v leccems vzhlizej, Svedsko je bohatsi spolecnost. 

Offline continuity
43314 příspěvků moje polička 20. zaří 2025 19:41

Friga ono je to celé zajímavé ty vztahy, já jsem jen zcela nedávno zjistila, že Švédové a Dánové si navzájem docela jazykově rozumí. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 20. zaří 2025 20:04

Friga Já si pamatuji, jak jsi o tom už psala o tom příspěvku za návrat z dovolené a líbí se mi to moc a to si absolutně nemůžu na benefity, odměny a příplatky stěžovat. 

Offline Zuzuli
3823 příspěvků moje polička 20. zaří 2025 20:28

Friga ja v nemecku chodila na jazykovy kurz s finkou z te svedsky mluvici komunity a ta tvrdila, ze ve finsku vsichni bohatsi a lepe postaveni jsou ta cast se svedstinou jako rodnym jazykem. Ale ona byla takovy typicky predstavitel zlate mladeze, po vysoke se ji jeste nechtelo do prace, tak ji rodice zaplatili ten jazykovy kurz, tak nevim, jak moc vazne ji brat

Ale nase lektorka, nemka, mela manzela sveda a tak se s ni bavila tou svedstinou. A s nimi jeste nor, co svedsky taky umel. Ze to je takovy spojujici jazyk pro celou skandinavii.

continuity nevidela si serial Bron/Broen? Tam cast postav mluvi svedsky a cast dansky, podle toho, z ktereho konce oresundskeho mostu jsou, a rozumi si. Ja si to od te doby predstavuju jako cestinu a slovenstinu.

Offline continuity
43314 příspěvků moje polička 20. zaří 2025 20:43

Zuzuli no právě viděla, asi před tím půl rokem.

Od Garfie víme, že mají k sobě blízko čínština a Japoncina, což mne překvapilo hodně a ještě vím, že je taková nečekaná provázanost mezi Afganstinou a Farsi. 

Pak samozřejmě románské jazyky, kam teda patří i Rumunstina. 

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 20. zaří 2025 20:51

continuity To, že ľudia hovoriaci rôznymi jazykmi, si rozumejú, súvisí s tým, že tieto jazyky majú spoločný prajazyk, prípadne boli spolu v dlhodobom kontakte, t. j. aj prípad nórčiny, dánčiny a švédčiny. 

Offline Kitsune
příspěvků moje polička 20. zaří 2025 21:24

continuity Japonci převzali od Číňanů znaky, takže mohou navzájem porozumět významu některých kandži. Japonština má i dvě slabičné abecedy, které Číňani neznají. Liší se gramatikou, v řeči si rozumět nebudou, protože čínština je tónový jazyk, slova přejatá do japonštiny mají výslovnost jinou a v japonštině mohou mít znaky několik čtení. 

Offline continuity
43314 příspěvků moje polička 20. zaří 2025 22:43

Kitsune

Ja nevím psala to Garfie, že ty Číňanky jsou v Japonsku co se řeči týče docela v pohodě. Jak už si to přesně nepamatuji, šlo asi o to čtení. 

Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 00:35

continuity Jo, je to tak jak říká Kitsune, Japonci převzali kanji, tedy to obrázkové písmo od Číňanů, to znamená, že dokáží pochopit psaný text, ale nedokážou mluvit. Při výuce i pohybu po zemi je to nicméně velká výhoda i tak. 

Spíš mi přijde zajímavý, že si nerozumí Číňani mezi sebou. Třeba kantonská a mandarínská čínština jsou prakticky úplně jiné jazyky, které mají společné jen písmo. :-) Nedávno se prý zavedla mandarínština na školách jako povinný výukový jazyk a třeba jedna Číňanka mi říkala, že to pro ně byl jeden z důvodů, proč odejít do Japonska, že dcera ve škole nerozuměla, oni jí doma nemohli pomoct....tak prý ať se aspoň učí jazyk, který jí k něčemu bude (angličtina). 

Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 00:40

continuity Jinak teda když zmiňuješ tu rumunštinu, tak jsem se o tom tady bavila s kamarádkami Rumunkami a ony sami říkají, že mají neuvěřitelné štěstí na jazyk. Že když se soustředí, jsou schopné porozumět až sedmi jazykům. Ale pak taky říkaly, že úplně nejhorší jsou pro ně slovanské jazyky, že tam nepochytí ani ň, to mě pobavilo.

Stejně zajímavá je třeba ta podobnost finštiny a maďarštiny. 

Offline letfenixa
10919 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 04:20

Garfie a ktorým siedmim?

Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 04:32

letfenixa To už si přesně nepamatuju. Ale asi všechny románské jazyky? Říkaly, že se jim dobře učí i němčina a angličtina (všechny tři co tady znám, tak mluví oběma plynně). 

Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 04:39

Jinak (navzdory tomu, že je to úplně logické) mě vždycky znovu překvapí, jak Asiatky vůbec nechytají latinu, chodím na anglickou konverzaci a když narazíme na nějaké nové slovíčko, já ho občas odvodím, ale ony nikdy, naprosto s nepochopením, třeba narcissism, absent, deport, všechno jsou to pro ně absolutně nová slova. Nebo takové běžné zkratky nebo citáty jako cca, mea culpa a tak. Nebo chemické názvosloví (ale to se v latině neučí ani moje děti v chemii, docela jsem byla překvapená). 

Offline Potrefenáhusa
38941 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 05:00

Garfie ja myslim, ze finština a maďarština si srozumitelný nejsou, ze maj dávnej spolecnej původ a principy, ale hodne dlouhej samostatnej vývoj 

Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 05:58

Potrefenáhusa Asi máš pravdu...ale i tak je to zajímavý.