Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Kokoska
35095 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 08:11

Garfie jak jsme tak ruzne slabikovali ty rumunske napisy, zda se mi, ze to ma misty neco spolecneho i s francouzstinou. Samozrejme uplne jinak napsane a ja francouzsky znam par slov, ale vysledovat by se neco dalo.

Vzpominam si na francouzske vite = rychle a na rumunske dopravni ceduli neco viteza, asi omezena rychlost, to cloveka napadne. Rychlost jsem ted nasla francouzsky vitesse :)

Offline Janulik03
20347 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 08:20

Ja som v minulosti veľmi rada počúvala rumunsku tv, ten jazyk je tak spevavy, pripomína mi taliančinu. Potom som sa spoznala s dvomi rumunkami a tie mi už tak spevavo nezneli keď sa spolu bavili.

Offline Potrefenáhusa
38941 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 08:21

Kokoska no však jo, vzdyt je to taky romanskej jazyk 

Offline Kokoska
35095 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 08:24

Potrefenáhusa ja vim, ale michaly se tam ruzny skupiny obyvatel, prisli tam Nemci z Poryni (rikaji Sasove), Madari, Romove jako zaklad te valasske casti, tak je ten jazyk takovy hodne ruznorody.

Offline Friga
2172 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 08:37

Zuzuli ti svedsky mluvici Fini jsou opravdu jako celek bohatsi nez ti finsky mluvici. To ale neznamena, ze vsichni z nich jsou bohati :) Tech duvodu, proc to tak je, bude vic. Jeden je to, ze se casto mezi sebou znaji a maji tim padem kontakty. Dalsi to, ze tu jsou i svedskojazycne vysoke skoly, na ktere je mensi naval nez na finskojazycne, takze se na VS snaz dostanou, taky muzou jit snaz studovat do Svedska. Historicke duvody taky urcite nejake budou. Ale ve Finsku jsou i bohate finskojazycne rody, i kdyz tech svedskojazycnych asi bude vic. 

Offline Sweet Potato
40566 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 08:38
Reakce na Potrefenáhusa:

Garfie ja myslim, ze finština a maďarština si srozumitelný nejsou, ze maj dávnej spolecnej původ a principy, ale hodne dlouhej samostatnej vývoj 

​Je to tak. Kamarádila jsem ve Francii s rumunskou Maďarkou a Finkou, nerozuměly si vůbec. 
Zato společné slovo češtiny s rumunštinou jsme našly. Veverka se řekne veverica!

Offline Friga
2172 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 08:55

continuity ono si pry docela rozumi nejen Danove a Svedove, ale i Svedove a Norove. Jak si rozumi Danove a Norove, netusim :) Tady jsou obcas na nejakych vyrobcich popisky, kde jsou vsechny tri jazyky dohromady a jina slova oddelena lomitky. Podobne jako to je obcas s cestinou a slovenstinou. 

Garfie to ma Potrefenáhusa pravdu, finstina a madarstina jsou vzajemne nesrozumitelne, treba jako my nerozumine persky Cemu je trochu rozumet je estonstina, tam chytam slova podobne jako v rustine (ja se rusky nikdy neucila). Podobne srozumitelne asi jsou/byly nejake pribuzne jazyky v karelske a inkerske oblasti (nevim, kolik z nich je jeste zivych). I samske jazyky jsou finstine bliz nez madarstina. 

Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 09:18

Sweet Potato No tak vevericu na ně příště zkusím!!!

Offline brrr
12376 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 09:22

Friga Garfie Doufám, že to uplně nepopletu ..... na jednom vyzkumu byl pes, který se jmenoval Kúťa, protože si ho pániček dovezl z Maďarska a maďarsky se pes (nebo fena) řekne kuta. No a jednou se tam objevil na praxi Američan indickeho původu, který žil nějakou dobu s rodiči ve Finsku a to slovo pto psa znal.

Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 09:25

brrr To je hezký! Třeba "baba" znamená v japonštině babička, nebo obecně stará paní. A třeba "wata" je klasická česká vata. Zajímavý je to. 

Offline 711990
18326 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 09:49

brrr finsky je to "koira" myslim?

Offline Tabea
8192 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 10:03

Garfie a arabsky baba je tatínek.
Kdysi syn přišel s tím, že maminka jeho tureckého kamaráda ve školce se jmenuje Anne. Akorát že turecký maminky jsou všechny Anne.

Offline carries
1143 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 10:17

Friga my sme práve strávili 2 týždne u známych Nórov, ktorých prišli navštíviť ich Dánski kamaráti a tiež jedna Švédka. A vraj Nóri a Švédi písanej Danstine rozumejú, ale hovorenej už tazsie, lebo Dáni vyslovujú úplne inak ako je napísané. Nóri a Švédka sa bavili spolu vo svojich jazykoch a s Dánmi sa rozprávali Dánsky. 

Offline Friga
2172 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 10:53

brrr takovy vyraz pro psa ve finstine neznam. "Oficialni" nazev je koira, obcas se rika hurtta, deti rikaji hauva, cokl je rakki. 

Offline Friga
2172 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 10:56

carries to je zajimavy s tou vyslovnosti. Ja neumim ani jeden z tech jazyku, trochu necemu rozumim svedsky, ale malicko. Takze to vubec neumim posoudit. Ale vsimla jsem si v ruznych serialech, ze Danove tak trochu huhlaj. 

Offline brrr
12376 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 10:59

Friga 711990 Garfie  Ha, už jsem na to přišla. Ten kluk byl americky Ind a v hindštině je kuta pes, v maďarštině je to kutya. V tom Finsku sice byl, ale se psem to teda nemělo souvislost. Pardon

Offline carries
1143 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 11:08

Friga je to fakt zaujímavé. Nórština mi prišla taká tvrdá, ako Nemčina. V porovnaní s ňou sa mi zdala Švédština mäkšia. A Dáni ozaj trochu huhlali :) 

Offline letfenixa
10919 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 12:39

V Dánsku som si pomocou nemčiny celkom vedela preložiť nápisy, názvy. 

Offline dzizisketa
9006 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 13:16

Friga 

Jo proto se ta značka psí výbavy jmenuje Hurtta

A hauva je super, to je určitě podle zvuku štěkotu.

Offline Tabea
8192 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 13:39

dzizisketa německy se v dětský řeči psům říká wauwau. Jedno moje dítě říkalo psům wawa a druhy habab.