My jsme měli asi fakt všechno, dršťkovou, mlíkovou, hašé, žílu, šeivý brambory a gestapácký hlídačky u stolů i u odevzdávárny talířů. A co bylo ještě lepší, že ty kuchařky tak hrozně kradly, že občas došlo jídlo. Škola byla pro 2.500 dětí, na posledních 200 ve frontě nezbylo, takže k tý hodině, co jsme tam stály běžně, přibyla další, kdy kuchařky nahonem vařily kaši nebo brambory s něčím.
Přitom když vaříte pro tolik strávníků, ostatně i když pro málo, tak si tam dáváte poměrně velkou rezervu, to by se vůbec nemělo být možný, že to nevyjde... Fak to byla jídlena hrůzy, když jsme pak odešla na střední, tak jsem zůstala v úžasu zírat, že existují jídelny, kde se dá aspoň občas normálně najíst.
Přiznání
Zina vzpomínám si dobře, jste z ČB?
Ano, ZŠ Vltava :-).
Zina na Máji to nebylo o moc lepší no![]()
Potrefenáhusa s nudlema bych si to predstavit dokazala...se spagetama to slo hur:D navic polity nejakym jako-maslem nebo olejem nebo cim. Ale to je totez jako ty buchticky. Samo o sobe super jidlo, ale s ruzovym jahodovym sodo to bylo hnusny.
Zu Tam znám akorát ZŠ E. Destinové, odkláněly se tam jeden čas 5. ročníky, bo ani Vltava nestačila, a to nás bylo 40 ve třídě. Tam chodial ségra a bylo to tam prý o dost lepší stran učitelstva, jídlena nevím. Jinak to asi, jak i z tý diskuze tady vyplývá, bylo s jídlem všude hodně podobný, možná v těch menších zařízeních to bylo o fous lepší, nebo výjimečně i dobrý. Já na školu nemám jinak úkorný vzpomínky, od druhýho stupně to bylo sice my versus oni a některý učitelky byly dost zlý, ale brala jsem to tak, že tak to prostě je.
Ale ta jídelna, to bylo fakt peklo na zemi :-D.
My jsme měli asi fakt všechno, dršťkovou, mlíkovou, hašé, žílu, šeivý brambory a gestapácký hlídačky u stolů i u odevzdávárny talířů. A co bylo ještě lepší, že ty kuchařky tak hrozně kradly, že občas došlo jídlo. Škola byla pro 2.500 dětí, na posledních 200 ve frontě nezbylo, takže k tý hodině, co jsme tam stály běžně, přibyla další, kdy kuchařky nahonem vařily kaši nebo brambory s něčím.
Tak tohle asi vyhrává. Když se vaří ve velkém, jsou na suroviny normy, to by fakt nemělo nevycházet. Ke všemu, jestli se takhle přepočítali opakovaně
.
Zina konkrétně Máj 1 a 2, no, ke školní jídelně bych přihodila ještě školní zubařku. Uf, ale já právě pak už jedla doma, poté, co můj otec, který obvykle sní vše, tak několikrát sám oběd vyhazoval, protože se jíst nedal...
andulka01 U žloutenky ![]()
Kora Vítej zpátky! Taky všechno dočítáš?
Já taky a pak jsem furt pozadu a nestíhám reagovat nebo reaguju jako blbec o iks stránek dál.
Garfie to bych teda nedala :-) já nedočítám ani tři, čtyři strany, po nějaké delší pauze si to nedokážu vůbec představit, prostě se zařadím na konec a je to ![]()
Garfie Díky. Nedocitam úplně všechno, ale některý temata jsem vzala fakt poctivě.
nolita No musím se toho nutkání zbavit, je to děsně náročné
Ale nedočítám pochopitelně všechna témata....
jinx se sharp soup jsi mi připomněla moji oblíbenou "candle sauce", kterou servírovali u mého muže v kantýně. A v té samé kantýně si jeden Japonec nadšeně objedával "Moravian sparrow" se slovy "já jednou jedl vrabce v Korei, byla to hrozná specialita a strašně drahý-a vy to tady podáváte normálně v katýně, super!!!" ![]()
Garfie lol, candle sauce, taky dobra, snad nevzplala ![]()
Garfie tak pokud je to nutkání, tak to je těžké no.... mně by to hrozně nudilo právě...
ty překlady jídel jsou fakt srandovní...
Ale stejně jsou to strašné zážitky, a jako přes kopírák, škraloupy, tuhá masa se žílama... br! Doufám, že dneska už se vaří jinak a hlavně, že už děti nejsou nuceny dojídat.
Asi jak kde. Na základce, kam chodí dcera dojídat nenutí. Mají výběr ze 3 jídel a občas mám opravdu problém vybrat. To jí dcera dobře a skoro všechno. Jenže za ten rok jsem zjistila, že rýže bývá vždy přesolená, brambory studené, těstoviny studené a rozvařené. Takže pokud tam není omáčka s knedlíkem nebo sladké jídlo, tak debata nad aplikací vypadá: Tak ti objednám ten vepřový plátek s rýží a rýži kdyžtak nejez... školková kuchyně byla jiná liga, tam dětem chutnalo moc.
U nás vařili fakt obstojně, na některý jídla vzpomínám vysloveně jako na chutná, třeba srbské rizoto, čevabčiči, říže s kaší, taky všechny možný omáčky a taky takové ty šišiky ne s mákem, ale strouhankou nebo s čím? Všechno to bylo většinou dost dobré. Jediná negativní vzpomínka je asi rýžový nákyp, rajská a koprovka. Ale dojídat nikdo nikoho nenutil, takže žádné trauma z to toho nemám, naopak.
My v práci chodíme zcela záměrně v centru do jedné hospody, kde vaří taková "jidelňácká jídla" a fakt nám to všem děsně chutná. Takže holandský řízek s kaší, koprovka, segedín, guláš, zapečené těstoviny, francouzské brambory ... dost často doplněné i o okurkový salát, mističku nakládané řepy apod.
Na jednu stranu je to takovíé milé retro, na druhou stranu fakt tam chodíme klidně 3 - 4 x týdně v hodně lidech už minimálně rok a řekla bych, že spokojenost s jídlem je tak 95 %, což je na to množství jísla, co už jsem tam zkonzumovali, docela slušné skóre ![]()
nolita No musím se toho nutkání zbavit, je to děsně náročné
Ale nedočítám pochopitelně všechna témata....
To mám taky, je to taková moje trochu OCD
a mám to tak se vším - všechny soc. sítě. Musím přečíst prostě všechna vlákna, kde mi to svítí ... jediné řešení je vyhodit si vlákno ze sledovanejch. Kdysi na MP mi občas nějaké vlákno vypadlo samo, nějaká chyba, to byla jediná záchrana. Ale ten problém, když jsem to pak objevila a mělo to 60 nových stran ![]()
Bohužel mi tahle vlastnost zasahuje i do jiných věcí, nemůžu začít pracovat, dokud si nepřečtu všechny mejly, nemůžu začít vysávat, dokud nejsou sklizený všechny povrchy - jako poličky a komody - v bytě ... apod. Měla bych se léčit :D
Jo, překlady jídel. Řekové prohnali asi řecký název translatorem do angličtiny a následně do češtiny, takže jeden večer jsme měli "lžíce rohlíku" ( v angličtině eggplant roll, nevím, jak došli k té lžíci) a jednou "podrážka s koprem a česnekem" (mořský jazyk, anglicky sole).
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí