Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Myrtila
5354 příspěvků moje polička 07. srpna 2018 19:51

711990 U nás mastili všechna sladká jídla asi rozpuštěnou ramou, nebo něčím podobným rostlinným. A když jsem u okýnka řekla "prosím nemastit", dostala jsem naběračku omastku navíc, protože jsem taková hubená :-D

Offline viktorka_od splavu
49374 příspěvků moje polička 07. srpna 2018 20:40

Myrtila za mého dětství rama ještě nebyla, ale nějak to nakradené máslo nahradit musely (ano taky byly všechny obézní a tahaly dom síťovky), takže když byla krupicová kaše, tak na ni nalila ta osoba u okýnka pořádnej šufánek vody na které plavalo pár mastných ok

Offline Gatita
8641 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 08:55

Priznavam,ze je mi trochu lito,ze vcera nezafungovalo moje dohazovacske usili. Pravdepodobnost uspechu byla samozrejme mala,ale stejne.

Offline coralline
2309 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 08:57

Myrtila Já jsem u okýnka taky řvala nemastit, u nás se to respektovalo. Sice jídlo nic moc, ale aspoň tam nebyli sadisti. Jídlo politý rozpuštěným máslem je jedna z mála věcí, který dodnes nedávám. Tlustě namazanej krajíc klidně, kus másla zamíchanej do kaše klidně, ale jakmile to na tom plave, tak to nemůžu ani vidět

Offline Myrtila
5354 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 09:02

coralline U nas si myslim, ze ty kucharky snad fakt verily, ze to delaji pro moje dobro. Bylo to uz na gymplu teda. Akorat to teda melo spis opacnej ucinek, pac tim se pro me to jidlo stalo nepozivatelnym. A taky masteni ani opravdovym rozpustenym maslem nevyhledavam, ani pred gymplem jsem to teda nemela rada. 

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 09:11

viktorka_od splavu to sice nebyla rama, ale nějaká ještě horší dobrota, tak bylo možná dobře, že z toho zbylo jen pár ok :D. Vsaim se, že vzhledem k ceně, školní kuchyně máslo neviděly nikdy. Možná trochu dneska, nevim.

49374 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 09:16

ice vsázej se o co chceš, já ty síťovky viděla. byly tam celý čtvrtky másla a to jedničky másla.. jedna taková bydlela vedle babičky a její muž jí chodil každej den naproti k trolejáku, páč to nemohla unest

jinak teda nevím jaký máš představy o cenách v 70-80 letech, ale my byli hodně chudá domácnost, ale máslo bylo doma vždy.

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 09:32

viktorka_od splavu margarín byl vždy o dost levnější, i za tvého dětství. Srovnávat spotřební koš jídelny a ledničku v domácnosti (byť chudé) nelze.

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 09:37

ice Viktorka ma pravdu, maslo nebylo nikdy tak relativne drahy jako dnes, margarin se snad v 80.letech ani neprodaval, byly ztuzeny tuky ala Hera nebo maslo

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 09:43

Gatita nebyla jste včera se mnou? tuhle jsme seděli na oslavě a kamarádka, teda spíš známá, moc se ještě neznáme, na moji větu o tom, že na plesy moc nechodím, protože nemám s kým: "mám volného bráchu" 

Offline Ounz
20538 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 09:44

ice margarin sem přece přišel až po revoluci (zas) a vydávali to za super novinku. A babičky to nechteloy, panč si to pamatovaly z války..

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 09:51

Ounz nene margarín se prodával i v 70. a 80. letech. Ale sobním svědectvím se ohánět nemůžu, znám jen z vyprávění.

20970 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 09:55

ice ale prd, kolik pametnic ti to ma vyvracet??

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 10:24

Mutziputzi  Z galerky nazvané "Potraviny 70.-80. let" 

Offline Gatita
8641 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 10:26

Jiná Realita ne, ja brachu nemam:)  A prestoze vim, jak je dohazovani otravne, tak jsem se v tomto pripade neudrzela. Dotycna nema moc prilezitosti k seznameni a taky ji to tak trochu dluzim, hodne pro me v tomto smeru totiz udelala;) Skoda,ze to nezafungovalo,zda se mi totiz, ze pouzitelnych singels muzu v teto vekove kategorii neni zrovna prehrsel.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 10:28

Gatita není, no :( většinou jsou nepoužitelní. já jsem se přihlásila na seznamku, že to jako zkusím, a jsem z toho v šoku, co tam venku běhá za chlapy.

20970 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 10:33

Karoleena To v krame vubec nebylo, margarin by nikdo nekupoval, maslo bylo levny, relativne levny opakuju

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 10:38

Mutziputzi asi se to nekupovalo domů, ale moje teta co jednu dobu vařila v jídelně pro dělníky z JZD barvitě vyprávěla o všemožnných hnusech tehdejší doby. A ráda to vytahuje dodnes, když se nějaký pamětník ohání těma kvalitníma potravinama a surovinama co byly tenkrát a dnes už ne...

A koukám Karoleena vyhrabala fotodokumentaci.

20970 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 10:41

ice jasne, ale maslo nebyl zadnej luxus, nenahrazovalo se timhle, nebyl duvod ani doma ani v zavodce

49374 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 10:41

ice já v jzd nepracovala, stravovala jsem se tou dobou ve školní jídelně. o margarínu jsem v životě neslyšela ani jsem ho neochutnala, poprvé až někdy v devadesátkách. a ano, máslo BYLO levné. samozřejmě v porovnání s ostatními potravinami. v poměru k výdělku nikoliv.