Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Dadoo
11692 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 11:19

Jako pamětník si dovolit tvrdit,ze margariny se tenkrát na chleba nemazaly. Másla bylo dost a bylo levné. Boom margarinu přišel až pred a po revoluci s Ramou. To bylo tenkrát něco extra. Margariny se používaly na vaření a pečení a smažení. Juno pamatuji,byl to hnus. Doma jen máslo A to jsme byli chudá rodina. Máma a tři děti.

Za války se margsrin jmenoval kunerol. Dodnes tak všemi umělému říkáme a taky to bezpečné v jídle i pečení poznám.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 12:43

viktorka_od splavu 

Rozumím, ke všemu se shodneme, že jídelny byly hrozný, ale každá trochu jinak. Takže tvrdit něco obecně, je blbost, v každý to mohlo být trochu jinak. A ano, doma jsme mívali taky k jídlu jedině máslo. Jenom nějak nechápu, proč tenkrát bylo tak tvrdý a trvalo to tak dlouho, než změkne. Dneska je měkký hned. Je to zónama v lednici nebo jiným obsahem tuku? Podle mě to byl i jeden z důvodů, proč se pak tolik chytly margaríny, že šly roztírat.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 12:44

já si taky myslím, že margaríny uhodily kolem revoluce. hlavně po ní. rama, bomba všech bomb, k tomu sójové maso  to se vařilo pořád a všude, zubní pasta procter and gamble a šampony s vůní medu, za živý svět si nemůžu vzpomenout na značku.

Offline coralline
2309 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 12:50
Reakce na dynda:

Podle mě to byl i jeden z důvodů, proč se pak tolik chytly margaríny, že šly roztírat.

​Jo jo, já jsem tenkrát byla nadšená, že když mám hlad, můžu si hned namazat rohlík a nemusím čekat, až změkne máslo. Byla jsem malá a blbá

Jiná Realita Sojový maso... pamatuju pokus uvařit z něj guláš, fuj na druhou

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 12:53

přiznávám, že nechápu, jak se může při srážce kamionu s osobákem, kdy ten osobák má viditelně "jen" sražený motor, stát, že na místě zemřou tři a dva těžce zraněné odveze vrtulník. jeli 200? ve škodě rapid? ti vzadu nebyli připoutaní, a poranili ty dva vepředu? přece není možné, aby v případě, že jde o čelní srážku, a osobák fakt nejde brutal rychle, dopadla posádka takhle  (znám dva lidi, kteří se čelně srazili s kaminem, oba měli "jen" zlomená žebra a obří podlitinu na hrudníku. a to jedno navíc byla spíš boční, takže horší, srážka.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 12:54

coralline muhehe, jak to vrže mezi zubama 

Offline dzizisketa
8983 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 12:55
Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 12:55
Offline dzizisketa
8983 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 12:57

Jiná Realita 

Tak co ti na takovou blbinu říct? Leda tak zkus to, a uvidíš.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 12:59

dzizisketa bože, a tobě nepřijde divné, když vidíš skoro vlastně "nepoškozené" auto, jen zničenou deformační zónu, a takový následek? zdá se ti to zcela samozřejmé? když ti to přijde úplně normálně, tak nevím, co mám říct já. asi tak nic neříkej.

viděla jsem fotku a následek se mi zdá hrozný, úplně nepřiměřený tomu, jak to zvenku vypadá.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 13:01

dzizisketa aneb nevím, u kolika jsi byla havárek, já u docela dost. a všichni přežili, i když auta byla fakt na kaši. asi proto se mi to zdá tak nepoměrné a na té nehodě mě to až šokovalo. kdybych neznala následek, budu si myslet, že se "skoro nic" nemohlo stát.

Offline viktorka_od splavu
49374 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 13:07

dynda obsah tuku. pamatuju že se objevila u nás v samoobsluze "dvojka máslo" (ve smyslu II. jakost, ale bylo to prostě ne-čerstvé máslo, asi jako většina těch, která se prodávají dnes) a ta ho měla nižší (víc vody) a šlo roztírat líp. ale brali jsme ho jako něco horšího

Offline Dadoo
11692 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 13:08

Jiná Realita jindy zase z úplně zdemolovaneho auta vylezou bez skrabnuti. Prostě náhoda,štěstí,smůla.

Offline viktorka_od splavu
49374 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 13:09

Jiná Realita když tě srazí kamion umřeš. jestli deformační zóny vypadají "hezky" na tom nesejde.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 13:11

Dadoo no tohle je to, co mě na tom zaráží. 

to auto podle mě ani nemělo vzpříčené dveře, nemuselo se stříhat, nic. to je hrozná smůla.

Offline Dadoo
11692 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 13:13

viktorka_od splavu  přesně. Obsah tuku. Dneska je nižší.

Máslo dvojka bylo zmrazovane a skladováne i 1,5 roku a vic. Pouzivalo se na další tepelnou úpravu.

Naopak dnes už nekoupíme máslo,přímo označené jako čerstvé. to bývalo dřív na přímou konzumací.

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 13:16

Jiná Realita promiň, ale ty tvoje závěry někdy (skoro vždycky...), ať už jde o cokoliv jsou hrozně naivní, mimozní, současně naprosto kategoricky podané... prostě v závěru fakt na ten face palm... 

Offline Janulik03
20312 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 13:19

Jiná Realita tak som sa pozrela na tu nehodu. Vzadu cestujuci neboli pripútaní, to sa pri zrážke telo chová ako katapult. A ked ide kamion 90 a osbné auto tiež, tak zrážka je teda neskutočne devastačná. Je to hrozná nehoda a škoda životov. 

a ked už teda som to pozrela, tak tiež som videla, ako asi nikto z ludí nešiel pomoct, niekto filmoval a ostatní sa prizerali? Nechápem

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 13:21

nolita já si spíš myslím, že zřejmě uvažuju úplně jinak než vy.

já jsem nepodala žádný závěr.

já se jen divím. prostě mi přijde divný nějaký fakt.

hlavně proto, že jsem viděla pár aut po stejné srážce, kde se nestalo nic. akorát auto bylo na maděru.

já zas nechápu, že vám to nepřijde divné. že vám svět kolem vás připadá ve všem samozřejmý, nějak asi nalinkovaný, já nevím. neumím se vcítit do uvažování jiných lidí.

že nikomu nepřijde zvláštní, že ze skoro neporušeného auta vytáhnout tři mrtvé. pro mě je to první myšlenka, která mi přijde na mysl. bylo to úplně první, co mě napadlo.

co je na tom kategorického, netuším.

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 08. srpna 2018 13:24

Jiná Realita no to že uvažujeme každá jinak je myslím naprosto zřejmé... 

nalinkované to máš ty - málo poškozené auta, takže nechápeš, proč jsou oběti na životech... takhle to nefunguje, ale podle tvých příspěvků je to něco, v čem uvažuješ ty...