Potrefenáhusa myslela jsem to s nadsazkou.. Ale babi vypravela, že si tedy sem tam svy uzila...
Přiznání
Potrefenáhusa Lilly_Ku Táta dělal rodinnej rodokmen, a právě jsem koukala, kolik tam bylo svobodnejch matek (často teda v kombinaci, že se za otce dítěte provdaly třeba v pěti letech života dítěte, příčiny nezjištěny), starejch matek, posunů o generaci (strýc mladši než synovec)..A na straně mámy třeba důvod, proč se vesnickej malorolnickej pár bral až v třiceti, bylo nutnost, aby ženich odchoval napřed sourozence a vyhrabal hospodářství z dluhů (čtyři sourozenci velmi brzo osiřeli, a poručníci to vedli nějak šejdrem).
Lilly_Ku Tak bezdětná manželství asi vůbec nebyla výjimkou, vždyť si vem, že adopce nebyly moc běžné a umělé oplodnění neexistovalo. A myslím, že dost bylo i svobodných (starých) lidí, jen když si vezmu generaci mojí babičky (ročník 1919) v širší rodině, vždycky je tam nějaká stará panna nebo starý mládenec...Prateta mojí kamarádky prý žila s naprosto zjevným homosexuálem, šťastné bezdětné manželství...
stes a starých matek znám taky dost, u nás v rodině vlastně víc než mladých :-) Můj otec má třeba sourozence o 22 let starší...moje sestřenice má děti starší než jsem já!
Potrefenáhusa tak mamka mýho pradědy se vrátila ze služby v Rakousku samodruhá a nikdy nikomu neřekla, čí to bylo. Podle toho, co mi o tom vyprávěla babi si ale docela užila (takový ty kecy a tak), horší než teď to ale asi nebylo, spíš mi to teď přijde jednodušší bejt svobodná matka, panč přece jen teď máme lepší možnosti ohledně zamestnání a obživy, než tehdá ženy měly. Minimálně ty vesnický, což byl případ tý mojí praprababi.
Ounz kamarádky maminku si babička přivezla těsně po válce z práce v Reichu, to prej taky nic moc na jihomoravský vesnici ... ale ono spíš bylo běžný, že spolu lidi žili a nebrali se z různejch důvodů, většinou teda ekonomickejch.
Potrefenáhusa no, tak to asi bylo..jinak informace, že si onen výše zmíněný pradědeček (‘dědoušek’) došlápl na mýho dědečka s brokovnicí, panč si nechtěl vzít zbouchnutou babičku, mě svýho času taky překvapila (jeden by myslel, že tohle tak akorát v těch knihách najde..)
Ounz moje prababicka byla o 7 let starsi nez pradedecek, prvni dite (ze 3) mela az po 30 a pradedecek si ji vzal az byly decku cca 3 roky a to po durazne promluve jeho sefa..! :-) Taky JM vesnice a nijak extra se to neresilo. Ale bohuzel happyend se moc nekonal, pradedecek byl krasavec, ale prchlivy a lump, karty, zenske, sem tam facky manzelce... No mam pry po nem postavu, vysokou a utlou kostru. Jo a bavi me marias...![]()
Pavlena no to byla výhra pro prababičku ![]()
brrr tak modrá krev nikdy vekovymi predsudky netrpela![]()
Meho dedu z tatovy strany meli jeho rodice dost pozde. Prababicce bylo tusim 38 a pradedovi pres padesat. Byl jejich jedine dite. Deda pak mel tatu a strejdu kolem dvacitky a jejich sestra (moje teta) je od taty mladsi o 20 let, matku maji vsichni stejnou, proste se prarodice kratce pred ctyricitkou rozhodli jeste zkusit, jestli nebudou mit dceru. Deda rok po narozeni tety zemrel. Mezi mnou a tetou je vekovy rozdil cca 13 let, stejne jako mezi mnou a sestrenici, dcerou me tety.
Na tohle tema jsem cetla vybornou knizku od sociolozky Stephanie Coontz: "The Way We Never Were". Tam prave vysvetluje, proc jsou mimo konzervativni obhajci tradicnich rodinnych hodnot, kteri neustale volaji po starych dobrych casech. Zadna doba, kdy se ve spolecnosti vyskytovaly jen tradicni rodiny s tatinkem-zivitelem a maminkou-strazkyni rodinneho krbu, totiz nikdy neexistovala.
mně to pozastavování se nad matkami ve vyšším věku v dobách před nástupem antikoncepce připadá fakt na hlavu - jako bychom už zapomněli na spojitost sexu a plození dětí.. ještě pár desítek let zpátky prostě dokud/pokud žena byla plodná a sexuálně žila, tak rodila děti
viktorka_od splavu
Jo, to je vlastně pravda.
viktorka_od splavu No a ze starych knizek se dozvidame, ze se tak stavalo pomerne casto - co treba takova maminka Kondelikova, ktera na stara kolena povila dvojcatka ve stejnou dobu, kdy rodila jeji dcera!? ![]()
viktorka_od splavu ja jsem pochopila to pozastavovani nad starymi matkami, ze ani driv nemely vsechny zeny prvni dite kolem dvacitky. Jako moje prababicka, jak jsem psala vyse, mela sve jedine dite v 38, proste se driv nevdala.
MP Marge jsem byla kdysi s dítětem v nemocnici a se mnou byla na pokoji se svým chlapečkem hospitalizovaná mladá žena. když jí přišla návštěva, to jsem teda koukala - dorazila její maminka s přítelem a jejich dítětem v kočárku - prostě měla bráchu mladšího, než byl její syn:-O
viktorka_od splavu Moje maminka ma taky tetu, ktera je mladsi nez ona ![]()
viktorka_od splavu ale prijde mi, ze u generace moji mamy (sedesatnice) to podivovani se nad vyssim vekem rodicky bylo. Vypravela mi, ze se lidi dost divili, proc ma druhe dite v 31 letech, ze uz je stara. Meho spoluzaka mela mama ve ctyriceti s padesatiletym tatinkem a ta si taky podle vypraveni vyslechla svoje.
Lamicka no to rozhodně, já teda dobu před 30 lety nepovažuju za historii (su holt vykopávka:D
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Guerlain Masterclass a my
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025