Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline 711990
18294 příspěvků moje polička 09. března 2017 18:00
Reakce na dzizisketa:

Jo broučci, ti se živili jenom polívkou a furt jeli:

V podvečer tvá čeládka,

co k slepici kuřátka,

k ochraně tvé hledíme,

laskavý Hospodine.

Já si taky pamatuju jenom blbiny.

A pak spali a spali:D

A s tema sedmikraskama to bylo tak, ze Janinka ZUSTALA PANNOU! a tak po ni vykvetla sedmikraska bila jako mleko...zatimco po tech ostatnich ta s krajeckem rudym jako krev...uf:) 

Moje oblibene cteni. O neco horsi je Zuzanka objevuje svet. To je divna knizka mimo jine o svete nenarozenych deti, taky Trnkovy ilustrace. Zpetne mam pocit, jestli to nebyla trochu portipotratova agitka...

Offline Emerald
2670 příspěvků moje polička 09. března 2017 18:02
Reakce na Amun:

Ona mu sice dala všechno, ale jestli si to dobře vybavuju, tak princ od začátku miloval a hledal tu princeznu, co ho našla na pláži, kam ho mořská víla vytáhla. Takže jako zradu bych to nebrala. A ani ta princezna nebyla zlá. Copak někdo mohl vědět, že víla prince miluje, když se ani nemůže vymáčknout?

Offline Sweet Potato
39953 příspěvků moje polička 09. března 2017 18:30
Reakce na Emerald:

Ale ta princezna z pláže, taky hodná a milující, je jen v té filmové verzi, ne?

continuity 

Tohle je hodně zajímavé téma, archetypy v pohádkách. Těch motivů se vlastně opakuje jen pár základních, napříč kulturami. A souhlasím, že to moderní (nejen Disney) opravování není úplně ideální. Ony to totiž často půvdně vůbec nebyly příběhy pro děti. A často měly špatné konce - vlk neposlušná kůzlátka prostě sežral a šmytec! U českých pohádek na tom mají zásluhu jejich sběratelé (Němcová, Erben), kteří leccos zjemnili, ohladili, mládeži zpřístupnili. Oproti tom Grimmové víc ctili původní verze. Nejpůvodnější evropské pohádky jsou od Charlese Perraulta (17.st.), tam bude asi i ta původní Rapunzel. Známý je třeba Modrovous - drsný horor. A o Perraultově Karkulce jsem už myslím psala - ta je jednoznačné varování dívkám, ať si nelehají k vlkovi do postele a zalígrují si dobře komůrku.

Offline Sweet Potato
39953 příspěvků moje polička 09. března 2017 18:52
Reakce na Amun:

Jako že za tu zvědavost měla zaplatit?  Nevím. Ona ho tam žádá o čas na modlitbu, tím by se mohla vykoupit, ale jestli se opravdu i mdlila nebo jen sháněla pomoc, to si nepamatuju.

Offline Ounz
20420 příspěvků moje polička 09. března 2017 19:00
Reakce na Sweet Potato:

Broučky jsem četla nejedno, i když jsem je nijak nemilovala. Dojímala se nad nimi. Ale přesto si pamatuju, jak běhám po zahradě, zkoumám sedmikrásky a nadšeně hlásím tetě, když najdu růžovou, že tady umřela beruška! 

No, tak tohle trumfnu lehce - když jsem byla malá, pod naším domem stála sanita a někoho pak odvezla, prej jsem se vyklonila z okna, koukla a konstatovala, že 'zas někoho klepla Pepka' 

Offline Emerald
2670 příspěvků moje polička 09. března 2017 19:01
Reakce na Sweet Potato:

Myslím, že hodná je i v té původní Andersenově verzi. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 09. března 2017 19:19

přiznávám, že dnes bez dechu sleduju kauzu rohlik.cz!

Offline RoSa
10068 příspěvků moje polička 09. března 2017 19:26
Reakce na Jiná Realita:

co se stalo?

já celej den jen pracuju, venčím a občas mezitím kouknu sem...  (teď už teda jen to poslední)

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 09. března 2017 19:34
Reakce na RoSa:

strašné drama, které je ve všech novinách, na fb se vyjadřuje rohlik, vyhadřuje se majitel na vlastním fb (ten tam hází slovy o stb apod.).

do rohlíku dorazila cizinecká policie a odvedla si ze skladu 84 (!) prý nelegálních cizinců, tudíž jim zkolaboval objednávkový systém, protože jim tam nikdo nezbyl. je kolem toho strašně moc domněnek a keců a silných slov.

co se zdá být fakt:

- asi jsou agenturní (pracovníci)

- už loni jim takto odvedli nějakých 25 cizinců, rohlik tvrdil, že je vše ok, agentura tvrdila, že je vše ok, ovšem těch 25 bylo deportováno (zvláštní, ne)

- jeden měl falešné doklady

co není fakt, ale nelze na to nepomyslet:

- je to v podstatě nezajímavá věc, protože takhle to je beztak ve všech podobných zařízeních, protože jinak by si to zřejmě nemohli dovolit, aby byli ziskoví, ale je to přesto všude možně na inernetech, což mi přijde podezřelé (aneb zavání to zacílením z pochopitelných důvodů, obrat té firmy je myslím kolem 900 milionů, asi někoho zaujala)

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 09. března 2017 19:39

ale každopádně je na tomto příběhu zajímavých víc skutečností, vyplývajících z jejich fb, i kdyby to pravda nebyla. třeba naivita lidí, kteří si myslí, že když do podniku vtrhne libovolná státní kontrola, omezí na den provoz, způsobí nemalé škody materiální i na pověsti, a je neoprávněná, třeba se jen zaměstnanec chtěl pomstít nebo chtěl volnější den, tak má společnost možnost získat nějakou kompenzaci. 

nebo ten postup na jejich fb, kde před pár hodinami přispívající "drželi palečky", vedli řeči o zlé konkurenci, a pak je najednou vidět ten vývoj směrem k "fázi lynč" a "u vás už nikdy nakupovat nebudu, fuj, otrokáři". to mě přímo facinuje - jak rychle se mění názor davu.

no a nakonec okamžitý vznik falešného profilu na fb rohlík.cz (s dlouhým í), kde přibyl i vyfabulovaný obsah: Hledáme nové lidi. Starou partu nám sebrali benga. Nástupní mzda 5 000,-. Přesčasy neplatíme. Kdo bude mít blbé kecy letí zpátky na Ukrajinu. Hezký den! 

Offline Sweet Potato
39953 příspěvků moje polička 09. března 2017 19:40
Reakce na Jiná Realita:

Komupak asi chybí takovýhle byznys v portfoliu?

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 09. března 2017 19:40

a přiznám se, že já jsem dnes udělala houby, protože jsem čekala na lékařské výsledky někoho blízkého a jsem z toho tak na nervy, že mé mozkové buňky jsou na kaši.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 09. března 2017 19:41
Reakce na Sweet Potato:

no právě, já bych věděla... ale je nutno říct, že firma nepochybně má nějaké to máslo na hlavě, protože pokud mi jednou deportují hromadu nelegálů a do roka a do dne mám stejný problém, to už není naivita. edit: samozřejmě pokud to fakt není jen účelné a zítra jim je vrátí s tím, že to byl politováníhodný omyl, sorryjako.

Offline Sweet Potato
39953 příspěvků moje polička 09. března 2017 19:42
Reakce na Ounz:

Jo, to se u nás v rodině považovalo za takový milý výraz, dokonce jsme něžně říkali "pepla klepka."

Offline RoSa
10068 příspěvků moje polička 09. března 2017 19:44
Reakce na Sweet Potato:

Přesně! Ono tou EET se totiž dá přijít na hodně dobrejch nápadů - je to velká inspirace!

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 09. března 2017 19:45
Reakce na RoSa:

zvláštní třeba je, že na idnes se to drží jako druhý nejvyšší článek celé odpoledne, přestože tam mezitím přibyla hromada jiného obsahu...na idnes, chápete.

Offline Ounz
20420 příspěvků moje polička 09. března 2017 19:47
Reakce na Sweet Potato:

Jee to taky znám 

Offline continuity
42350 příspěvků moje polička 09. března 2017 19:52
Reakce na Sweet Potato:

Modrouvous je velice zajimava pohadka a tam je to prave o tom, ze tim, ze odemkla ty dvere udelala spravne. ten cas na motlitbu je prave cas, aby stihla mobilizovat sve sily (bratri k obrane). napisu k tomu vic i ke morske vile, ale musim obstarat deti a pobalit na zitra na hory.