Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Online continuity
42350 příspěvků moje polička 09. března 2017 21:51

Modrovous (vyklad je od C. P. Estes, ženy, ktere behaly s vlky - edit: Doplneno) 

prvni a dost univerzalni vec v pohadkach je, ze pokud se tam objevi zenich nebo manzel, nejde o zivotniho partnera, ale soucast (v tomto pripade zenske) duse. (totez plati pro sestry a bratry, jsou to jenom lepe rozvinuje psychicke funkce te same zeny, bratri reprezentuji anima.) V pribehu o Modrovousovi, jeho sameho  Estes popisuje jako dravce, tedy co, co pozira tvorivost, napady a rozvoj zeny (mohl by to byt stin, ale spis jeden jeho aspekt). je spravne otevrit ty dvere, protoze se na svetlo dostane, co bylo skryto. kdyz to Modrovous zjisti, tak samozrejme, ze chce zenu znicit, ale ona uz vi, ze s tim musi pracovat. v pribehu, co rozebira ona, klicek krvaci, prave jako priznak toho, ze neni cesty zpet, a nejde zapomenout, ze to tajemstvi uz zna. kostry v te tajne mistnosti jsou pohrbene a znicene nadeje, plany atd. zena se modlila, ale z duvodu, aby ziskala cas, nez ji prijdou na pomoc jejich dalsi psychicke casti.

ona tvrdi, ze toto staci vyresit jednou, ale myslim, ze casto se to v zivote opakuje, ve smyslu, ze kdyz se citime nedostatecne, ze na neco nestacime, nebo nemame reseni, vzdy je to priznak, ze neco pozira nasi silu. muze to byt spatny vztah, ale taky spatna prace. podstatne je, ze to nezavisi jenom od vnejsich okolnosti, ale zena sama to umozni, tim, ze zavira oci. da se najit paralela treba v opravdu spatnych partnerskych svazcich, treba u tyranych zen. ten tyran vsak neni Modrovous, to je jenom projev, ze ho ta zena nosi v sobe. pokud prozre, tak bude mit tendenci se vymanit od nefunkcniho partnera, ale taky sama povyroste, neni to mozne jedno bez druheho.

je to takto zjednodusene, ona to tam rozebira asi na 20 stranek.

Online continuity
42350 příspěvků moje polička 09. března 2017 22:08

Mala morska vila, tady je jen muj vyklad, nebo to, co v te pohadci vidim ja. uplne jungianske archetypy jsem v tom nehledala, neni to tak stary pribeh, aby to podle mne slo napasovat.

Morska vila, byla studeny tvor, zila v mori mezi rybama, podstatne je, ze nemaji nesmrtelnou dusi, ziji 300let a pak se promeni v morskou penu. v te filmove pohadce je hezky ukazana ta povrchnost jejich sester, ktere resi, odkud maji led a nechapou jeji potrebu zit naplno. ta carodejnice je vlastne neutralni postava, sama vilu nekolikrat varuje nez ji vyhovi. ona se obetuje vuci princi, ale nikdo po ni tuto obet nezada, ona sama se rozhodla. jak psala uz SP, tak on ji nikdy nelhal, ze ji miluje. bral ji jako vychodisko, pokud nenajde tu, kterou opravdu miluje. (jinak toto je novy pohled, ktery mne napadl jako malou, ze by si ji mel princ vzit, protoze ona pro nej udelala vic a vic taky strati, nez ta druha. mezitim jsem pochopila, ze takto to v zivote opravdu nefunguje, ale vytesnila jsem to. takze diky za nej.)

no a ten zaver, kdyz se vila rozhodne prince nezabit (protoze ona o tom premysli, ze ho zabije), stane se definitivne clovekem a ziska nesmrtelnou dusi. protoze projevi soucit a to ju odlisi od toho stavu, ve kterem puvodne zila. (konec se ruzne modifikovat, ale Andersen napsal verzi, ze se prida k sestram vzduchu, ktere ziskaji nesmrtelnou dusi, kdyz budou 300 let slouzit lidem). takze za mne je ta pohadka veskrze pozitivni, prestanu myslet jenom na sebe, a zato neco ziskam. 

Offline Lilly_Ku
4495 příspěvků moje polička 09. března 2017 23:59
Reakce na continuity:

To zni moc zajimave, muzes mi prosim rict, odkud ten vyklad je? Rada bych si o tom precetla vic, na d`este mi google noc nevyhazuje.

Offline Isca
4887 příspěvků moje polička 10. března 2017 00:08
Reakce na continuity:

Není to z "Ženy, které běhaly s vlky"? 

Online continuity
42350 příspěvků moje polička 10. března 2017 00:16
Reakce na Lilly_Ku:

a jeje. Ja jsem ji zkomolila jmeno. Clarisaa Pinkola Estes Ženy, ktere behaly s vlky.

Offline baltik
4962 příspěvků moje polička 10. března 2017 06:40
Reakce na Jiná Realita:

tak ono je taky potreba si priznat, ze ceske zamestnance na delnicke profese prakticky neni mozno sehnat, takze by takto mozna dopadla razie v kazde druhe vetsi firme, ktere proste bere ukrajinske, madarske, srbske a nevim jake zamestnance pres agenturu a duveruje agenture, ze to ma v poradku

Offline Lilly_Ku
4495 příspěvků moje polička 10. března 2017 07:55
Reakce na continuity:

Dik moc, na tu knizku se chystam uz asicdva roky, tak jsi me ted nakopla a uz je objednana :)

Offline Lilly_Ku
4495 příspěvků moje polička 10. března 2017 07:59
Reakce na baltik:

Tak oni tam asi vychystavaji a kompletujou a tak podobne, to je uplne nekvalifikovana a podle toho i financne hodnocena prace. Takze ji holt delaj imigranti z ekonomicky slabsich zemi, coz pak umoznuje platit takovou mzdu, no. Je to takovy zacarovany kruh.

Offline Lilly_Ku
4495 příspěvků moje polička 10. března 2017 08:26
Reakce na Sweet Potato:

Ja ten posun vidim i u nas, nejvic u dopravnich firem. Ty tady taky zamestnavaj lidi pres agenturu. Pred par lety dorucovali prevazne nemci, dnes uz je to spis vyjimka. Platy tomu odpovidaji, na nemecko jsou hrozny ale pro nekoho treba z rumunska furt dost dobry.

Jinak ja to nehodnotim, proste se globalizovany trh prace takhle vyviji, no.

Nebo nemeckej dalkovej autobus flixbus, maji tu ted vylozenpu cenovou ofenzivu a jezdi tu pro ne slovenska spolecnost pod jejich znackou. Onehda se jeden nemec na zastavce rozciloval, ze ridici neumej poradne nemecky. Toz kdyz borec jede z berlina do mnichova za 15 ecek ... to jsem mu taky rekla, i kdyz ne takhle natvrdo.

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 10. března 2017 08:30

Stejné zážitky má i můj muž, pracuje ve výrobní fabrice, takovéhle zátahy jim tam dělá cizinecká policie vcelku běžné. Nikdy nezjistili nic nezákonného, všichni cizinci mají pracovní povolení, ale oni pravidelně odvezou celou směnu a zastaví tím provoz. Minule jim prý policista přiznal, že je jim jasné, že nic nenajdou (byl tak už asi potřetí ten samý), ale že mají příkaz od nadřízených a zřejmě to dělají na nějaké udání. 

Netuším jaký mají v provozu plat, ale fakt je, že pokud dělají nábor, nikdo(!) se jim nepřihlásí. Na rozdíl od kancelářských míst, kde mají naopak obrovský převis a na jedno místo se hlásí cca 400 zájemců. 

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 10. března 2017 08:35
Reakce na Lilly_Ku:

Jinak tenhle "nábor dělnických profesí" funguje úplně brutálně v Číně. Všechny výrobní továrny jsou na pobřeží, stálým zaměstnancům musíš postupně (dokonce i v Číně) zvyšovat benefity, takže jsou dražší a dražší. Takže to dělají tak, že přijede autobus do vesnice ve středozemí, najme místní chlapy, zaučí je, dá jim levné bydlení a po dvou letech je zase odveze domů a přiveze sousední vesnici. I s tím, že je musí zaučit, je to vychází levněji, než stálí zaměstnanci. A protože vesnic je ve vnitrozemské Číně spousta, dá se tak praktikovat snad do nekonečně....

Offline baltik
4962 příspěvků moje polička 10. března 2017 08:51
Reakce na Lilly_Ku:

no presne, uz se proste dostavame na uroven Nemecka ci UK - lokalni lide mene kvalifikovane/delnicke/malo placene prace nechteji delat, ale soucasne jim vadi, ze tu jsou cizinci a soucasne chteji nizke ceny

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 10. března 2017 08:52
Reakce na Potrefenáhusa:

jsem někde četla, že až někdy kolem 5 roku začínaj děti pomalu chápat, že smrt je teda tak nějak nafurt a že zhruba okolo tohoto věku je ta smrt eminentně zajímá a pořád o ní mluví

já si pamatuju, jak jsem v těch pěti letech poslouchala, jestli babička v noci dejchá, protože je stará, žejo, mohla by umřít (mohla jsem si ušetřit spoustu bezesných nocí, dá-li pánbu, tak babička za tři měsíce oslaví 97.)

mne je teda uz vic nez pet let a smrt me zajima furt. jsem hrozne morbidni celej zivot. uz jako diteti mi otec rikal, ze bych byla dobrej funebrak. hezkej hrbitov a hezka rakev me dokaze zaujmout doted. i kdyz me to vsechno ale furt fascinuje, nemam rada pohrby. v pritomnosti ubrecenych lidi jsem nesva... 

Offline Lilly_Ku
4495 příspěvků moje polička 10. března 2017 08:54
Reakce na Garfie:

presne. v tehle souvislosti nemohu nepripomenout dnes jiz klasicke tema, a to nabor tureckych a italskych gastarbeiteru nemeckymi firmami v sedesatych a sedmdesatych letech .. ten probihal dost podobne.

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 10. března 2017 09:00
Reakce na Jiná Realita:

zvláštní třeba je, že na idnes se to drží jako druhý nejvyšší článek celé odpoledne, přestože tam mezitím přibyla hromada jiného obsahu...na idnes, chápete.

na idnes se drzi vysoko to, na co lidi hodne klikaj:)

Offline Lilly_Ku
4495 příspěvků moje polička 10. března 2017 09:01
Reakce na Garfie:

tomu, ze se na ty delnicky profese nikdo moc nehlasi, fakt verim.

tenhle posun, kdy urcitej segment pracovniho trhu obsluhujou cizinci, protoze pro mistni uz neni atraktivni, v nemecku, francii, uk apod. probehl uz pred nejakou dobou, ted ocividne dorazil i do cech.

pohled "zli cizinci berou hodnym cechum praci" samozrejme neni udrzitelny (mam trochu pocit, ze takhle trochu funguje ta cizinecka), to same plati pro "zle firmy plati zamestnancum malo a proto musi najimat cizince, za ty prachy by to nikdo jiny nedelal". firmy se pochopitelne chovaji tak, jak to z ekonomickeho hlediska dava smysl.

edit: vidim, ze neco podobneho uz napsala baltik.

Offline baltik
4962 příspěvků moje polička 10. března 2017 09:02
Reakce na Lilly_Ku:

jsme hezky ve shode

Offline Lilly_Ku
4495 příspěvků moje polička 10. března 2017 09:03
Reakce na baltik:

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 10. března 2017 09:11
Reakce na Lilly_Ku:

Oni se právě ze začátku extrémně snažili jít tou cestou místních zaměstnanců, je to japonská firma a Japonci si na to potrpí (proto vlastně přesouvají většinu výrobních závodů do Číny, protože fabrika v Japonsku je pro ně extrémně drahá. Pro Číňany je naopak pocta pracovat pro Japonce, protože se snaží udržet stálé zaměstnance). 

Japonci se vždycky snaží sahat do vlastních zdrojů-takže nabírat místní dělníky a manažerské profese vždy volit ze stávajících zaměstnanců. Ale tady to bohužel nešlo.