dynda Aranel Prijimam tipy do SZ a uz vymyslim, jaky sem pripravim dalsi kviz! ![]()
Přiznání
Můj strejda hodně luštil křížovky a jednou mu ze zadání "domácky Kateřina na 5" nevylezla Katka, ale Řinka. Tak kdo má ke Katkám a spol. odpor, může zkusit ![]()
coralline tak to je děs, a pokud to dotyčná naštve, může to být Řina...jojo, v křížovkách se občas dají najít perly
No a je to! ![]()
Mama raz mala v krizovke 'domace meno Jozefa' - Ožo.
Snad nikoho neurazim ale mne tie ceske komoleniny mien vzdy prisli hrozne. Take pekne mena ale hovori sa im uplne inak.
A ku Katarine. Kebyze mam dceru, tak by sa tak volala, u nas je bezne im hovorit Katka, aj sa mi to paci ale najlepsie je Katuška
(najlepsia kamaratka je toho mena a je to fakt
Katuska).
A je mi jasne, ze sa naopak niekomu bude obracat zaludok z Katusky ako mne z Káči ![]()
Mrakoplas A na slovensku se nekomoli ci nezdrobnuje? Tam se vlastne I oslovuje v prvnim pade nebo ne??
Karja asi komoli ale nie tak ako v Cechach. Asi je to len o zvyku, no. Co mne u nas pride normálne sa mozno zda vam cudne :) ale Kataríne sa hovori Katka, taka toncovka -o myslim nie je bezna. V akom pade oslovujete vy?
Mrakoplas No v patem pade, ten je specialne na oslovovani a volani, ale jsou tam ruzne koncovky, zalezi na jmenu.
Mrakoplas čeština používá k oslovení 5.pád, který až na výjimky už slovenština nějak nechala upadnout v zapomnění :) vy používáte k oslovení 1.pád, takže tam nemáte tu naši "divnou" koncovku
Ale jako Ďoďo a Jožo, to je nad všechny Katky :-))
Karja Jozef je maximalne Jožo alebo Jožko. Žiadny Pepa, Pepan, Pepik, Pepíček, Pepì.
Julia je Julka alebo, ked je to dieta, tak Julinka. Žiadna Julča, julí.
Petra je max Peťa, Peťka. Tuna už som zažila i Peťulku.
žluťásek Dodo je ale maďarsky. To bych do Slovenštiny nepočítala. Stejně jako je Alexander Šaňo.
půlku kolegů mám na Slovensku a tam se teda lidem říká jinak, nez mají v občance: Dodo, Maťa, Majo, Fero..![]()
žluťásek nie nie, nad to všetko je Pepa :)
Tulipe tak jasne, malokomu sa vravi tak ako ma na obcianskom :) ale u nas je Monika proste Monika, ziadna Monča ako tu obcas citam vo vip vlakne. Ale mozno mam len svoju bublinu a som uplne mimo :)
Mrakoplas No přijde mi to úplně stejne, jako to, co výše píšeš, ze se ti nelíbí na češtině: pěkná jména, ale říká se jim jinak
To jsem nevěděla
To mělo být pro @continuity
Tulipe no pisala som, ze sa mi tie ceske (zas nie všetky aby som bola spravodliva) skomoleniny nepacia. Je to len moja osobna preferencia, nikomu ju nenutim a dufam, ze to nie je nic urazlive
kazdemu sa paci nieco ine, no. Inak Dodo som na Jozefa u nas este nepocula, neviem v akej oblasti je to rozsirene.
Mrakoplas Urážlivý to trochu je, taky je to přece jen cizi jazyk, takže znechucovat se nad tvarem vokativu?
a taky nevim, jakej je rozdíl mezi Jožo a Pepa, proste domácí tvary
no a některý zkomoleniny jsou zlo, ale prave ta Monča je fakt v tomhle případě dost hnusne ironická
ty koncovky -ča mi teda přijdou taky vesměs pekne hnusný (s výjimkou Káči, ta k tomu nepatří), z myho jména to jde vyrobit taky, nastesti velmi zřídka a nikdo se o to nepokouší
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí