Potrefenáhusa zas netreba prehanat, o znechucovani som myslim nic nepisala. Nepaci sa mi to, na tom nic urazlive nevidim, tu sa uz niekolko krat viedli debaty nad nejakymi slovenskymi slovami ako su pomaly az na bliti.. taky partner/sambo by mohol rozpravat.
Přiznání
A ak som teda niekoho urazila, ze sa mi nepacia ceske domace mena, tak sa hlboko ospravedlnujem, ale bohuzial to neviem ovplyvnit.
Mrakoplas No psalas, ze se ti z Káči obrací zaludek, na to mas právo, jen bych furt videla češtinu jako cizi jazyk, byt hodne podobnej, takže se obracet nad tím vokativem mi přijde proste trochu mimo
continuity Karja Jozef je ešte Ďoďo alebo Dodo, takze skomolenina ako sa patrí :D
Dočítam, že už to padlo. Teda z maďarčiny to možno prevzaté je, ale už to zdomacnelo a ja sa s tým hlavne na východe stretávam bežné. A ešte Pišta(Štefan).
A Sašo od Alexandra... Brrr
paktofonika Ještě jde z Jozefa udělat Ďobo :D A znám jednu slovenskou Martinu, které říkají Tinka. Myslím, že zdrobněliny jsou ve všech jazycích stejné, některé mílé, některé minimálně zvláštní.
brrr Jj Tinka
Ale skomolenina Martiny v češtine je v podstate úplne iné meno, bohužiaľ.
paktofonika A jakou myslíš, Marťu, ze je to jako Marta? Já znám Martiny dvě a ani jedny se Marťa neříká.ale v mým okolí se asi vůbec málo komoli
Potrefenáhusa Jj Marťoooo :/
paktofonika Nj, ale fakt jsem se s tím nesetkala.
vono taky mne doma říkali už odmala nezdrobnelou variantou jména, mne to přijde normalni a já sama neumim moc zdrobnovat, přijde mi normalni říkat lidem tema oficialnima verzema, ale pamatuju, ze se tomu občas někdo podivil, jak mi doma rikaj, když to slyšel a ze by mu to vadilo a přišlo mu, ze něco vyvedl. Tak to fakt nemám.
Potrefenáhusa zas netreba prehanat, o znechucovani som myslim nic nepisala. Nepaci sa mi to, na tom nic urazlive nevidim, tu sa uz niekolko krat viedli debaty nad nejakymi slovenskymi slovami ako su pomaly az na bliti.. taky partner/sambo by mohol rozpravat.
To by mě zajímalo, o jakých slovenských slovech na blití se tu několikrát vedla debata....
BTW sambo jako co?
Jinak slovenština i čeština si můžou podat ruce, obecně slovanský jazyky komolí jména nelibozvučně a pro nositele až na výjimky nelichotivě dne mého.
Mně teda kalendářovou podobou řekne málokdo, ale zas že by mě to výrazně interesovalo, to neinteresuje, až je mi to spíš u prdele s prominutím, i kdyby mi říkali Marťo, Leničko nebo Markét, holí nikoho mlátit nebudu.
Já zas nechápu, proč se zdrobnělinám říká komolení ![]()
Pinot Noir Ne všechny zkomoleniny jsou zdrobněliny![]()
Mutziputzi to slovo tu nemozem pouzit lebo budete zase znechutene ![]()
A ved ja nevravim, ze slovencina nic nekomoli a je dokonala. Proste som sa len priznala, ze sa mi Pepa a pod nepaci, fakt to na urazenie nevidim.
Mrakoplas sople!
Potrefenáhusa ja neviem na cej strane je chyba ale nikde som neobracala nad vokativom, iba nad Kačou, ktora mne znie dost dehonestujuco.
Potrefenáhusa ja som to nenapisala![]()
![]()
Ale snazim sa ho, tu poucena, nepouzivat ![]()
Pinot Noir zdrobneliny som nemyslela. Ale ja porozmyslam a napisem sem slovenske komoleniny aby to bolo spravodlive :)
Mrakoplas Stepna kengura mi umi nahodou zlepsit den!![]()
Snad nikoho neurazim ale mne tie ceske komoleniny mien vzdy prisli hrozne. Take pekne mena ale hovori sa im uplne inak.
A ku Katarine. Kebyze mam dceru, tak by sa tak volala, u nas je bezne im hovorit Katka, aj sa mi to paci ale najlepsie je Katuška
(najlepsia kamaratka je toho mena a je to fakt
Katuska).
A je mi jasne, ze sa naopak niekomu bude obracat zaludok z Katusky ako mne z Káči ![]()
Snad nikoho neurazim ale mne tie ceske komoleniny mien vzdy prisli hrozne. Take pekne mena ale hovori sa im uplne inak.
Uznej, že tohle si říkalo o protiúder v podobě "hrozných slovenských zkomolenin"
A k těm, co psaly, že Dodo nepla, protože je z maďarštiny, zrovna tak bychom my mohly argumentovat, že nepla Honza a Pepa (smajlík - a velikej!)
Debata se zase posunula teda
pocházím z vých. Slovenska a normálně oslovuju muže Maťo, Ďuro, Fero, Šaňo, Laci, Ďoďo, Peťo, Paľo ap. a nikdy mi to nepřišlo divný, prostě to tak je a hodnotit, která forma jména je hnusná je blbost přeci
jinak tchán muže oslovuje taky velmi divnou zdrobnělinou pocházející z dětství, jako vždycky se pousměju ale abych mu to zakazovala teda mně nikdy nenapadlo
edit a když se tady píše o sambovi, já si představím vždycky mrńavýho mexičana s obrovským kloboukem a lahví tequily v ruce ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí