Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 29. prosince 2019 21:17

viktorka_od splavu bingo. Ale oni to ti Němci, a taky Rakušani, mají obtížnější tím, že se snaží, aby do školy chodili všichni ti přistěhovalci. A nemůžou přikázat chodit do školy jen někomu, že ano. 

Offline Dadoo
11700 příspěvků moje polička 29. prosince 2019 21:19

k tomu problému s omlouváním bych jen lehce připodotkla, že vy všichni se na to koukáte optikou slušných a zodpovědných rodičů a proto máte pocit, že prudění ze strany školy je zcela zbytečné a obtěžující. Protože vy děláte, snažíte se dělat, všechno správně a ku prospěchu svého dítěte.

Tohle všechno ale ve školách děláme právě kvůli těm problémovým, protože jsme často jediní, kdo má o jejich školní docházku a zejména o dokončení studia zájem.

Protože my dokážeme dohlédnout následky. Proto je honíme, snažíme se jim ty absence ztížit, přesvědčit je, aby do školy chodili. Nechceme totiž, aby se po pár letech mizerné docházky ocitli bez vzdělání, jen se ZŠ, na pracáku a následně ve skupině nejohroženejších na trhu práce.

A vždycky! se snažíme, hodně snažíme, aby tu školu dítě dokončilo.

Jenže, když to opravdu nejde a není rady ani pomoci, musí se udělat radikální řez, protože takový žák má pak velmi neblahý vliv na ostatní žáky - když to jednomu všechno pořád prochází, proč by se jiní měli snažit. Proto všechny ty komise, poslední příležitosti, domluvy a sliby.

Protože my nechceme trestat, ale vychovávat. Často jsme jediní, kdo se o to snaží.

A fakt každý žák, který nedokončí, nás mrzí. Z hlediska jeho dlouhodobé životní perspektivy.

Online Makara
3655 příspěvků moje polička 29. prosince 2019 21:46

nolita mne to teda úplně nevyhovuje a klidne bych akceptovala, aby si omluvy resil sám, ale chápu školu, ze se divá na maturanta stejně, ať je narozen 10/2000 nebo 5/2001. 

Offline Garfie
28596 příspěvků moje polička 29. prosince 2019 21:55

711990 Tak nadela-muze to mit proste jako neomluvene hodiny, u nas lze pouzit rodinne duvody prave jen na dva dny. Ale vzhledem k tomu, ze lekar ti potvrzeni nevyda, tak je to fakt asi jen formalita :-/

Andromeda70 Chces mi rict, ze ma clovek, ktery ma vyzivovaci povinnost (=rodic podporujici vysokoskolaka) pravo na informace o prubehu studia a skola mu je musi poskytnout? Jsi si jista, ze to plati i pro univerzitni studenty?

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 29. prosince 2019 21:57

Makara tak ten rozdíl tam samozřejmě je, a sice v právní způsobilosti, ta škola se s tím musí nějak popasovat, a záleží, jak to kdo pojme... 

Offline tzaziki
1156 příspěvků moje polička 29. prosince 2019 22:23

Dadoo Pod celý tvůj přídpěvek se podepíši a souhlasím do posledního puntíku. Řeším to dnes a denně. 

Offline zelene.oko
651 příspěvků moje polička 29. prosince 2019 22:28

Garfie Rodič vysokoškoláka rozhodně nemá právo na informace o studiu. To, o čem píše @Andromeda70, je zřejmě obsaženo ve školském zákoně. Studium na univerzitě se řídí zákonem o vysokých školách. Občas mám tu smůlu, že jednám s rodičem, který se snaží informace (často dost hrubě, neurvale a arogantně) o svém studujícím potomkovi získat. A nejsou to jen otcové, kdo nechce platit, i maminky. A pro statistiku dodám, že jsou to většinou rodiče bezproblémových studentů.

Online Andromeda70
53 příspěvků moje polička 30. prosince 2019 07:12

GarfieTo platí na středních školách. Je to tak, jak píše zelene.oko.

Offline Garfie
28596 příspěvků moje polička 30. prosince 2019 07:51

Andromeda70 Aha, ja myslela, ze kdyz je jednou student proste plnolety ma stejna prava a povinnosti jako vysokoskolak, proto se mi to nezdalo. 

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 30. prosince 2019 08:58

Moc nedočítám, ale teda představa, že ordinace obvodních lékařů zaplaví nastydlí plnoletí středoškoláci, kterým rodiče nemohou "potvrdit" pár sick days, mě naplňuje hrůzou, nedávno jsem z důvodu stavu musela obvodní lékařku navštívít a i bez nich mi to stačilo.

Offline Dadoo
11700 příspěvků moje polička 30. prosince 2019 09:14

Mutziputzi fakt nedocitas a tak děláš nesmyslné závěry.

Třeba zrovna já psala, že potvrzení od lékaře se chce jenom u výrazně problémových žáků, kteří mají hodně vysokou, často i neomluvenlu, absenci. 

U normálních žáků k tomu není důvod. Pitvani omluvenek fakt není koníčkem nudicichse se učitelů.

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 30. prosince 2019 09:25

Dadoo Vycházím z informace z okolí ne odsud, tam akceptují párdenní omluvenky od rodičů s tím, že až se začnou plnoleté děti ozývat, že jsou plnoleté a nemá nikdo právo a oni povinnost rodiče do vztahu student-škola zainteresovávat, nastane právě tohle, i na jednodenní zdravotní indispozici a nepřítomnost bude lékařské potvrzení vyžadováno. 

Offline Kora
příspěvků moje polička 30. prosince 2019 11:03

Mutziputzi Ve všech případech z okolí nikdo u plnoletych lékařské potvrzení nevyžaduje. V klidu můžeš vyrazit do čekárny.

Online Kammila
771 příspěvků moje polička 30. prosince 2019 13:06

Tak jsem se schválně podívala do současného školního řádu gymnázia, kam chodilo nejmladší dítě. Absenci nad 3 dny je nutno doložit potvrzením lékaře (( § 38 zákona č. 48/ 1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění) nebo jiným průkazným dokladem (Policie, soud...). Co se týče dovolené - stále neexistuje, jako rodinné důvody jsou akceptovány pouze pohřeb či svatba. Stále zůstalo i max. povolené procento absence/pololetí

Je teda pravda, že i přijímačky atd. mají ale taky odlišné - kromě klasiky co je pro všechna gymnázia, se dělaly i dělají další doplňující zkoušky vyplývající ze specifického zaměření. Takže si to nějak všechno upravují po svém

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 30. prosince 2019 13:56

Kammila Synovi nikdo razítko dát nechtěl ani ve špitále ani dětská, já jsem rozhodně jeho zprávu z nemocnice přikládat nechtěla a v práci razítka do omluvňáku máme též zakázané dávat. Stanovisko ministerstva školství, ohledně omlouvání, má mimo jiné v závěru uvedeno toto 

Důvody nepřítomnosti žáka tedy nedokládá lékař, stejně tak lékař neomlouvá jeho nepřítomnost, avšak v odůvodněných případech je potvrzení lékaře součástí omluvenky, kterou vystavuje zákonný zástupce.
To, že školské zařízení dá do svého školního řádu, že např. „absenci dítěte delší jak jeden den je možné omluvit pouze lékařem" není pro registrujícího poskytovatele dítěte, tedy praktického lékaře pro děti a dorost, nikterak závazné. V praxi ale často dochází k situacím, kdy škola vyžaduje právě potvrzení vystavené lékařem, přičemž však žádný právní předpis z oblasti zdravotnictví nestanoví povinnost lékaře takové potvrzení vydat. Je třeba si uvědomit, že školní řád nemůže ukládat žádné povinnosti třetím osobám - tedy ani lékařům.

Offline Estara
506 příspěvků moje polička 30. prosince 2019 14:11

Hmm, mně to teď vrtá hlavou - jestliže škola potvrzení požaduje a lékař je odmítá vydat - jak se to teda potom řeší?

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 30. prosince 2019 14:17

Estara No já jsem minule řekla ve škole vlastně to co mi řekli v nemocnici, že školský zákon není nadřazený statním zákonům. Musela jsem teda volat ředitelce, ale vlastně mi jen řekla, že dobře a bylo. 

Online Andromeda70
53 příspěvků moje polička 30. prosince 2019 14:27

Estara Renusatko Je to tak jak napsala Renusatko. Už nějakou dobu platí, že lékař nemusí vystavit potvrzení o nemoci, ani o návštěvě lékaře. Pokud omluvenku napíše rodič, je to v pořádku a škola nemá právo žádat potvrzení od lékaře.

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 30. prosince 2019 15:21

Dadoo Ja si tednafb precetla otevreny dopis radnice a skoly v upici poslancum a co tam popisujou je navlas stejny, jako pises ty. Pro moji socialni bublinu to je nepredstavitelny

Offline ArmaniCode
60 příspěvků moje polička 31. prosince 2019 14:56

milé dámy,

promiňte, že vstupuji do diskuze o omluvenkách, o kterých vím kulové, ale chtěla bych se přiznat, že strašně ráda čtu toto diskuzní forum, napříč vlákny, všechny vás strašně obdivuju, jste úžasné a vtipné a doufám, že to tak zůstane. Vžycky se moc těším, co nového a vtipného zase napíšete, vaše nározy jsou pro mě úžasně osvěžující a inspirativní.

Moc Vám děkuju, že sem píšete a mám vás moc ráda.

Sama sem skoro nepíšu, protože nejsem tak vtipná a duchaplná. Což mě mrzí.

Ale aspoň takhle jsem vám chtěla poděkovat.

A sorry za román a ano, jsem trošku opilá.

Veselý Silvestr a šťastný Nový rok všem z parfumánie. Jste úžasné.