Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline stes
9312 příspěvků moje polička 16. ledna 2020 14:47

Vědunku znám akorát tu Lunardi, našla jsem toto: 

Vědunka Lunardi

Při vyslovení jména Vědunka Lunardi se posluchačům Českého rozhlasu, a především stanice Radiožurnál, vybaví příjemný hlas, který už mnoho let zasvěceně komentuje dění v Itálii. Z jejích příspěvků je patrná nejen hluboká znalost prostředí a všech souvislostí, ale i láska k rodnému jazyku, češtině. Sama říká: „Dnes už možná při vyprávění gestikuluju jako Italové, mluvím o politice jako Italové, jím jako Italové, cítím, že jsem se po těch dlouhých letech ‚poitalštila’, ale ta magie toho místa, kde jste strávili dětství, kde vás vychovávali rodiče, babička, to z vás nikdy nevymizí. Na tom trvám a chci si to udržet co nejdéle.“
Vědunka Lunardi, známá a populární zahraniční zpravodajka Českého rozhlasu v Itálii pochází z Českého Dubu v Podkrkonoší, ale už v dětství se s rodiči přestěhovali do Prahy. Tam také studovala na SVVŠ a když si měla vybrat kromě povinné ruštiny druhý cizí jazyk, zvolila italštinu, protože se jí prostě líbila. Italština ji „chytla“ natolik, že se přihlásila v Italském kulturním středisku do dalšího kurzu, kde si jazyk ještě více zdokonalila. Maturovala na jaře v roce 1968, kdy se politická situace a všechno, včetně školství, u nás uvolňovalo, a tak nebylo ani moc složité získat stipendium ke studiu v Itálii. Jenže krátce po jejím odjezdu do Říma přišla srpnová okupace a Vědunka se rozhodla, že se už domů nevrátí. Začala studovat na filozofické fakultě, kde se seznámila se svým manželem. Studia absolvovala s výborným prospěchem a začala si hledat zaměstnání. Shodou náhod se uvolnilo místo v zahraničním vysílání italského rozhlasu RAI a ona tam byla přijata. Italský rozhlas připravoval vysílání v bezmála třiceti jazycích a jedním z nich byla čeština. V této redakci Vědunka pracovala téměř třicet let. Po listopadu 1989 ji oslovilo vedení zahraniční redakce tehdy ještě Československého rozhlasu a nabídlo jí spolupráci. Tak se stala italskou zahraniční zpravodajkou Radiožurnálu.

Offline Garfie
28594 příspěvků moje polička 16. ledna 2020 14:48

Pavlena  rádo se stalo!!

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 16. ledna 2020 15:19
Reakce na Sweet Potato:

Jos Chvilku jsem musela přesmykat písmenka, abych se ujistila, že fakt nejsi Dieta

Offline Potrefenáhusa
38918 příspěvků moje polička 16. ledna 2020 16:21
Reakce na Mutziputzi:

Jos Ja jsem z tech co jmeno nikdy nekomoli a nezdrobnujou, ani novorozenci, cili u me by novorozená Zdena byla rovnou a stale Zdena

​Ofiko je to ovšem Zdeňka

Offline Potrefenáhusa
38918 příspěvků moje polička 16. ledna 2020 16:28

barbucha A jak se jmenovala taková ta desna v cirkusu humberto, nebyla to taky nějaká paula nebo paulina nebo tak něco?

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 16. ledna 2020 16:28

Potrefenáhusa Ty zdrobneliny proste nedavam no!

Offline stes
9312 příspěvků moje polička 16. ledna 2020 16:32

Potrefenáhusaktera? Tam jich bylo vic desnejch

Offline rasaNori
8851 příspěvků moje polička 16. ledna 2020 16:38

Ha Karla je sestrenice, vsichni ji vzdy rikali Kájo. A kamarádi maj Almu, a jejich neter je taky Karla. A karja jsem myslela ze ma Petru a vono taky Karla

Offline Ginevra
911 příspěvků moje polička 16. ledna 2020 16:57
Reakce na Sweet Potato:

Jos Chvilku jsem musela přesmykat písmenka, abych se ujistila, že fakt nejsi Dieta

​Přesně to mě napadlo taky!

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 16. ledna 2020 17:28

Mně se líbí skoro všechna jména, začala se mi líbit i mnohá, která se mi dřív nelíbila. Jediné, co nechápu, je originalita za každou cenu a zdrobněliny přímo v rodném listu. Tím nemyslím Elišku, upřímně, dokud to tu Mutzi nezačala jednou týdně rozmazávat, nenapadlo mě, že Eliška by měla být zdrobnělina. Myslím ty Petrušky a Ivanky, to u těch statných padesátnic zní fakt divně.

Offline Malenge
4841 příspěvků moje polička 16. ledna 2020 18:07
Reakce na Pinot Noir:

Myslím ty Petrušky a Ivanky, to u těch statných padesátnic zní fakt divně.

​Souhlasím, znám holku, co má v rodném listě Dáša. To nám přišlo divné už na té střední. Pak už jsme se neviděly. Těžko říct, co z ní vyroste do padesáti

Offline kocoureksuggy
1385 příspěvků moje polička 16. ledna 2020 18:15

Malenge 

A co je divného na padesátileté Dáše? 

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 16. ledna 2020 18:19

kocoureksuggy Na kámošce Dáše nic, ale v oficiálním kontaktu mi tyhle domácké tvary přijdou zvláštní. Připadala bych si divně, kdybych se jako hlavní účetní automobilky XY představovala do telefonu jako Evička Pinotová ;)

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 16. ledna 2020 18:24

Pinot Noir v slovenskom kalendári je Dáša. Nie je to iba domácka forma mena.

Offline Potrefenáhusa
38918 příspěvků moje polička 16. ledna 2020 18:26

Chjo, kolikrát ty jména ještě sjedem, než mutzi porodí

Offline kocoureksuggy
1385 příspěvků moje polička 16. ledna 2020 18:26

Pinot Noir 

Jo Ivanka Devátá mi taky přišlo divný, ale ta Dáša mi připadá nějak normální.

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 16. ledna 2020 18:32

dorota OK, to jsem nevěděla. Známá od Malenge ale nejspíš není ze Slovenska ;)Potrefenáhusa Otěhotní někdo další a jedeme znovu. To se nevyčerpá

Offline barbucha blogger
35949 příspěvků moje polička 16. ledna 2020 18:47

Potrefenáhusa 

To netušim. Nikdy jsem to nečetla a seriál jsem nedala.

Offline barbucha blogger
35949 příspěvků moje polička 16. ledna 2020 18:54
Reakce na Mutziputzi:

Potrefenáhusa Ty zdrobneliny proste nedavam no!

​Já si tak ráda počkám na malou mucinku Bude mít určitě roztomilý obličej, kdepak nosánek nebo bradičku... růžovou zadnici a žádnou prdelku, bude hezky jíst a nikoliv papat, a nikdo jí neřekne jinak než Zdena

Hele jestli ani jednou nezašišláš, tak sním svůj klobouk!

Offline baltik
4990 příspěvků moje polička 16. ledna 2020 18:59

Potrefenáhusa myslis tu pokracovatelku rodu, co si musela vzit hanzlika a pritom milovala laufera? :)