Mutziputzi a pokud mit s kakackem deti, tak jedine dcery!![]()
VIP zjevy
Nemáte někdo update ohledně a.n.d.u.l.y? Čí je to guilty pleasure?
vím, že jinx má Nelu Slovákovou, ale nevím, komu připadla tahle.
Dievčatá, pobavili ste ma s jazykovedným okienkom
Moje deti češtinu ovládajú, nakoľko väčšinu rozprávok pozerajú s českým dabingom. Skôr ich potom musíme opravovať, aby sa naučili správne slovenské slovíčka
Ale opačne to zrejme nefunguje, slovenský dabing asi v Čechách neexistuje. Takže verím, že mládež si už nerozumie.
S anglickými slovíčkami to tiež niektorí preháňajú. Dnes ráno v éteri som zachytila vetu, že "Vylizovanie taniera je disgusting."
Ja pracujem v IT sfére a je jednoduchšie v práci používať anglické výrazy, nakoľko preklad technickej angličtiny by bol odveci
V hovorovej reči sa tomu vyhýbam, ale občas mi vyletí napr. sorry.
Jsem si díky debatě vzpomněla na bývalou kolegyni z SK, která mluvila skvěle česky, ale přejímala i některá slova, která v češtině mají jiný ekvivalent, teda buhví jestli to nemá stejně blbej význam i ve slovenštině, ale ta místo "kdyby se chtělo" nebo "kdyby bylo potřeba" zásadně říkala "kdyby byl chtíč", jako pár porad proběhlo, kdy se jí nikomu nechtělo opravovat![]()
viktorka_od splavu Kakáč je u nás normální příjmení a nikdo se nad tím nepozastavuje
Řvousenka a kde je u vás? já bych se s dovolením pozastavila ![]()
Jiná Realita Kousek nad Brnem, ale asi to je fakt místní anomálie. Hnedle dva spolužáky a dvě spolužačky ve třídě na základce. No problem:-)
Řvousenka u nás se kakáč akorát říká velké nádobě, velkému hrnku třeba, a to zřejmě s ohledem na podobu s nočníkem :) takže nic takového, nad čím by se člověk u příjmení nepozastavil. (valašsko)
Mutziputzi Tak co ta andula?Me I Aranel to zajima, ja si kvuli ni zridila instagram ale ona si me nepridala!
Jiná Realita Akorát jeden se oženil, jeho manželka to kakáčovství nějak nemohla skousnout, tak si vzal její přijmeni, dejme tomu Novák,a pak mu všichni říkali Novákův Kakáč
Karja Vim ja? Tehotna no, tata utek, nic zajimavyho
sisa.b toto strasne irutuje aj mna, tieto anglicke slovicka nahodne v slovenskom texte. a ked som na sk na navsteve, tak sledujem, ze sa to deje aj v casopisoch aj v telke a pride mi to ako absolutne pozerstvo.
Mutziputzi Tak ja myslela, ze to nejak zajimave aspon prezentuje, kdyz nic jinyho!
Chloe mně, pokud to nepřekračuje míru, vůbec.
nepřijde mi, že by bylo horší napsat třeba "cool" nebo "nude" nebo "sorry", než napsat "telka".
Karja Jo přesně tak, cítím se podvyživená, pokud jde o emocionální výlevy.
Jiná Realita mně to teda horší přijde a vadí mi to.
Kokoska to, že někdo zprzní již jednou nebo víckrát zprzněné cizí slovo, které jsme přejali, jako ostatně možná i naprostou většinu našich slov? (a to prosím jsem zastáncem češtiny, ale když někdo opravdu použije semtam slovo, problém - mimochodem taky nepěkně zkomolené cizí slovo - nemám. dokud někdo nepoužívá slova "zprocesuju" apod.)
A ja miluju anglicismy, archaismy, germanismy, vulgarismy, kdyz se to umi, je to kreativni...ale az na té moravismy nestastné, že![]()
Jiná Realita nevím, jestli jsme si rozuměly - horší pro mě je číst nebo slyšet cizí slova v českém textu než zkratku slova přejatého do češtiny. I když zrovna ta telka (i jiné zkratky) jazyku taky čest nedělají.
Mutziputzi Ale to, co psala JR, snad nejsou anglicismy? To jsou čistá anglická slova použitá bezdůvodně v češtině? Germanismus je třeba Vemte misto, počeštěná vazba. Ale možná to špatně chápu.
Mutziputzi Není každý fajnšmekr, co už.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.