VIP zjevy

14. srpna 2014 20:26
Offline viktorka_od splavu
49359 příspěvků moje polička 19. října 2018 08:34

Mutziputzi a pokud mit s kakackem deti, tak jedine dcery!

Offline Aranel
6617 příspěvků moje polička 19. října 2018 08:40

Nemáte někdo update ohledně a.n.d.u.l.y? Čí je to guilty pleasure?  vím, že jinx má Nelu Slovákovou, ale nevím, komu připadla tahle.

Offline sisa.b
1298 příspěvků moje polička 19. října 2018 09:05

Dievčatá, pobavili ste ma s jazykovedným okienkom  

Moje deti češtinu ovládajú, nakoľko väčšinu rozprávok pozerajú s českým dabingom. Skôr ich potom musíme opravovať, aby sa naučili správne slovenské slovíčka  Ale opačne to zrejme nefunguje, slovenský dabing asi v Čechách neexistuje. Takže verím, že mládež si už nerozumie.

S anglickými slovíčkami to tiež niektorí preháňajú. Dnes ráno v éteri som zachytila vetu, že "Vylizovanie taniera je disgusting."  Ja pracujem v IT sfére a je jednoduchšie v práci používať anglické výrazy, nakoľko preklad technickej angličtiny by bol odveci  V hovorovej reči sa tomu vyhýbam, ale občas mi vyletí napr. sorry.

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 19. října 2018 09:12

Jsem si díky debatě vzpomněla na bývalou kolegyni z SK, která mluvila skvěle česky, ale přejímala i některá slova, která v češtině mají jiný ekvivalent, teda buhví jestli to nemá stejně blbej význam i ve slovenštině, ale ta místo "kdyby se chtělo" nebo "kdyby bylo potřeba" zásadně říkala "kdyby byl chtíč", jako pár porad proběhlo, kdy se jí nikomu nechtělo opravovat

Offline Řvousenka
1041 příspěvků moje polička 19. října 2018 10:37

viktorka_od splavu Kakáč je u nás normální příjmení a nikdo se nad tím nepozastavuje

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 19. října 2018 12:56

Řvousenka a kde je u vás? já bych se s dovolením pozastavila 

Offline Řvousenka
1041 příspěvků moje polička 19. října 2018 13:27

Jiná Realita Kousek nad Brnem, ale asi to je fakt místní anomálie. Hnedle dva spolužáky a dvě spolužačky ve třídě na základce. No problem:-)

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 19. října 2018 13:33

Řvousenka u nás se kakáč akorát říká velké nádobě, velkému hrnku třeba, a to zřejmě s ohledem na podobu s nočníkem :) takže nic takového, nad čím by se člověk u příjmení nepozastavil. (valašsko)

Online Karja
44729 příspěvků moje polička 19. října 2018 13:51

Mutziputzi Tak co ta andula?Me I Aranel to zajima, ja si kvuli ni zridila instagram ale ona si me nepridala!

Offline Řvousenka
1041 příspěvků moje polička 19. října 2018 13:51

Jiná Realita Akorát jeden se oženil, jeho manželka to kakáčovství nějak nemohla skousnout, tak si vzal její přijmeni, dejme tomu Novák,a pak mu všichni říkali Novákův Kakáč

20970 příspěvků moje polička 19. října 2018 14:02

Karja Vim ja? Tehotna no, tata utek, nic zajimavyho

Offline Chloe
106 příspěvků moje polička 19. října 2018 14:42

sisa.b toto strasne irutuje aj mna, tieto anglicke slovicka nahodne v slovenskom texte. a ked som na sk na navsteve, tak sledujem, ze sa to deje aj v casopisoch aj v telke a pride mi to ako absolutne pozerstvo.

Online Karja
44729 příspěvků moje polička 19. října 2018 15:09

Mutziputzi Tak ja myslela, ze to nejak zajimave aspon prezentuje, kdyz nic jinyho!

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 19. října 2018 15:10

Chloe mně, pokud to nepřekračuje míru, vůbec.

nepřijde mi, že by bylo horší napsat třeba "cool" nebo "nude" nebo "sorry", než napsat "telka".

Offline Aranel
6617 příspěvků moje polička 19. října 2018 15:16

Karja Jo přesně tak, cítím se podvyživená, pokud jde o emocionální výlevy. 

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 19. října 2018 15:17

Jiná Realita mně to teda horší přijde a vadí mi to.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 19. října 2018 15:19

Kokoska to, že někdo zprzní již jednou nebo víckrát zprzněné cizí slovo, které jsme přejali, jako ostatně možná i naprostou většinu našich slov? (a to prosím jsem zastáncem češtiny, ale když někdo opravdu použije semtam slovo, problém - mimochodem taky nepěkně zkomolené cizí slovo - nemám. dokud někdo nepoužívá slova "zprocesuju" apod.)

20970 příspěvků moje polička 19. října 2018 15:37

A ja miluju anglicismy, archaismy, germanismy, vulgarismy, kdyz se to umi, je to kreativni...ale az na té moravismy nestastné, že

Offline Kokoska
34999 příspěvků moje polička 19. října 2018 16:04

Jiná Realita nevím,  jestli jsme si rozuměly - horší pro mě je číst nebo slyšet cizí slova v českém textu než zkratku slova přejatého do češtiny.  I když zrovna ta telka (i jiné zkratky) jazyku taky čest nedělají. 

Mutziputzi Ale to, co psala JR, snad nejsou anglicismy? To jsou čistá anglická slova použitá bezdůvodně v češtině?  Germanismus je třeba Vemte misto, počeštěná vazba. Ale možná to špatně chápu.

Offline Isca
4891 příspěvků moje polička 19. října 2018 16:06

Mutziputzi Není každý fajnšmekr, co už.