Moje kamarádka je ve finančních věcech taková Božena Němcová - ta taky sla dětem pro chleba a koupila si růže :-). A vzala si chlapa, který chtěl, aby každý večer vyplňovali knihu výdajů, pěkně položku po položce...
VIP zjevy
999 Ehm. A jeste spolu jsou..?![]()
Pavlena Jasně že ne :-)
U nás už se to trochu setřepalo, myslím to napětí kolem financí. Manže je člověk praktický a nad veškerými výdaji přemýšlí a spekuluje, čeká, až "budou v akci" atp. Koupě každé nové věci ho téměř bolela. U něho převládal ten pocit, že si to může koupit, že na to má, ale největší potěšení bylo si to odepřít. Tenhle zvyk si přinesl od rodičů. Oni v podstatě celý život rekonstruovali jeden dům, další pak stavěli, na zbytečné výdaje (hezké oblečení, věci ) nebylo. Já na tohle nebyla zvyklá. Já se ráda pěkně oblékám a např. boty mám ráda kvalitní a to něco stojí. Teď jsme ve fázi, kdy mu nové věci moc neprezentuji, ale prostě je začnu nosit. On si někdy všimne, někdy ne.
Takhle prý kdysi láteřil tchán, že žena moc utrácí. Vzal to do svých rukou, pořídil notýsek a vedl účetnictví. Záhy se zjistilo, že zdaleka největší položkou je jeho kuřivo. Notýsek se ztratil...
Mám jednu známou, u které vedou velmi podrobné domácí účetnictví. Říkala, že když příjde domu tak si s manželem sednou a rozepisují účtenky ze supermarketu, kolik dali za zeleninu, kolik za pečivo, atd. Potom dají účtenky dětem a ty je podle jakýchsi kódů někam naklikají a jednou za měsíc můžou vyhrát nějaké peníze. Beru to jako, že je to její věc jak kdo tráví čas.
Dárky si s manželem kupují tak, že si ze společné pokladny vezme každý předem určenou částku, koupí tomu druhému dárek, pod stromečkem je překvapení, no a potom si sednou, vyndají účtenky k dárkům a zapíšou to do účetnictví.
Černá kočka to bude ta Babišova účtenková loterie ![]()
999 Veceni vyplnovani knihy vydaju? To je takova pekna manzelska erotika
i kdyz ja jsem druhej extrem, ja vubec nemam predstavu o svych vydajich![]()
continuity muj muz ji hraje taky
nevim, co ho to popadlo... vyhral 100 Kc a byl to muj ucet z COS
.
razorblade Ona byla ta Božena Němcová se vším všudy... Takže odešla za tou erotikou :-).
999 Veceni vyplnovani knihy vydaju? To je takova pekna manzelska erotika
i kdyz ja jsem druhej extrem, ja vubec nemam predstavu o svych vydajich
To je ale porad ta lepsi varianta...![]()
Ja se priznam, ze me nikdy v zivote nenapadlo, ze bych pred jakymkoliv sambem, od byvalych po toho soucasneho, mela ukryvat to, ze jsem si neco koupila
Přesně tak
teda až na to, že nechci vědět jestli mi to sluší (beztak bych se dozvěděla nějakou drzost
).
Ale kdybych s tím nemávala dotyčnýmu před nosem, tak si nikdo ani nevšimne - a to by byla věčná škoda... vzhledem k námaze, kterou jsem s nákupem musela vynaložit!
U nás je to samej ignorant, typicky boty, který nosím už pátou sezónu: Hele dobrý křusky, to máš nový? Nebo naopak fungl nový šaty: Ty si pamatuju úplně přesně, mělas je loni v... ![]()
Tak se tomu holt musí pomoct!
Zrovna včera jsem vyčlenila šest krabic vod bot, připravila je do předsíně k vyhození.
"Takovejch krabic! Kde máš všechny ty boty?!"
V mrazáku neasi! A celej rok chodim bosa! ![]()
No..jako ja mam rada vecech poradek, ale tohle je i na me extrem. Ja si teda pisu, kolik utratim +/-, ale to je spis tim, ze mam na tejden nejakej rozpocet, pres kterej to nejde. Neresit to, tak si to asi fakt taky nepisu ![]()
Lama_z_Lana no já si ty útraty psala vždy když jsem byla v nové situaci, takže jsem neměla tušení, jak to vyjde nove třeba s dovolenou nebo většimi vydaji (a taky ve chvílích, kdyz jsem měla rozpočet víc napnutý). Podle mne je to stále lepší než nevyjít nebo se dostat do problémů.
Nemit tušení, kolik me stojí měsíčně domácnost nepovažuji za nic hodně chvály. S hypotékou a nějakým potomkem na krku uz spíš za vražedné.
Dokonce si ani nemyslím, že v páru to musi mít oba stejne. Můj muž je ten velkorysy, peníze moc neřeší ( zas je potřeba poctivě přiznat se na sebe nějak extrémně neutraci), ale kde vzít peníze na dovolenou vyřeším spíš já ( on by ale klidně jel zadarmo ke kamarádovi na chalupu).
Zas kdyby s kamarády vtipkoval na téma mého finančního řízení, příliš příjemné mi to nebude.
Btw: Vedení finančního účetnictví v sesitu považuji v době, kdy ty analýzy už umí každý internet banking za poměrně nešikovne a zastaralé.
Jak to tu tak čtu, tak bych se měla mrknout na účet, jak moc utrácím
.
Lama_z_Lana Ja si uz tolik let rikam, ze si budu delat ten plus minus prehled, abych vedela zhruba co utratim, ale ja na to proste nemam moral. ![]()
To ti právě řekne ten účet... i ti to pěkně rozdělí na typy útraty. Smutnej pohled, kterýho se vždycky snažím vyvarovat ![]()
razorblade bud v pohode, som na tom rovnako
odkedy bývam sama, chystám sa na to, no vždy to po prvom zápise zlyhá, lebo zabudnem. Na stav účtu sa občas bojím pozrieť ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my