whiskas ta prvni fotka v plavkach je desiva. hulvaty nekomentuju, ale byt to moje pribuzna nebo jinak blizka osoba, projevila bych starost.
VIP zjevy
continuity no a voni teda doktoři ale taky kolikrat nejsou prototypem zdravých a štíhlých abstinentů nekuřáků...
continuity Ja ale vim, ze sama nic nevyresim. Ale pacient musi aspon vedet, ze se ho tykaji urcita rizika. U planovane operace a aktivniho piti jim tu operaci proste naferovku zrusim, dokud nemaji jaterni testy v relativne slusne vysi.
Jos ale tak to je v pořádku, proto je v té ambulanci máš. Rizika jim klidně vysvětli, jen nečekej, že na to margo přestanou kouřit navěky. Kdyby to bylo tak jednoduché, žádní kuřáci ani alkoholici ani obézní mezi námi nejsou.
Tak já jen pár perliček ze života novotlusťocha. Jak jsem těch 20 kilo nabrala tak nějak za poslední dva roky, tak jsem si pořád ještě nezvykla. V duchu mám furt svých 55 kg. A ta srážka s realitou je dost tvrdá. Nikdy jsem si jako relativně štíhlá neuvědomila, jak se obézní cítí. Tak teď to zažívám a je to síla.
Teď tedy je to obzvlášť super, protože všude po doktorech ukazuju právě jen ten pupek. Nemůžu teď nosit ani kalhoty do gumy, zbývají mi jen šaty - stany. Musím se všude kvůli břichu svlíkat úplně, bo šaty. A jak mám tu tloušťku jen v tom břiše, jinak ruce, nohy i obličej zůstaly hubený, tak klamu tělem. A když se svlíknu, tak padají poznámky:
Teda, kde jste to vzala, to tam máte merunu? Ha,ha - sestra v ambulanci
Taková celkem šik ženská a takový břicho? Chtělo by to cvičit a nejíst na noc, dyk jste ještě mladá! - dnes u rentgenu.
Přes ten tuk nevidím, ženská, dělejte se sebou něco - včera sono.
Bože, vy přes to břicho nemůžete přimáčknout ramena, to nevím, jak to uděláme, víte, že to není zdravý? - rentgen plic minulý týden
Musíte ubrat knedlíky, stačí dva, nemusí jich být šest, a taky si odpusťte řízek - endokrinologie, na dotaz, proč se mi to břicho furt zvětšuje - přičemž já knedlíky ani nic jinýho s moukou nejím tak 7 let a obalovaný řízek možná tak na vánoce.
Ale dnes byl u kontroly skvělej doktor. Říkal, že je možný, že to břicho mám právě v důsledku dlouhodobýho zánětu ve střevech a v celým břiše, že ten slepák byl až důsledek, že už to můžu mít v sobě tak dva tři roky a že ten zánět způsobuje vylučování hormonů, které zas způsobují ukládání tuku jen do břicha. A že si myslí, že až opadne otok a ještě mi poklesnou zánětlivý markery, že to půjde dolů. Musím teda ještě čekat, pořád beru atb a ještě to není ok, ale aspoň záblesk světla na konci tunelu.
Ale teda jako otevřela mi tahle situace dost oči. Jako štíhlou mne vůbec nenapadlo, jak se svět k obézním chová.
Jos pedpokladam ze se k tobe dostanou z nejake ambulance ci od obvodniho?neda se doporucit odeslani na terapii/obezitologii/nevim jako jsou moznosti.. je to neobvykle? nemel by to treba ten obvodni svym pacientum nabizet, nebo jaka je praxe?
Jennyfor
to je neuveritelny
Jennyfor Ty zkušenosti jsou hrozné. Ale ta naděje, to by bylo!
Já se zas jednou od sestry na pohotovosti dozvěděla, že jsem anorektička, že určitě nevážím tolik, kolik říkám. V té době jsem těžce bojovala se stresovým nejezením (umírající máma) fakt mi pomohla. Ještě takové ty hovory mezi doktotkou a ní "vona tohle, vona támhleto..." Vona je čuba u boudy, milé dámy!
Sweet Potato Jennyfor strasne moc, ale pote, co jsem minuly rok prisla do kontaktu s ceskym zdravotnictvim vic, nez mi bylo milo, me to bohuzel neprekvapuje. Chovani mnohych zdravotniku je absolutne otresne a nejsou vubec pripraveni na to, kdyz se proti tomu clovek slusne, ale durazne ohradi.
continuity navážu na tvůj post. Měla jsem v péči těhotnou, v první graviditě měla výchozí váhu 125kg a anamnézu bulimie. Řešila chronické průjmy velmi svérázným způsobem a sváděla je na stres a úzkosti. Doporučila jsem jí spoustu věcí včetně terapií, konzultace ohledně psychiatrické medikace, kterou taky dřív užívala až po vyšetření na gastroenterologii a dietetickou poradnu. V polovině těhotenství měla 145kg. Porodila předčasně, pak jsem jí 2-3 roky neviděla během svých mateřských. Před 2 lety za mnou přišla v druhém těhotenství, výchozí váha 140kg. Chronické obtíže identické, ultrazvuková diagnostika nemožná, těhotenská hypertenze a riziko preeklampsie dané od 1. trimestru. Urgovala jsem jí k vyšetřením, která opět neabsolvovala, napřímo jsem naznačila, že vzhledem k příznakům může mít i idiopatický střevní zánět. Psychicky byla mnohem vyrovnanější, než poprvé, čemuž jsem byla upřímně ráda. Těhotenství končila se 155kg a ten císařský řez byl... obtížný a vystresoval všechny od anesteziologa až po mou maličkost. Přes všechna opatření přišla za týden s polorozpadlou ránou, kterou jsme dlouho a obtížně, nicméně nakonec úspěšně zhojili ambulantně a konzervativně. Po zhojení jsem jí 3 měsíce neviděla, následně přišla se zprávou z chirurgie, která potvrdila pracovní diagnózu a znamenala, že má paní minimálně 5 let skluz s terapií. Váží stále stejně, před čtyřicítkou jí zůstaly léky na tlak, do 5ti let bude mít nejspíš cukrovku. Vůbec nevím, co bych si o tom všem měla myslet. A jaký jiný přístup bych k takovým lidem měla mít.
viktorka_od splavu Ano, ja jsem jen posledni clanek, treba pet minut pred operaci. Obezitologove existuji, pacienta by mel odeslat praktik/internista. Nicmene jich je malo a casto pacient konci na bariatricke operaci aniz by se to poradne zkusilo konzervativne. Tady je spousta prostoru pro zlepseni.
Jennyfor To me moc mrzi, neomluvitelne chovani nekterych zdravotniku.
marieu skoro jako bychom znaly stejnou pani. smutny moc
marieu My meli tu 195kg. Ja nastesti jen jako konziliar. Byla to nejaka chudera nekde z azylaku, partner nebyl. Na nekolik kontrol neprisla, na hospitalizaci take ne. Vsichni trnuli, ze ji priveze zachranka nekdy v noci a co by se vsechno mohlo stat. Nastesti dorazila myslim druhy den, tak se to zvladlo, ale stres meli vsichni.
Já už hlavně vůbec nevím, jaká jsem![]()
Když jsem ráno psala, že tohle třaskavý téma bude na dlouho, netušila jsem, že se potáhne dýl, jak přes oběd a vida, možná i přes ten zítřejší![]()
Sweet Potato tohle je taky des teda!
Jennyfor no ufff, to snad neni mozny tolik troubu na jednoho pacienta. Ja teda zazila, ze me za tloustku tepal jen jeden doktor. Podnikovej v minulym zamestnani. Mel asi 140 kilo a sedel za tim stolem celej rozteklej. Kdyz jsem mu nadiktovala vahu, tak se jen podival do tabulek a vyznamne mi sdelil ze podle nich mam 40 kg shodit, at s tim teda neco delam. Tim prohlidka skoncila, ani nevim, jaky byl jeji vysledek.![]()
viktorka_od splavuTak děsivá mi nepřijde. Má prostě kostnatý hrudník, s tím moc nenaděláš.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články