VIP zjevy

14. srpna 2014 20:26
Offline A666
2846 příspěvků moje polička 29. června 2021 23:17
Reakce na whiskas:

711990 No, ale u těch opravdu tlustých - tedy se silnou nadváhou už jde i o zdraví, respektive jde především o zdraví. 

​To sice jde, ale věř tomu, že to sami dobře vědí a poznámky okolí většinou situaci spíše zhoršují. Je to fakt těžké a to říkám jako někdo, kdo shodil 40 kilo (ale z pásma nadváhy se nejspíše nedostanu stejně, byť už jsem kousek od "správného" BMI)....

BTW ono i os lékařů moc nepomáhá upozorňování jako spíše snaha opravdu pomoci - doporučit dobrou obezitologii, vyživové proadenství anebo jen prostě pacienta pochválit když začne víc chodit/jíst víc zeleniny....... Momentálně se většinou praktikuje jen dloubání,ž e má dotyčný zhubnout a poraď si sám (klasika je to třeba na ortopeii - při skoro každém problém se člověk dozví,ž e má zhubnout - no, mě těch -40 kilo bolest zad fakt nevyřešilo...)

Offline viktorka_od splavu
49224 příspěvků moje polička 29. června 2021 23:19

continuity z jejich pohledu právě racionální je. to přece nelze nějak objektivně stanovit nebo změřit

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 29. června 2021 23:23
Reakce na Jos:

continuity Ale tohle je dvousecne. Ja se kolikrat musim kousat do jazyka, abych taky nerekla zhubnete. Proste tech lidi k totalce kycle s BMI 40 a vic a samozrejme jinych dg.je strasne moc. Samozrejme vysetrit, ale kdo uz jiny nez treba praktik ma pacientovi mluvit do duse. Ale mluvim tu o obezite, to splnuje jen ta slecna na produktovce Lindexu. Ty z VS jsou uplne normalni a je spravne, ze se takove postavy konecne objevuji i na produktovkach. 

​hele i při té obezitě je jen rada "Zhubněte" k ničemu. prostě je. Ty lidi to vědí a tohle jim absolutně nepomůže. Mě můj praktik nasměroval přímo na obezitologii (jednu, konkrétní) a to mi pomohlo mnohem víc než ortopedovo zhubněte (kde to zhubnutí ten problém prostě nevyřešilo). A to rpaktik neříkal zhubněte, ale poradil mi to když jsem řešila určité specifické problémy. netvářil se, že se vše vyřeší zhubnutím. A jen taková maličkost - když mi později co jsem už něco zhubla dával žádanku na gastro, tak tam napsal, že mám super výsledek zhubnutí a mě to tak strašně potěšilo Prostě ono je to hodně o té podpoře a nějakém vztahu.

Je fakt, že tady v Německu je čtyřletá péče v obezitologické ambulanci hrazená pojišťovnou, a snaží se lidi fakt postupně dovést k normálnímu životu bez té podpory (první rok je intenzivní, pak už intenzita klesá). Nevím, jak to funguje v ČR

Offline whiskas
20941 příspěvků moje polička 29. června 2021 23:26

A666 Možná to i vědí, tedy předpokládám, ze ano, ale ne každý je ochotný to řešit. Najdou se i pacienti s velkou nadváhou, kteří očekávají, že je např. rehabilitace po náhradě kloubu vyléčí, ale bacha, když doporučíš snížení váhy, neb jinak se problém bude opakovat. To jsi hned pomalu nepřítel. A kolikrát jsou takové osoby až prekvapené, že je bolí klouby. Tak ne, to mi hlava nebere. Netvrdím, že každý pacient má takový přístup, naštěstí. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 29. června 2021 23:27

P:S. na tý obezitologii dělalo strašně moc třeba i to, že je tam počítáno s židlema na širší postavy, s WC apod. Jsou tot akové maličkosti, ale myslím, že pomáhá, že ty lidi se tam cítí jako lidi, že je s nima počítáno.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 29. června 2021 23:29
Reakce na whiskas:

A666 Možná to i vědí, tedy předpokládám, ze ano, ale ne každý je ochotný to řešit. Najdou se i pacienti s velkou nadváhou, kteří očekávají, že je např. rehabilitace po náhradě kloubu vyléčí, ale bacha, když doporučíš snížení váhy, neb jinak se problém bude opakovat. To jsi hned pomalu nepřítel. A kolikrát jsou takové osoby až prekvapené, že je bolí klouby. Tak ne, to mi hlava nebere. Netvrdím, že každý pacient má takový přístup, naštěstí. 

​Jenže to doporučení samo o sobě nic nevyřeší. Pokud to ty lidé přehlíželi, tak to tímhle nezměníš. Pokud o tom vědí, nepomůžeš jim. ve skutečnosti tyhle doporučení vidím jako něco, kde si doktoři odškrtnou, že to teda zmínili ale v realitě je jim to šumafuk.......

Hlavně jako tyhle lidi fakt patří k odborníkům. Už jen proto, že každá dieta a následný jojo efekt činí další pokusy těžšími a těžšími.....

Offline whiskas
20941 příspěvků moje polička 29. června 2021 23:36

A666 Předpokládám, že to samé už slyšeli u obvoďáka, ortopeda, před operaci i po a co? Pokud nechtějí, řešit to nebudou. Fakt jsou lidé, kteří nemají aktivní přístup, ale jedou stylem, ze zdravotnictví je vyléčí, aniž by hnuli zadkem. Většinou je donutí až nějaká epizoda, kterou popisuje Renusatko. Ale, jak jsem psala, naštěstí snad takových není mnoho. To bylo jen k tématu. A ano, není to lehké, takže spolupráce okolí je jistě potřebná. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 29. června 2021 23:37
Reakce na Ounz:

​no, ale já to třeba vim, že to není zdravý a přesto sem obezní, panč to z různejch důvodů nejde jinak. A opravdu to nepotřebuju furt poslouchat, jak to je hnusný/nezdravý/blablabla.. to se prostě někde řeklo a každej má teď pocit, že to může omílat furt dokola a já mám u toho klopit zrak a tiše přikyvovat. Že ale existuje milion dalších nezdravejch věcí, který lidi dělaj, ale nejsou na první pohled hned vidět a tedy se nedaj tak dobře vytknout, to už nikoho nezajímá. To fakt není adorace, jen by bylo moc fajn, kdyby svět nechal tlustoprdy aspoň trochu vydechnout. 
Zdravá osvěta je jidtě důležitá, ale to je něco jinýho.

​Naprosto ti rozumím a potlapkávám. Já narovinu zhubla jen proto, že jsem zjistila, že mi určité věci nedělají dobře a že mi vlastně ten změněný žiotní styl vyhovuje..... Ale v kurzu se mnou bylo dost lidí, co to pro ně bylo drsné odříkání a když nemáš tu přímou motivaci (po čokoládě je mi zle), tak je to těžké. Plus nám v půlce kurzu přišla korona a pro mě je spíše smutné je vidět s kily zase zpět, protože vím, že prostě jen měli mnohem těžší situaci

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 29. června 2021 23:40
Reakce na whiskas:

A666 Předpokládám, že to samé už slyšeli u obvoďáka, ortopeda, před operaci i po a co? Pokud nechtějí, řešit to nebudou. Fakt jsou lidé, kteří nemají aktivní přístup, ale jedou stylem, ze zdravotnictví je vyléčí, aniž by hnuli zadkem. Většinou je donutí až nějaká epizoda, kterou popisuje Renusatko. Ale, jak jsem psala, naštěstí snad takových není mnoho. To bylo jen k tématu. A ano, není to lehké, takže spolupráce okolí je jistě potřebná. 

​Ale chápeš, že ty lékaři často ani nepošlou k odborníkovi? Mému tátovi ortoped říká, že by si měl nechat podvázat žaludek. Přitom u táty to o chorobným přejídání není (a není to tak u velké části obézních). Prostě pokud chce doktor, aby pacient opravdu zhubnul, říct mu jen zhubněte nestačí. Psala to tu dobře continuity pár stránek nazpět:

"Takže ho můžeš zkusit odeslat odborníkovi, úplně stejně já bys odeslala já nevím astmatika.Jinak to vede k domněnce, že každý může být štíhlý, jenom kdyby trochu chtěl. "

Zrovna u té morbidní obezity je to setsakramentská práce.

Offline whiskas
20941 příspěvků moje polička 29. června 2021 23:51

A666 Ale ano, já to chápu. A nevím, jak to přesně funguje u nás. Jen jsem psala, že pokud to někdo řešit nehodlá, nic s tím nenadělá ani nejlepší doporučení. 

A to, že to není lehké, je snad jasné. Nejsem si jistá, jestli u nás funguje tak detailní péče a takové postupy, jaké popisuješ ty. Pokud ne, je to škoda, protože celkový přístup k pacientovi je nejdůležitější. Samo domo to v takové fázi nelze.

Offline continuity
42822 příspěvků moje polička 29. června 2021 23:52

viktorka_od splavu racionalitu lze měřit zcela objektivně, nezáleží to od úhlu pohledu. První krok je připustit si, že to racionální není, ale jsou tam jiné důvody. 

Ani neříkám, že iracionální je špatně, láska taky není racionální, je to tak dobře. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 29. června 2021 23:53

Jennyfor 

Je mi líto, čím si procházíš A s tím zánětem na tom něco bude, protože já taky poslední 3-4 roky před zhubnutím začala přibírat více tuku na břicho a nemyslím si,ž e je náhoda, že jsem začala hubnout po operačním odstranění endometriózy z břicha (ale taky mě to děsí, mám strach, že když se endo vrací, že to zase půjde nahoru )

marieu 

Tak jasně, že jsou i pacienti, se kterýma prostě nic nenadělá. Ale tak je to přeci se vším, ne? jsou lidi, co neberou prášky, co nevysadí alkohol, co nepřestanou kouřit...... Já za sebe bych byla ráda, že ses mě snažila někam poslat. Ale já se opravdu jak u sebe, tak u táty setkávala spíše s přístupem "zhubněte" bez jakékoliv snahy pomocis e k tomu dostat (teda u táty ho ortoped posílá na tu operaci žaludku, což já vidím fakt jako problém).

Jos 

Jo, tady v Německu prostě lidi prochází v drtivé většině na obezitologii alespoň rok konzervativní léčby. Pokud se nezadaří, teprve pak začínají kroky směrem k operaci. Kor potom, co manželova sestřenice po fušersky odvedené operaci téměř zemřela (po operaci nemohla jíst), tak bych to jako první volbu viděla dost nerada...... navíc bez podpory a doplňkové terapie (snahy o změnu životního stylu) se dá i ta operace přejíst.......

Offline marieu
5154 příspěvků moje polička 30. června 2021 06:13

A666 tak to samozřejmě, non compliance se objevuje u lidí napříč diagnózami a obory... tady byla velká diskuze o obezitě.

A poslední věta na závěr- velmi nerada bych se dostala do situace, kdy nemůžu (slušně) říct, máte nadváhu- vidím v tom takový a takový problém, tímto způsobem to působí negativně na váš zdravotní stav...

Offline Lenny 11
23 příspěvků moje polička 30. června 2021 06:43
Offline Ounz
20512 příspěvků moje polička 30. června 2021 07:32

marieu tak ale do týhle situace se nedostaneš ne? Že bys to nemohla slušně říct.

tady se motá dohromady slušna rada a pomoc doktora vs každej koho potkáš ti radí a komentuje tě. To jsou naprosto odlišný věci

a whiskas napsat, že někdo něco 'řešit nehodlá' je dost blbý zjednodušení, sama bys měla vědět, že některý věci nejsou jednoduchý jak houska na krámě. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 30. června 2021 07:50

Mne prijde,ze nektry doktori se naucili rikat pacientum,zhubnete aniz by se na ne vubec podivali.Tuhle radu totiz dostal nedavno i muj celozivotne stihly otec.

aktivni sedmdesatnik.A jeste radu vic se hybat,je pravda,ze se uz hodne let zivi hlavou,ale rozhodne nevysedava a i po sedmdesatce  furt pracuje,postavil si nedavno garaz....to fakt clovek muze rict akorat,ze ten doktor je blbec.

Offline Malenge
4837 příspěvků moje polička 30. června 2021 07:57
Reakce na Ounz:

a whiskas napsat, že někdo něco 'řešit nehodlá' je dost blbý zjednodušení, sama bys měla vědět, že některý věci nejsou jednoduchý jak houska na krámě. 

​hele, ale takových lidí je a žádné zjednodušení to není. Prostě se rozhodnou, že nic řešit nebudou a neřeší, však která doktorka tu psala o té těhotné, která vše ignorovala. Třeba obě mé babičky, z nichž jedna celý život bydlela vedle nás, tak jsme to měli v přímém přenosu. Jedna 160cm a 120 kg, druhá 155cm a 90kg, obě hooodně vysoký tlak, obě cukrovka (jedna musela píchat). Jedna asi 5 infarktů a 4nasobny bypass,

cholesterol hrozný, pohyb nulový, nějaká snaha cvičit po výměně kyčle, nic. Přes snahu celé rodiny nic řešit nebudou, snažit se nebudou, doktoři by jim měli radši napsat pořádné prášky, to, že berou už smrtící koktejl asi 13 pilulí nepodstatné. Zažili jsme takové historky, jako že týden před kontrolou se (poté, co je jakákoli diabetes dieta trvale ignorována) jí jen kyselé zelí a utopenci, aby doktor nepoznal nebo do lázní na předepsaný reha a odtucnovaci pobyt nejedu, nemám plavky, i máma šla, zakoupila plavky, ty jsou hnusný, v těch by se mi tam smáli, nikam nejedu. Rodinná oslava, pro každého po obědě připraven zakusek, pro babi a její dvě stejně obézní sestry  byl objednán vizuálně velmi podobný, leč ve variantě dia a byla z toho taková scéna a tři gracie byly k smrti uražené ještě několik let, atd atd. Takže naši dělali, co mohli, praktici byli taková ta stará škola, opravdu si na pacienta najít čas, znát ho, popovídat si, všechno marný, marný. Taky je to obě zabilo a třeba pro mě osobně to byla velká životní lekce.

Online Pinot Noir
29825 příspěvků moje polička 30. června 2021 08:01

Zarinya Přesně. Mně řekla podniková lékařka, ať omezím tučné a zařadím víc zeleniny, protože jsem měla vyšší cholesterol. Zřejmě od papíru ani nezvedla oči, protože jsem měla méně než 50 kilo a živila se tím pověstným listem salátu.

Jinak ale souhlasím s Jos a marieu , nerada bych se dožila stavu, kdy ani lékař nebude moct upozornit na rizika obezity, aby se někoho nedotknul. A není pravda, že všichni obézní si rizika uvědomují. Obecná ano, ale konkrétní, jako problémy s intubací, hojením, že je neunese stůl, postel... Překvapeného v tomto směru už jsem potkala nejednoho.

Offline Potrefenáhusa
38732 příspěvků moje polička 30. června 2021 08:03

Malenge sama na tom vašem příkladu vidis, ze to není tak snadný 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 30. června 2021 08:06

Pinot Noir to je proste neuveritelny.