VIP zjevy

14. srpna 2014 20:26
Offline Ounz
20512 příspěvků moje polička 30. června 2021 08:31

marieu no já nevím co ostatní, ja tu psala o tom, že fatshaming je blbej a že by bylo fajn, kdyby toho lidi nechali a odpovědí je, dyť si za to tlustý můžou sami, nechtěj to řešit i když jim říkáme, ať zhubnou. Tak to je pak těžký. Nedá se vyloučit, že už sem trochu frustrovaná, panč to je furt dokola..

Offline Pinot Noir
29826 příspěvků moje polička 30. června 2021 08:33

Zarinya kdyby takhle běžně vypadali chlapi jeho věku! 

Byla jsem o víkendu na svatbě a tam mělo dost lidí problém vejít se na židli. Největší koncentrace obézních byla překvapivě (pro mě) v kategorii svědků a kamarádů novomanželů, tj. 20 - 30 let. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 30. června 2021 08:35

Jos ono to zní jednoduše. Ale on si musí připustit, že má problém a že ho sám nevyřeší, už to samo o sobě je dost těžké. Potom musí vyhledat odborníka, vzdát se (nebo aspoň omezit) věci, které má rád a na kterých si už vybudoval závislost a nový režim držet po zbytek života. K tomu by ho měl nasměrovat (asi) praktik. Samozřejmě, že ta vlastní rovnice tolik nežer, zhubneš jednoduchá je.

Doktor by rozhodně neměl přijít o právo doporučit změnu životního stylu. I když jsou lidé obézní z různých důvodů, ošetřující lékař to nemůže přehlížet.

Offline Jos
příspěvků moje polička 30. června 2021 08:35

marieu . Krasne napsano a souhlasim, jen to neumim tak dobre zformulovat. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 30. června 2021 08:36

Pinot Noir me prave tak napadlo,kolik mu tam asi chodi pacientu v tehle vahove kategorii,ze mu dal takovou radu.A kdyz pripustim,ze by treba tri kila zhubnout mohl,nemam pocit,ze to vyresi nejaky zdr.problem.

Offline continuity
42823 příspěvků moje polička 30. června 2021 08:40

Zarinya vhledem k tomu, že jsem měla většinu příbuzných s dlouholetou nadváhou a umřeli pak v dost vysokém veku zcela vychrtli, si myslím,že ty tři kila hravě unese a ještě se mu můžou v životě hodit. 

Offline Tak Betty
6108 příspěvků moje polička 30. června 2021 08:40

Pinot Noir a já jsem za poznámku o cholesterolu od Jos ráda. 

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 30. června 2021 08:43

continuity no,vsak to byla jen uvaha,protoze vubec nechapu co tim ten doktor myslel.

ja osobne si nemyslim,ze by mel hubnout cokoliv.

Offline Malenge
4837 příspěvků moje polička 30. června 2021 08:44

Zarinya tatínek vypadá báječně a myslím, že ta 3 kila mu mohou být do budoucna spíš k užitku.

Offline Jos
příspěvků moje polička 30. června 2021 08:46

Evaeva Ano ja vim. Ale ja uz jsem frustrovana, ze on ten problem nevidi. Nebo vidi, ale vzal to jako fakt. A tchyne je rada, ze mu chutna. Zacarovany kruh. Navic v komunite myslivcu jsou ve stari vyzrani (skoro) vsichni. Berou to jako takovy standard. Ja sama v tehotenstvi strasne pribrala a bojuju se shazovanim a vidim, ze to neni nic lehkeho. Naopak mi nikdo nic neomaleneho nerekl, a to je to fakt hodne velky sesup. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 30. června 2021 08:49

Zarinya My se ve skole ucili, ze mirna nadvaha je mozna zadouci. Nebo to alespon tvdil prof. diabetolog. Proste orientacne BMI lehce nad 25. Tatinek vypada bajecne a lekar potrebuje bryle!

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 30. června 2021 08:53

Jos

Offline Jos
příspěvků moje polička 30. června 2021 08:57

Zarinya No ale tvuj tatinek rozhodne nema ani tu lehkou nadvahu. Tam byla zminka o vaze ze strany lekare uplne mimo. Jenom takovy dodatek, ze jsem napsala vyse zase trochu zavadejicim zpusobem

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 30. června 2021 08:58
Reakce na marieu:

A666 tak to samozřejmě, non compliance se objevuje u lidí napříč diagnózami a obory... tady byla velká diskuze o obezitě.

A poslední věta na závěr- velmi nerada bych se dostala do situace, kdy nemůžu (slušně) říct, máte nadváhu- vidím v tom takový a takový problém, tímto způsobem to působí negativně na váš zdravotní stav...

​Já myslím, že do té situace se to fakt nedostane. Akorát by bylo dobré dodat - tady máte kontakty na místo, kde Vám to pomohou řešit

Mě jde fakt o to, že říct zhubněte aniž by se alespoň trochu snažili to zrealizovat je prostě ve výsledku kontraproduktivní a dobře, lékař má možná dobrý pocit, že splnil svou informační povinnost ale to je asi tak všechno.....

Jinak já tu nekritizovala sdělení zdravotních rizik nadváhy, ale to, že se řekne zhubněte a tím to končí....

Offline Černá kočka
1753 příspěvků moje polička 30. června 2021 09:02
Reakce na marieu:

Ounz to samozřejmě nerozporuju, diskuze na mě ale působí malinko tak, že by měl lékař zvažovat, zda vůbec vyslovit větu o tom, že má pacient obezitu. 

​Dobry a slusny  (nebo vlastne kazdy)lekar by mel dle meho nazoru opravdu zvazovat co a jak vyslovit. Nejsou prave vsichni pacienti stejni, viz otresny pripad, ktery tu popsala Jennyfor a take Slniecko a dalsi. Pokud po takovem vyslovení vety o obezite nasleduje navrh nejakeho konstruktivniho reseni pak je to Ok, jinak je to jen takove placnuti do vody, ktere pacientovi nepomuze, protoze cast lidi co ma nadvahu o rizicich vi, ale zhubnout se jim nedari.

Jeste tady nepadlo, ze nadvaha take casto souvisi i se spatnym vzdelanim, tito lide neziskali dobre navyky od rodicu a sami nejsou schopni se z toho  vymotat. Tady podle me taky nestaci rict zhubnete.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 30. června 2021 09:05

Jos ja to pochopila.:-)

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 30. června 2021 09:05
Reakce na continuity:

marieu ale to vůbec není o tom, že bys mu neměla nic říct, ale spíš k tomu přistupovat jako ke každé jiné nemoci: taky mu asi neřekneš, máte vysoký tlak, dělejte se sebou něco. 

Offline mirajo
2638 příspěvků moje polička 30. června 2021 09:08

marieu Souhlasim.

continuity Problem je v tom, ze ty vyzkumy ukazuji, ze do to jineho metabolickeho modu se to telo prepne nekde na pomezi vyznamne nadvahy a obezity, desitky kilo navic se pak uz hubnou velmi tezko, ale predchazi tomu obdobi, kdy by to jeste slo o neco snaz. Samozrejme nepocitam lidi s nadvahou spojenou s nejakou nemoci nebo nutnou medikaci, treba kortikoidy, nektere psychiatricke leky, i u tech ostatnich je to individualni, nekdo se na tech 15 kilech navic zastavi a je to taky ok. Ale nekdo proste plynule pokracuje dal a ta rada, zkuste se zamyslet nad tim, jak se stravujete a jak se hybete, je lepsi, kdyz prijde pri 20 kilech navic, ve stadiu morbidni obezity uz je opravdu nanic, resp. clovek musi mit dobreho obezitologa, se kterym spolupracuje a nebo obrovskou vuli a motivaci, mozna skoro jak dat zavislost na drogach. Samozrejme tim nemyslim trapne nebo zesmesnujici poznamky okoli, sama v civilu zadne nevyzadane rady nedavam, pacienty vidam jednorazove a odpovidam jen na cilene dotazy typu, jak je mozne, ze nebyla videt slinivka, mam ztucnela jatra, proc /obezita neni jediny duvod, coz take rikam, ale velmi casto to ten hlavni duvod je/. 

Zpatky k tomu jinemu metabolismu, hodne o tom mluvi detsti obezitologove. Ze je urcita hranice, kdy z nadvahy dite vyroste nebo je vratna. Z obezity uz vetsinou ne, prave proto, ze prepne metabolismus jinam a uz je to bohuzel nevratne, a zase nemluvim o 100%, bojovat se da skoro se vsim, jen je to pak strasne narocne.

Offline Potrefenáhusa
38732 příspěvků moje polička 30. června 2021 09:09

marieu já jsem byla hrozne rada, ze tu moji tehotenskou váhu nikdo nekomentoval, snažila jsem se fakt jist racionálně a rozhodne jsem nejedla za dva, přesto mi to na konci těhotenství hodilo dvacet kilo plus, byla jsem z toho dost zoufalá. V porodnici zustalo deset a do konce sestinedeli jsem byla cca na svym. Ale rict mi někdo, ze přibrat max 10, asi si hodim masli, vůbec to nebylo v mých rukách 

Offline mirajo
2638 příspěvků moje polička 30. června 2021 09:11

Zarinya Tata vypada moc dobre, hubnuti bude asi rada od nekoho, posedlyho stihlosti a dokonalym vzhledem;)