Já bych tedy ještě připodotkla, že i najít dobrou obezitologii není jednoduchý. Možná je to i nárůstem obezity všeobecně po kovidu, je teď velký boom těchto poraden, ale je hrozně těžký se vyznat v tom, co je odborná péče a co narychlo spíchnutá poradna za nemalý peníz. Já v tom zoufalství obešla tři taková pracoviště.
Dokonce i když mají ordinaci ve zdravotním zařízení, může to být jen pronajmutá místnost. A pak tam sedí padesátikilová děvenka v bílém plášti, tak odhadem 20 let, která mne zvážila, konstatovala, že mám nadváhu - překvapení! - a obdržela jsem letáčky na křídovém papíře, co jíst a co nejíst. Když jsem namítla, že z druhého sloupce nejím už několik let nic, tak jí to trochu rozhodilo, kontrovala tedy, že se tím zdravým jídlem nemám přecpávat. Poukázala jsem na svůj jídelníček, který jsem si před návštěvou u nich týden poctivě psala a zeptala se, jestli to je přecpávání. Teprve tehdy si ho prohlídla a pak tedy usoudila, že můj problém vyřeší posilovna. 4x týdně. Zeptala jsem se jí na vzdělání. Tak prý má kurz. No, zaplatila jsem 600 Kč za úvodní konzultaci a už tam nešla.
Druhý byla daleko lépe marketingově zvládnutá poradna. Vypadalo to tam luxusně, křišťálové lustry, kožené pohovky, tlumený hovor, káva zdarma, pro každého klienta přišel do recepce jemu přidělený poradce.
Nejprve jsem absolvovala vážení téměř nahá v zrcadly obložené místnosti s ostrým světlem, což v tu chvíli byl dost traumatizující zážitek, zvlášť když přístroj obsluhoval mladík také ve věku tak do pětadvaceti. Vedl k tomu řeč, že dnes je to sice nepříjemné, ale uvidím, jak za několik měsíců si budu sebe v těch zrcadlech radostně prohlížet.
Pak z toho vyjel 3D obraz mého těla plus všechny ty hodnoty, kdy např. metabolický věk mi to vypočítalo 80. Poté jsem už ve značném psychickém rozkladu byla nasměrována do ordinace dalšího poradce. Tam seděla opět velmi štíhlá slečna a zachmuřeně prohlížela mé výsledky.
Prohlásila, že je to velmi vážné, ale oni mají řešení. Měla už připravené grafy, jak poroste moje váha, když nic neudělám, a jak klesne, když se jim svěřím do péče. Ta by spočívala v návštěvě jednou měsíčně, kontrolním vážení, jídelníček vázaný v knize s mým jménem na obalu, přesný na konkrétní den i s obrázkem a recepty - měli tam vzorový, kniha s tvrdými deskami, křídový papír, fotky jak z ig, na začátku obrázek Kde jsem dnes a na konci Kam jsem došla - a k tomu pozor, 10% sleva na nákup nezbytných výživových doplňků.
Dobu hubnutí na doporučenou váhu mi vypočetli na květen příštího roku. Celý program by stál 50 tisíc (plus tedy nákup těch doplňků, jakých, to mi neprozradili) 25 chtěli okamžitě. Když jsem se cukala, tak prý na splátky přes bankovní úvěr, formuláře měli připravený.
Takže jsem zaplatila 800 Kč za úvodní konzultaci a vzala roha.
No a poslední byla paní doktorka z normálni obezitologie, ta rozhodla od stolu, že mám určitě cukrovku, když jí má táta, takže je to jednoduchý, budu se stravovat jako diabetik a k tomu si koupím injekce za 4000,-, který budou držet cukr v normě. Podotýkám, že to bylo bez odběru krve. Dostala jsem letáčky s glykemickým indexem potravin, vzorový diabetický jídelníček, plus doporučení Jak žít aktivní život s diabetes. Tam jsem neplatila nic.
No a pak mi prdnul slepák. Asi už to nemohl poslouchat ![]()
A jako tečka na závěr: Dnes mám o 3 kila míň než včera (nechápu) a obvod břicha menší o 10 cm ![]()