Fiction Ad dětská obezita. Asi dostanu sodu, ale co už
.
Myslím, že na obezitu se skutečně zadělává již v dětství (samozřejmě jsou i jiné příčiny v pozdějším věku, hormony, jiné diagnózy ...) a existuje na toto téma i řada studií. Proto by asi nebylo od věci instruovat i matky, zvláště ty, které mají značnou nadváhu, protože tam lze předpokládat, že jejich stravovací a pohybové návyky se přenesou i na jejich potomky. Respektive je tam asi vyšší předpoklad, že dítě bude obézní, pokud půjde v kolejích svých rodičů.
Proč mě to napadlo? Kromě poznámky od Fiction. Včera jsme byli v Zoo a bylo zajímavé pozorovat (při přemisťování se mezi zvířecím osazenstvem, nebo při občerstvení), co kteří rodiče svým potomkům nabízejí k jídlu. Většina rodičů s nadváhou (a pozor, šlo o relativně mladé lidi) držela v ruce hranolky, croissant, samozřejmě zmrzlinu (ale jasně, léto), sladké limonády, cukrovou vatu atp. Je mi jasné, že v podobných zařízeních jsou možnosti výběru dost omezené, ale přesto. To samé je vidět i v běžných restauracích. Samozřejmě nevím, jak se dotyční stravují doma, ale podle vzhledu si nemyslím, že by to bylo tak odlišné. Ale, jak jsem psala, výběr je v takovém prostředí samozřejmě poněkud horší. Prostě fast food. K vidění ovšem byly i krabičky s ovocem, což je určitě lepší řešení. Nechci tedy soudit takovéto jednorázové akce, ale spíše poukázat na to, že na některých dětech bylo vidět, že je to jejich denní chleba. Nepíši o baculatém batoleti, ale o dětech kolem 10 let, které už mají na obezitu fakt zaděláno. A spoléhat, že z toho vyrostou? Z mírné nadváhy asi ano, ale takový malý tlouštík, navíc z rodiny, kde se zřejmě jí stylem, který jsem popsala, to asi moc pravděpodobné není. Ty děti z toho nemají rozum, věřím, že jim takové pokrmy chutnají, neb jsou na ně zvyklé. Ale co s tím? Jedině snad osvěta rodičů.