VIP zjevy

14. srpna 2014 20:26
Offline Dadoo
11642 příspěvků moje polička 30. června 2021 15:24

Jennyfor to rozhodně. Mně, kdyby o tom neřekl můj zák, nevěděla bych nic. Nikdy mi žádný doktor neřekl, že jsem tlustá a je to škoda. Kdyby řekl, poradil, doporučil..

Je doplním, že člověk je indikovan poku má BMI větší než 35, nebo nižší, ale nějaké ty diagnózy k tomu.

A konzultovat na recepci nemá smysl, chce to rovnou se objednat k vyšetření. Protože pak už si tě předávají lékaři. 

Offline Garfie
28484 příspěvků moje polička 30. června 2021 15:42

Sweet Potato   Protopopovová? Že mě tady ještě něco překvapuje, fakt.

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 30. června 2021 15:47

Dadoo tak já volala na číslo, co mají na stránkách, že se chci objednat, pak mne přepojovali, až právě k nějaké paní, která se vyptávala na váhu, výšku, věk, zdravotní problémy a ta právě řekla, že nemá smysl se k nim objednávat, ať to řeším někde na endokrinologii nebo ambulantní obezitologii. Tak jsem pak zas zkoušela jiný možnosti.

Ale je to fakt metoda pokus omyl. Takovej segment, obrovská cílová skupina a neexistuje nějaká metodika, obecná strategie, centralizované informace, rozcestník podle důvodu vzniku obezity, vždyť těch možností proč je tolik, a každý typ by mohl mít jinou cestu, fakt to není jen rovnice méně jíst, více se hýbat.

Takže pak zoufalec skáče mezi dietama v prášku, zázračnými spalovači, legínami, co podporují noční spalování, antiparazitárními kůrami, pití zázračných čajů, hladověním, půsty, vynechání lepku, laktózy, všeho..... protože to se mu cpe do mejlů a inzerce samo. Zato odkaz na komplexní poradenství šité přímo na míru jeho problému najít nikde nejde.

Offline Dadoo
11642 příspěvků moje polička 30. června 2021 15:56

Jennyfor máš naprostou pravdu. Prostor pro sarlatany, protože často jsou lidi opravdu zoufalí a snadno uvěří čemkoli.

Velká díra na lékařském trhu.

Posledních pár hodin jsme teď ve škole koukali na YT na pořád Zhubni nebo priber. V rámci Potravin a výživy. 

Hodne příšerný pohled.

Nejvíc mi vadí, že je to především honba za senzaci a těm lidem se pořádně nepomáhá, neučí je správně skladbě jídla, ale  je to fakt děsivé, jak se lidi dokáží ničit. Ať tak, či onak. 

Online continuity
42824 příspěvků moje polička 30. června 2021 16:19

Dadoo no mě to přijde dost blbé, kdy se tam ma clovek objednat jenom proto, aby ho případně operovali. Tak si teda opravdu komplexní přístup k léčbě nepředstavuji. 

Čekala bych předtím nějakou podminku, jiné péče třeba, než se rozhodne o operaci, protože radikální krok to je. Ne že ne. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 30. června 2021 16:26
Reakce na continuity:

Dadoo no mě to přijde dost blbé, kdy se tam ma clovek objednat jenom proto, aby ho případně operovali. Tak si teda opravdu komplexní přístup k léčbě nepředstavuji. 

Čekala bych předtím nějakou podminku, jiné péče třeba, než se rozhodne o operaci, protože radikální krok to je. Ne že ne. 

​Souhlasím, potřebovalo by to komplexních přístup. Jinak já hubla konzervativně z 35 BMI - nedovedu si moc představit mít limit na operace už na 30.... Jako chápu, ze to někteří potřebuji i tak, ale stejně to stojí za to zkusit konzervativně. Ale to by musela existovat nějaká strategie.....

Offline Sweet Potato
40201 příspěvků moje polička 30. června 2021 16:30

Dadoo Můžu se zeptat, co tě čeká dál? Úplně blbá otázka: jíš mikroporce, hubneš, a co až zhubneš dost? Nebo jak to obecně funguje, hubnutí se samo zpomalí, tělo si zvykne, nebo se žaludek postupně přizpůsobí (je mi blbé napsat roztáhne) navětší objem?

Offline Dadoo
11642 příspěvků moje polička 30. června 2021 16:31

continuity A666 ale už jsem tu psala, že vedou i konzervativní léčbu obezity. Bez operace.

Ta operace je možnost, ne povinnost.

Me se taky ptali, co preferuji. 

Online continuity
42824 příspěvků moje polička 30. června 2021 16:35

Dadoo ty jsi to sice psala, ale Jennyfor vyhodili. Takže mi to trochu připadá, že to vykládají všem pacientům, aby si trochu zvedli kredit. Protože věta: my vás jsme schopni jenom odoperovat. moc důvěry teda nevzbudí. 

Offline Dadoo
11642 příspěvků moje polička 30. června 2021 16:39

Sweet Potato v podstatě se dostanu do stavu, kdy mi ty porce budou akorát. Pak se hubnutí zastaví. A samozřejmě bude záviset i na tom, co budu jist. 

Offline Sweet Potato
40201 příspěvků moje polička 30. června 2021 16:48

Dadoo Dík za odpověď

Offline Fiction
1640 příspěvků moje polička 30. června 2021 16:58

Mha MKN obezita: https://mkn10.uzis.cz/prohlizec/E66.9

Jos marieu já vám úplně rozumím, o jaké obezitě tu mluvíte. Jos my vidíme v naší profesi často to finále morbidně obézních pacientů, anebo jejich obtíže při anestezii - ať už plánované či akutní. U nás je zbytečné nějak slovně poukazovat na obezitu a ty lidi tím nějak rozrušovat. Co mi vadí je to, že při rozvaze, jak anestezii vést a při předanestetickém pohovoru informuji o rizicích a benefitech /ve vztahu k hmotnosti pacienta/ a navrhuji anestetický plán, tak někteří tito pacienti ani v této situaci nedají na mne, ale stále hledají nejjednoduší cestu - "takhle to nechci, hlavně chci spát, no tak umřu, co se dá dělat,..." To je fakt frustrující...

Velmi jasně, na rovinu, hovoří o obezitě dětský obezitolog dr. Zlatko Marinov, zásadní je prevence, rešit obezitu v počátcích. https://mudr-zlatko-marinov.webnode.cz/

Téma je to opravdu zajímavé, proto se tu taky drží už nějakou dobu, ale je taky velmi široké,někdo si stěžuje na břicho, někdo na 20 kg nadváhy, někdo hovoří o obezitě monstrozní, těžko se shodnout. 

Jennyfor to co tu píšeš, o nevhodných komentářích, to je snad až neuvěřitelné, to mě tedy mrzí. Jsem opravdu moc zvědavá, jak bude pokračovat tvá diagnostika a léčba, moc ti držím palce a doufám, že se tady svěříš /jsem zvědavá, o jaký zánět střev se jedná/ a věřím, že se ti už bude dařit dobře.

Offline Dadoo
11642 příspěvků moje polička 30. června 2021 17:10

continuity taky tomu nerozumím. Při čekání v čekárně běží na obrazovkách smyčka, kde se ukazují i úspěchy lidi, kteří hubli konzervativně, nejen operace. 

Mozna tedy že měli v počátku BMI vyšší.

Podle BMI jsem se už dostala z obezity do nadváhy.

Offline whiskas
20941 příspěvků moje polička 30. června 2021 17:20

Fiction Ad dětská obezita. Asi dostanu sodu, ale co už .

Myslím, že na obezitu se skutečně zadělává již v dětství (samozřejmě jsou i jiné příčiny v pozdějším věku, hormony, jiné diagnózy ...) a existuje na toto téma i řada studií. Proto by asi nebylo od věci instruovat i matky, zvláště ty, které mají značnou nadváhu, protože tam lze předpokládat, že jejich stravovací a pohybové návyky se přenesou i na jejich potomky. Respektive je tam asi vyšší předpoklad, že dítě bude obézní, pokud půjde v kolejích svých rodičů.

Proč mě to napadlo? Kromě poznámky od Fiction. Včera jsme byli v Zoo a bylo zajímavé pozorovat (při přemisťování se mezi zvířecím osazenstvem, nebo při občerstvení), co kteří rodiče svým potomkům nabízejí k jídlu. Většina rodičů s nadváhou (a pozor, šlo o relativně mladé lidi) držela v ruce hranolky, croissant, samozřejmě zmrzlinu (ale jasně, léto), sladké limonády, cukrovou vatu atp. Je mi jasné, že v podobných zařízeních jsou možnosti výběru dost omezené, ale přesto. To samé je vidět i v běžných restauracích. Samozřejmě nevím, jak se dotyční stravují doma, ale podle vzhledu si nemyslím, že by to bylo tak odlišné. Ale, jak jsem psala, výběr je v takovém prostředí samozřejmě poněkud horší. Prostě fast food. K vidění ovšem byly i krabičky s ovocem, což je určitě lepší řešení. Nechci tedy soudit takovéto jednorázové akce, ale spíše poukázat na to, že na některých dětech bylo vidět, že je to jejich denní chleba. Nepíši o baculatém batoleti, ale o dětech kolem 10 let, které už mají na obezitu fakt zaděláno. A spoléhat, že z toho vyrostou? Z mírné nadváhy asi ano, ale takový malý tlouštík, navíc z rodiny, kde se zřejmě jí stylem, který jsem popsala, to asi moc pravděpodobné není. Ty děti z toho nemají rozum,  věřím, že jim takové pokrmy chutnají, neb jsou na ně zvyklé. Ale co s tím? Jedině snad osvěta rodičů. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 30. června 2021 17:46

whiskas já s tebou souhlasím, že dětská obezita je problém. Který se ale dost těžko řeší, protože málokdo chce slyšet, že se o dítě špatně stará:) Taky si toho všímám, přijde mi, že zmizely trochu oplácané děti. Buď jsou akorát nebo už obézní. Máme příklad v širší rodině. Desetileté sestřenici už pomalu začínal být problém koupit oblečení v dětském oddělení. Začali to řešit včas, takže si myslím, že z toho opravdu "vyroste" s lehkou úpravou stravy. Je to vymodlené dítě a rodiče jí rádi dopřejí.

Offline mirajo
2638 příspěvků moje polička 30. června 2021 17:57

whiskas Osveta je vsude kolem a kontroly u pediatra a 2 roky, tam asi nejake setrne upozorneni, pripadne vysetreni, proc je neco jinak, probiha. Nutit nekoho nasilim, aby zil zdrave...? Znam i lidi posedly zdravym stravovanim a rodice, ktery by mi vycitali hranolky a burt jednou za pul roku na dovolene, bych si taky uplne nevybrala. Mam teda stesti, jidlo u deti nijak zvlast nemusim resit a vahu maji zatim akorat. Je pravda, ze jsem se jich nikdy 10x denne neptala, nemas hlad, nechces to nebo to nebo jeste neco jinyho? Asi chudaci dostanou az ve chvili, kdy je jidlo pro vsechny a nebo si musely rict. A bonbony kupuju pod natlakem

Edit. Pravdu mas v tom, ze nabidka jidel, pripadne detskych jidel, v zarizenich typu zoo a jiny atrakce hlavne pro deti, byva dost strasna. 

Offline Kokoska
34771 příspěvků moje polička 30. června 2021 18:03

whiskas asi mas pravdu. Nekdy na vyletech sice neni moc na vyber, ale i u pokladen v obchodech je videt rodiny, kde deti zrajou do vzoru rodicu, a to, co vykladaji na pas, jim kila urcite neubere. 

Offline marieu
5154 příspěvků moje polička 30. června 2021 18:06

whiskas no, existuje zřejmě celá utajená iniciativa "1000 dnů do života" včetně webových článek s edukací o zdravém stravování, která předpokládá, že kromě genetických předpokladů má největší vliv na metabolismus a jeho naprogramování v životě stravovací návyky v prvních třech letech života. A tady je samozřejmě zásadní prostředí- rodina a její návyky. Našla jsem to zcela náhodou kdysi, když jsem řešila příkrmy. A myslím, že by to měla být samozřejmá součást péče o děti v tomto věku u dětských lékařů. Ne ve smyslu buzerace, ale aktivního poptávání, edukování , povzbuzování, sdílení vzorových jídelníčků. Naše pediatra je nejen v tomto směru ukázkově selhává. Vlastně ji máme jen na očkování. Prospívání kojence, rehabilitace a de facto všechny choroby, co zatím děti měly, jsem řešila sama. Nakonec jsem starší našla i srdeční šelest, když si doma chtěla hrát na doktora. 
Jinak jídlo v zoo a o prázdninách není až tak směroplatný. My jsme z různých důvodů na obě děti dost přísní, ale za těchto okolností (léto, volno, akce) mají i ty naše, které neznají lízátka, bonbony a pod., třeba 2x týdně zmrzku, občas párek v rohlíku (spíš v domácí podobě) a párkrát už dokonce padly i hranolky. K tomu sešrotujou týdně kilo jablek, mrkve, rajčat, nějakou tu okurku, papriku a různou listovou zeleninu...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 30. června 2021 18:09

marieu to stravování na dovolené opravdu nic neznamená. Ale podíváš se na rodiče a už tušíš.