VIP zjevy

14. srpna 2014 20:26
Offline barbucha blogger
35726 příspěvků moje polička 30. června 2021 13:41

​takze tvoje matka byla rozezrana tlustoprdka, rikas?

tak to mi rekni, proc, kdyz to tak vsecko vis, nejsi sama stihla jako lanka, tomu nerozumim

nebo pocki tys na to ted kapla, nebudes jist pecivo a uspech se dostavi

​Jo, říkám.

A sama nejsem štíhlá jako laňka, protože jsem rovněž rozežraný prase, nemam vo sobě žádný iluze brouku!

Jestli se dostaví úspěch, to se teprv uvidí. Ale rozhodně se teď nějakou dobu prostě cpát pečivem a přílohama nebudu... a když říkám cpát, tak myslím fakt cpát! Dyk já byla schopná natlačit dva krajíce přes celej bochník... tři toasty k snídani doma... v práci jsem chodila na snídaně taky a ty se bez pěkně mastný topinky k omeletce či hemenexu neobešly... 

Offline Jos
příspěvků moje polička 30. června 2021 13:44

Mha Nejsem si jista klasifikaci, ale je to komplexni nemoc s ruznymi pricinami i dusledky. Jak se k tomu stavi pojistovna si nejsem uplne jista, ale samostatnou ciselnou dg ma. Jinak obezita patri klasicky do tzv. metabolickeho syndromu, kdy se casto doprovazi poruchy jako vysoky tlak a hyperglykemie (a dalsi). Ale neni to podminka samozrejme, muze byt naprosto izolovana. 

Offline barbucha blogger
35726 příspěvků moje polička 30. června 2021 13:45
Reakce na A666:

​Já myslím, že na kasu by to mělo fungovat po neúspěšný konzervativní terapii anebo u předem daných případů...... Mě přijde, že se to s těma operacema přehání a jak jsem psala, moje známá téměř umřela...... tady hlavně myslím i ti, co je nakonec na operaci doporučí, musí projít podpůrným programem se skupinovýma sezeníma, majís chůzky s výživovou poradkyní a i sport.....

jinak teda ono ne každý se do obezity prožere ve smyslu že jí nestřídmě..... Spíše bývá problém skaldba, u někoho navíc ve výsledku nedostatek základních živin....

​No u sebe to vidim jednoznačně na nestřídmost, nebudeme si nic nalhávat

K těm operacím eště... mě to štvalo (to, že to mají placený z našich příspěvků) taky proto, že předtím musely držet nějakou dobu dietu - a všechny už v tý době viditelně zhubly! Čili držet tu dietu déle, nemusela se žádná operace ani konat. Chápu že je to jako záruka a podpora toho, že budou v hubnutí pokračovat - ale když tak vidim tu většinu, která si ten žaludek stejně zas roztáhla a vesele kyne znova, tak mě bere čert.

Offline Kokoska
34771 příspěvků moje polička 30. června 2021 13:47

Jennyfor no vidis, asi mel doktor pravdu, ze se to srovna, az se da telo do kupy. Drzim palce!

Ty zazitky z poraden jsou jak z blbyho serialu, kdy hrdinka vstoupi tlusta, ale vedena krasnou stihlou poradkyni se silnym porozumenim a psychologickym rychlokurzem, pripadne jeste laskou k bohatemu dedici naftovych poli, ktery vyznava zdravy zivotni styl, vyjde v pristim dile k nepoznani krasna a svet ji pada k noham. A taky si rikam, jestli taktika neni v tom, ze po vyplaznuti pozadovaneho obnosu cloveku proste nezbyde na jidlo

Offline jitřenka
716 příspěvků moje polička 30. června 2021 13:53

barbucha - nemusíš mít celiakii 60 let, stačí alergie. Já to mám neprokázaný z odběru krve, přesto vím že nesmím kynuté a pečivo minimálně poslední 3 roky.  Změnily pšenici, ta má teď víc lepku, jsem smířená a kupuji bezlepkový, sem tam zhřeším. A milovala jsem kynuté makové buchty, no mám utrum.

Offline barbucha blogger
35726 příspěvků moje polička 30. června 2021 14:01

jitřenka 

Tak jestli fakt nezměnili tu pšenici nějak

Offline Mha
příspěvků moje polička 30. června 2021 14:06

Jos To by ale měl být mnohem lepší a komplexnější podpůrný systém než je?

Když čtu, co všechno absolvuje A666,

Tak mi přijde, že by u nás šlo dělat víc, myslím i tu psychologickou pomoc a dlouhodobou práci s rodinou u obézních dětí. 

Offline Sweet Potato
40201 příspěvků moje polička 30. června 2021 14:14

Mha Bohužel evidentně nešlo. Hlavně v té oblasti duševního zdraví u dětí nejsou kapacity ani na mnohem horší věci.

(Jo a reformu dětské psychiatrie dostala na starost Mudr Protopopovová...)

Offline ionicera
2240 příspěvků moje polička 30. června 2021 14:16

Ještě jste v rozboru příčin tloušťky nenarazily na antidepresiva. Vždycky jsem si říkala, že se mě ztloustnutí nebude týkat, když si dám jenom trochu pozor. A prášky- a 8 kilo navrch za půl roku bylo hned. 

Offline jitřenka
716 příspěvků moje polička 30. června 2021 14:16

barbucha- jsem si to tehdy študovala , je to lehčí pro pekaře, líp se jim s tím pracuje.  Zase nechápu tu logiku, sice toho vyprodukují víc ale časem vznikne víc alergiků, kteří to nebudou moc.  Já měla jakoby celý měsíc PMS - bolest prsou, nafouklost břicha, byla jsem lítostivá a citlivá, až později se začal střídat průjem se zácpou. Teď cítím i blbou topinku k tataráku. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 30. června 2021 14:17

Mha Mel, ale neni. Duvod uplne nevim, ale asi to, ze je to spis nadstavbovy obor a neni tam siroka zakladna odborniku. Priznam se, ze je to memu oboru natolik vzdaleno, ze nevim jak to ted je. My mame v nemocnici ambulanci vyzivy, ale resi opacne spektrum poruch prijmu potravy a obezitologie (ktera je pod diabetologii), ale to absolutne nemuze stacit. U nas se bariatrie nedela, ve spratelene nemocnici ano, ale tam slo v drtive vetsine o zahranicni samoplatce. Takze prileteli, operace, par dni na oddeleni a zpet...

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 30. června 2021 14:33

Mha v mezinarodni klasifikaci nemoci (MKN - 10) to ma svuj kod (obezita E66), takze nemoc

Offline mirajo
2638 příspěvků moje polička 30. června 2021 14:40
Reakce na Sweet Potato:

(Jo a reformu dětské psychiatrie dostala na starost Mudr Protopopovová...)Sweet Potato 

​Uh, zaskocilo mi pivo

Offline Jos
příspěvků moje polička 30. června 2021 14:43

mirajo To je nejaka kontroverzni osoba?

Offline whiskas
20941 příspěvků moje polička 30. června 2021 14:46
Reakce na Jos:

mirajo To je nejaka kontroverzni osoba?

​Stejný dotaz, neb dotyčnou neznám, takže ?

Offline Jos
příspěvků moje polička 30. června 2021 14:52

whiskas . Strasny

Offline Dadoo
11642 příspěvků moje polička 30. června 2021 15:08

barbucha Tak já jsem taky jedna z těch tlustoprdek, co vyzrala a dovolila si s tím něco udělat na pokladnu.

Pominu, že to bylo hodně způsobeno dlouhým stresem a dalšími faktory. Váha letěla nahoru a já měla pocit, že jsem jen divák, který to nemůže nijak ovlivnit.

Možná by nebylo na škodu si uvědomit, že jedna operace která vyléčí toho tlustoprda se do budoucna hodně vyplatí, protože se eliminují následky obezity a nejrůznější nemoci s ní spojené. A tím ta pokladna následně ušetří.

Co tvoje kouření? Proč by tlustoprdi měli všechno calovat sami a ty, jako kuřák, který máš úplně stejnou závislost, jen na něčem jiném, bys měla léčení následků kouření mít hrazeno z veřejného pojištění? 

Uz jsem psala, že zadarmo to hubnuti není - stojí to hodně úsilí, odříkání a pevné vůle.

Nechceš přestat kouřit? Víš, co budeš stát kasu? Že zrovna ty odsuzuje tlustoprda. Ty, kteří s tím něco dělat chtějí.

Mne to přijde naprosto srovnatelné.

S obezitou se něco dělat dá. Já sama jsem příklad. Ale člověk opravdu musí chtít, byť skutečně rozhodnutý.

Pak taky musí dostat správně informace.

Vždycky pak budu propagovat OB kliniku, která se na léčení obezity specializuje. A to jak operace, tak tradičním způsobem.

5 kg + není problém, 15 kg už by být mohlo.

Ja si myslela, že na ně nejsem ještě dost tlustá a pak mě pochválil, že jdu včas. Měla jsem 98 kg.

Ono když si člověk dá o 1-2 knedlíky min, nic to neudělá, ale člověk má pocit marnosti, protože se přece snažil a ono nic.

Jen je potřeba najít si cestu.

Pro mě to byla OB klinika a jsem šťastná, že jsem to udělala.

Mimochodem, už jsem se zbavila dvou léků. Takže smysl to rozhodně má i takovýto. 

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 30. června 2021 15:12

Mha já volala původně i na tu OB kliniku, kde byla Dadoo 

Řekli mi, že žádnou metabolickou poradnu nemají, ani žádný speciální poradny, kde by se řešila příčina obezity. Že se tam může objednat pacient s BMI >30 a oni ho vyšetří, jestli je vhodný k bariatrické operaci. V té době jsem měla BMI 29, takže mne nevzali ani na vstupní prohlídku.

Já si právě myslím, že obezita není tak jednoduchý stav, kdy se řekne nežer, zhubneš. Ta psychika je u toho hrozně důležitá. Kdyby existovaly opravdu dobré komplexní poradny, s odbornou garancí, třeba v těch fakultních nemocnicích, kde k obéznímu budou přistupovat jako k člověku, co má problém a chce ho ŕešit a ne jako k někomu, kdo je lajdák, neschopný držet režim, přežírá se, tak by to bylo fajn. Cítit podporu a ne si připadat jako lůzr, co nezvládne tak jednoduchou věc, jako zhubnout. 

Je to fakt hrozně náročný, když se člověk snaží jíst zdravě, ale pořád ta váha stoupá, čím je vyšší, tím hůř se dá něco aktivně podnikat, rychlá únava, vyčerpání.

Snížením pohybu ta váha zas stoupne a je to začarovaný kruh. Nehledě na to, že se člověk začíná nenávidět, považuje sám sebe za neschopnýho idiota, obviňuje se, jak tohle mohl dopustit. A přerušuje kontakty se světem, aby ho takhle nikdo neviděl.
Nastupuje deprese, na kterou dostane AD, ale váha zas letí nahoru.

A pak už může nastoupit rezignace. A třeba i to opravdové přejídání, které začne být únikem před problémem. Jídlo se pak stává jediným prostředkem k uklidnění duše a navozuje pocit štěstí. No a pak už je tu ten 300kg tlusťoch, který je hodný opovržení, jak se mohl tak vyžrat.

A často je na začátku nějaký trauma, dlouhodobý stres, jiný zdravotní problém, proto by byla i ta psychologická pomoc v takových poradnách dobrá.

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 30. června 2021 15:17

Dadoo tak než jsem to dopsala, tak jsi psala ty. No mne tam nechtěli, ještě to na operaci nebylo. Ale mluvila jsem jen s nějakou dámou na asi recepci, doktor to nebyl.

A souhlasím s tím, co píšeš. Každý si musí najít cestu. Ale bylo by fajn, kdyby to nebylo tak složitý a kdyby ho mohl nasměrovat třeba obvoďák. Protože jinak je to spousta tápání a slepých uliček.