VIP zjevy

14. srpna 2014 20:26
Online Miru
17001 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 03:54

...moc bych vám všem(čest vyjímkám, kteří si na "téhle vlně už jedou") přála,

aby jste žili spokojený život.

Svůj vlastní, vysněný, nikým a ničím nekorigovaný, ale prostě opravdu život podle svého vlastního, nejhlubšího vnitřku.

Moc vám přeji, aby jste v sobě na to našly odvahu.

Protože ten, kdo si dovolí být sám sebou, bez potřeby ocenění zvenčí, bez potřeby obhajování a zdůvodňování svých rozhodnutí, bez pocitu viny za kroky ke své spokojenosti,

ten pak pochopí, že každý jsme jiný, jinak zajímavý a ano, že je obohacující poznávat další, jiné způsoby života, než je ten můj/je zajímavé sledovat, co koho naplňuje radostí, spokojeností a klidem.

Je to fakt krásný, úlevný, povznášející, a

stojí to za to,

jen si tak prostě být

((ono by totiž pak takovýchto a podobných diskuzí výrazně ubylo...))

Offline MP Marge
6894 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 03:59
Reakce na Pinot Noir:

​Tak tohle ale není o nesouhlasu s názorem. To je pranýřování za úpravu. 

​Presne tak.

Do statistiky pridavam, ze ja prispevky Miru ctu naprosto bez problemu a to i presto, ze uz mi zacina obcas vypadavat cestina. Takze tak "necitelne"  byt nemuzou 

Ja tady celim jinym uskalim! Treba jednou v jedom

vlakne nekdo napsal, ze je venku "chcanec" a ja jsem vubec nemohla prijit ja to, co to je

Offline stes
9406 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 06:16

Online Kokoska
35127 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 09:15

Pinot Noir souhlas. I kdyz se mi ty roztristene vety nectou uplne dobre, zbytecne anglicismy mi vadi vic. Hrubky nesoudim, urcite se mi to stava taky, carky, mala-velka pismena apod. Obcas asi i neco horsiho, clovek nejak zacne vetu a pak to skonci jinak a nejake mě-mně jde do haje.

Offline olte
764 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 09:25
Reakce na Kokoska:

Pinot Noir souhlas. I kdyz se mi ty roztristene vety nectou uplne dobre, zbytecne anglicismy mi vadi vic. Hrubky nesoudim, urcite se mi to stava taky, carky, mala-velka pismena apod. Obcas asi i neco horsiho, clovek nejak zacne vetu a pak to skonci jinak a nejake mě-mně jde do haje.

Offline Pinot Noir
30017 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 09:49

Kokoska jooo, mě-mně je hrozně zrádné kvůli těm opravám. Já často přeformuluju větu a mě-mně už neopravím, přitom v diktátu bych to měla stoprocentně dobře. 

Offline Anaj
247 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 10:18
Reakce na Miru:

continuity 

Jasné, to nikde nevyvracím, tenhle pohled.

Vnímám to stejně.

Většinou to tak je.

Ale pak, jednou za čas, občas se stane/nastane situace, a nemusí to být třeba zrovna tahle,

ale někdo jiný třeba napíše něco, co místní většina má nastaveno jinak.

A objeví se jeden odvážlivec, který to okomentuje...

...ale ne, že by to okomentoval na úrovni, třeba že, jo, tyjo, to je zajímavý, to mě nenapadlo, ale já to mám jinak. Nýbrž -

jsi divná, takhle to není normáln(protože "normalitu" tady určujeme my).

Jasně, teď jsem to trochu přitáhla za vlasy.

Nicméně, no, a "holky, co spolu chodíme" se začnou přidávat, aby podpořily svoji vlajkonošku...

To už pak není konstruktivní a obohacující diskuse, ale stádečko...

Protože u komunikace je zásadní způsob vyjádření, tón řeči. "Ten TÓN, jakým to říkáš".

A ono právě to, že některé přispívají hodně, tak se pak dá i, byť v textu bez nadávek, vyčíst silná arogance, posměch, hrubé komenty, požitek s chutí si rejpnout.

No nic.

Každý píše, jak umí.

Včetně mě

Končím na toto téma

Miru,  pises:

Ale pak, jednou za čas, občas se stane/nastane situace, a nemusí to být třeba zrovna tahle,

ale někdo jiný třeba napíše něco, co místní většina má nastaveno jinak.

A objeví se jeden odvážlivec, který to okomentuje...

...ale ne, že by to okomentoval na úrovni, třeba že, jo, tyjo, to je zajímavý, to mě nenapadlo, ale já to mám jinak. Nýbrž -

jsi divná, takhle to není normáln(protože "normalitu" tady určujeme my).

Jasně, teď jsem to trochu přitáhla za vlasy.

Nicméně, no, a "holky, co spolu chodíme" se začnou přidávat, aby podpořily svoji vlajkonošku...

To už pak není konstruktivní a obohacující diskuse, ale stádečko...

Protože u komunikace je zásadní způsob vyjádření, tón řeči. "Ten TÓN, jakým to říkáš".

Miru, dlouho jsem o tom premyslela, vykopirovala jsem kousek tveho prispevku, ktery mi v souvislosti s tim, co pises o par prispevku vyse - 

Bez posmívání, zesměšňování, pochichtávání se, nebo i jen bez "koulení očima"

prijde v rozporu, sama  vyrazy "holky co spolu chodime", "vlajkonoska","stadecko"  vlastne delas totez. Pokud ma vetsina nejaky souznici nazor, neni to jeste nutne stado, nebo ano? byt se ten nazor lisi od tveho.  

​Edit: pardon, ale nejak se ten text rozhodil, nevim proc a nevim, co s tim.

Offline Anaj
247 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 10:30
Reakce na MP Marge:

​Presne tak.

Do statistiky pridavam, ze ja prispevky Miru ctu naprosto bez problemu a to i presto, ze uz mi zacina obcas vypadavat cestina. Takze tak "necitelne"  byt nemuzou 

Ja tady celim jinym uskalim! Treba jednou v jedom

vlakne nekdo napsal, ze je venku "chcanec" a ja jsem vubec nemohla prijit ja to, co to je

Sice jsem to slovo jeste nikdy neslysela ani nevidela, tak soudim, ze je to nejaky rodinny nebo krajovy novotvar, ale aspon je utvoren v duchu ceskeho jazyka, analogicky k lijavec. A ten by se ted veru hodil na vyprahlou prirodu.

Offline Anaj
247 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 10:36
Reakce na Kokoska:

​Taky souhlasim, je mnoho zbytecnych anglicismu tam, kde existuje uplne normalni ceske slovo. I kdyz uznavam, ze driv to byla slova nemecka, ktera se v cestine pouzivala podobne k nelibosti zastancu cistoty ceskeho jazyka

Online mirajo
2705 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 10:39

Anaj Tak uz vim, proc ja bych rekla chcavec, podle vzoru lijavec!

Offline continuity
43533 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 10:46

Anaju muž používá i chcanda. Já ale nikdy nevím, které slovo si on právě vymyslel a které je už relativně normální výraz z češtiny. 

Teď jsme strávili pul dne diskusemi jaký je rozdil mezi sprušlemi, žbrdlením a laťkou (laťku nevěděla dcera), ale žbrdlení jsem myslela, že je jen rodinné slovo. 

Offline Anaj
247 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 10:51
Reakce na mirajo:

Anaj Tak uz vim, proc ja bych rekla chcavec, podle vzoru lijavec!

​Jazyk je tvorivy Mozna se do toho puvodniho tusim od dzizisketa vloudil vliv jineho ceskeho slova oznacujiciho moc (hm, diakritika by se hodila, ale bohuzel ji momentalne nedisponuji) a pak by mohla byt analogie se slovem strikanec

Online mirajo
2705 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 10:54

continuity Žbrdlení znám, to bychom museli být příbuzné!AI mi tvrdí, že je to ze staročeského brlení, brdlí a nikdo moc neví, jak se tam přidalo to Ž. 

Offline Anaj
247 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 10:56
Reakce na continuity:

Anaju muž používá i chcanda. Já ale nikdy nevím, které slovo si on pravý vymyslel a které je už relativně normální výraz z češtiny. 

Teď jsme strávili pul dne diskusemi jaký je váš ozdil mezi sprušlemi, žbrdlením a laťkou (laťku nevěděla dcera), ale žbrdlením jsem myslela, že je jen rodinné slovo. 

​Rekla bych, ze to uz je nejaky jeho vlastni novotvar, ale kdovi

Nicmene vsechna slova, ktera uvadis pro tu svislou pricku nebo sloupek znam a jsou bezne pouzivana, rozdily mozna budou krajove nebo v ramci rodiny. Jak je to slovensky?

Online mirajo
2705 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 10:57

Musím sem dát Kairu, jinak jazykové vlákno, vím...

Online Kokoska
35127 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 11:07

continuity žbrdleni taky znam, laťku spis jako jedno tenke prkynko, tyčku, a rikalo se u nas šprusle, ty hacky opacne.

Offline continuity
43533 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 11:12

Anaj no právě sprušle jsou prý vodorovné. Žbrdlení svislé. K tomu jsme nějak po půl dní zábavy dospěli.

Jak je to slovensky, u nás byly sprušle pro příčky řebříku i do postýlky.  

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. srpna 2026 11:12

continuity žbrblení/žbrdlení a šprušle je to samé, třeba ohrádka postele, ale laťka je oficiální název "tyčky", to je něco jiného

Chcanec jsem teda taky považovala za běžný výraz, i když u nás doma se nepoužívá 

Offline stes
9406 příspěvků moje polička 16. srpna 2026 11:14

Žbrdleni je běžně používané slovo, šprušle taky...nic vlastního.