Čas vánoční...

22. prosince 2016 19:51
Offline Kokoska
35131 příspěvků moje polička 18. listopadu 2023 15:13

MP Meri asi uterkou, kterou utrela vejce, i kdyz umyty, nemela utirat nadobi. Vejce teda taky pred varenim nekdy umeju  kdyz se mi zda spinavy, ale urcite neutiram.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 18. listopadu 2023 15:16

MP Meri presne jak pise continuity - salmonela muze byt na skorapce, takze to utre do uterky, kterou pak utre hrnecek

My mame vejce domaci, slepice maji nasi ockovane a stejne pracuji se vsi opatrnosti. 

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 18. listopadu 2023 15:19

Pinot Noir jo olizovani je strasny nesvar. Ja jsem hrozne vycepovana od mamy a babicky. Ta mela i na mleko jiny hrnec. To teda nemam :)

Online viktorka_od splavu
49429 příspěvků moje polička 18. listopadu 2023 15:20

barbucha taky ochutnavam lzici, pokud vubec. varecka chutna hnusne

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 18. listopadu 2023 15:25

viktorka_od splavu Ti říkám, že prakticky nevařim, a když, tak určitě ne maso a vejce. Vajíčka na tvrdo jsem dělala možná tak třikrát za život, rozhodně jsem je teda neumyla, to mě ani nenapado. Rychle jsem prolítla internet a názory se teda různí. Mytí salmonelu nezničí, ta se zničí až varem, takže z tohohle pohledu je to asi jedno, takže jde spíš o tu ostatní "špínu" a to by mě asi napadlo jen při nějakém viditelném znečištění. Ale já už tady valila oči při nedávné diskuzi o pasterizaci domácího mléka, my jsme asi hazardéři nebo nevím

Dokonce i syrový vejce si někdy dám

Offline continuity
43540 příspěvků moje polička 18. listopadu 2023 15:36

MP Meri no právě. mýt vejce před vařením není vůbec potřeba. Pokud to vejce pak utres do utěrky, kterou utiras i jiné nádobí, je to spíš kontraproduktivní.  

Já vejce nemyju, ale když je kupuji, tak se do nich podívám a viditelně špinavé neberu stejně jako prasklé. 

Syrove vejce je za mě min rizikové než olizovat skorabku. Ale musi být čerstvé a snězené hned po rozklepnuti. 

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 18. listopadu 2023 15:38
Reakce na MP Meri:

​Odkdy se vejce mejou?

​jezis, presne tuhle otazku si kladu :)) a premejslim, jestli nenazral cas najit si nejaky lesana forum :))

vcera u taty jsem pri rozklepavani vejce zaznamenala nakej bordel na skorapce a vznesla jsem dotaz, jestli jsou to vejce od pribuznych z venkova (a pak si vsimla razitka na skorapce, takze jako ne...) a tim to bylo vyreseny, umejvat me vubec nenapadlo

moc casto si vybavuju maminu kettlovou z vejce a ja , jako uplne se v tom vidim! (Coz je teda trochu jak stiznost, tak priznani)

Online Zuzuli
3847 příspěvků moje polička 18. listopadu 2023 16:04

Ja se priznavam, ze ja jidlo od cizich taky nejim. Ani cukrovi po vanocich, ani domaci marmelady nebo utopence. Beru jen koupene sterilovane veci. Ale ja jsem celkem vyskolena koleji a spolubydlenim, tam jsem pri priprave jidla videla lecos i u zdanlive cistotnych lidi, ze to fakt nesnim. Vrcholem byla na spolubydleni holka, co solila kure tak, ze tou rukou od syroveho kurete, ktere zrovna porcovala, sahla do otevrene solnicky, nabrala sul, pomatlala to syrove kure a jeste jednou si pro sul sahla.

49429 příspěvků moje polička 18. listopadu 2023 16:48

Zuzuli v soli nic neprezije, to bych byla v klidu

moora point byl uplne jinde

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 18. listopadu 2023 17:05

viktorka_od splavu point byl, ceho se lidi stiti / bojej, ne?

49429 příspěvků moje polička 18. listopadu 2023 17:09

moora jo, te uterky

Offline brrr
12386 příspěvků moje polička 18. listopadu 2023 17:11

MP Meri moora U nas se vajíčka vždycky utírají mokrým hadříkem, sť nemáš ty pos..né v ledničce, ale prý to není pro ta vajíčka to nejlepší.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. listopadu 2023 17:13

MP Meri mýt vejce před vařením by mně teda nenapadlo, však v tom hrnci se umějí a všechny bakterie se zničí. Ale utírat je do utěrky na nádobí je teda ekl. Sýrová vajíčka jíme, ale jen z obchodu, ne ty domácí.

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 18. listopadu 2023 17:14

viktorka_od splavu no, me to nevzrusuje, prave... jako detem ani vnukovi bych to teda nedala, ale jen na zaklade tyhle diskuze. Nikdy driv by me to nezarazilo

mozna je to i zkusenost z brigad v mlikarne / pekarne / masokombinatu? Co oci nevidi... ale spis je mi to fakt fuk

Online Sweet Potato
40619 příspěvků moje polička 18. listopadu 2023 17:22
Reakce na Janulik03:

Ja tiez celkom nerozumiem tomu ze cudzi vyrobok nejeme. Marmelady, koláče, pastiky,...vsetko berieme. Ved to ti ludia robia pre seba a žijú. A moji znami, s ktorymi si takto vymiename, su uplne normálni ľudia. 

A domace vajíčka sú uplne top. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 18. listopadu 2023 17:25

brrr My ty znečištěné lehce šmirgl papírem, aby se neucpaly póry. Moje máma si letos i vejce nakládala, tak jsem zvědavá, tu čistotu si dost hlídala.

49429 příspěvků moje polička 18. listopadu 2023 17:26

brrr a co pak s tim hadrikem?

ja musim priznat ze jsem dost bordelar, ale takove ty hadry od buhviceho, uterky od syroveho masa atp, toho se stitim hrozne

Offline brrr
12386 příspěvků moje polička 18. listopadu 2023 17:28

viktorka_od splavu Ten se pak vyhodí, nebo to vezmeš papírovou utěrkou.

Offline olte
764 příspěvků moje polička 18. listopadu 2023 17:29
Reakce na Janulik03:

Ja tiez celkom nerozumiem tomu ze cudzi vyrobok nejeme. Marmelady, koláče, pastiky,...vsetko berieme. Ved to ti ludia robia pre seba a žijú. A moji znami, s ktorymi si takto vymiename, su uplne normálni ľudia. 

A domace vajíčka sú uplne top. 

​taky to nechápu a jsem fakt ráda, že mám kolem sebe jenom lidi, které moje domácí marmeláda potěší 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 18. listopadu 2023 17:32

Tady se každý stará o hygienu, ale jestli pak už máte napečeno?