Ja se v nedeli vybicovala a upekla vsechno. Linecke, rohlicky, pracny, islske a orechy. Ty teda v miniverzi, aby jich vizualne bylo vic
Plnit to budu az pristi tyden, jeste budou kokosky a nejake ty pistaciove kulicky. Cast od vseho vymenim s dcerou za vosi hnizda, na ty nemam nervy.
Čas vánoční...
Evaeva Mam to presne naopak, linecke nemam rada vubec, rohlicky taky moc ne a naopak vsechno plnene bych jedla na kila. Parizska slehacka na vsem
. U nas se nejvic ji slane pecivo ve ve tvaru pernicku. Letos nemam nic zatim. Jen par dekoraci a stromek z prorezu v zahrade. Syn si chtel ozdobit. Ale budeme porizovat jeste jeden, hezci, kam dam sklenene ozdoby. Uklid me chyta hodne, sale my gen nas dum nedodelame ani za dvacet let. Tteba nam chybi oboje dvere do sine a truhlar klasicky nestiha. Kuchyn ma taky svoje mouchy... Takze sice vygruntuju, ale hezke to porad neni.
Syna mi vcera reklamovali ve skolce, takze jsem dnes neplanovane doma a mozna zkusime neco upect aspon ted. Pripravit nejake testo...uvidim. 
Pernicky pecu zacatkem adventu a jime tak prubezne. To ostatni upecu naraz, neco malo necham doma na Vanoce, cast rovnou nabalim a rozdam a ten zbytek se prubezne do Vanoc sni. Od mamky jsem prevzala recepty, ale neprevzala jsem jeji model, kdy to vzdycky vsechno sbalila a cekalo se na Stedry den.
Černá kočka u nás se čeká na Štědrý den, ale sní se to do Tří králů. Já to nikdy nezpochybňovala, ale co mám děti, chápu to ještě víc. Do štědrého dne nesnědí ani to, co mají od Mikuláše, takhle se to sladké aspoň trochu roztáhne. (Já teda chápu advent jako těšení a tohle k tomu patří, narozeninový dort taky nejím dopředu)
Evaeva u nás to je tiež tak, upieklo sa, kto chcel, si pár kúskov dal, upečené sa odložilo do krabíc/dóz (nepečieme však príliš dopredu, väčšinu pečieme až okolo 18./20. 12.) a na stôl sa vyložilo na Štedrý deň a jedlo sa priebežne do Troch kráľov. Posledné roky pečieme menej druhov a v menšom množstve, a tak sa väčšina zjedla do Nového roku, max. druhého, tretieho januára.
dorota u nás se peče od Mikuláše, ale jak se to uklidí, nikdo už tu mlsně neobchazí. Nás je na hodně, vlastně tři domácnosti (ok, jedna má jen jednoho člena) a z dvojité dávky děláme akorát perníčky a linecké, takže to vlastně vychází na pár kousků na osobu.
Jos pes je bozi ![]()
![]()
Pinot Noir Linecké je nejhezčí i nejlepší.
Jos Jezuuu, ten hafan!
Doporučuju výstavu betlémů u Panny Marie Sněžné. Kromě klasických betlémů ze všech možných materiálů tam mají spoustu exponátů, který bych zařadila do kategorií "speciality" až "bizár". Např. skautský betlém, prvorepublikový s Masarykem, betlém ve šnečí ulitě nebo v lastuře, několik mechanických, v jednom Ježíšek dělá sedy-lehy
Betlém z plyšových medvídků, podle mě ošklivej a creepy... atd.
V týhle podivnosti jsem neidentifikovala Ježíška, kdo ho najde, má zlatýho bludišťáka.

Ultraminimalistický

Lasturové a mexický v kukuřici ![]()

Jos Ten hafan, ten je!
coralline ty kostky ![]()
corallinedíky za připomenutí, šli jsme s mužem kolem, akorát bez dětí a pozdě večer. Musíme tam zajít.
Jinak jsem klub "pečení a vánoční dekorace ano, úklid - kašlat na to". Teda úklid jo, ale tak normálně, jako v kteroukoli dobu. Vůbec nechápu, kdo a proč vymyslel, že bych měl Vánoce spojovat s nějakým mimořádným gruntováním.
Jsem tvůj klub. Máme doma uklizeno, nic víc před Vánoci nedělám. Něco málo na jaře, ale když vidím sousedky mýt okna teď, tak je mi špatně
. Peču a dekoruju.
Ale u nás to neprobíhalo nikdy. Mamka neuklízela, protože jsme na Vánoce jeli k babičce na celých 14 dní a babička uklízela než jsme přijeli a to já neviděla.
Jinak jsem klub "pečení a vánoční dekorace ano, úklid - kašlat na to". Teda úklid jo, ale tak normálně, jako v jakoukoliv jinou dobu. Vůbec nechápu, kdo a proč vymyslel, že by se Vánoce měly spojovat s nějakým mimořádným gruntováním.
Já ten větší úklid chápu. Okna většinou umývám během října/listopadu, kdy už nejde pracovat na zahradě a je před adventem. Když je hezké počasí, mám lepší činnosti. A pak věšet výzdobu na špinavá okna, to se mi nechce. To stejné s podlahou. Dokud je hezké počasí, chodí s u nás kromě ložnice, koupelny a dětského pokoje v botech. To taky si pak zaslouží vzít důkladněji. V dětství jsme zase museli v obýváků šoupnout s nábytkem, aby se tam stromek vlezl, tak se to vzalo při té příležitosti důkladně s úklidem. Byli roky, kdy se ty větší akce nestihly před začátkem adventu, tak se to nedělalo a nikdo se z toho nehroutil. Ale jinak mi ten větší úklid před adventem dává u nás smysl. Taky to většinou souvisí s přesunem letního/zimního oblečení, zazimování kytek apod. A to jsou činnosti, kdy se taky udělá docela binec nebo naopak ty skříně vyprázní před nanošením nového, tak je vytřu apod.
notna tak tyhle činnosti (úklid při změně sezónního vybavení, úklid při přesunu nábytku) nepovažuju za vánoční úklid, ale za nutnost, která vyplyne z provozu. No a okna umytá v říjnu nebo listopadu jsou tady v Praze v prosinci ve stejném stavu, jako bych je nemyla rok, takže ty občas umyju, ale kdybych je chtěla mít čistá k nějakému datu, tak je musím umýt max dva dny předtím.
Myslela jsem spíš tu nutnost mít všechno nablýskané den před Štědrým dnem, včetně míst, kam nikdy ničí oko nedohlídne. U nás je relativně uklizeno pořád, mytí podlahy, prach a důkladnější mytí koupelen dělávám v pátek nebo sobotu. Takže tentokrát bude na Štědrý den čerstvě uklizeno. Ale když ten den vyjde na středu, tak nebudu v pondělí blaznit s okny a v úterý šílet s mopem a prachovkou, proč si na sebe nakládat takovou zbytečnou činnost? A zažila jsem rodiny, kde tohle dělali. To jsou pak fakt svátky klidu. Ale myslím, že už to takhle hrotí málokdo, že tohle pomalu vymírá.
Z prazskych vystav betlemu je jeste v klementinu a sklenene v betlemske kapli
vanoce muzou zacit![]()
/vic toho nakupuvat neplanuju/

Pinot Noir mamka vždycky v říjnu/listopadu vytvořila seznam činností, které se měli udělat. Byly to věci, co se dělaly jednou za rok jako umýt kliky nebo lustry. Každý si něco vybral a do Vánoc mělo být hotovo. A to, myslím, dost povolila oproti její mamce. Já to teda nedělám, tyhle velké věci dělám, když se mi chce. My máme naopak pořád spíš bordel, takže uklidím rovné plochy, kde se hromadí krámy a vyluxujeme obývák a hned to pěkně prokoukne ![]()
Pinot Noir Jak to dělám často blízko toho adventu, tak to považuji za vánoční úklid. Letos jak bylo pořád teplo, tak jsem vše dělala opravdu až víkend před začátkem adventu a rovnou na ta umytá okna dala i výzdobu.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY