žluťásek Sweet Potato já kupuji od paní s pernickami na farmářských trzích v dejvicich.
Čas vánoční...
Mrakoplas Ta linecká očka znějí dobře! Ale jak to vypadá? Google mi to vyhledává jen klasiku. Já nemám ráda to odlezele cukroví. Já mám ráda ještě to tvrdší no. Ale záleží na druhu samozřejmě. Já asi udělám jen dvoje pracny s holkama, to je bude bavit, u vykrajování hodně zlobí, nenechají mě pořádně rozvaket těsto a tak. Příliš nervů:-D
Karja dik, skúsim cuketku, túto várku mi do Vianoc isto zjedia. Ja potom pečiem už len s kamoškami, logdaun nelogdaun. Samu ma to nebaví a s nimi to máme ako super večer pri víne. Iba tie medovníky a linecké sa daju už aj s detmi, teraz starší syn vykrojil komplet celé cesto. Nervy teda trochu boli ale rýchlo ma schladil svojim prístupom![]()
Karja ja som ich tuším aj fotila ale neviem či to sem môžem dať, vyzerali hrozne ![]()
Mrakoplas To je hezky, to by mě taky bavilo. Ale nevedeme to. Ono moje kamarádky vlastně taky moc nepečou.
Karja no ani moje ale spolu je to iné!
Našla som fotku, robila som podľa tohoto receptu z maminho kalendára. Polka bola bez mandlí a nakoniec nám chutili viac. A robila som väčšiu dieru na džem. Inak videla som ich robiť v Great Australian bake off, mali teda asi lepší recept ale nepodarilo sa mi ho vygooglit.
Edit. Google mi našiel recepty kde sa to volá anjelske/anjelove oči :))

Karja my delame rohlicky rucne, vyvalet valecek a ohnout. To by je nebavilo?
dynda minulý rok jsem dostala na ochutnání od jedné naší porodní báby, byl moc dobrý. Teď jsem našla recept v kuchařce od Maršálka. 500g plnotučného mléka, 250g smetany ke šlehání a jednu jemně nastrouhanou fazoli tonka přivedeme k varu. V misce rozšleháme 125g žloutků a 80g krupicového cukru, na kterou nalejeme část vroucí směsi a dobře rozšleháme. Žloutkovou směs vlijeme zpět do hrnce s mléčnou směsí a na velmi mírném ohni zahříváme asi na 80st C. Test na obrácené straně vařečky- čára pratem se nemá slévat. Má se dát vychladit do ledové vody a teprve potom přilít 150g rumu. Píše, že se má rovnou udělat ze 2 dávek ![]()
Děkuju, zní to hodně zajímavě a dlouho jsem vaječňák nedělala, asi je na čase.
dynda já dělala před rokem prvně v životě klasiku s vanilkou, ale moc mi zhoustnul. Letos udělám asi jeden s vanilkou a jeden s tonkou..
marieu Je ta tonka znát na chuť?
Karja ty jo, to ne, bez té kyselé marmelády to nemá ten šmrnc
My teda děláme ty kolečka hodně tenká, marmelády je tam skoro stejně jako těsta.
Mrakoplas perníčky jdou staršímu výborně, to těsto má dobrou strukturu. Ale linecké si neumím představit, to je takové choulostivé těsto.
Karja Taky mám ráda cukroví co nejčerstvější, i ty druhy, co se musí podle zkušených pekařek odležet. :-) Linecké dělám neslepované, ale přidávám do něj citronovou kůřu (dost), takže jsou pak chuťově takové zajímavější. A válet můžou holky, ne? :-D
Když jsem byla malá, moje máma dělávala výborné perníčky, podle nějakého prastarého receptu, byla v tom spousta medu, hrozně pracné to bylo, těsto zadělávala na začátku prosince, myslím, že tak aspoň týden ho nechávala odležet a pak se pekly. Byly vyhlášené v celém okolí, na Vánoce akorát měkké, ale už leta je nepekla, právě protože byly straně složité, nic pro dnešní hospodyňky. Vždycky, když se jí ptám na recept, nějak mě odbyde, jakože "kdo by se s tím dělal..." nebo tak. :-)
Karja Z lineckého těsta se sušenky dělají skvěle i bez vykrajování - vytvaruješ váleček, dáš do lednice pořádně ztuhnout a krájíš ostrým nožem. Nejsou všechny kousky stejně silné (ale to kolikrát člověk netrefí ani u rozvalování), řeším to tak, že ty relativně silnější naskládám na plech dozadu a tenčí dopředu. V podstatě není důvod, proč tyhle kolečka neslepit džemem, s dírkou nebo bez. Vypadají poněkud rustikálněji než vykrajované, ale chuť je stejná. Pro sušenky do krabice je tohle skvělý jednoduchý postup.
Já jsem udivená, kolik mých známých už teď peče, FB plný cukroví, mně to přijde hrozně brzy. Začínám vždy perníčky, ale i ty peču až po 10.12. Takže příští víkend. Zadělám si vždy všechny těsta najednou při jednom bordelu a pak podle času a chuti postupně peču. Max 7 druhů, našich nejoblíbenějších. Teď jsem zadělala na vánočku, tréninkovou
To dělám úplně stejně. Perníky mi stejně nikdy nezměknou, protože kluci je sní okamžitě. Jinak těsta všechna jeden den, postupně ho hážu do mixéru od světlých po tmavá a potom třeba odpoledne jeden nebo dva druhy. Jeden den potom všechno slepím a nazdobím.
marieu A letos jsem na tom, jak ty. Zatím s neumím představit, kde najdu nějaký čas.
Evaeva práve preto budem robiť tie oči, to spravíš len guľku a do nej dieru, to starší zvládal. Pravidelnosť nevyžadujem :))
A ešte oplátky a trubičky nesmú chýbať, ale to pečie sambo, ja mu len nachystam cesto.
Garfie no právě, to klasické perníkové těsto je strašně pracné. To jediné kupují. Všechno ostatní nasypu do robota a za chvilku se na to přijdu podívat. Když jsem to zadevala v ruce, dost jsem se nadrela, ale v tom robotu je to chvilka.
continuity
Já mám z dětství to pečení spojené s otročinou, máma asi nějaký starý robot měla, ale většinu jsme stejně dělaly v ruce. A 20 druhů, žádná míra!
Teď jdu na to jen tak lehce, já nejsem žádná zdatná pekařka, mám jen pár druhů, nic složitého, hlavně pro atmosféru a vůni. Ale musím se přiznat, že k mámě se vždycky těším na klasiku a to už to zdaleka tak nehrotí. Jednou mi to asi bude moc chybět. ![]()
Garfie moje máma vždy říkávala,že se to musí dělat v ruce, aby to máslo zmeklo od tepla rukou. ![]()
Podle mě to pořád takto dělá.
Já to po ní dost převzala, ségra moc nepeče. Teď je to dva roky blbý, ona má ten prediabetes, tak nesmí moc sladký a my tam moc nemůžeme, abychom ji od toho pomohli. ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY