DrowRanger Nechala bych to na leto. Nechas ho pak behat nahateho a uvidi se ;-)
Vše o těhotenství a dětech
V Belgii zrušili plošné testování na tehotenskou cukrovku někdy v 2013 a 2014. U posledního těhotenství mi doktorka řekla, ze se to změnilo, ze plošné testování není nutné. Akorát jsem.se měla najíst 2 (?) Hodiny před odběrem krve, nic jsem pít nemusela. Vzhledem k tomu, že při prvním těhotenství to pri mých pochybách bylo, ze samozřejmě a že je to nutné, tak mě to pobavilo
DrowRanger jedním ze znaků připravenosti na nočním je, jestli dítě do schodů střídá nohy. Pokud chodí nahoru pořád stejnou, tak nic. Nechala bych to určitě do lepšího počasí
DrowRanger Nechte to, až se oteplí. Takhle na zimu to nemá smysl, když si člověk netroufne jít ven bez plenky. A syn má ještě čas. Koneckonců, můžete mu nočník občas nabídnout, ať si na jeho existenci zvyká :o)
DrowRanger Dcera chození na nočník/záchod pochopila, když jí bylo 28 měsíců. Obě babičky rezignovaly už dávno předtím, asi tak o rok dřív
ve 30 měsících už letěla bez plínky letadlem a řekla si tam, že potřebuje.
Na noc má ovšem plínku pořád, mokrá je vždycky, a taky do ní stále kaká ![]()
DrowRanger klidne mu muzete zacit nabizet nocnik, ale nelamala bych to. V lete ho nechte co nejvic bez plenky a uvidite. Ono stejne je potreba, aby se propojily spoje mezi mozkem a mocovym mechyrem.
U nas si to syn zacal uvedomovat az v 3 letech, bez plinky na noc byl az po 4. narozeninach. Okoli na nas tlacilo, ale nedali jsme se, poslechli jsme doktorku a zkusene matky z parfu :).
Nocnik neeeee:D dite zacalo vyzadovat chozeni na zelvu na spodni zachod, ktery tam samozrejme diky rekonstrukci uz neni:D zabila bych ji![]()
Kdo tu tvrdil, že Tlapková patrola mu nesmí do baráku? Ještě nedávno jsem o tom taky byla přesvědčená ![]()

rasaNori Zabila proč? Vždyť je sikovna
A666 Zažila jsem těhotenství s Rh inkompatibilitou, antiD mi po prvním nepíchli. Byla bych dala všechno za to, abychom si tím peklem nemuseli projít.
Jen aby bylo jasno, já mám případy v rodině, nejbližší je moje mamka, která ho po mě nedostala a jednou potratila a podruhé rodila předčasně s tím, že hlídali protilátky kdy už to bude fakt třeba. Jenže po porodu/potratu Rh+ dítěte je senzibilace (tvorby protilátek) de fakto jistá
Ta Anti-D v těhotenství je kvůli spontánní tvorbě protilátek bez příčiny, ke které dochází opravdu zhruba u 2% případů. Podání Anti-D ji sníží na 0.02. Ale zase, musí se to provést správně (podle obsahu diskuzí půlka gynekologů dává ženám naprosto blbé infromace!) a musí se vědět, že to není samospásné (protože je to cílené na tvorbu protilátek po 28tt, kdy je to nejčastější, ale to neznamená,ž e se nemohou začít tvořit dříve). A hlavně si myslím, že by se ženy fakt měly rozhodnout, jestli jsou ochotny podstoupit rizika spojená s podáním látky anebo riziko tvorby protilátek. Protože dneska to gynekologové dávají jak na běžícím pásu všem těhoteným s Rh- bez vysvětlení a to i těm, které vědí, že i otec je Rh- a ještě jim argumentují, že otec je vždy nejistý ![]()
Já fakt nejsem proti Anti-D, ale je potřeba to podávat informovyným těhotným a ne jim jen oznámit, že jim páchnu tohle, protože se to dává všem. To pak akorát vede k tomu, že to ženy odmítají bez toho, aniž by věděly, o jaká rizika jde a jak to má fungovat. Anebo jsou doktoři, kteří sami nedoporučují to podstoupit, místo aby dali ženám informace ať se rozhodnou samy. A to je chyba!
Špatný je, že se to podává neinformovaně. Za mě by si riziko měla zhodnotit sama rodička, ne, že jí někdo přikáže, že to musí podstoupit (jaks e zhusta děje a jak sjem psala, i u těhotných s Rh- otcem), nevysvětlí jí to a ještě ten psotup leckdy provede blbě.
A666 Zažila jsem těhotenství s Rh inkompatibilitou, antiD mi po prvním nepíchli. Byla bych dala všechno za to, abychom si tím peklem nemuseli projít.
BTW jsou ženy, kterým doktor řekl, že když dostanou plošně anti-D ve 28tt, tak nemusí dostat další dávku po porodu. Což je taky neskutečná pitomost, protože to Anti-D do té doby nevydrží, má poločas rozpadu několik týdnů. taky už vám nikdo enřekne, že pokud dojde ke spontánní tvorbě protilátek na konci těhotenství před porodem, taky to nemusí ta plošná aplikace Anti-D pokrýt, protože hladiny umnělých protilátek už nebudou dostatečně vysoké. Je to všechno o statistice, ve 28tt se to podává proto, že po něm dochází ke spontánní tvorbě nejčastěji, ale to neznamená, že k ní nemusí dojít jindy......
Nedat ženké po porodu Rh+ dítěte/potratu/amniocentéze/krvácení v těhotenství anti-D je prasárna. Ale v tom 28tt bych ženám fakt dala dostatek informací a nechala je se rozhodnout a netlačila je do toho, jak je současná praxe (což akorát spoustu z nich odrazuje).
P.S. V mé a manželově rodině je těch případů docela dost, od zemřelých dětí (sourozenci mé babičky, sourozenci manželova otce), přes děti, kterýms e hend po porodu musela měnit krev (manželovi příbuzní) až po potrat a "jen" rizikové těhotenství s neustálým hlídáním protilátek a zvažováním, kdy bude nejlepší dítě z dělohy vyštvat. takže fakt vím, o čem je nekompatibilita Rh faktorů a i proto jsem si na tohle téma toho dost vyhledala a načetla (včetně odborných článků). A výsledek je, že většina žen má naprosto nereálné informace, jak ta látka funguje - většina si myslí, že to ničí protilátky, což není pravda - ono to jsou umněle vytvoření protilátky s dobou rozpadu několik týdnů, které oblbnou tělo, takže si myslí, že už protilátky vytvořilo......
dávají jak na běžícím pásu všem těhoteným s Rh- bez vysvětlení a to i těm, které vědí, že i otec je Rh- a ještě jim argumentují, že otec je vždy nejistý
![]()
A666 Tak tehdy (16 let), se to píchalo ještě jen po porodu. Teda mělo se píchat...
A666 no, jestli moje dcera bude mit deti tak ji toto asi ceka a jsem z toho co pises znacne prekvapena..
DrowRanger Synovi je skoro 2 a 3/4 (narozeny na konci kvetna) a odplenkovavaji ted pposlednich 14 dnu.
Edit: Synovci. Ten editor si dela co chce.![]()
viktorka_od splavu Dneska není povinny nic, můžeš odmítnout, co chces, nemusíš chodit na žádný kontroly, testy, dokonce ani rodit v porodnici. Navrch ti ke všemu, co podstupujes, davaj podepisovat informovaný souhlasy.
jen teda aby to člověk stačil nastudovat několik let před porodem, aby nebyl za doktorama moc pozadu
A666 Tak tehdy (16 let), se to píchalo ještě jen po porodu. Teda mělo se píchat...
Po porodu je to nutnost (pokud se prokáže Rh+ u dítěte), sice jsou expertky, co tvrdí, že při přirozeném porodu je riziko smíšení krve minimální, ale já bych to neriskla.
Moje mamak mě rodila v 86. Už tehdy věděli, že tvorba protilátek existuje a existoval anti-D. Jenže nějaký debil si udělal profesuru na téma, že u žen s krevní skupinou 0 (což měla mamka) k tvorbě protilátek nedochází. A tak ji nedostala :( Brácha měl naštěstí jen těžší žloutenku a byl anrozený předčasně, ale evidentně už byl na porod připravený......
Potrefenáhusa je Rh-
A666 no, jestli moje dcera bude mit deti tak ji toto asi ceka a jsem z toho co pises znacne prekvapena..
Potrefená hus amá pravdu, můžeš odmítnout, ale co vím od žen, co to udělali, tak doktoři jsou fakt bohužel urputní....... ta hláška o nejsitém otci padá dost často. A pak je druhá sorta, co to sami vidí negativně a ani to ženě nenabídnou. Což je taky chyba.
Princip je, že ta plošná aplikace anti-D ve 28tt se dělá jako prevence spontánní torby protilátek (bez zjevné příčiny), u které dochází u 2% Rh- žen těhotných s Rh+ plodem (sníží toto riziko na 0.2%). Důležité je vědět, že by doktoři měli před aplikací zkontrolovat hladinu protilátek, protože pokud už jsou protilátky vytvořeny, anti-D v tomto režimu nemá cenu píchat. A že i když dostala žena ve 28tt anti-D, tak musí do 72 hodin po porodu, pokud se prokáže Rh+ u dítěte, dostat Anti-D znovu. Stejně tak je třeba Anti-D aplikovat po potratu, po amniocentéze anebo při větším krvácení v průběhu těhotenství - prostě kdykoliv hrozí smíšení krví....
Anti-D jsou uměle vytvoření protilátky co zblnou tělo, které nevytvoří ty přirozené. ty umělé se po čase rozpadnou a krev je čistá........ Anti-D neneutralizuje již vzniklé protilátky (máma dostala injekci po potratu a stejně jí zůstaly ty co vznikly po porodu mě), proto se musí podávat v krátké časové prodlevě od události, co jejich tvorbu spustí (co způsobí smíšení krve plodu a matky). ta spontánní tvorba protilátek je pořád hrozně nejasná, ví se jen, že k ní dochází nejčastěji po tom 28tt a roto se Anti-D aplikuje v tuto dobu. Ale jak píšu, riziko je 2% a ženy si musí sami rozhodnout, jak velké riziko to pro ně představuje. Jinak k tomu bude přistupovat prvorodička vytouženého dítka po IVF, jinak trojnásobná matka co už žádné děti nechce......
A666 hele ale ja jsem nepochopila, ono to ma nejaky riziko? To preventivni podani? Pac jestli ne, tak prof bych mela bejt informovana a kdesi cosi, kdyz mi to nic neudela, maximalne prospeje?
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY