Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Online dzizisketa
9032 příspěvků moje polička 11. února 2020 21:17

Solathis 

Dokrm je umělé mléko. S příkrmy, tj. s potravinami, se dnes doporučuje u plně kojených začít po ukončeném 6. měsíci, pro děti s dokrmem nebo cele na umělém někdo říká 4, někdo 5, někdo taky až 6.

Offline Mohučanka
7373 příspěvků moje polička 11. února 2020 21:18

Lamicka Gatita taky žiju v kojící bublině, já se svým půlrokem kojení jsem ve srovnání s okolím skončila hodně brzy. 

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 11. února 2020 21:20

A666 Jo to uz je asi otazka, jak byly postaveny otazky v tom pruzkumu, jestli je to obecne i prikrm, nebo fakt jen dokrm. A taky koho se ptali, ja mmam ve svy bubline taky vyrazne vic kkojicich matek nez tech, co nekoji... (a kdyz uz, tak k tomu byly vazne duvody, ne "pohodlnost" typu nechci si zkazit prsa)

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 11. února 2020 21:21

dzizisketa Mama me kkojila do sesti mesicu, jenze v mych necelych sesti jsme byli na svatbe a tam jsem nekde ukoristila kureci stehno a tlacila ho do sebe pod parou. No pry uz se ji pak nechtelo.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 11. února 2020 21:22

Mohučanka ja prave taky. me kojeni vadilo, ale tech 6 a 8 mesicu jsem preklepala kvuli detem. Byla jsem spis vyjimka.

Offline viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 11. února 2020 21:23

Solathis tyo já za celej svůj už vcelku dlouhej život znám jen dvě co si nechcou zkazit prsa a to ta druhá je jen virtuální:-) pokud už někdo nekojil vůbec tak po císaři.

Offline tv
4301 příspěvků moje polička 11. února 2020 21:23

žluťásek Byvala jsem jen holkou obycejnou, pak stala jsem se nahle princeznou. Jeste nevim, co pocit mam si s tim, snad se to naucim!

To uz mam v hlave snad dva roky? U nas to patri ke kazdovecernimu programu, Vecernicek a pak jeste jedna pohadka.

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 11. února 2020 21:25

viktorka_od splavu Ja tim chchtela spis ilustrovat, ze v mym okoli, pokud nekdo nekoji, tak k tomu jsou duvody a vetsinou zavazny, nez nez to bylo "No ja kojit nebudu".

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 11. února 2020 21:34

A666 já jsem taky všema deseti pro tu informovanost, ale to máš těžký.. teda je to těžký. kdo tomu nerozumí tak se prostě nezorientuje a kdo jo, tak schytá obvykle těžkou utíračku "vy jste zdravotník? ne? no tak vidíte!" po deseti minutách rozpíchaného předloktí pani nakonec nasraně sáhne po tom mnou navrhovaném hřbetu ruky, beze slova to zašpuntuje a zavelí Další!

​Jo, taky to znám, je to těžký, ale jinak než tlakem od pacientů se to nezmění

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 11. února 2020 21:40
Reakce na Solathis:

A666 Jo to uz je asi otazka, jak byly postaveny otazky v tom pruzkumu, jestli je to obecne i prikrm, nebo fakt jen dokrm. A taky koho se ptali, ja mmam ve svy bubline taky vyrazne vic kkojicich matek nez tech, co nekoji... (a kdyz uz, tak k tomu byly vazne duvody, ne "pohodlnost" typu nechci si zkazit prsa)

​tak určitě záleží na tom, jak byl výzkum postaven, už jsem viděla pár výzkumů s naprosto debilníma otázkama, ze kterých se nedaly dělat jakékoliv relevantní závěry...... Nicméně kojení je v ČR dlouhodobě problém, takhle nízká čísla jsem neviděla, možná záleží, jestli nevypíchli omylem nějaký specifický vzorek.... Ale vzhledem k tomu, že třeba na tu laktační zase tolik rodin nemá, že stále ještě koluje fůra pověr (máš slabý mlíko, musíš kojit nejdříve po třech hodinách apod) tak si to dovedu představit. A nemyslím si,ž e by většina žen enchtěla kojit, protože si enchce zkazit prsa, ale že to "prsotě nešlo" nejspíše díky různým těm špatným radám......

kamarádce zkazila kojení dětská, který přišel malý (narozený v listopadu) moc oplácaný a nakázala asi v měsíci a půl kojit ne dřív než po 3 hodinách. No do dvou měsíců byl malý pro změnu na příkrmech, protože už vážil moc málo. nakonec ho kojila kratší dobu než prvorozenou, u které doktorka žádné rady nedávala...

49476 příspěvků moje polička 11. února 2020 21:45

A666 vím, ale nějak se mi to momentálně nezdá reálný. proto mám taky strach o dceru, a to jsem teda ještě netušila jak je to komplikovaný

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 11. února 2020 21:55

viktorka_od splavu 

jestli chceš, pošlu ti nějaké zdroje do zprávy, většina je teda anglicky, ale předpokládám, že minimálně u dcery to není problém :)

Offline Pinot Noir
30065 příspěvků moje polička 11. února 2020 21:56

Kojila jsem skoro rok a zpětně lituju, že jsem se na to nevykvajzla dřív, ušetřila bych si mnohé trápení a stavy, které bych nikomu nepřála. Druhého jsem začala dokrmovat hned po šestinedělí a tentokrát jsem opravdu šťastná, konečně si můžu miminko užít. 

Online dzizisketa
9032 příspěvků moje polička 11. února 2020 22:11

Já mám celkem vzdělanou bublinu. Delší dobu kojím já, ségra a švagrová, ta už tedy potřetí. Kamarádka dokrmovala, když šli z porodnice, kde byli dlouho kvůli žloutence, pak pár měsíců jen kojila a od čtyř zase dokrmovala a rovnou i přikrmovala. Další, co je těhotná, se bude hned vracet do práce, tam předpokládám asi taky nebude dlouho kojit. U další nevím, ještě jsme se od Vánoc neviděly, ale mám podezření, že taky dokrmuje. Kamarádky od muže buď nekojily vůbec, nebo jen pár měsíců. Jen jedna aspoň rok, dokonce první měsíce přes kloboučky, to má můj obdiv. 

Offline brrr
12391 příspěvků moje polička 11. února 2020 22:21

Jen jedna moje kamarádka kojila jen v šestinedělí, jinak široko daleko maminky, co znám, kojily vždycky přes rok. (Já rok a třičtvrtě, kdyby si nědo dělal statistiky.)

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 11. února 2020 22:23

Ja som obidvoch uz tak od mesiaca vecer pred spanim dokrmovala flasou, aj ked inak som cely den kojila. Takze tiez by som sa do tych percent nezmestila, lebo to nebolo vyhradne kojenie ale bola tam jedna flasa um (alebo odsateho, ked bolo nahodou dosť).

Offline brrr
12391 příspěvků moje polička 11. února 2020 22:24

žluťásek Princezna Sofie Vůbec jsem nepochopila, proč dávají opakovaně během večerníčku všechn milion dílů. A ještě Víla Zvonilka, grrr! Hlavně mi to připadá moc orientované na holky, na co se mají dívat kluci. Třeba Rychlá rota mi připadá víc genderově vyvážená (zní to docela děsivě). Ale nakonec se na tu Sofii kluci taky vždycky dívali.

49476 příspěvků moje polička 11. února 2020 22:25

A666 ano, děkuju moc!

Offline žluťásek
8886 příspěvků moje polička 11. února 2020 22:25

Já se na internetech pohybuju dost v bublině kontaktního rodičovství, nošení, kojení, společne spaní apod, tak mi dlouhodobé kojení připadá úplně normální. Ale v reálu to myslím tak žhavý nebude, znám spíš ty co nekojily, kojily pár týdnů nebo maximálně pár měsíců. Na druhou stranu se ale nijak nevyptávám, třeba se mi svěřily jen ty z jedné strany.

Čímž chci říci, že mi ta čísla nijak nereálná nepřipadají a věřím jim. 

49476 příspěvků moje polička 11. února 2020 22:29

dzizisketa no takhle.. to vehementní doporučování výhradního kojení dle WHO, víš proč to je? v zemích třetího světa dokrmované děti mají dost velké riziko různých infekčních průjmů z důvodu špatné hygieny a nedostatku pitné vody, takže výhradní kojení po co nejdelší dobu zvyšuje šanci na přežití... v našich podmínkách je to ehm vcelku irelevantní.. a to já jsem pro kojení, to rozhodně, taky jsem měla z prvního odstavení v růstovém spurtu z nevědomosti špatné svědomí a podruhé kvůli tomu dopadla jako Pinot.. takže zpětně lituju spíš toho druhého