711990 já spala i bez epi. První porod se celkem vlekl, od půlnoci až do desíti dopoledne, ke konci už jsem fakt odpadala i na tu půlminutu mezi kontrakcemi. Mít epidurál, tak možná ani neporodím, ke konci mi ty kontrakce ustávaly a měla jsem problém poznat, kdy tlačit. Druhý porod byl úplně jiný, konečně jsem se dozvěděla, jak vypadá to nucení na tlačení, a je to fakt ta nejhorší část, pak už je to v pohodě. Druhý porod byl o dost rychlejší, ale zase si všechno pamatuju, z prvního jsem nevěděla skoro nic, pořád jsem se vyptávala manžela.
Vše o těhotenství a dětech
Len to je teda fakt smula:((( no tak jeste zkusim ukecat samba at se preregistruje, no:(
711990 zavolej si tam. U nás taky neprijimali, zavolala jsem že potřebujeme ošetřit a dostali jsme doručení že jsou skvělí a normálně nás vzali :)
žluťásek než jsem se sem dostala, tak už to tu bylo víceméně shrnuto,ale vkládám:
V zásadě je to látkovými plenami takhle: potřebujete savou část pleny, která absorbuje moč, pak svrchní kalhotky, které vlhkost nepropustí dál a v optimálním případě ještě separační vrstvu, která chrání plenku před hrubými nečistotami a udrží zadeček miminka v suchu. Zkusím to nějak logicky rozdělit a popsat jednotlivé možnosti, jak by se to líbilo mně, kdyby mi to někdo před rokem vysvětlil :-))
Začnu savou částí, protože to je ta plenka samotná. Existuje spousta různých druhů, vezmu je od těch nejzákladnějších k vymakanějším:
- čtvercové pleny (můžete se setkat s pojmem ČČ, český čtverec) - klasická bílá plena, obvykle rozměr 70x70, příp. 80x80, obyčejně z bavlny (může být i bambusová, ale ta se spíš používá na zakrývání, zavinování, jako stínítko ke kočáru atd.). Používá se buď narovno jako obdélník mezi nohama dítěte, nebo existují různé sklady, jak plenku šikovně vytvarovat, aby lépe sála i těsnila kolem nožiček a nepropustila řídkou miminkovskou stolici. Když se rozhodnete pro skládání plenek, je šikovný pomocník tzv. snappi sponka, takové gumové Téčko se zoubkovými okraji, kterou se plenka zafixuje. Čtverce jsou super pro novorozeně, že si je snadno upravíte na potřebnou velikost, rychle schnou, takže jich nepotřebujete mraky (protože to mrňavé miminko kaká fakt pořád, přebalovala jsem před kojením, po kojení i mezi kojeními :) Dají se koupit v různé kvalitě, lepší jsou vícegramážní, lépe sají. Čtverce jsou obecně nejméně savou variantou, pro novorozeně v pohodě, starší děti co už čůrají najednou větší dávky pak potřebují těch plen najednou několik nebo dovycpat jinou vkládací plenkou.
Výhody: nejlevnější varianta látkování, rychle schne, dá se použít na cokoliv dalšího
Nevýhody: potřeba předem nějak naskládat, nejméně savá varianta
- vícevrstevné pleny (VV) - čtvercová plena menší velikosti, ušitá z mnoha vrstev materiálu - obvykle bavlna nebo bambus, prošitá na třetiny. U menších miminek se dá složit a uchytit pomocí snappi sponky a vytvoří se z ní takové kalhotky, u větších dětí najde využití jako vkládací plenka ke zvýšení savosti.
Výhody: celkem levné, dá se jednoduše skládat jako kalhotky nebo použít jako vkládačka
Nevýhody: oproti klasické čtvercové pleně o dost déle schne
- kalhotové plenky (kalhotovky) - plenka už vytvarovaná do podoby jako jednorázové plenky, zapíná se buď na suchý zip nebo patentky, příp. existují i nezapínací, které se zafixují snappi sponkou. Šijí se z různých materiálů, nejčastěji bavlna, bambus, konopí. Díky gumičkám kolem nožiček dobře těsní, snadno se s nimi manipuluje. Většinou se prodávají včetně vkládací plenky na zvýšení savosti (krátká nebo dlouhá, která se přeloží na půl), často má plenka i vkládačka patentek, aby se daly k sobě spojit.
Výhody: snadná manipulace, krásné barvy a vzory!!! pro matky látkové maniačky :-))
Nevýhody: dlouho schne, oproti předchozím variantám o dost dražší, je potřeba mít jich zásobu nebo sušičku
- chobotové plenky (chobotky) - něco mezi kalhotovou a vícevrstvou plenkou, plena vypadá obvykle jako rozepnuté kalhotky s dlouhatánským chobotem mezi nožkama, ten se podle potřeby naskládá spíš dolů pro holčičky nebo víc dopředu pro kluky, plenka se zajistí snappi sponkou
(Osobně s nimi nemám žádnou zkušenost, nehodnotím proto výhody a nevýhody. Málo je vídám, už se asi moc neprodávají.)
- kapsové plenky (kapsovky) - varianta kalhotové plenky, kde se vkládací pleny nepřicvakávají nebo nevkládají dovnitř, ale zasouvají se do kapsy v pleně. Dotyková vrstva má často šikovnou úpravu odvádějící vlkost dovnitř, takže na povrchu je plenka suchá a miminko není v mokru.
Výhody: kapsa schne rychleji než vkládačky, stačí mít méně kapes a více vkládaček
Nevýhody: záleží na materiálu, někdy se dovnitř do té kapsy vkládačky blbě zasouvají a je to otravné, stejně tak při manipulaci s počůranou plenou je potřeba strčit ruku do toho zapařeného prostoru
- plenky All in one (AIO) - "přebalovací varianta pro tatínky" - plenka se vším všudy včetně nepromokavé svrchní vrstvy, používá se stejně jako jednoráz. Buď existují AIO v tom nejryzejším slova smyslu - nasadit i vyprat celé v jednom kuse, ty hodně dlouho schnou. Nebo je to třeba kapsovka s nepromokavou úpravou těch kalhotek a dovnitř se dává savá vkládačka.
Výhody: snadná manipulace, babičky či tatínci se prostě nemůžou splést, jen nasadí a zapnou stejně jako jednoráz
Nevýhody: obvykle méně savé než třeba kalhotovky, častým praním se víc opotřebovává nepromokavá část pleny (PUL zátěr), pokud někdo látkuje jen s AIO, potřebuje jich fakt hodně
- plenky Snap in one (SIO) - takový hybrid mezi kalhotovou, kapsovou a AIO plenkou. Typický SIO systém má třeba Bamboolik. Jedná se o svrchní nepromokavé kalhotky, ke kterým se přicvakávají savá jádra. Počurané plenky (resp. ta savá jádra) se jen odepnou a pokud svrchní nejsou znečištěné, nacvaknou se čistá.
Výhody: snadná manipulace, nezabírají tolik místa v pračce jako kalhotové plenky
Nevýhody: Zvlášť kluci čůrají dost na šišato a nemusí se trefit do užšího savého jádra než má třeba kalhotová plenka, stejně pak i se stolicí, svrchní kalhotky můžou dostat víc zabrat :)
- vkládací plenky (vkládačky) - cokoliv, co zvýší savost. Jako vkládací plenka se obvykle prodává několikavrstvá vložka krátká nebo dlouhá (ta se překládá napůl). Dá se použít i třeba čč, vv, žínka, ručníček atd. Některé vkládačky se šijí i s patentkem na nacvaknutí do kalhotek, jiné se jen volně vkládají.
Pak tu máme ty svrchní nepromokavé kalhotky. V zásadě se jedná o tři typy:
Kalhotky s PUL zátěrem - rozepínací kalhotky na suchý zip nebo patentky, na omak látkové, vnitřní strana opatřená nepromokavým zátěrem. Nevydrží věčně, záleží na péči, aby vám nezačaly protékat. Na jedno miminko asi úplně v pohodě, na mladšího sourozence při dobré péči taky, ale časem můžou začít provlhat. Neměly by se sušit v sušičce ani na topení. Není to ale třeba, schnou rychle. Stačí jich několik kousků, nevyměňují se po každém přebalování. Stačí je dát provětrat třeba do dalšího přebalování a během dne je můžete znovu použít. Pokud nejsou znečištěné stolicí, stačí je vyprat třeba jednou za týden.
Fleecové svrchní kalhotky - na sucháč nebo patentky, silný fleece. Prodyšnější než PUL zátěr, při větší zátěži může trochu provlhávat (např. se nedoporučují do šátku nebo nosítka nebo třeba do autosedačky, když je vyvíjený dlouho tlak na stejné místo). Velmi rychle schnou, nepotřebují v podstatě žádnou péči. Můžou se ožmolkovat, což nevadí ničemu, jen nejsou tak pěkné na pohled. Celkem často čtu, že miminka nerada fleece a na místech, která se přímo dotýkají pokožky, tj. kolem nožiček a na bříšku, reagují zarudnutím nebo ekzémem.
Vlněné svrchní kalhotky - nejčastěji natahovací, ale dělají se i rozepínací na suchý zip. Nejprodyšnější varianta, doporučují se hlavně na noc. Vlna má samočistící schopnost, pokud nejsou znečištěné stolicí, stačí prát třeba jen jednou za dva tři týdny, i déle. Péče o ně je ale náročnější, aby neprovlhaly, musí se po každém praní nalanolinovat. (S čím nemám zkušenost a bojím se toho, takže vlňáky nemáme a asi ani nikdy mít nebudeme). Některá miminka nesnesou vlnu, ale je jich asi relativně málo.
A nakonec vychytávky, separační plenky. Mají za úkol udržet zadeček miminka v suchu a zároveň zachytit hrubé nečistoty a chránit před tím největším znečištěním samotnou plenku. V zásadě existují dvě možnosti - separačky jednorázové a pratelné.
Jednorázové - z různých materiálů, celulozové, viskozové a bambusové.
Celulozové se skvěle hodí pro novorozence a miminka, co ještě kakají hodně řídce. Nasajou dost vlkosti a oddělí pevnou část té miminkovské vaječiny od tekuté části. Když se dá víc vrstev, údajně nepropustí ani to žluté barvivo na plenku. Počurané se dají několikrát vyprat, cca 4-5, pak se už začínají trhat.
Viskozové - hodí se hlavně pro děti s už tužší stolicí. Netrhají se, dají se mnohokrát opakovaně prát. Výrobci uvádí cca 5x, ale podle mé zkušenosti mnohem víckrát, vlastně jsem viskozovou separačku z důvodu opotřebení nevyhodila ani jednu.
Bambusové - nejlépe odvádějí vlhkost, nedají se prát
Jednorázové jsou jednodušší na manipulaci, pokakané se rovnou vyhodí, počurané se dají prát. Vyhazovat jedině do koše, nikdy do WC. Viskozové separačky se dají používat i místo vlhčených ubrousků, buď jen namočené ve vodě, nebo třeba ve vodě smíchané s olejem (např. olej Medvídek, v lahvičce s rozprašovačem nebo předem připravené a naskládané jako komerční ubrousky z drogerie).
Pratelné separačky se dělají buď fleecové nebo mikrovláknové. Fleecové jsou levnější, existuje riziko, že miminko nebude mít rádo fleece a oprudí se z nich. Dají se koupit už hotové nebo je možné koupit fleecovou metráž s atestem pro děti do tří let a nastříhat si je doma, vyjde samozřejmě o dost levněji. Některé matky hrdinky nastříhají i deku z ikey za pade :) Mikrovláknové jsou dražší, ale údajně mnohem lepší - líp se z nich dostává stolice, jsou hebké, krásně odvádějí vlhkost. Nemám zkušenost, nemůžu posoudit. Z pratelných se vaječina jen osprchuje, pevné hovínko vyklepne do wc. (Nechtějvědět, co se dělá s takovou tou mazlavou hmotou něco mezi. Proto používám jednorázové :-))
Já používám kalhotkove, co se začal syn více hýbat a vyhovují mi víc než čtverce. Jsou savejsi, nemusím prebalovat každou půlhodinu. Radit značky asi nemá smysl, každému dítěti sedí lépe jiný střih. Osobně bych se vyhnula pouze značce Bobanek, Gaga a Sketch, které se tváří jako české plenky, ale šijí se v Číně. Nejsou tak kvalitní, jako jiné české, evropské, příp. Z USA nebo Kanady.
České kvalitní jsou např. Bamboolik, petit lulu, majab, breberky, lillybe, anavy, ellas house, haipa daipa, katyv baby a spousta dalších. Z evropských mám ráda švédské imse vimse a britské tots bots, perfektní americké jsou bum genius. Úžasné pleny z Polska jsou značka milovia.
Moje nejoblíbenější svrchnacky pro malé miminko byly bezkonkurenčně imse vimse, perfektně seděly, těsnily a neotlačovaly zároveň.
Obecně se dnes doporučuje skladovat tzv. na sucho, to znamená ne v kyblíku s vodou, ale házet počurané pleny rovnou do suchého kýble s víkem, pokakané třeba předem osprchovat a pokud jste citlivé na fleky, tak předeprat v ruce, vyždímat a hodit k těm počuraným. Skladovat špinavé by se měly maximálně 2-3 dny, ty tři dny jsou už spíš hraniční, pak by se mohla začít tvořit na plenkách plíseň a taky dlouhodobý kontakt s močí je může postupně ničit.
Skladování na sucho omezuje zápach a taky množení bakterií. Já mám na špinavé pleny koš FILUR z ikea, prostřední velikost. Na víku mám nalepený chomáček vaty, odličovací tamponek nebo něco podobného, na to kapu trošičku éterického oleje (levandule, šalvěj, tea tree). Koš vůbec (ale fakt vůbec) není cítit, nemám ho ani v koupelně nebo na WC, stojí v komoře. Když ho otevřu, voní z něj ten éterák. Nevěřila jsem tomu, ale vážně to nesmrdí. Peru obden, často i až ten třetí den.
Dobrá vychytávka je pytel na plenky ušitý třeba ze záclony nebo nějaký koupený velký prací pytel, který se vloží dovnitř do koše a hází se pak komplet do pračky. Nemusíte se hrabat v těch špinavých plenách. Mně to teda nějak nevadí a radši před praním kontroluju, jestli jsou zapnuté všechny suché zipy, tak pleny stejně beru do ruky jednu po druhé.
Prát by se pleny měly výhradně v pracích prášcích, ne v gelu - zanáší to materiál plenek a nesají potom tak dobře a můžou i při mini počůrání začít smrdět. Nedoporučují se ani takové ty domácí eko prášky z nastrouhaného jelena nebo žlučového mýdla, ze stejného důvodu jako prací gely.
Naopak na předeprání fleků je žlučové mýdlo bezkonkurenční. (Ale teda popravdě, já jsem po třičtvrtě roce neustálého mydlení rezignovala a fleky nechávám, dyť jsou to plíny, ne sváteční ubrus. V létě je spolehlivě umí vytáhnout sluníčko.)
Prát by se plenky měly na 60, sem tam třeba i na 90. Za normálních okolností není potřeba přidávat dezinfekci, já ji používám jen když koupím bazarové pleny a pak třeba když měl malý průjem. Na pleny nepatří aviváž, místo ní se dá používat ocet nebo máchadlo vyrobené z kyseliny citronové (jen rozpuštěná kys. ve vodě).
eless do autosedacky jsem pod dítě dala jednorázovou přebalovací podložku, měli jsme nějaké z dm. Na tu cestu to stačilo.
Sairon hezky jsem to napsala. Nemám co bych doplnila ![]()
Snad jen upřesnění ke kapsovkam, to jsem napsala nějak nejasně. Kapsove pleny jsou vždy kapsa už s tou nepromokavou vrstvou, dovnitř se dá vkládačka. Jakoby svrchní s kapsou, ale musí se vyprat po každém použití, protože ta vnitřní část kapsy se dotýká kůže a je počůraná či pokakaná.
Ava Hele, sedačka i dítě se ti do Mini vleze, ale kočár asi ne!
Jo a po drogách u porodu jsem šla jako divá, ale ani jednou se to nestihlo!!
A to dokonce ani u druhého, kde mi večer řekli, že se mám jít vyspat a druhý den půjdu na vyvolání....tak se psychicky připrav ji na jiné možnost....
Ava ja bych jen jako cerstva matka s dvoutydennim ditetem varovala, ze mala ma spotrebu osm az deset plen denne... Taky jsem puvodne zvazovala latkove pleny, protoze ekologie, ale ted hazim pleny do kose s dobrym pocitem, ze nemusim nevyspala jeste resit hory latkovych. Mozna na ne dojde nekdy pozdeji. Ale ty kikko stare casy doporucuju, maji je i v dm, pouzivam je jako podlozku do kocaru, do postylky, k doktorce, jsou velke, tluste a mekke. Koupila jsem jich 15 a dost je tocim, tak jsem rada, ze jsem jeste dostala od mamy tasku tricetiletych plen po me, ktere davam treba na prebalovak, protoze ta spotreba je fakt velka i bez pouzivani jako plenky.
Zuzuli Gratulujem
!!!
Garfie Gratuluju k malému čtenáři a tiše závidím. Starší čte jak drak, ale musí ho to bavit a to je dost problém. V první třídě tehdy přečetl všechny dostupné Malé poseroutky například, ale nějak nemužeme najít něco, co ho chytne. Třeba Babička Drsňačka u nás ztroskotala na kapustové polívce, protože se mu z kapusty dělá špatně. Taj má teď Klapzubovu jedenáctku. Mladší je líný, mám pocit, že nebude číst nikdy. Ale o velikonocích zvládnul Gruffala ( žluťásek máme, ale nedáme :-).
Predpokladám, že takú klasiku máte už doma zmáknutú, ale len pre istotu - syn miloval sériu o Malom Mikulášovi, dodnes sa k tomu z nostalgie občas vráti.
Dnes ráno o 5 mi syn povedal, že nevie ľuďom nakresliť bruško, len hlavu a nohy a ruky, tak som mu ukázala, že pod hlavu nakresli ešte jeden kruh ako bruško, a keď som sa vrátila domov, tak nakreslil obrázok nás aj s bruchami a dokonca ho ešte raz prekreslil, lebo ten prvý sa mu nepozdával ![]()
žluťásek Sairon Páni! To je elaborát!!! Ale výborný, děkuju moc. I když u některých variant mi ještě nejsou jasný rozdíly, ale to spraví pár přečtení.
Akorát teda jedno nechápu - kalhotové plenky jsou samy osobně promokavé, takže se přes ně dávají ještě ty svrchní kalhotky? Takže má dítě dvoje gatě na sobě? ![]()
Ava ty svrchní jsou jen tenounká vrstva. ale jo, prakticky dvoje gatě
Ava Hele, my prvni auto na decko bylo Seicento...
Mini je uplne cajk.
My, kdyby nebylo velkého psa a ještě větší přepravky na něj, bychom auto neměnili. Ale do Fabie, byť kombíku, jsme dítě, psa v přepravce a kočárek nenarvali.
Jo a po drogách u porodu jsem šla jako divá, ale ani jednou se to nestihlo!!
A to dokonce ani u druhého, kde mi večer řekli, že se mám jít vyspat a druhý den půjdu na vyvolání....tak se psychicky připrav ji na jiné možnost....
Ta úvodní formulace mě hodně pobavila ![]()
Tak jo, mám tu reklamu na bavlněné pleny ![]()
Malenge tak to je dobrý. Já na soukromé letadlo. Prej Chorvatsko za 2:30, Bratislava za 0:45... ![]()
Mohučanka Hahaha! Vyhráváš ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články