Tohle mě zaujalo - dítě zvládá biologicky obládat svrače až (cca) od druhého roku? A co tedy ty bezplenkové metody? TO je přeci také založené na vědomém vyprazdňování
?
Vše o těhotenství a dětech
kdepak, bezplenková metoda je založená na tom co píše pinot, že děti mají své pravidelné chvíle a signály kdy se vyprazdňují (po jídle, po probuzení... ) a matka to bedlivě pozoruje a v tu chvíli kdy ví, že "se něco chystá" děcko hbitě dá na nočník.
když jsem měla děti já, tak bylo běžný aplikovat něco mezi - tzn když dítě už umělo sedět a vydávalo nějaké ty "signály" tak se na nočník posadilo, v případě úspěchu pochvala a když nic, tak nic, žádný nucení držení. postupně se takhle dá eliminovat zejména velká potřeba do plen, protože to už fakt i dost malý dítě ví/pozná se na něm co bude. a čurání jak píše SP, prostě v létě kdy se to dá snáz podchytit a dítko je dost velký aby to pochopilo
Jak píše Viktorka, třeba po probuzení to funguje. Ono, když se ještě dítko rozbalí z plen, tak ten chlad často udělá svoje.
Jinak já znám, že dítě je připravené na nočník, když zvládá vyjít po schodech a střídat nohy. Což je někdy po roce a třičtvrtě.
Já jsem u prvního nevěřila, že je možné, že se dítě zbaví plenek do několika dnů (bájné vyprávění starců) a druhé mi ukázalo, že to tak jde (i v noci).
Aha. Švagrová bezplenkovou metodu doprovází speciálními slovními "pokyny", takže jsem si myslela, že to je prostě povel.
to už mi zní že mu skoro zakládá na problém jako píše Renusatko... tyhle módní záležitosti jsou docela děsivý
Šmarjá nočník, to bylo velké téma, ještě že už je to za námi
. První dítě jsem zkusila na nočník naučit kolem druhých narozenin, po týdnu jsem to vzdala (jako vyčurala se tam, ale naprosto náhodně), zkusila jsem to znovu za měsíc nebo dva a to pochopila rychle a byla do týdne bez plen. U syna to bylo na zbláznění, v noci se vůbec nepočurával, prakticky od narození, od roku mohl jít spát bez plíny naprosto spolehlivě, ale přes den si s tím nedělal starost, vychytal to těsně před nástupem do školky ve třech a něco. A ještě rok měl naprosto odosobněný vztah "ono TO (ne)čuralo, prostě jsem mu to musela připomínat (ne nutit).
K výběru nočníku bych jenom poznamenala, že je dobré na první zkoušení sehnat "mensi průměr". Mala mela nějaký co jsme dostali, byl trochu větší, vůbec mi to nedošlo a když tam poprvé seděla, ještě ji nebyl rok tak po vykonání potřeby (velke) jak uvolnila svaly nočníkem propadla![]()
Tak ako píšu dievčatá, bezplienková metóda je pôvodne založená predovšetkým na tom, že matka sleduje pohyby a prejavy dieťaťa a pomerne skoro začne vidieť, kedy sa začne mrviť spôsobom "idem cikať/kakať". A vtedy ho dá. Na tom nič nie je škodlivé, len si myslím, že je to inak ako z ekologického hľadiska zbytočné a pri tom, aké je namáhavé sa starať o bežne mimino aj tak zbytočná starosť navyše. Ale ak má niekto chuť, silu a nervy, prečo nie. Ako pri deťoch, ktoré majú biorytmy pravidelnejšie je to jednoduchšie.
Ak si niektorá myslí, že to skúsi "vyvolávať" nejakým druhom signálu...nuž...
prvni dceru jsem zacala posazovat na nocnik v 10 mesicich - rano po probuzeni a pred spanim, nebo kdyz mela suchou plenku, zatleskala a bylo. V roce byla bez plenek - prestala jsem je pouzivat - po nehode prezula, prevlekla. Kupodivu mela problem, ze se spis pokakala - po nekolikate jsem ji nechala, at si to vyklepe a uklidi a vickrat se to nestalo. Ta starsi byla hrozne rozumna.
U mladsi jsem to praktikovala stejne ale bez plenek byla az v roce a pul. Plenku mela na noc do dvou let, v den, kdy jsem ji prestala kojit, si ji sundala a uz ji nechtela a vydrzela.
Byvala sousedka pouzivala bezplenkovou metodu u nejstarsiho syna nad vanou a nedokazal se vycurat nikde jinde snad do 5 let. Byla dost zoufala.
Já se s ní dohadovat nebudu, ona je Matka, tak co já můžu vědět...
Jinak obecně alternativním (ve smyslu jiným, něž je zvykem) metodám celkem fandím, ale jsem skeptik, jak to nemá čistě racionální základ, tak to nežeru.
tak to mě ani nenapadlo:-) jak si kdo zku.. chci říct jak kdo s vlastními dětmi zachází jeho věc.
Je to blbý dotaz, týká se dětí, tak to dám sem.
Je v Praze v centru, širším centru nějaké místo, kde by se dalo při výletě s ročním lezoucím, trochu chodícím dítětem v klidu třeba hodinu sedět a nechat dítě lozit - chodit? A hlavně nebylo tam přelidněno? Ráda bych vyrazila zas do Prahy ale dítě v kočárku celý den už nevydrží a stoleček s pastelkama někde v kavárně ho neuspokojí.
Kavarna divoke matky na urxove (teda zastavka tramvaje, nevim, kde presne to tam je, uz si to nepamatuju)
Městská knihovna? :) Ta na Staroměstské má veliké dětské oddělení, koutek pro prťata s hračkama, vláčkama, legem. V koutku je koberec, všude jinde lino, relativně čisté i pro čtyřnožkující :) Dětské toalety, přebalovací pult. Dole v bistru se dá koupit káva do kelímku a vzít ji s sebou nahoru do knihovny, v knihovně je tuším i nějaký kapslový kávovar. (Před výletem se ale případně ujistěte na www.mlp.cz, že je dětské otevřené, chystá se na podzim nějaká rekonstrukce a částečně bude asi uzavřeno.)
Děkuji něco takového jsem si představovala, kde by se dítě mohlo bezpečně pohybovat ne přímo mezi lidma. Kávu nepiju, takže mi na kvalitě a dostupnosti nezáleží.
Děkuji i ostatním.
Mkp má po Praze spoustu poboček, na www.mlp.cz najdeš seznam, mapu, otevírací doby atd. Ústřední knihovna je samozřejmě nejkrásnější :)
Nějaký tip na zaručený chmat, kterak přeprat chobotnici s milionem chapadel za účelem odsátí nosu?
Prcek má rýmu, pár nocí už v podstatě nespíme. Špatně se mu dýchá, ale při odsávání chytí příšerný hysterák a nos se mu ucpe snad ještě víc. Máme odsávačku na vysavač (ale bojí se vysavače), hadičkovou odsávačku (té se bojím já, protože sebou strašně hází a nechci mu ublížit), dnes jsem koupila balónkovou (větší krám aby pohledal).
Má tu někdo zkušenost s elektrickou nosní odsávačkou? Je hlučná? Nedala by se třeba použít ve spánku?
jako je to drastický, ale když jsem potřebovala odsát, tak jsem je prostě zasedla. Na naší posteli nebo nějaké podložce na zemi, dítě na záda, ruce k tělu a sednout obkročmo. Nohama jsem chytila jejich ruce, pak jsem měla jednu ruku na chycení hlavy, druhou na držení odsávačky. Ale naše se vysavače nebály, takže aspoň tak.
Jinak nevím, jestli víte, ale odsávat se nemá extra často, jen jak je největší nouze. Jinak se ta sliznice brání a vytváří ještě více hlenu. Takže my jsme odsávali večer, aby mohly usnout, pak maximálně jednou za noc, když to bylo úplně nejhorší. Taky pomáhá jim vypodložit hlavu
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje