Viděla jsem dráhu pro kačenky do vany, na přísavky, něco jako Hubelino, ale do koupele.
Vše o těhotenství a dětech
MPLee ty magnatiles by ho mohly taky bavit, ne? Přemýšlím s čím si hráli kluci a vychází mi, že starší s ubrousky v tašce na kočárek a mladší pak s tím, s čím zrovna brácha (takže Duplo). Ale myslím, že v tomhle věku rád pouštěl kuličky v hubelinu (než se pokusil je sníst)
Gatita hele, můj mladší si užil akorát to cukroví. Jinak předvádět vystoupení nechtěl a byl z toho všeho evidentně prepadlý, vůbec dneska nechtěl do školky. A to jsem ho brala po obědě, celý den by nedal stoprocentně, stačí pondělí, kdy jde rovnou na kroužek. Podle mě je v pořádku něco pustit, teď před Vánoci je toho fakt hrozně moc a to jsem doma, chodit do práce, tak potřebuju v lednu týden dovolené v lázních ![]()
Já jsem v létě připravovala mini zeleninové špízy na dětskou oslavu, špejli jsem nahradila tenkým hranolkem z mrkve, na ten šly v pohodě nabodnout kousky salátové okurky, koktejlová rajčátka, kousky mozzarelly apod., ale zabodnout ten mrkvový hranolek do mrkvového kolečka, to už by byl asi oříšek... :)
dzizisketa děkuju! To by asi mělo úspěch!
Evaeva jo, on si hraje s Duplem - postaví pár kostek na sebe nebo podložku, nosí a okusuje zvířátka. Nebo boří stavby z magnetické stavebnice. Ale více méně se u toho spíš přetahujou s dcerou, kdo si s tim hrál první (vždycky ona) a kdo koho má nechat na pokoji (vždycky on)
Ale asi stejně neexistuje hračka, která by bavila jenom jeho a ona ho nechala. Teď mu zabavila i tahacího kačera. Prý je to její pejsek a jestli na něj bude šahat, tak ho pokouše. Už Má svůj pelíšek a je oblečenej do její mikiny ![]()
MPLee porvou se o cokoliv!
MPLee u nás se nervali, ale dělili se o všechno. Taky si nemyslím, že něco bude jen pro něj. Co mu teda koupit nějaké malé hezké Duplo? Já kupovala letadlo, to je taková věc, o které můžeš říct, že je to bráchy.
Tak den otevřených dveří ve škole jsem nakonec stihla, babičce zrušili návštěvu u lékaře, tak mohla pohlídat Viktora. A hrozně se mi to líbilo, viděli jsme, jak probíhá výuka psaní a hodinu angličtiny, což je vlastně hodina zábavy v angličtině s Američanem. Nová učitelka se mi zamlouvá mnohem víc, než ta původní.
Některé děti jsou teda ale hrozní parchanti! ![]()
A ředitel potvrdil, že už je jisté, že tu zřídí i druhý stupeň, a taky gymnázium! To mi udělalo fakt radost, co bude následovat po tom prvním stupni mi celkem leželo v hlavě.
MPLee nejake auto (hasicov napr), tatrovku alebo podlozku/puzzle, kde je nakreslena draha a moze po nej jazdit s autickom? Na to bude este asi maly? Marne premyslam, uz si nepamatam co v tom veku bavilo deti. Ale oni su velki autickari a vlackari, nasa vlackodraha uz zabera tri ikea boxy a dalsie casti cakaju od Jeziska :)
MPLee u nás v tý době taky auto hasiči, ale úplně nejvíc ho bavily zvukový knížky od Axiomy
Pinot NoirSuper! Ty jo, nemohla bys napsat víc o těch parchantech?:D:D
Pinot Noir to je super zpráva, budete mít vyřešeno.
Nás teď čeká obíhání DOD místních škol, v té nejbližší (kterou už jsem si malovala, jak bude syn chodit sám domů atd) prý zrovna prvňáčci dostanou nějaké "úči" šílené, tak přemýšlíme, co s tím.
Potrefenáhusa porvou, je to tak
Mrakoplas on je už teď dost na auta, ale nakonec problém vyřešil muž, co přišel z práce a autíčkem, které jezdí na suchu i ve vaně!
Evaeva duplo právě dostanou velké společné.
Karja Připadá mi, že (velmi zjednodušeně) jsou tam tři typy dětí - děti cizinců, děti rodičů, které zlákal ten koncept a angličtina (tam počítám i nás) a pak tři děti, u kterých mi připadá, že je tam rodiče dali, protože si myslí, že na soukromé škole snáz projde totální nevychovanost a spratkovství. Jako dítě, které není schopné mlčet ani tři minuty, kdy se učitelka představuje, a to ani v přítomnosti svých rodičů, kteří na to koukají s naprostým nezájmem, je strašně otravné. Ríšovi by stačil jeden můj pohled, aby sklapnul, a to není žádný svatoušek. Plus Ríša mluví o boxování do břicha, podkopnutých nohách, zmačkaných úkolech spolužáků atd.
Po skončení toho našeho náhledu do výuky jsme ještě seděli chvíli u kávy s vedením školy a byla tam zajímavá diskuze. Je tam hodně dětí rodičů, kteří neumí moc dobře česky. A skoro všichni říkali, že děti doma brečí kvůli angličtině, že ji nemají rádi, učitel je přísný, celkově, že do školy nechtějí. No a odpověď byla, že je to pochopitelné, je to už třetí jazyk, když navíc vlastně češtinu úplně zvládnutou nemají, a že je to na ty děti moc. A že by rodiče měli ten svůj rodný jazyk tak na rok úplně potlačit a všichni doma mluvit česky, plus si domluvit nějaké studenty, rodilé Čechy, kteří by těm dětem chodili číst.
Přišlo mi to zajímavé, skoro to vypadalo, že taková škola pro ně nebyla úplně šťastná volba. Navíc myslím od třetí třídy mají začít se španělštinou...
Pokud je škola špatně zvolená, tak hlavně proto, že neumí s takovyma detma pracovat.
Rada potlačit rodný jazyk mi u rodiny, kde nikdo neumí moc dobře česky přijde problematická z mnoha různých důvodů. Obecně se vůbec nedoporučuje mluvit na dítě jazykem, který člověk neumí perfektně, protože mu akorát předá všechny svoje chyby a zlozvyky. Platí i pro bilivngni rodiny, natož rodiny kompletně cizí.
Další věc je, že s dětma potřebuješ denně řešit mnoho různých věcí, které jsou třeba i psychicky náročné a cizí jazyk, který nikdo pořádně neovládá, brání porozumění. Poslední a asi nejméně dulezita věc je, že potlačit rodný jazyk můžeš v případě, kdy vůbec neuvažuješ o návratu, jinak dítě tohoto věku potřebuje nabírat slovní zásobu, řeč se pořád vyvíjí.
Moje dcery mají prakticky od první třídy minimálně 2 spíš 3-4 spolužáky, kteří pořádně neumějí česky a kolikrát dítě ještě umělo česky nejlépe z celé rodiny. Vietnamsky chlapeček, který zde chodil do školky a rodičům na rodičovských schůzkách překládal, byl ještě jednoduchý případ. Vyzva byla napr. čínská holčička expata, který prostě jednoho dne přiletěl, aby se tady staral o letadla, holčička z nějaké bývalé ruské republiky, která z nám známých jazyků mluvila trochu rusky a uměla latinku jen tiskace. Všechny(!) tyhle děti za par měsíců byly schopné se ve třídě domluvit. Neříkám, že to bylo bez problémů, ale existují na to metodiky jak s nina pracovat a i pro jejich hodnocení. Jedině,co potřebují, je čas a pokud to zvládne i průměrná pražská základka, čekala bych, že se s tím soukromá škola popere lépe, než že hodí problém na rodiče.
Nakonec se můžeme zeptat Garfie , která je v hodně podobné situaci, jestli jim někdo radil mluvit doma výhradně japonsky, případně anglicky a nepoužívat češtinu.
Sorry za elaborát, ale úplně ne to takto na noc rozvrkocilo. Dnes jsem hodinu dělala s dcerou program v nějakém obrázkovém jazyku, protože učitelka se na to ve škole vys.ala, aby jim pomohla a dala jim to za domácí úkol.
Co dělají rodiče, kteří nemají vystudovanou informatiku, fakt nevím. Úplně neznasim tohle předávání odpovědnosti na rodinu, kdy se čeká, že ještě v sedmé třídě se bude s děckem někdo hodinu denně učit. v našem školství jde o neduh s extra hlubokými kořeny.
continuity tak u rodičů, kteří se radovali z otevření gymnázia, což bude aktuální za devět let, se asi návrat do rodné země moc nepředpokládá. Mně se líbil ten návrh angažovat české předčítače. Mluvili i o audioknihách, ale že samozřejmě je lepší živá osoba, se kterou je možné text rovnou probrat. Sami říkali, že je důležitá melodie, intonace, celkový tok řeči, který ti rodiče, ačkoliv třeba česky už mluví, nikdy nebudou mít přirozené.
Nevím, no. Já to nehodnotím. Jen mi, dokud jsem tu diskuzi neslyšela, nedošlo, že pro cizince už jsou to vlastně tři jazyky a že to mají o dost těžší. Víš co, dětem s dysfázií, nebo opožděným vývojem řeči se taky nedoporučuje začínat brzo s cizím jazykem, Ríšův kamarád s OVŘ měl školkovou angličtinu i první třídu s AJ zaměřením doslova zakázanou. Ty děti cizinců mi připadají celkem jako ekvivalent toho OVŘ.
continuity jo a ještě, ty teda mluvíš o dětech cizojazyčných a jejich zvládnutí češtiny. Ale tohle je o zvládnutí češtiny a angličtiny na stejné úrovni, oni mají polovinu výuky v angličtině s člověkem, který neumí slovo česky.
Pinot Noir To jsem přesně chtěla continuity připomenout, že jde o cizince, kteří v českém prostředí posílají dítě na anglickou školu. Haha, to jsme vlastně přesně my, ale nesnažíme se zvládnout japonštinu v plném rozsahu. :-)
Jinak moje zkušenost je, že tu angličtinu (teda ten "výukový" jazyk) se děti ve škole opravdu naučí velmi rychle, do roka vlastně všichni. Ale ty další jazyky už jsou náročnější, zvlášť když se tady u nás vyučují dva, tedy japonština + jeden další. To už je fakt výzva. Ti co mají angličtinu jako rodný nebo domácí jazyk (což nemusí být totéž) to zvládají, ostatní už mívají menší či větší potíže, je toho moc. Od první (případně třetí) třídy, jako je to u Pinot Noir mi to přijde úplně smrtící.
A moje zkušenost od rodičů, kteří záměrně potlačili rodný jazyk je, že toho vesměs litují. Je jich tady takových docela dost, chtějí dětem ulehčit start v mezinárodní škole, ale končí to tím, že děti odtrhnou od jejich vlastní kultury a jazyka. A vrátit se k tomu je abnormálně těžké, protože ty děti na to pečou, nemají žádnou motivaci (na rozdíl od té angličtiny nebo japonštiny, kterou mluví ve škole a s kamrády). Překvapivě často se mě lidi ptají, jestli doma mluvíme česky, jestli děti mluví česky a jestli dokonce umí i psát???). Mluvila jsem o tom s Rumuny, s Japonci často, s Číňany, se Slovenkou (manžel Japonec), zrovna shodou okolností dnes ráno se Švédem (jazyk je hlavní důvod, proč se příští rok vrací do Švédska)....
Znám teda jednu Ukrajinku, co přišla do Japonska s dcerou (dcera v japonské škole) a ty se učily japonsky spolu tak, že mluvily vlastním jazykem a když znaly slovíčko, řekly ho japonsky. Ale používaly oba jazyka a nestavěly japonskou gramatiku, jen si rozšiřovaly slovní zásobu. (jako ve stylu "zalej prosím tě flowers)
To s těmi předčítači mi přijde fajn nápad.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články